"Булгар! Булгар!"

Допреди няколко години думата "цървул" се използваше като обида. Нещо остаряло, селски, просто, неугледно и т.н. "Абе, цървул" или "Вижте го какъв е цървулан..." Днес обаче цървулите се връщат на мода.

Все по-голям повод за гордост е да се изпъчиш с цървули, потури, везана риза и калпак и да показваш родолюбие, веейки байрак и пеейки възрожденски песни. Няма лошо. Поне нямаше да има лошо, ако не оставаше това усещане, че всичко с носиите се прави за лайковете във Facebook и Instagram, а патриотизмът е само за да сме част от вълната.

Всичко това започна реално преди има-няма 2-3 години. Сега модни са ризите с шевици, тръбенето на това колко големи патриоти сме и връщането към "народното" - носии, тъпани, гайди, юнаци с калпаци и футболисти в хайдушка премяна. Едно своеобразно завръщане към българското село от края на по-миналия век.

А когато уж има някакъв голям събор за народни песни и танци, надсвирвания с гайди и т.н., се струпва една могъща тълпа, граничеща с тъпканица, като целта на мнозинството е да направи по няколко снимки, да се тагне и да види евентуално нещо ново. Музиката и културата са само за фон.

Вероятно Елин Пелин би бил умилен от цялата тази гледка на пременени в носии млади българи и българки. За сметка на това обаче Алеко Константинов доста би се стреснал разпознавайки в доста лица своя най-известен герой, биещ се в гърдите с възгласи "Булгар! Булгар!"

Защото именно на това напомня целият този парад на суетата. На едно голямо викане, че сме патриоти и обичаме България. А, като се случи нещо, което не ни харесва, минаваме на Петко Славейков и неговото "Не сме народ, а мърша" и се надига един вой до небесата колко злобен, заядлив, завистлив и т.н. е българинът. И това от едни и същи хора, които малко преди това са публикували поредната снимка в народна премяна и със зачервени бузи.

Точно като бай Ганьо на Алеко Константинов. Шумен, сам по себе си не лош, като изключим склонността му да шмекерува, държащ да даде на света да разбере, че той е син на Майка България, но реално не правещ нищо, за да заслужи да се нарича така.

Защото ако бяхме нация на патриоти, нещата щяха да са по-добре. Най-малкото нямаше да позволим градовете ни да са толкова мръсни с улици заринати в боклук. Нямаше природата, с която уж толкова се гордеем, да е осеяна с найлонови торбички и разнообразни опаковки. Нямаше детските площадки да са перманентно счупени, дори и 5-10 дена, след подмяна и ремонт. Ако бяхме нация от патриоти, щеше да държим тези дребни неща да се спазват...

Дори няма да повдигаме темата за политиката, където гражданското и искането за работещи реформи са се свили до маргинализирани групи, лобизъм и още политически игри с променливи успехи. За това се изискват вече доста усилия. Макар че ако наистина обичаш страната си, тези усилия ще си заслужават.

За сметка на това в пъти по-лесно е да се снимаш веднъж, навлякъл народна носия, която в поне 60% от случаите не знаеш от кой край е точно, и да казваш, че се бориш за запазването на уникалната ни народна култура. За такова нещо не се изискват усилия. Да не говорим, че така се печелят лайкове, ръкопляскания и поздрави от роднини и приятели.

Истината е, че хора като Петко Каравелов, Атанас Буров, Димитър Пешев, Александър Малинов, Йордан Йовков, Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Златю Бояджиев, както и редица други видни личности в по-новата ни история не са имали нужда от народни носии и викове "Българи юнаци!", за да покажат, че обичат страната си и работят за нея. Те са го правели с труда си - всеки, както може. И как пък не тръгна една вълна от подражание именно на такива хора...

Защото това е образованият патриотизъм. В крайна сметка именно той работи за държавата ни. Останалото е показност и шум. Просто поредната мода на локално ниво, някъде между модерния градски дървар, балканската мачовщина и суетата на метросексуалността. Нищо лошо, но няма на практика кой знае колко общо с патриотизма.

#1 follow_the_cash_flow 23.08.2017 в 18:31:39

В града в който живея, улиците не са мръсни и заринати с боклук. Може би, защото има прираст на население, града се развива, общината е богата.. Не на последно място, кмета е от герб... Та общинското предприятие работи на пълна пара, циганките метат улиците ежедневно... Искат се пари за чистотата. Разходи се в центъра на някои столици в западна европа, из уличките където има нощни клубове. В събота и неделя сутринта, по улиците и велоалеите има разбити бирени бутилки и халби, повръщано... Въпроса е, че и службите за чистота действат бързо. Нещата стават с пари, с париии, не с "ценности"..

#2 iwan_petrow7 23.08.2017 в 18:50:04

"Музиката и културата са само за фон." ====== Тцъ. За огромно ваше не-удовлетворение, хората по тези места, които са там, за да общуват със и да пият на големи глътки от животворящия извор на фолклора ни, се множат в геометрична прогресия ... наистина са достойни за съжаление, дребните душички на мekepeтa, като вас (и господарите ви), които виждаха и предвкусваха резултата от гнусния си план и напъни – да видите народността, народа ни разпаднал се и чезнещ, паметта за него изличена, слава Богу – не би ! Собствената ви низост и нравствена мизерия, са предостатъчно, като тежест наказание, за майкопродавството ви – влачете си ги до гроб!

#3 SamVaims 23.08.2017 в 19:33:48

Защото ако бяхме нация на патриоти, нещата щяха да са по-добре. Най-малкото нямаше да позволим градовете ни да са толкова мръсни с улици заринати в боклук. Този откъс от статията го подкрепям и с двете си ръце. Напоследък силно ми правят впечатление такива неща - някой си изхвърля фаса на земята, друг чашата от кафе, трети мята торба с боклук от терасата си! , четвърти храчи, пети си форсира мощно мотора на кръстовище. Моят град Варна вече е едно голямо село, приютяващо всякакви отрепки, каквото определено не беше преди около 25 години. >да пият на големи глътки от животворящия извор на фолклора ни, се множат в геометрична прогресия. Хайде сега пък и ти ......

#4 follow_the_cash_flow 23.08.2017 в 23:30:52

Честно казано, никога не съм бил във варна... Ама при нас, това с хвърлянето на боклуците и междублоковите пространства, беше проблем, актуален преди 20 години. Сега освен че не се хвърля, се чисти - циганките метат всеки ден, и големите улици мият почти всяка нощ. Така че... Май има локални особености...

#6 follow_the_cash_flow 24.08.2017 в 09:17:50

Историята има смисъл. Освен че е тема за разговор за маса, се наблюдават опити за прокарване на нови прочити в учебниците. Някой има нужда от свои основи и изграждане на легитимност за политиките си. Еми, го прави без да преразказва историята. Все пак, война не е имало скоро, за да се пише победител ;). п.п., извинявам се, забравих - които плаща той поръчва музиката. Ами плащайте повече. Само с разходи за пропаганда, трудно ще се купи подкрепата на хората. Не и в 21 век. Купете го с повишаване на доходите. Но чак толкова пари, няма...

#7 follow_the_cash_flow 24.08.2017 в 09:24:35

Като стана въпрос за история и плащане, май ние си плащаме за учебниците, ведно с нежелан освежителен ремонт на материала ;). Не е нужно нито да обичаш народна музика, нито въобще да ти дойде на ума да слагаш носия, за да бъдеш провокиран към реакция.

#9 follow_the_cash_flow 24.08.2017 в 10:12:52

Причините са за проблемите са икономически. Преразказване на историята под чужд натиск, какво отношение ще има към борба с корупцията и повишаване на жизнения стандарт? Целта на българите не е да си подменят историческата идентичност. Целта на българите е да живеят добре. Това означава, дори по-добре отколкото в западна европа. Имаме по-добър климат и по-красива страна. Имаме в голяма част и собствени жилища. Искаме близки до западните доходи (поне тези в италия испания, даже поне тези в Гърция..), при едни по-ниски разходи. Т.е. искаме да живеем по-добре в собствената си държава, ползвайки всички дадености. Историческата идентичност и фолклора ли се явяват най-големия проблем??? Аз нито слушам фолклор, нито ходя по събори, нито съм носил носия, нито ще нося, но питам все пак... Ако смятате, че подмяна на идентичността ще донесе очакваните и желани икономически последствия (описани по-горе), трябва да убедите хората, че така ще стане. Само че е трудно, направо невъзможно. Никой не би се наел да прогнозира. Дори някой да гарантира, че това ще стане, пак ще има хора, който напук няма да искат да се "продадат". Или поне не толкова евтино. Със сигурност, не и за разходите по пропаганда, на които бенефициенти са 1000-2000 души, а искат да дават тон в живота на останалите поне 2 милиона активно население.

#10 скучко 24.08.2017 в 10:42:59

Кеш-флоу "...В града в който живея, улиците не са мръсни и заринати с боклук. Може би, защото има прираст на население, града се развива, общината е богата.. Не на последно място, кмета е от герб..." Бре, това дето се казва е каймака , черешката на тортата на коментара ти! То и нашия Кмет е от ГЕРБ, ама това сичкото дето го е писал Сам Вайс за Варна , важи и за моя град, а доколкото съм ходил насам-натам из Майка България и за много други . Относно потурите, сетретата, цървулите и калпаците: Важен е човека е в тях и автора е напълно прав в съжденията си! Снимковия материал само подсилва тезата му.

#11 pixie 24.08.2017 в 12:26:52

"Ако смятате, че подмяна на идентичността ще донесе очакваните и желани икономически последствия (описани по-горе), трябва да убедите хората, че така ще стане." Младеж, за каква подмяна на идентичността говориш? В статията главно се говори, че показната патриотичност е излишна и смешна. Не знам ти какво точно си разбрал. Иначе снимките по-горе са особено показателни. Да облечеш носия нито ще те направи по-истински и голям българин, нито по-красив, както Антония Петрова си е помислила, навличайки тая имитация на българска носия, поне по отношение на дължината.

#12 Иси 6 24.08.2017 в 12:59:48

Не е въпрос на патриотизъм да се пази чисто. Въпрос на възпитание е... И не обвинявайте младото поколение, а родителите, които така добре успяват да ги възпитат в обратното( това, че плащаш данъци не ти позволява да си хвърляш боклуците навсякъде)

#13 dedo adji 24.08.2017 в 13:09:10

Някои хора особено се дразнят от всяка проява на българщина. И защо, бе хора, защо, бе сашко петров? Някой тебе кара ли те да обуеш потури, да слушаш Дилмано Дилберо и да играеш дунавско хоро? Дразнеше ли се преди, когато беше длъжен да носиш пионерска връзка и комсомолски билет и да развяваш червени знамена по манифестациите? Или си милениалче и мечтаеш само за нюйоркско или в краен случай атинско жителство. Продължавай да бълваш, и Шорош може да ти гранти. Не се смущаваш от стотиците тениски с надписи Калифорния, Флорида, звездни знамена и портрети на Брус Уилис, Тончо Байраков и момЧе Гевара. Бодат ти очите само тия с българския трибагреник и протрети на български герои. Носии не се носят делнично по улиците, а само при специални случаи. Значи, дразнят ви не носиите, а поводите за обличането им. Какво от това, че и Цв. Цв. и Тоца ги облекли? Да им забраним ли и да ги изгоним от събитието? Не съм виждал Сидеров или Симеонов в народна носия. Когато е викал "Булгар, Булгар" бай Ганю е бил гол в банята. А по Европа е ходил не в потури и антерия а в редингот. Което не му е пречило да се изявява като простак, както не пречи на хиляди космополитно облечени нови българи да хвърлят найлонови торбички по вятъра и да вършат всички други простащини, които сашко и самчо искат да припишат само на тия в потурите. Прекрасно, че от няколко години се наблюдава една вълна на възраждане на българския патриотизъм и национализъм. След 15-20г. промиване на мозъците с празната примамка за европейско и глобално гражданство на българина му писна. Патриоти и националисти (те са синоними) е имало винаги, но народът, смазан от грижата за насъщния и оглушен от пропаганда и чалга не ги забелязваше. Сега малко живна и отново се оглежда за корените си. Което говори и за икономическо съвземане. Носиите и мероприятията, свързани с тях, струват пари и време. И все повече хора предпочитат да ги изразходват за тях, вместо за чалга концерти. Което тревожи тия, които искат на кръстовището да има не държава, а територия и не народ, а население.

#14 follow_the_cash_flow 24.08.2017 в 16:06:49

Oк, носенето на носия няма да те направи по-българин, аз затова и не нося . Но няма да изчисти и улиците. За чистене на улиците трябват пари. На запад, лично съм виждал улиците по центъра, където има клубове. всичко леш повръщано, изпотрошени бутилки и халби. Пукал съм си гумите на колелото. Ама това е рано сутринта. После се чисти, и то много добре. В нашия град, не че се хваля, но честно казано, добре е. Това с боклуците си го спомням бледо, отпреди 20 години, и въобще не се базикам. Иначе, аз чрез тролене трупам за портфолио. Искам и аз да изкарвам по някой лев от формиране на обществено мнение. Дали ще е про-руско и консервативно, или проамериканско и про-гейско, по ме интересува кои плащат повече..

#15 Dox 24.08.2017 в 23:12:57

Наистина е забавно, когато виждаш как разни типове се присмиват на "бай-ганювщината", но с коментарите си я демонстрират. Доколкото разбрах, статията не се възмущава от проявите на българщина и желанието да се демонстрира опазване на традиции, обичаи и пр., а от начина, по който става това. В такива случаи подобни прояви /особено пък у нас/ се съпътстват с доста сериозни порции простащина и кич. В подкрепа на това бих задал следния въпрос: Тая п***а непоръбена от снимката да не би да е облякла носията на баба си? Носиите на бабите ни имат своя чар, но в тяхното време. Ако същите следва да се имплементират модерно в друго време, за това си има модни ревюта, където разни дизайнери /обикновено педераси/ да вплетат мотивите от шевиците в съвременни модели за дрехи, обувки, раници, нощници, комбинезони и пр. Това е възможно, но вплитането обикновено следва да се направи така, че да не стряска, а същевременно да събуди интерес и съответните асоциации с миналото. С една дума - иска се майсторлък ....., дето не всеки го може. А тия дето го могат, обикновено са малко .... А бе ..... мъка!

#17 deowin 25.08.2017 в 22:06:08

Palma: http://www.vezba.bg

Новините

Най-четените