Доматите не са това, което бяха

Има нещо гнило в България и доматите не са това, което бяха... Разбира се, гнилото не са самите домати, които са твърде пластмасови, за да изгният. Но в държавата... в нея вече има нещо нередно, поне ако съдим по изследването на "Галъп интернешънъл" за крилатите фрази и клишетата на прехода.

Самото изследване е мед за душата на всеки фен на онази отминала епоха, наречена комунизъм или просто "Бай Тошово време".

В него са събрани всички онези вечни хитове, които могат да се чуят в една квартална кръчма от политолозите на ракиената чашка - от сравнително новото парче "Демокрацията ни отне много", през стария шлагер "Всички са маскари", та до абсолютните хитове "Съсипаха я тая държава" и "Костов е виновен".

"Галъп" са събрали в голямата част от саундтрака на вечните оплаквания от идването на демокрацията досега - есенция на онова беззъбо недоволство срещу всичко случващо се, което обаче така и не разбираш съвсем.

Темата за прехода в българския политически дебат е като темата за тежките семейни драми в българското кино - вечна и преекспонирана. Според 71% от запитаните в изследването преходът все още продължава и България не е излязла от него, каквото и да значи това.

Най-простото обяснение тук е, че горе-долу това е общият брой на хората, които все още не могат да преглътнат това, че демокрацията не представлява точно това, което са си представяли. Е, не и в българския си вариант.

Интересно тук е широкото съгласие около твърдението, че в България има мафия - 80% вярват в това. Ако се заслуша обаче човек, по-скоро ще чуе, че у нас мафията си има държава, макар че конкретно тук нещата са оплетени. Да кажем, че по-скоро държавата си има мафия и по-конкретно Държавна сигурност си има мафия. Но пък това твърдение не хваща много хора - само 32% намират, че ДС е виновна.

Виж, когато става въпрос за вина, човекът е ясен. Може от 20 години близо вече да не е премиер, но за поне половината от хората у нас (конкретно 49%) Иван Костов ще е вечният виновен.

От "Галъп" отчитат, че сред по-младото поколение нито ДС, нито Костов имат такова значение. И да са били, минало е. #ПродължавамеНапред, нека старите се дърлят кой е по-виновен.

Възрастово разделение има и по твърдението "Никога няма да се оправим", като младите не са съвсем съгласни с това. Е, знаем я легендата за Мойсей и 40-годишния преход из пустинята. По груби сметки на нас ни остават някъде още 10.

Че манталитетът на българите е проблем си го знаем и без някой да ни го напомня постоянно. Има го и в литературата ("Не сме народ, а мърша"), има го и популярните лафове за казана на българите в Ада. Признаваме си го обаче само в случаи на голямо разочарование. Иначе сме велика работа и сме дали живот на световната цивилизация, сакън някой да каже нещо друго.

Но истинският сингъл в този албум от оплаквания с дъх на 90-те, голямата неизказана болка, споделена от най-много хора, е не мафията, не Държавна сигурност, не дори и перманентната вина на тъмносиния командир. 84 на сто смятат, че доматите ни вече не са истински. Това е вече повод за мъка и гняв.

И преди сме го казвали - българинът е практично животно. На него му дай да пипне, а след като пипне и да хапне.

И когато доматите, този плод/зеленчук, който е такава неизменна част от менюто на масата, не са наред, язък за целогодишното наличие на банани и портокали. Кой пие ракия с банан за мезе?!

Ако се питате какво е най-ценното, което демокрацията ни отне, това ще да е. Няма ги вече онези домашно набрани, прекарани с москвича, сочни домати от село. На тяхно място дойде капиталистическият пазар с гръцки домати и чесън от Китай.

От това се възпаляват недоволството и национализмът, не от друго. Държави толкова много по света, всяка си има своята си мафия, а истински български домати имахме само ние! Е, от това боли най-много!

#3 паяка 15.11.2019 в 18:59:09

Турските чери доматки са превъзходни, чак леко сладнят. Ако няма селски розов домат, с тях екстра върви узото.

#4 Dox 15.11.2019 в 22:02:28

А така-а-а-а. Е те така се пада под турско - пак, за втори път. Леко и неусетно. Хубаво прочетете и препрочетете коментар 3. Типичен дебил, принадлежащ към 80-те процента. Важно е да му върви узото бе-е-е-е! Нищо че българското е съсипано, давай турското. То мноооо върви. Сега да се обади и оня псевдо-патриот - Дедо ти Аджи, дето мнооо те уважава. Айде - дисаги-магаре-Истанбул. За вас тука место нема. Идете си там - при локумите и баклавите. Тук е за българи. Вие за нищо не ставате, освен да бутате паметници и да льокате узо.

#5 dedo adji 16.11.2019 в 00:02:41

И ти ли, Доксе, като звездата на гувназиума почна да търсиш опори в дяда си хаджия? И като евро толерастите да обявяваш всичко, което не пасва на твоята доктрина за псевдо. Какво може да разбира дърт болшевик от патриотизъм? "Аз плюя на Русия (и България) защото съм болшевик." В.И.Ленин. Паяка я уважавам без пристрастието й към турските чери домати. Уважавах и тебе, докато не изпростя до мантрите на ибрикчията: Чемодан, вокзал, Москва=дисаги, магаре, Истанбул. Язък, доксе, имах те за човек и българин.

#6 Dox 16.11.2019 в 07:00:20

Прав си, Дедо, От тоя, твоя патриотизъм, наистина нищо не разбирам. Но, за съжаление е късно да се нищи всичко това. България вече реално не съществува, освен в регистрите на разни организации, като ООН и подобни. Българи има. Съществуват, фигурират. Но България - уви, не. За това и бавно, постепенно, названието "българи" също ще започне да изчезва. А бе - като при маите. Любимият ти професор Иво Христов твърди, че те не са изчезнали. Те и до ден днешен са си там, казва той, в земите на югоизточно Мексико, Гватемала, Хондурас, Салвадор. Но, ..... все пак ги водят изчезнали. Защо ли?

#7 паяка 16.11.2019 в 12:24:52

Абе, булгар, булгар! Кънтят ли ти хилавите гърдички от тупане по тях? Аз бих предпочела да сме под английско, ама не сме й интересни на добрата стара Англия. Новозеландци, австлалийци не щат тя да ги отбива, ама такава е световната тенденция. Искаш затваряне на границите, нали? И да се върне натуралното стопанство, а? Ти на мен - градински домати, аз на теб - току що издоено млеко.

#9 Dox 16.11.2019 в 21:11:00

Бичи, По нашия край викат "урбулешката", не "ургулишката", но, като гледам е почти едно и също, пък и е добре да има разнообразие. Нали така. Правилно подозираш, Бичи, Налице са проблеми, само че не професионални и не домашно-битови. Изпуснах влака за село, Бичи, дето ти виках оня ден. Ама не щото бях закъснял, ами щото беше фрашкан вагона. Яйце нямаше къде да падне. Та сега вися на перона, бесен, докато след две седмици композират другия - пак така - локомотив с един вагон. Само че, тоя път, ще имат да вземат. Дедо ти Докс ще се промъкне тайно в локомотива, ако не - набелязал съм тук един мръхльо, от персонала. Ще му бутна рушвет три цигари "Виктори", та да ми каже поне два дни предварително, кой ще е вагона. И ще се намъкна тоя път Овреме. Айде, че го гледам как идва насам. Като си ида на село, ще ти се обадя. Чао за сега.

#10 Dox 16.11.2019 в 22:22:25

Тюркер-ханъм, Точно така - Булгар, Булгар! И се пише с главно "Б" бе, ханъм. Научи бАрем малко български, докато се подметаш по територията ни. И ще го кажа още два пъти и още 666 пъти по 666. И ще кънти яко. Щото гърдичките ми хич не са хилави, ханъм. Тук не позна. От многото неща които съм тренирал е и лека атлетика. Бях много добър на 100 м.гладко бягане, дълъг скок и бягане с препятствия. А днес, макар и вече на години, още мога да се кача от Симеоново до хижа Алеко и обратно. За ден! При това съм пушач. Или пък от Железница до хижа Купена и обратно. Пак за един ден. Стига да не е през зимата. А това, че би предпочела да си под английско /предпочитания на роб, с робска психика, ко да го праиш/, ма немаш грижи бе, ханъм. Ми че то Турция и Англия винаги са си били едно. Дупе и гащи. Даже тоя, изрусен, чорлав ахмак, дето им се курдиса като премиер, и той е с турски произход. А знаеш ли, ханъм, че през 12-ти век братът на Ричард Лъвското сърце - крал Джон, предлага сделка на Мохамед Ал Насър, монарх на ислямска /тогава/ Испания, а именно - той и цялото му кралство да приемат исляма, ако Насър му изпрати в помощ войски, та Джон да си потуши там някакви си негови вътредържавни междуособици. Насър отказва и това е причината, тези лайна, наричани Обединено кралство и днес да се водят там .. някакви си /ужким/ християни. В Средновековна Европа няма друг такъв случай на готовност за доброволна миграция от християнство към ислям, без да е налице пряка заплаха от нашественическо унищожение. Това знаеш ли го? Май не, нали. Е как ще го знаеш, като в главата ти са бози, баклави, и чери-домати с узо. За затваряне на границите позна. Ако може бих го направил, само че в една посока. От нас навън са отворени. В обратна посока - затворени. Ако зависеше от мен, бих ти помогнал - финансово или по друг начин - с магаре, с дисаги и т.н., само да се изметеш от тук по-бързо. Бих организирал духов оркестър в твоя чест, в мига, когато прекрачваш границата, а след това всенародни тържества, заради това, че си се пръждосала завинаги от тук, заедно с чуждопоклонничеството си, и най-важното - с хедонизма си. За натуралното стопанство не си мечтая, защото знам, че ще се върне, при това много скоро. Извращенията и перверзиите на монетарната система водят точно натам. Само че няма да бъде такова, каквото си го представяш. Съвсем различно ще бъде, но няма да ти го обяснявам. Нищо няма да разбереш.

#11 паяка 20.11.2019 в 22:45:08

Абе, задлъжнял до ушите потурнак, дори не можеш да мечтаеш за свобода. Светът е отворен да обменя мисли и реалии. А ти засуквай пояс и навуща на път за село. Вей си байрака, ближи си раните и се умилявай от бившата си атлетика Човек живее за да е щастлив.

Новините

Най-четените