Ария на умерено либералното възмущение

Случайно, ама наистина съвсем случайно, понеже ми се мерна препечатано в един информационен сайт, попаднах на статус във Фейсбук от оперната певица Александрина Пендачанска по въпросите на Истанбулската конвенция. Понеже много уважавам операта - за мен тя е може би на самия връх на развлекателния жанр - зачетох се и се опечалих.

Научих, че българските консерватори и националисти са близки до ислямистите, че „реална България" разглежда въпроса за домашното насилие с истерия и „откровена идиотия", но че, слава Богу, все още не сме такива алкохолици като руснаците и такива фанатици като ориенталците. Научих също, че е налице „пропагандна машина", която се простира от Явор Дачков до Волен Сидеров и която „въздейства дори на умни и модерни хора с прозападни критерии за нормалност".

Обаче причината за моята печал бяха две конкретни тези. Според първата, на цивилизовани взаимоотношения помежду си са способни единствено прозападно настроените либерали; според втората, всеки, който дръзне да се изкаже критично по отношение на която и да е думичка в Истанбулската конвенция, е фанатичен защитник на домашното насилие над жени, тоест - скрит ислямист и антиевропеец.

„Аз съм имала шанса - пише певицата - да бъда отгледана в умерено-либерално семейство... и много добре си давам сметка каква роля играе възпитанието и образованието в разбирането на социалните роли, които възприемаме в живота... Не всички могат да се защитят сами! Тази конвенция е за тях!"

Да, така е. Не всички са имали шанса да са цивилизовани, интелигентни и информирани. Има и по-низши хора, които се нуждаят от елит, за да ги поведе.

Но аз, например, също съм имал своя шанс и той е бил да съм отгледан в твърде консервативно семейство, с което бих могъл да се гордея поне толкова, колкото се гордее певицата със своето, макар че у нас предпочитаме да се обичаме, а не да се гордеем един с другиго - за нас любовта е по-важна от гордостта.

Моля да ми повярвате, че в моето семейство поне пет-шест поколения назад жените не само че не са били малтретирани, но не им е повишаван и тон.

Всичките ми родители бяха вярващи хора, научени да живеят с любов и уважение помежду си. Всички те вярваха без помощта на конвенции, че човекът е образ и подобие Божие и насилието над него е грях. Тъй че „умерените либерали" не са открили топлата вода.

„Ма, защо, бе, мъжаги - пише още певицата, - тогава пропищяхте орталъка, че Европа била "нападната" от ислямисти и всякаква "друговерска измет", с която споделяте основни ценности във виждането ви за света и мястото на половината човечество - или до печката, или в кревата, или под камшика! Аз викам да слагаме бурките и да се приключва!"

Тъй като аз нееднократно съм се изказвал по повод подмяната и неглижирането на християнските европейски ценности и против „всякаквата друговерска измет" (макар че никога не бих се изразил с тези думи, колкото и да съм пернат в устата), тъй като даже дръзнах да се изкажа и против Истанбулската конвенция, то излиза, че съм „мъжага", който иска да види жена си „или до печката, или в кревата, или под камшика".

Дано ми прости, но ако за по-интересно приемем, че медийната манипулация е школска дисциплина, то певицата се намира все още в първо отделение. Тя използва следния силогизъм: „Османската империя даде независимост на българската Църква (голяма предпоставка). Аз одобрявам независимостта на Църквата (малка предпоставка), следователно одобрявам Османската империя (извод)".

Или конкретно: „Който е ПРОТИВ джендър политиката в Истанбулската конвенция, следователно е ЗА насилието над жени. И като такъв, естествено трябва да бъде заклеймен от прогресивната общественост!".

Няма такова нещо. С подобна техника си служат и в дискусията за Пирин - олигарсите искат да строят ски съоръжения, но строителството като цяло унищожава природата. Следователно, който е ЗА инвестициите в зимен туризъм, той е ЗА унищожаването на природата. Няма такава логика. Това е първолашка еквилибристика с елементарни каузални връзки.

Ако си ЗА традиционните ценности и морала, то това по никакъв начин не означава, че си ЗА домашното насилие.

Напротив, има хора, за които е много по-голям подвиг да обичаш конкретната личност до себе си, отколкото да рониш сълзи на умиление към целокупното човечество. Те са чужди на гръмките лозунги, конвенциите и директивите. Може би не са се вдигнали на поход срещу домашното насилие, но ежедневно жертват себе си в името на своите жени, мъже и деца.

Те може да не са много прочути, но са достатъчно морални и цивилизовани. И не заслужават да бъдат обиждани, когато се застъпят за един морал, разбиран, приеман и изповядван още от техните прадеди векове наред.

Нека го кажа простичко (съжалявам, че не мога да го изпея): Да се изказваш против джендър идеологията, известна още като „нова сексуална революция", изобщо не означава, че се изказваш в подкрепа на домашното насилие и против любовта, уважението и зачитането между хората.

Това че някой нарочно е омешал двете теми, все още не означава, че автоматично ще бъде затворена устата на всеки, за когото естественият нравствен закон все още представлява някакъв ангажимент.

Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен и конвенцията за Картаген да не бъде ратифицирана!

 

* Редакцията на Webcafe.bg е готова да продължи дискусията, свързана с Истанбулската конвенция, и да публикува право на отговор, в случай че Александрина Пендачанска би желала да участва в задочния дебат с Иван Стамболов-Сула.

#1 boian 23.01.2018 в 20:13:56

Сула, както обикновено е прав. А Пендачанска продължава да се дъни с неуместната си превзетост. Ама де да беше само тя. Орди "интелигенти" са се впрегнали да бранят тая пуста конвенция. Явно много пари се очаква да се въртят около нея. Макар, че специално Пендачанска , май е от онези другите - полезните идиоти.

#2 Виктория Пенелопова 07 23.01.2018 в 20:32:35

Сула, тръгнал си да се мериш с Пендачанска, а мерките, уви, не са еднакви! Ти се симпатичен притежател на блог, пишеш, колкото да не заспиш и понякога наистина ти се получава. ТЯ е прима....красива, талантлива, енергична, обществено известна с позициите си. Семейството й също е известно. Твоето не е ! Тя казва какво мисли и я чуват МНОГО хора. Ти също се изказваш по всякакви въпроси, но те четат шепа. Сори, този път сбърка. Вероятно, Картаген ще си остане непокътнат.

#3 cereal killer 23.01.2018 в 20:47:13

Честито на г-н Стамболов, съвсем успешно се справи и седна на една трапеза с громителите на илюминатите, рептилите и кемтрейлса. Остана само да анатемоса пустата конвенция. Хубавото на този дебат, доколкото има такова, е че се видя нивото на редица хора с претенции. Нямаме нужда от гиздавото председателство, за да се изложим пред чужденците. Дебатът по тази тема компенсира абсолютно всичко...

#4 boian 23.01.2018 в 22:19:03

ТЯ е прима....красива, талантлива, енергична, обществено известна с позициите си. Семейството й също е известно. .................... Доообре. И какво от това? Да нямат някакъв сертификат от господ за непогрешимост? Или са лицензирани морални съдници? Нещо по-по-най? Аман от надувковци.

#5 Dox 23.01.2018 в 22:43:11

Споко бе! Няма страшно. Цариградската Конвенция е само началото. Тя е нещо като пробен етап. След "Джендър-идеологията" ще последва нещо друго - далеч по-сериозно, да речем - "Хюман-идеологията". А там какво са замислили .... по-добре да не ви казвам. Добре е да имате време за подготовка. Най-вече - психическа. Още от сега виждам/чувам някои от воплите - "Ама това, че сме против хюман-идеологията, не означава, че сме против човека ....". Дано да има кой да чуе! Цариградската Конвенция не е нещо пръкнало се ... така ... от само себе си. Тя е резултат от дългогодишна усилена работа и подготовка. Като се почне от "Хартата за правата на човека" на ООН /Текст, който вероятно е мислен и писан от откровени престъпници/, мине се през сълзливите защити на "правата" на квартални помияри, бубулечки, дървеници, хлебарки, змии, колоездачи, бактерии и пр., та се стигне до резонния въпрос, /май беше от Дмитрий Иванов/ - трябва ли правата на човека да стоят по-високо от правата на обществото, на семейството? Но, както знаете, подобен въпрос в последните 30-на години е немислим. Табу! Какво общество бе? Такова нещо няма. - както казала бакалската щерка Татчър - Има индивиди! 80-те процента се прекланяха пред нея и пред абсолютния психопат - Айн Ранд, а сега рачиха да поставят въпроси. Но, вече май е късно. Шлюзовете са отворени и нищо не може да спре насъбралите се огромни количества вода. А тя, както знаем от опит, в такива случаи помита всичко. Което е за добро, защото след това настъпва една особена тишина и спокойствие, а върху калните наноси никнат изумително красиви цветя ... Все пак, ето два материала, които биха ви се сторили интересни, струва ми се. Единият е на Александър Урумов, а другият - интервю с невероатният интелект Николай Михайлов: http://glasove.com/categories/komentari/news/aleksandyr-urumov-kym-bridzhit-o-lyflin-vie-ste-advokati-na-dyavola-na-kojto-nie-plashtame http://glasove.com/categories/intervyuta/news/d-r-nikolaj-mihajlov-istanbulskata-konvenciya-ne-sme-obyrkani-v-prevoda-v-klopka-sme

#7 AlahAkbar 23.01.2018 в 23:09:28

Tъпо звучиш мако, но не ти е за първи път, споко.

#9 deowin 23.01.2018 в 23:40:25

>за нас любовта е по-важна от гордостта Умело лепна на тъпата Пендачанска гордост, приписа на себе си любов, и сега всичко ти е наред, нали, авторе? Само достойнството си някъде го изостави, ама кой ти гледа - нали си пълен с любов, пък било то и единствено според твоите думи. >Моля да ми повярвате, че в моето семейство поне пет-шест поколения назад жените не само че не са били малтретирани, но не им е повишаван и тон. Следва да ръкопляскаме, да ахнем от възхищение, и да признаем, че традиционните ценности не корелират с домашното насилие, защото - видиш ли - имаме пред очите си единичен случай, в който сме помолени да повярваме? Сула, не знам доколко ти се удава мисленето, но проявената тук способност да градиш рационални аргументи е плачевно ниска. Дори да приемем на пълно доверие, че си имал прекрасно семейство от 10 поколения назад, това все още остава единичен случай, и не казва точно нищо за тривиално наблюдаемата и измерима корелация между традиционалността на ценностната система (което е просто друг начин да се каже "консервативност" или "назадничаво мислене" или "силен страх от промяна" с по-красиви на външен вид думи) и домашното насилие. И далеч не само. Кой, мислиш, гласува за Сидеров? Либерално мислещите глобалисти с прозападни ценности? Ако направим една статистика на кои мъже са по-склонни да бият жените си, дали ще има разлика между добре образованите и далеч по-либерално настроени млади професионалисти и по-консе.. ъъ.. "традиционно" мислещи шофьори, миньори, строители? (не, няма срамна професия, другаде е фокусът тук) >то излиза, че съм „мъжага", който иска да види жена си „или до печката, или в кревата, или под камшика". Не, не излиза. Бориш сламен човек като прочиташ думите на Пендачанска като някакво безумно обобщение, което се отхвърля тривиално с точно един единствен контрапример. Надали е мислено като безумно и тривиално оборимо обобщение. Можеш да се опитваш да се правиш на по-глупав, отколкото е необходимо за да разбереш желания смисъл на тези думи (и отколкото вероятно си), но така само звучиш фалшиво и престорено.

#12 deowin 24.01.2018 в 00:14:50

>насилието над жени с подписана конвенция ше спре ли?ше ли изчезне? Не, няма да спре, няма да изчезне. Е, и? Законите против кражба, изнасилване, убийства, спират ли тези престъпления? Не. Очевидно тогава това не е никакъв аргумент, че е по-добре изобщо да нямаме такива закони. По-добре е да ги имаме, и аналогично е по-добре да подпишем конвенцията.

#14 deowin 24.01.2018 в 00:35:42

>ама няма ли закони срещу насилието? То и в божите заповеди пише разни неща за кражбата и убийството, но някои хора явно са намерили за нужно да пишат допълнителни харти, закони, наказателни кодекси и прочие, вероятно защото иначе доста ясните и недвусмислено написани заповеди не са давали търсения практичен резултат. Никой не си създава допълнителна работа, ако тя е напълно ненужна. Явно е била нужна.

#16 dedo adji 24.01.2018 в 02:02:57

12 deowin | 24.01.201800:14 >насилието над жени с подписана конвенция ше спре ли?ше ли изчезне? Не, няма да спре, няма да изчезне. Е, и? Законите против кражба, изнасилване, убийства, спират ли тези престъпления? Не. Очевидно тогава това не е никакъв аргумент, че е по-добре изобщо да нямаме такива закони. По-добре е да ги имаме, и аналогично е по-добре да подпишем конвенцията. )__ __ __ __ Айде, тогава да направим конвенции против кражбата, убийството и изнасилването и телефонните измами. Закони си има, ама друго си е с конвенции. И в тях да вмъкнем членчета, които ги оправдават в някои случаи. Като, например, когато нарушителите принадлежат към някои определени сексуални ориентации или малцинства. И утежняващи вината обстоятелства, когато горните са потърпевши. А конвенцията е подписана. Остава да се ратифицира, че да се подложим на още мониторинг и диктата. Не е ратифицирана и от твоята страна, прасчо.

#17 dedo adji 24.01.2018 в 02:29:06

Иване Стамболов, можеш ли да изпееш "Каста дива"? Къде си тръгнал, тогава, да спориш с Пендачанска? Много я уважавам, за да допусна, че е платена от Шорош. Или, че , като ди Каприо, си прави безплатен пиар по общо чувствитрелна тема. По-скоро, като повечето хора на изкуството, се поддава на емоциите, а не на разума. И като всички знаменитости и милионите техни фенове, забравя поговорката "Обущарю, не по-високо от обувките". Пендачанска едва ли схваща разликата между пол и джендър. Тя е толкова мъглява, че никой не може да я укаже точно. Но цицка цъкова я знае. Един печен юрист знае, че една запетайка може да реши обесване или помилване. И точно те съставят законите и конвенциите така, че винаги да има място за запетайки и вратички. И уверенията на цъкова, че в истанбулската конвенция няма нищо страшно, струват колкото емоциите на Пендачанска. И са национално и общочовешко предателство и подлост.

#18 rare case 24.01.2018 в 09:27:26

"ДА ПОМОГНЕМ НА мако ДА СПРЕ ДА ПИШЕ"

#20 follow_the_cash_flow 24.01.2018 в 11:24:48

O чада мои, за възпитанието на децата ще ви кажа следното. Слушайте благите ми думи, защото истина е което ви казвам: - отдайте п*дерасовото педерасу (т.е. никакви деца за възпитание, те не могат да се възпроизвеждат) и неп*дерасовото неп*дерасу (т.е. възпитанието на децата). --- И чада мои, като тъжна констатация ще ви кажа, че модерното динамично общество има вече толкова високи изисквания към хората, включително към мъжете, които трябва да спечелят жена, че и много неп*дераси няма да имат деца.... --- Модерните ценности ли са виновни, те сами ли са си виновни, не знам. Но факт е, че по-простите хора се размножават повече и свалят качеството на социалните отношения, качеството на живот и спъват прогреса. А по-развитите общества са вече в упадък и дегенерират. Последните дебати и проблеми с които НИ занимават са ярък пример за това.

#21 Nikkor 24.01.2018 в 12:21:01

Статията си е супер. Сула както винаги удря точно в десятката. Всичките му "критици" тука, на малкия му пръст не могат да стъпят. Особено един дето освен да сипе обиди, за друго не го бива. Имам роднини музиканти и от тях знам за доста негативното им отношение към певците и певиците в тоя занаят. Надути, префърцунени и с огромно его. Обикновено са абсолютно некомпетентни за каквото и да е друго, освен за ариите и нотите. Авторът го е написал по възможно най-достъпния и вежлив начин. А Пендачанска просто е глупава и тезите й го доказват. Просто и тя се е включила в общия либерален хор.

#22 pixie 24.01.2018 в 14:31:17

И аз харесах статията. Сула е започнал да пише по-кратко. Не мисля, че изказвайки мнение, се мериш или не с някого, колкото и известен да е той/тя. И двамата имат право на мнение, и, Виктория, ако не беше тая статия, нямаше да знам за позицията на оперната прима, щото нямам фейсбук. Тъй че, кой кого четял и слушал, са отделни неща. Много емоционално се подхожда към темата, поне Пендачанска явно е подходила така. В случая емоциите пречат, да се мисли трябва.

Новините

Най-четените