Трагедия на екрана? Супер

Ден след Деня на детето в Борисовата градина беше убито...дете. Непълнолетен младеж, отличник в училище, син на родителите си, приятел на приятелите си, ученик на учителите си. За трагичните измерения на случилото се няма какво да се каже - ужасяващо е.

По-ужасяващо обаче е онова, което направиха масово медиите. Чували ли сте за повторна виктимизация на жертвите? Това е нещо като да бъдат наранени втори път, да бъдат убити отново. Това наблюдаваме вече трети ден.

Все още не е ясно кой е убил момчето в Борисовата градина - полицията разследва случая, разпитва свидетели, преглежда видеозаписи. Ясно е обаче кой „уби" втори път.

Часове след новината за убийството онлайн вече можеха да бъдат видени снимки на мъртвото тяло. „Ама нали не му се вижда лицето, какъв е проблемът?", попитаха някои и дано никога не им се наложи да разбират какъв е проблемът.

Повторната виктимизация превръща в жертва не само убитото момче, жертва стават всички, които са го познавали и са облъчени с ужасяващи подробности, графични изображения и обаждания по телефона за покана в сутрешни блокове. Защото според телевизиите явно това е първото, което трябва да направи човек, загубил близък - да поплаче пред камерата.

Tака нашите медии отразяват смъртта - през ужаса и страданието, а не през фактите. Колкото и пъти да се пише за медийното лешоядство, очевидно няма значение. Лешоядът знае своето и кръжи в очакване на следващата трагедия.

#1 Den88 04.06.2015 в 18:39:50

Не знам до къде ще стигнат българските медии в стремежът си да се конкурират и да изпъкнат по между си. По света това отдавна се случва и отново не знам дали това е под влианието на различните реалити формати или пък обратното, новините и актуалните предавания се превръщат в един реалити продукт, само и само да са най-актуални, брутални, уж натурални. Сега остава новините да започнат да продуцират убийства, изнасилвания, побой и инциденти с асансьори и бомби, със съгласието на жертвата, зада погат да си заврът микрофоните и камерите в лицата им, точно вмомента в който са най-уязвимил Така могът да лепнат етикет оригинална програма и да има по десет най-гледани предавания, новини и телевизии. Сигурен съм, че ще се котира и ще има зрители за подобен стил журналистика.

#2 Виктория Пенелопова 07 04.06.2015 в 20:07:09

Не съм съгласна, че сериозните медии по света са мършояди като българските. Дори постваните коментари по събитията са предимно позитивни. Да погледнем пак на север, към Румъния - 30% негативни новини и това е! Това българското е самоизяждане и агония безкрай.

#3 Pe60 05.06.2015 в 07:32:20

Никога няма да забравя, няколко дни след трагедията в село Бисер (откъсването на язовирната стена), цялото село се е събрало в църквата за опелото, църква опело, ковчези... и репортерка на Гала моля ви се питаше една майка как се чувства след като е изгубила синът си два дни по-рано. Само за това нещо ще мразя Гала и екипът и ЗАВИНАГИ...изроди долни.

#4 Govedo13 05.06.2015 в 11:11:35

Когато съм в България тичам в Борисовата градина. Оня ден баба ми звъни уплашено по телефона и пита дали съм добре, съветва ме да не стъпвам в парка, понеже там убиват хора. На мен ченето ми пада и си мисля какви ли глупости са наблъскали в главата на тази 85 годишна жена, за да е така притеснена. А сега разбирам защо. Хубаво нещо е да нямаш телевизор. Тъжно е че народа е тъп та вдлъбнат и вярва на всяка една нарочно подготвена лъжа от екрана, чиято единствена цел а да пълни нечии джоб.

#5 Шамито 05.06.2015 в 14:50:58

Ето как се насаждат ценности под прикритието за правото на информираност.

Новините

Най-четените