Късно е да спрем войната

Редакционен коментар на американското издание Washington Post очаква война заради кризата в Украйна

Когато преди седмица въоръжени лица завзеха административни сгради в три града на Източна Украйна, държавният секретар Джон Кери окачестви това като "незаконни действия" на Русия за "предизвикването на изкуствена криза с помощта на платени агенти".

Кери заплаши, че САЩ ще отвърнат със санкции срещу добивния, енергийния и банковия сектори на руската икономика. Но следващите дни администрацията на Обама така и не предприе никакви действия, като се задоволи само със санкции срещу няколко неособено значими лица от окупирания Крим.

Финансовите министри на Г-7 също не можаха да се договорят за някакви мерки на срещата си във Вашингтон.

Затова всичките тези държави не трябва да се учудват на дръзкото настъпление, предприето в събота в източната част на Украйна.

По данни на независими наблюдатели автобуси с хора в камуфлажна униформа са пристигнали в още поне 4 града и тези хора с руско оръжие в ръце атакуваха местните правителствени сгради. В събота започнаха бойни действия, когато украински военни части се опитаха да освободят сграда в Славянск. И двете страни понесоха загуби.

Какви още действия трябва да предприеме Русия, за да предизвика по-силен отговор?

Една твърда реакция на Запада би могла да спре руското настъпление от последните дни. Сега положението стана много по-опасно. Кремъл може да се възползва от кръвопролитието в неделя като оправдание за началото на по-открито нахлуване със задействането на десетки хиляди военнослужещи, съсредоточени край границата.

От своя страна украинското правителство зае правилна позиция, заявявайки не може да позволи на Русия да завзема украински градове и ще нанасят ответни удари.

Миналата седмица администрацията на Обама реши да не предприема съществени мерки отчасти, защото разчита на дипломатически възможности - на четиристранната среща на външните министри на САЩ, Русия, Украйна и ЕС, която трябва де състои тази седмица. Няма обаче никакви шансове, че тази среща, ако изобщо се проведе, ще доведе до някакви приемливо за Украйна решение.

Москва иска да разкъса на парчета тази държава и намиращите се под нейни влияние региони да имат право на вето по въпросите на украинската външна политика.

Доколкото реакцията на руската агресия е твърде слаба, Москва няма стимул да се отказва от своята схема.

Може би вече е твърде късно и няма да може да се предотврати война в Източна Украйна. САЩ трябва бързо да вземат мерки, обещани от Обама и Кери, иначе ще изгубят остатъците от авторитета, който все още е останал в Украйна.

Ако започналите в неделя бойни действия продължат, Вашингтон трябва отново да разгледа молбата на Киев за доставка на стрелково оръжие за армията и на друга бойна техника. Ако украинците бъдат принудени да воюват за страната, трябва да им се помогне.

#1 sim4o 15.04.2014 в 18:21:26

1. Големият + на статията .. нещата се казват в прав текст ...! Явно - всички разират за какво иде реч - за война ... за ракетни удари, за воюване чрез проксита .. за въоръжаване на Украйна .. или Куба, Сирия, Афганистан и Венецуела с ракети и танкове ! И не само непряко воюване ами и въздушни удари, по противниковите градове ... Бой чорбата, по главата! 2.Статията , обаче и греши ... "не предприема съществени мерки .." Ами МакДоналдсите ??? ами Райфайзен .. нали ги затвориха ... да припомня ли, тирадите, писани тукана на сей форум , по този повод от Оня Дето Го ... То успя, момчето, да се изкаже с възторг, с около 12 коментара ! Браво! Хвала нему! Поздрави

#3 sim4o 15.04.2014 в 19:24:45

"Yovka Dimitrova | 15.04.201419:09 Че Русия неможе да победи НАТО и САЩ е ясно ... " -------------------- Според мене - ще е пък точно обратното .... Битката и победата ще е северно от Ерусалим - до едно хълмче, наречено Армагедон ... Но първо - да бъде възстановен кръста на Света София в Константинопол .. и другите неща да се свършат, всяко - според времето си ... А скоро ли ще е това време - питат .. не, не скоро ...

#5 Зелен Бетон 16.04.2014 в 00:52:25

Лавров дълго време правеше впечатление на смислен човек и свестен дипломат. Напоследък обаче и той започна да приказва като партиен секретар. Изобщо май не остана нито един официален руски източник, който да предоставя информация като за разумни хора. Всичко потъна в гъста пропагандна мъгла. Включително и официалните обръщения и изявления на руското правителство звучат като писани за агитационен стенвестник (имаше такива глупости едно време). Подобно безобразие не е било от най-мрачните години на Студената война. Що се отнася до войната в Украйна, тя е по-малкият проблем. Колкото и коравосърдечно да звучи, бих казал – айде да започва в пълен мащаб, че да свършва по-скоро. Така или иначе вече е в ход и е практически невероятно да се избегне. Но тези няколкостотин или дори няколко хиляди живота, които ще отнеме, са нищо в сравнение с отражението на събитията върху съдбите на милиони хора, което ще се влачи с десетилетия. Затова казвам, че е по-малкият проблем. Още не си даваме сметка за това. Лошото е, че и т.нар. политици изглежда също не си дават сметка. въобще не говоря за българските (те, горките, обувките си не могат да завържат) – трагичното е, че май никой не си дава реална сметка как този кошмарен водевил ще подейства като спирачка на целия свят.

#6 sim4o 16.04.2014 в 01:34:43

"Зелен Бетон | 16.04.2014 00:52 Изобщо май не остана нито един официален руски източник, който да предоставя информация като за разумни хора. Всичко потъна в гъста пропагандна мъгла. ... " -------------------------------------- Абсолютно вярно .. За това - инфо от различни източници .. от сайтовете, от Ю Туб .. от форумите ... от стриймерите ... е , нищо не пречи човек да сравнява часовника отвреме навреме и с официален източник .... Много от обикновените руснаци , а и рускоезичните в Украйна, не смятат да се доверяват , нито на международните организации , нито на официалните руски власти - боят се че те и техните интереси ще бъдат съвсем лесно предадени, те събират опълчения и се готвят да подпомагат нападнатите региони ... От Луганск на 14,04 е тръгнало опълчение за Славянск, а от Харков и Донецк - е тръгнало опълчение за Одеса ... Опълчения и доброволци се събират и в Русия - според Жириновски, в неговата партия има записани около 10 000 доброволци - явно преувеличение според мене ... ....... "Тысяч молодых мужчин по всей России хотели бы поехать в Харьков, заявил Владимир Жириновский ... фото: job-sbu.org Глава ЛРПР Владимир Жириновский объявил сбор обрядов российских добровольцев, которые помогут "братьям" в Украине навести порядок в соблюдении Конституции. ... " Според мене и с натискът си върху Путин, и с цялата си позиция , САЩ подпомагат в Русия влиянието на Жириновски и политиците, като него ... Ако Путин изпълни исканията на Вашингтон - следващият президент на Русия , сигурно ще е от колодата на Жириновски ... Явно Барак Хюсеинович и неговите съветници, са претеглили всички аргументи и са преценили, че всъщност Жири си е пич и не е зле с него, а не с Путин начело в Москва , да имат вземане-даване ... Но пак повтарям - че точна и подробна информация все още няма ...

#7 explorer 16.04.2014 в 10:18:37

В продължение на изказването на Зеления Бетон си мисля, дали глобализацията/света не следва съдбата на Вавилон. Икономиката на растежа се извиси до ..."Вълкът от Уолстрийт" след ВСВ, но май-май отива ...н@хуй, ако използвам руския израз.

#8 Борката 16.04.2014 в 10:39:51

Сериозно се чудя в каква реалност се намирате?Какъв Жириновски, бе?Абе излезте малко на улицата!Всичко е пари и пак пари. Следващият президент на Русия , ще бъде този, който посочат олигарсите и никой друг.Точка.

#10 sim4o 16.04.2014 в 11:36:35

" ...Борката | 16.04.2014 10:39 Сериозно се чудя в каква реалност се намирате? Какъв Жириновски, бе? Абе излезте малко на улицата! ... " -------------------------------------- Абсолютно вярно! Трябвало е АВТОРЪТ НА ПО-ГОРНОТО ПИСАНИЕ ДА ПОИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА .. Да види настроенията на хората, да види, че в Русия има Патриотична вълна, за подпомагане на Братята от Източна Украйна ... А Жириновски е ясен ... ще събере гласове, на следващите избори .. с тези доброволци, които ги събира ... Но да не забравяме самият Жири какъв е - помните какво бе казал за родителите си, нали ... "Майка ми е чиста рускиня, а баща ми бе юрист" .. Такива пичове - по баща "юристи" във властта има много .. А някой - все пак трябва да канализира народните вълнения и да събира доброволци .. що да не е Жири?? Ако Путин падне - ей им го резервния вариант ... Поздрави П П Според мене важното е друго - настроенията на хората в Русия и в Югоизточна Ущпайта - и наистина има някакви живеещи не в Реалноста - тотално сякаш не забелязват какво става а във въображението им всикото случващо се е по волята на Путин и той ако поискал - може веднага да промени ситуацията Ами не може- Путин- нищо да направи просто в такова положение го поставихте че ходовете му да са точно такива каквито са !

#12 Citizen X 16.04.2014 в 12:19:49

Лавров дълго време правеше впечатление на смислен човек и свестен дипломат. Напоследък обаче и той започна да приказва като партиен секретар. Изобщо май не остана нито един официален руски източник, който да предоставя информация като за разумни хора. Всичко потъна в гъста пропагандна мъгла. Включително и официалните обръщения и изявления на руското правителство звучат като писани за агитационен стенвестник (имаше такива глупости едно време). Подобно безобразие не е било от най-мрачните години на Студената война. Що се отнася до войната в Украйна, тя е по-малкият проблем. Колкото и коравосърдечно да звучи, бих казал – айде да започва в пълен мащаб, че да свършва по-скоро. Така или иначе вече е в ход и е практически невероятно да се избегне. Но тези няколкостотин или дори няколко хиляди живота, които ще отнеме, са нищо в сравнение с отражението на събитията върху съдбите на милиони хора, което ще се влачи с десетилетия. Затова казвам, че е по-малкият проблем. Още не си даваме сметка за това. Лошото е, че и т.нар. политици изглежда също не си дават сметка. въобще не говоря за българските (те, горките, обувките си не могат да завържат) – трагичното е, че май никой не си дава реална сметка как този кошмарен водевил ще подейства като спирачка на целия свят. Бих искал да добавя нещо - Украйна явно съвсем не е готова за война. А Лавров, наистина, съвсем зацикли...

#13 sim4o 16.04.2014 в 12:22:57

"Изобщо май не остана нито един официален руски източник, който да предоставя информация като за разумни хора ... " ----------------------------- Абсолютно вярно .. За западните източници пък- въобще да не говорим ! но днес живеем във века на Интернета .. има улични камери, има стриймери, има форуми ... който търси инфо - намира .. не му трябват официални източници ... Поздрави!

#15 sim4o 16.04.2014 в 12:30:17

"Levitt Hostel | 16.04.2014 11:59 ... трябва незабавно да изтегли пияната си армия от украйнската граница ... " ------------------------------ Много правилна мисъл! .. ще се аргументирам защо поддържам, преждеговорившия .... 1. Не само армията, но и населението в момента се весели и пие - съвет - отворете и гледайте видеото ... уважаваният от всички нас Levitt Hostel сигурно точно тези клипове е гледал - вижте ги и вие, приятели! 2.Никаква нужда няма, Руска армия да влиза в Украйна .. за какво?? Ето, преди половин час украинската 25-а въздушнодесантна бригада, сложи на БТР-.ите си руски знамена и влезе в Краматорск посрещана по улиците ...! Съвет- да се отвори, да се гледа клипът ... 3.Не само в Русия, но и в Украйна и в украинската армия се пие и се танцува .. видно е по показваното от уличните уебкамери в Югоизточните градове ... ! Съвет- да се влезне в мрежата на уличните камери и да се гледа ..! П.П. Абе и ние да поотворим някоя бира, а приятели?? Наздраве на всички !!

#16 sim4o 16.04.2014 в 12:38:41

Ето ги танковете от днеска в Краматорск ... качен е клипът ... ТОВА ПО ОФИЦИАЛНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ ГО НЯМА ...! Недейте чакайте на Лавров да ви обяснява - сами ровете в мрежата и се информирайте! http://www.youtube.com/watch?v=ErnXbQb9qoU А ето, вече са качени и клиповете от вчера - пак от Краматорск ... http://www.youtube.com/watch?v=31oLk4M7L48 Лошо ,че има убити ... хубаво, че народът побеждава! Аз лично ще си отворя биричка ... А умрелите точно през Страсната Седмица ... Бог да ги прости и нека кръвта им , да е на ръцете на убийците ... Поздрави

#20 Fedar 16.04.2014 в 13:26:44

Levitt Hostel | 16.04.201413:17 Не се информирам за случващото се от медиите на Путин и фалшифицирани записи, а от стотиците украйнци, които всеки ден идват в България с малките си деца, бягайки от престъпленията на руския режим. ----------- Хахахаха, стотици "Украйнци" идвали всеки ден в България с малките си деца, "бягайки от престъпленията на руския режим". Моше, ти поне не си тъп, за разлика от Оня и Геренова. Поне малко по-старателен бъди с лъжите и пропагандата.

#22 Fedar 16.04.2014 в 13:36:39

Pavur Pezev | 16.04.201412:27 Хостелчо,шъ получиш апоплекс от злоба бе.Не вдигай кръвното,молим ти се.Зарад един сатрап и тиранин,шъ съ споминеш без време.Брой до десет и се успокой,щото нема да доживееш да видиш Ръша фалирала и Путин да се клати на ешафода. ---------------------- Aх, каква мъка им е на еврейчетата, че Русия и Путин слагат прът в колелата на Ню Уърлд Ордър. Пяна му излиза на устата, още малко ще се гътне, докато излива одиозната си пледоария.

#23 niemen 16.04.2014 в 14:17:12

Колеги, сериозно съм притеснен. Оня още не е коментирал това писание. И въобще, тънкият познавач на руско-украинския конфликт май нищо не е писал днес. Това не е било никога, до това време на деня той обикновено вече е изпраскал поне десетина коментара. Някой ако има макар и откъслечни сведения, да пише. Той е един от нас.

#24 Fedar 16.04.2014 в 14:21:30

17 Pavur Pezev | 16.04.201412:45 Наздраве,Симо,отворих една...Абе аз викам,Путин направо да разпуска армията си,да предаде всичкото ядрен арсенал на Украйна,да разпусне правителството,да обяви Ойропейска за украинска територия,азиатската част за китайскаА,хостел,тъй устрйва ли те и начело с олигарсите си и цялото КГБ,дръжно да си направят харакири по държавната телевизия,та барем русофобите мирясат най-накрая. ---------------------- Не е достатъчно, Пузев. Ако освен всичко, което си изредил, Путин стане гей и сключи брак с Медведев, а Пуси Райът оглавят някое министерство, тогава може и малко мирясат най-накрая.

Новините

Най-четените