По дяволите, ползвайте стълбите!

Текстът е написан като реакция на статията "Моля, стойте отдясно!", публикувана в Webcafe.bg, за използването на ескалатора в метрото, която предизвика оживени коментари.

Пътувам с метрото абсолютно всеки работен ден и винаги хващам най-натоварените часове. Никога обаче не ми се е случвало да се дразня на хората, които стоят отляво на ескалатора и пречат на невинните бързащи да се катерят по него.

Не, не разполагам с неизчерпаем ресурс от търпение - дори напротив - именно нетърпението ми и нежеланието ми да се бутам в тълпата ме кара винаги да избягвам ескалаторите и да предпочитам стълбите там, където ги има. И смятам, че ако наистина бързате, може би е добра идея да спрете да се бутате напред и нагоре по ескалаторите, а да пробвате онези скучни и статични конструкции, наречени стълби.

Хубаво е, че има правила. И аз ги спазвам. В метростанциите, в които няма стълби (например Стадион "Васил Левски") се движа отдясно на ескалатора. Но не, защото не искам да преча на хората да ме изпреварват, а защото по принцип правилото за движение гласи, че се стои от дясната страна.

Похвално е че има инициативни хора, готови да влагат енергия и ресурси в кампании за толерантност и уреденост на движението по ескалаторите. Лично аз обаче съм на мнение, че вървенето по ескалаторите затруднява допълнително и излишно движението на хората. Ако ескалаторите бяха предвидени за вървене, щяха да бъдат конструирани достатъчно широки, за да не съществува проблемът с разминаването.

Но те не са. И е хубаво да го приемем. Те улесняват движението за хора, които нямат сила или желание да изкачат 30-40 стъпала, или както е в моловете - които така или иначе се уморяват достатъчно от обикаляне по магазините, за да влагат допълнителен ресурс в качване по стълби.

Ако наистина бързате, не е нужно да го демонстрирате на цялата тълпа от пътуващи хора, изкачвайки се нервно и отривисто по ескалатора, демонстрирайки открито вашето възмущение, когато някой ви е препречил пътя.

Имам една революционна и скандална идея за всички вас, ескалаторни алпинисти:

Защо просто не пробвате стълбите?

Първо, това е далеч по-здравословният вариант. Ако и вие като мен работите по 8 часа в предимно седнало положение, ще признаете необходимостта от раздвижване на тялото. И понеже вечно сме склонни да намираме оправдания за това да не спортуваме активно, защо не започнем от някои по-лесни промени в ежедневието ни - като например това да ходим пеша винаги, когато можем и да използваме стълбите винаги, когато можем? Всичко е въпрос на съзнателен избор. Изборът да оставиш ескалатора за ползване от мудните, мързеливите и болните. И изборът да не бъдеш такъв.

Второ - стълбите са далеч по-широки от ескалаторите и позволяват безпроблемното изкачване, слизане и разминаване на много повече хора. Разбира се - и там трябва да важи простичкото правило, че посоката на движение е от дясно, за да бъдат максимално улеснени всички.

Другото предимство на стълбите е, че ги ползват сравнително по-малко хора, макар и причините за това да са ми неизвестни. Може би има нещо общо с културата на мързела и мудността, която се шири надлъж и нашир - и то не само по нашите географски ширини. Дори Бил Гейтс беше заявил навремето, че ако си търси човек за някаква работа, умишлено ще наеме някой мързелив, защото той ще открие възможно най-лесния и безболезен начин да я свърши.

Само че ескалаторът е едно от местата, на които абсолютно не е нужно да се делим на много умни и много силни. Истината е, че всички сме обединени от една обща цел - да стигнем. Но преди да пратите някой на майната му, защото не се съобразява с Вашето решение да се правите на заети там, където се возят мързеливите, може би е добра идея сами да си решите проблема и да побързате по стълбите. Току-виж влезете във форма, различна от тази на кръга.

Ха дано, ама надали.

#1 Borracho 21.10.2014 в 14:36:20

"Имам една революционна и скандална идея за всички вас, ескалаторни алпинисти: Защо просто не пробвате стълбите?" Аз също имам революционна идея за теб - защо не вземеш една мотика и да си ходиш обратно на село да копаш доматито, след като живота в големия град и неписаните правила на цивилизованите хора не ти понасят??!?!

#2 Rowan 21.10.2014 в 14:48:26

Явно не са достатъчно тесни ескалаторите, нито стъпалата им достатъчно високи и неудобни за катерене. Но борбата с вечно прогресивните хора е предварително загубена, те и само едно въже да висеше между етажите, щяха да изнамерят някакво демократично, прогресивно европейско правило, цивилизовано да ви се покатерят по гърба, културно да ви стъпят на главата и по този хуманен начин да ви изпреварят. И не го правят, щото бързат, а за да са по-европейци, по-прогресивни, по-... ае дъртия, лека му пръст, казваше: все едно имат два чифта мъди.

#4 Оня Дето Го Трият 21.10.2014 в 15:24:49

"...щяха да изнамерят някакво демократично, прогресивно европейско правило, цивилизовано да ви се покатерят по гърба, културно да ви стъпят на главата и по този хуманен начин да ви изпреварят. И не го правят, щото бързат, а за да са по-европейци, по-прогресивни..." Струва ми се че г-н Държавния служител става вече твърде досаден с опитите на всяко негативно явление да долепи "европейско" и "демократично". В цял свят европейско е синоним на културно и цивилизовано, но изглежда само във крайните варненски квартали пропагандата за обратното е хванала дикиш. Да ти стъпват по главата и да се гаврят не ми се вижда да е европейска черта сякаш А и щом за всяка простотия цитира Дъртия то обяснението че крушата не пада по-далеч от дървото се набива на очи. Имаме второ профанизирано поколение. Вероятно и сина му ще бъде възпитан в традицията, че всичко европейско и демократично е лошо, а цивилизацията е някъде в (евро)азиатските степи

#5 zull 21.10.2014 в 16:21:20

Може би е редно авторът на статията да си пусне логиката по стълбите, че горката е закърняла и май има нужда от тренировка.

#6 VesSun 21.10.2014 в 16:41:59

"Текстът е написан като реакция" Ай ся реагирай... Смешката е пълна, а логиката си стегна багажа и замина за топлите страни. Возете се! Всеки с малките си радости. Аз пък ще ви тупвам по раменцата да се отмествате, щото и аз си имам малки радости.

#7 Bubka 21.10.2014 в 17:53:32

Мила Нора, не пиши повече, не се занимавай с писане изобщо - съвет е това. Материалът "Моля, стойте отдясно!" е предизвикал коментари, защото е написан добре, смислено и отделно авторката си беше права. А твоят материал освен да предизвика негативни коментари, не очаквай друго, не пиши подобни глупости. Никому ненужни! И Webcafe подбирайте си материалите, пълно е с хора, които пишат от щу да пишат и се чудят какво да сътворят.

#9 partci 21.10.2014 в 18:30:03

Авторката да отиде във Виена и да се опита да стои отляво на ескалатора - пожелавам и успех. Нищо не пречи на никого да направи една миша стъпка в дясно, за да може някой бързащ да мине нагоре/надолу. Естествено, в България е противоконституционно пешеходец да се мръдне на една миша стъпка, за да пропусне колоездач по велоалея, така че какво остава за пешеходец да пропусне колега пешеходец на ескалатор. Мамка му, даже в някой супермаркет като влезеш, основно правило на 90% от хората е да си зарежат количката с продукти напряко между щандовете, докато са се забили в оставената дупчица и ровят ли, ровят... а ти трябва да изчакаш, защото недай си Боже да направиш забележка...

#11 Не така 21.10.2014 в 19:31:54

Браво за статията! Ескалаторите в Метрополитена са дадени за УЛЕСНЕНИE, а НЕ за скорост!

#12 niemen 21.10.2014 в 19:32:22

Не си хабете коментарите за тази боза. Очаквайте скоро: "Костенурките не използват стълби, затова живеят до 300 години" и бестселъра "Инструкция за ползване на стълба чамова, модел Патриция".

#13 impact 21.10.2014 в 20:03:33

Браво, Норче! Аман от интернет бунтари. На мен като ми пречи някой на ескалатора просто го отмествам. Това са страничните ползи от 12 години фитнес. Така че на който му пречат кибиците на ескалатора да тренира повечко вместо да мръхти по сайтовете. Т.е. вземете съдбата си в свои ръце бре, ФЕЙСБУКЪРИИИ...

#14 vanko 21.10.2014 в 20:38:38

Въх! Пак ли?! Подвижно стълбище, което помага на хора да се придвижат стоейки отляво, отдясно, на челна стойка, седейки, лежейки, от едно ниво на друго. За 10-15 СЕКУНДИ. Потресаващо важно съоръжение/място за толкова много човешки съдби! Когато групичка от човеци с явна липса на реални житейски проблеми, реши да демонстрира обществено съзнание и потърси логиката, там където въобще не е наложително да я има, настава голяма веселба... За зрителите.

#16 Citizen X 21.10.2014 в 21:05:02

Пета, също така може да е със затруднено зрение и мобилност. Partci, отдавна преодолях срамежливото моментче да избутам нечия количка в непречеща посока. Вярно е, че ескалаторите са тесни за да се надбягваме по тях. Аз, лично, най-често ползвам стълбите. Като засилиш малко, дава повод да смениш аерото у алвеолите. Почукващите по раменцата, някаква фрустрация ли да подозирам?

#17 Оня Дето Го Трият 21.10.2014 в 21:11:25

Ееее добре де, не разбрахте ли че за някои ако не се блъскат с всички по ескалатора просто няма как да бъдат забелязани Даже един дойде да ни се похвали че е висял 15 години във фитнеса по тоя повод. Е нали все някъде трябва да бъде забелязан и той. Примерно като ви бутне и като погледнете какво става да издуе бицепс. Също като каките с лаптопите. А кажете кой би им обърнал внимание ако припкат по празните стълби?

#18 gorichka 21.10.2014 в 21:28:02

Истината е, че в метрото трябва да има някакъв ред, за да може всеки да го ползва безпроблемно. Въпросът е, че хората у нас не желаят да ги спазват. Това създава хаос и изнервеност у всички. На мен лично не ми е проблем сутрин да се повозя на ескалатора, колкото и да бързам. Истината е, че като цяло всеки се държи все едно е сам в пустинята и изобщо не му дреме, че пречи. Има много други неща, които ме изнервят, като това някой да застане точно срещу вратата по средата и нито тези, които искат да слязат, могат да го направят, нито тези, които искат да се качат, могат да го направят безпрепятствано. Същото е и когато слизат - идиотът (обобщено за мъж, жена, дете, баба, дядо и др. под.) прави една крачка, слиза на перона и застава като стълб и започва да се чуди накъде да тръгне - иди слизай, след като от двете страни на вратата стоят хора, които пък чакат да се качат. Няма може би смисъл да обяснявам за това, че на някои места има табели, които никой не чете. Но все пак ще кажа, че все още в София има само две линии и там, където можеш да преминеш от едната към другата, има тунели, над които стоят огромни табели в син и червен цвят, които показват от къде трябва да минат хората, които се движат в едната посока и откъде тези, които са в другата. Винаги някой решава да муне уж на пряко през тунела за другата посока и става блъсканица. Та така... проблемът с ескалатора и стоенето в дясно не е единственият такъв в нашето мило метро. Но кой ли го интересува... На мене ми е кеф да се блъскам и се блъскам, я всички да си гледат работата!

#19 Rowan 21.10.2014 в 22:43:51

Ако твърде много неща те изнервят, дали не е време за посещение при психоаналитик?

Новините

Най-четените