Самоубийството на българския туризъм

България е страна, в която животът се крепи на много тънка нишка. Трябваше да загинат хора на магистрала Тракия, за да се разбере, че автобусите са стари, а техническите прегледи - фиктивни.

На друг автобус паднаха колелата в движение, а при проверка в двигателя на трети откриха капак от тенджера вместо филтър. Така в България се "извозват" ХОРА.

13-годишно германско момиче бе засмукано от тръбата на басейн в Златни пясъци и се удави.

Щом подобна трагедия се допуска в "елитния" курорт, в четиризвездния хотел "Берлин", където почиват главно чужденци, можем да си представим стандартите за българи.

България - извън Европа!

Германските медии съобщиха, че басейнът в хотел "Берлин" не е имал разрешение, а от 240 басейна в района само 60 са лицензирани!

Списание "Шпигел" съобщава още, че подобни инциденти са ставали в Тайланд и Турция и дава думата на експерт, който съветва германските родители много внимателно да оглеждат басейните "извън европейското пространство".

Ето къде се нарежда България със стандартите си на безопасност - извън Европа! После да не обвиняваме чужденците, че не са внимавали в часовете по география. Как е възможно България толкова последователно да си вреди?

Фекалии в басейна

"Шпигел" публикува снимки от басейна в хотел „Берлин", правени от самите чуждестранни летовници. На едната ясно се виждат дупки в шахтата на басейна - това е още през 2008 г.

По този повод на сайта holidaycheck.de германска туристка пише, че е направила забележка на персонала, но никой не й обърнал внимание.

В този портал за резервации гостите качват свои снимки и споделят впечатленията си от дадения хотел. Там е качена и снимка от басейна в хотел "Берлин", в който видимо плуват... фекалии!

Разрових се из този сайт, за да прочета какво са писали чуждите гости на хотел "Берлин" през годините. Препоръчвам го като задължително четиво на хотелския мениджмънт и като част от курсовете за обучение на персонала!

Повечето туристи се оплакват от стомашно-чревни разстройства, от постоянни диарии и повръщания. Какво говори това за хигиената, за качеството на храната?

Наскоро в Китен отровиха деца в почивна станция, защото в кухнята се готвело с вода за поливане! Хора ли са хранели, ДЕЦА, или - добитък?

Кой съсипва авторитета на България?

При такова равнище на културата и на отговорността към чуждия живот нека не се чудим, че имиджът на България е като на треторазредна туристическа дестинация.

Добре де, но кой позволява на иначе тъй обгрижваното ресторантьорско и хотелиерско съсловие да съсипва завинаги авторитета на една цяла държава?

Когато някому не мигва окото, че неизправен басейн със счупена или липсваща шахта ще погълне детски живот - това не е технически въпрос. Това онагледява отношението към ценността "живот", към ценностите „дълг" и "професионализъм".

И сега се питам: знаят ли българските майки къде си пускат децата и колко опасно място са басейните?

Добре, чужденците ще спрат да идват.

А българите какво ще направят? Ще емигрират?

http://www.dw-world.de

#6 Оня Дето Го Трият 17.07.2011 в 19:09:10

Ще спрат да идват чужденците, ще спрат да ходят на БГ-море и българите (а те са спрели май) и...... И много искам да разбера кой измисли някога тая заблуда, че България е някаква неземна туристическа дестинация и че това въобще може да бъде някакъв приоритет за нас? Има такива райски кътчета по света, а и в региона около нас, че самия термин "български туризъм" ми звучи крайно неуместно..... Нещо като идеята, че сме енергиен лидер на Балканите, при положение, че си внасяме и атомно гориво, и петрол, и газ от вън

#8 Оня Дето Го Трият 17.07.2011 в 20:11:34

Рашев А ти какво очакваше - решетка с труп на малко момиченце ли да снимат, за да ти е по-достоверно? А и както си го подкарал, да не се окаже, че момиченцето се е удавило не на Златните, а на Хавайте, пък ние да не сме разбрали......и Дойче веле само не очерня сега Аман от чувствителни патриоти в тоя сайт бе

#12 fALLEN 17.07.2011 в 20:47:12

николайчо, отново се цепиш напълно неподготвено. да не би изброените факти да не са истина? ай сиктир..

#14 blue 17.07.2011 в 21:53:00

Да фалират тия лакоми боклуци дето направиха от плажната ивица Люлин втора част... жалко за детето и родителите, че не са знаели що за скотове виреят тук

#16 Alice 17.07.2011 в 22:26:25

странно е как някои хора тук са се запенили да ни обясняват колко е готина китайската стена по тъпото бг черноморие, сякаш живеем по времето на желязната завеса и хал хабер си нямаме, аз лично избирам санторини... а за стоте лева отгоре на заплатата е егати смешката, абс никой не знае колко пари в куфарчета влязоха и се препраха от могучаята страна и бившите й републики

#17 Мишуга 18.07.2011 в 01:17:22

На Юлия Желязкова предполагам така и се харесва.

#18 Копа 18.07.2011 в 02:23:24

Като кадър в туризма(не от нароилите се ""унивърсътети"" Ха Ха) мога да Ви кажа, че работата никога на е еднозначна. За лайното в басейна - без извинение мога да ви кажа, че това сме го виждали 7 човека - поркахме си тихо и спокойно до сутринта, идва шибания немец, изсира се(не се извинявам! ) снима си го и се прибира. Само че и ние го снимаме и в 8:00 на представителя(турОп). И положението се омазва. В кафяво. За представителите... какво да кажа? Всичко отрицателно се "усвоява" бързо. ВЪРХОВНИ наглеци ! Въобще не защитавам хотелиери и ресторантьори/ кръчмари. Те са си смукали 10тина и повече години. Скатавали са такси и обороти. Обаче немски и други знайни и незнайни представители на тур. фирми и оператори всекидневно им упражняват РЕКЕТ. "Искам 5 вида хляб и 5 вида колбаси на закуска и... и това ти го казва някаква пача от село Сусурлево, омъжена за оси(източногерманец) със средно неспециално образование. Проблема на туризма в Бг е, че идват НЕКАЧЕСТВЕНИ туристи. Проблема в БГ е, че предлагаме ЕВТИН продукт. А НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ е че не залагаме на Допълните услуги. Хаваите през 80те години са ПЕЧЕЛИЛИ по 70 милиона долара само от картички и плакати !!! Къде сме ние? Ясно е, че няма да вземем и 700 000 лв. от картички, ама има големи глави да мислят. Обаче явно не мислят. Затова сме в батака. До шия. От моя випуск ( около 70 човека ) сега не знам дали и 20 са в туризма. Хора с по 3, 4 езика. Защо да се пържи на пангара? Става представител на чужда фирма в независимо какъв бранш и е добре. В 17:00 мотиката пада. В туризма, в сезона, всеки, който е над сервитьор/барман/портиер е на работа, когато е буден и на работното си място. Гадно, ама сега нямало качестени кадри. Ми как да има като им даваш под 1000 лева? Обява за работа: Салонен управител, руски, немски, английски ПИРФЕКТ!? бла бла бла. Да работиш с чужденци, да работиш с българи, слабо владеещи българския, но с високо самочувствие и да си МОЛ за милион и накрая да ти хвърлят някави пари, с 60 80% по-малко от договорените...ТуризЪма е убит отдавна. НО няма да умре. Ще кретаме и разни министри ще се клатят и ще дрънкат стотинките в джобовете, че сме туристическа държава и х% от БВП е от ТуризЪма. Ама х е по-малко от 20. Мишленца сме и такива ще останем, с такова мислене и най-вече с така мислещи рУководители. Ае хубав ден!

#19 durex 18.07.2011 в 03:08:16

Да се ходи на почивка в жк."Черноморски комплекси" за мен си е пълен мазохизъм! Там и обслужването, и цените, и лайната в басейните и по плажа си се подразбират по презумпция.Не мога да проумея какво толкова жизненоважно има в това да се забиеш да си печеш гъза на лайняния плаж сред кооперации и асфалт за няколко дни срещу няколкостотин лева.И да те третират като кретен на всяка крачка.Не,че си такъв,де!Щом ти харесва! п.п.А пък ако толкова не можете без море,една почивка в близката чужбина с нищо не е по-скъпа от воаяжа из родните КУРорти,където открай време българите са по-чужденци от чужденците.

#20 thaddeus 18.07.2011 в 10:31:02

@Nikolai Martinov Ето ме, искам да отида на почивка. Спечели ме за гост на твоя хотел, платежоспособен съм и то не малко. Обиколил съм черноморието ни ЦЯЛОТО от север Калиакра до Резово. Давай спечели си клиент който ПЛАЩА добре. Как няма да имат стомашни проблеми, дълбокото заустване на всичката мизерия на комплексите е на 200 метра навътре в морето. И понеже се гмуркам, дъното покрай плажовете на големите комплекси е нещо страшно. Тръбата бълва какви ли не неща, и като се скапе малко времето и излязат студените течения, всичко се избутва по плажа. Децата си го отнасят най-много!

#22 lele male 18.07.2011 в 10:37:54

Както се казва - на който не му изнася - да се изнася!!!

#23 Скапаняк 18.07.2011 в 10:46:00

Мигът, когато българските хотели собственост на комунистите-богаташи фалират, ще дам банкет!

#24 blue 18.07.2011 в 12:48:52

@Nikolai Martinov, пребоядисан комунисте и ти ли си с хотелче, червена гнидо? Аз не разчитам на твоите 100лв, червений помако! Айде обратно в морската част на Люлин 2, курорт за скотове и екстремни изживявания

#28 blue 18.07.2011 в 17:18:22

@Nikolai Martinov, "Красний помак" и "помак" са различни категории. Не ми разправяй ти на мене, виждам ти аз патоса като става въпрос за братушки или препрани "курорти".

#29 gaby_lsm 22.07.2011 в 13:33:54

Ми естествено че ще имат диария, при смяна на климат и всички други климатични фактори си е съвсем нормално. Авторката да не мисли , че заради 3-4 грешни хода от страна на мениджъри и т.н. ще секне туризма у нас! Ами в Гърция, заклаха турист, В турция ги ограбиха, в Ирландия, пък някой си умрял. Няма как да се спрат изцепките във всяка една страна. Уча туризъм, занимавам се с туризъм и хора от други страни. Смело мога да кажа, че тук им харесва всичко. Даже имаше един човек мисля, че беше от Холандия, който поживял тук 10год. и все пак решил да се върне в родината си, след седмица, пак си дошъл в Бг, и казал " Не издържам на онова спокойствие, там нямам никакви проблеми" Във всеки един турист остава усещането от пътуването, а тези които коментират какво са яли и какво не, са явно доста ограничени. Естествено има и некачествен персонал не отричам. И на който не му харесва да не се оплаква ами да прави нещо

Новините

Най-четените