Когато Петкан от Три кладенци упражнява пряка демокрация

Имам висше образование, средно висока обща култура, в течение съм с информационния поток в медиите, български и световни, чета книги от време на време и въпреки това не се чувствам подготвена да гласувам на референдума в неделя, 6 ноември, 2016-а.

Просто тези въпроси не са прости въпроси. Ако можех да отговоря с „да" или „не" на всеки един от тях, щях да съм политолог, социолог, юрист или друг тип експерт. Макар че се оказва, че май и на тези хора не им е особено лесно да избухнат с еднозначни отговори просто ей така.

Това разбира се не пречи на Петкан от Три кладенци, Врачанско, който е бил на първия ред на Слави Трифонов на концерта да гласува в „Референдума на Слави".

Петкане, кажи сега, ти подкрепяш ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Ъ?

Кажи, Петкане от Три кладенци, кажи, човеко с основно образование, който пие кафе по анцуг на гарата, кажи, о, ти, фен на Слави, сподели, подкрепяш ли или не подкрепяш?

Или казано с три букви: WTF?

Попитайте Петкан дали прави разлика между правителство и парламент и между НДК и Народния. Първо. И тогава дайте по-сложните въпроси.

Той навярно разбира от други важни неща, от които много хора не разбират, но каква да е избирателната система не е сред тези неща. Гарантирам.

Само преди няколко месеца британският Петкан от британската Враца гласува за Брекзит. Един от най-търсените въпроси на острова в Google на другия ден беше "Какво е Европейски съюз".

В такъв момент човек, който цял живот превъзбудено е обяснявал на баба си, че демокрацията е най-хубавото нещо, си казва „йебем ти и демокрацията" и се плеска по челото.

Референдум е хубава дума. Бих участвала в референдум относно тютюнопушенето на обществени места например или нещо друго, върху което мога спокойно да си изкажа мнението.

Участвах и в референдума за електронното гласуване, без да ме подканват с концерт или кебапче и въпреки че (по-късно) скъсаха снимката на инициатора му - държавния глава - в национален ефир.  Дали това важи за Петкан от първия ред се чудя, или той е активен гражданин само ако му изпееш „Ние сме лошите в страшния филм".

Между другото под звуците на това парче с точно този текст "Шоуто на Слави" излъчи преди време как Дългия внася документите за референдума в ЦИК. Много беше гангстерско усещането. Само да ги гледаш... С тези черни дрехи. Направо да се превъзбуди човек...

Но да си дойдем на думата. Да използваш инструмента, наречен референдум, за да задаваш въпроси от експертно ниво на хора от кварталната кръчма не е върхът на пряката демокрация, а чиста злоупотреба с нея. И с хората от кварталната кръчма. И с всички останали граждани.

Който е ходил неподготвен на изпит, знае за какво става дума. Питат те нещо и налучкваш напосоки. Ако имаш късмет и маааалко акъл - може и да изкараш тройка, ако не - гориш и се явяваш на следващия.

Който не е ходил на изпити - сега ще му се случи. Сефте. Разликата обаче е във втората част от условието. Ако не знаеш какво правиш, следващ изпит няма, а от представянето ти не зависи само дипломата ти.

Била съм на концерт на Слави. Намериха се безплатни билети, отидох. Беше зрелищно. Истинско шоу. Той пее „Копелета гадни бяхме всичките до един, ала така ни обичахте...", хората сe радват... Сега като се замисля... Егати тъжната метафора.

#2 VK 04.11.2016 в 19:12:10

"... в Швейцария знаеш ли, че се провеждат ежегодно не, ами ежемесечно сигурно рефрендуми..." _____________ Абе.....ти в Швейцария ли живееш? А да знаеш дали са питали там дали да свалят банковата тайна? Дали са питали например "искате ли да участваме във таа война (ВСВ)" Дали на референдум са зели решение за неутралитет, или щото там е пълно с банки, и а стане некъф сакатлък и всите(цела Европа, па и не само) изгореха кат факли... Иначе мое си питат през ден "искате ли си вапцаме оградите в пембе?" , ама никой не пита - " бе що не земем да завладеем Луната". Другата лакърдия, дето се дъвчи - що немаше референдум за НАТО и ЕС. Ми щото сте прости и не разбрахте! Щото сте избрали по-умни и кадърни от вас да решават проблемите на таа държава - народни представители им викат.Те ако не са наясно, експерти си наемат, щото само оня "Петкан от..." е експерт по всичко. Та, ако не сте знаяли, те какво са сметали за правилно, значи сте още по-прости , та не мое си изберете правилните хора или партия, дето има правилните хора.

#8 straight 04.11.2016 в 21:46:32

Поздравления за тази статия. В БГ всеки простак има мнение по който и да е въпрос и особено по тези, от които даже няма представа. В БГ образованието, цензът и интелектът не означават нищо - вижте само кой управлява вече толкова години! Та референдум... А Славчо е просто момче от село, безгръбначно и угоднически настроено към по-силните. Имах неудоволствието да го наблюдавам в миналото как се молеше за пари на един приятел пред цялата компания в една кръчма в София. Аз го имах за голям пич и мъжкар, а той толкова ниско падна за $1к US, че само дето свирка не му направи пред всички. Направо щях да повърна! Човек, който е готов да падне така за сравнително неголяма сума, не може нищо свястно да предложи! За жалост, хората твърде много и безкритично вярват на телевизията.

#11 VK 04.11.2016 в 23:23:56

едни малък пример за идиотизми "------"

#12 dedo adji 05.11.2016 в 02:03:17

Бе кво ще го питаме бай Петко от Долно нанагорнище по въпроси, които затрудняват и професор Константинов. Да поверим решението на антония с трите магистърски дипломи, която ако и дадеш една купа сено и две магарета, и сеното ще разпилее и магаретата ще останат гладни. На бай Петко може да се гласува доверие само да избере в парламента бат сали и дон цеци да решават от негово име. Това се казва представителна демокрация. Мани ги глупавите швейцарци, дето правят референдуми за боята на табелките. Те ззнаят да произвеждат само шоколад и часовници. И свръхмощни дизели и газови турбини, за които цял свят купува лицензи от тях. Те и армия нямат като хората, само всеки швейцарец си държи в къщи екипировката и автомата, с карта, която му указва къде и кога да се яви. И направиха референдум и за минаретата, за който цялата демократична общност ги оплю. А те казаха "Никви минарета. Точка." Глас народен, глас Божи.

#17 Бам 05.11.2016 в 11:08:41

Начи кво се получава - средния български тъпанарин не е дорасъл за демокрация и правото му я упражнява трвбва да се отнеме. Обаче на средния северно-африкански тъпанарин трябва да му се гарантира. Ерго средния български тъпанарин е по-тъпанарин средния северно-африкански тъпанарин... глей къв парадокс. А па Антония (Касимова и др.) ако си мисли, че вишуто по агробизнес ще я/ги подготви за референдум или по обща политическа култура, яко се е преебала. Да си върне дипломата и да си вземе обратно парите.

#18 ММ 05.11.2016 в 11:09:49

Значи Петкан да решава бъдещето на ядрената ни енергетика- може. А броят на депутатите- не може?

#20 Дракон с кисело зеле 05.11.2016 в 12:24:09

Всъщност, в случай, че сте забравили, имаше много недоволствания от ядрения референдум - на който хора като мен не гласуваха, въпреки че бяхме сигурно сто хиляди пъти по-компетентни от Петкан по съответната тема. Има въпроси, чиито отговори не могат да бъдат намерени с референдум, защото народът масово - МАСОВО - е абсолютно некомпетентен в съответната област. За жалост, колкото по-добре образован и колкото по-интелигентен е човек, толкова по-добре осъзнава собствените си ограничения - и, съответно, толкова по-малко гласува на такива неща и, съответно, се стига до там по някои въпроси решенията да се вземат от необразовани овце. Хипотетично това, обаче не съвсем. Представителната демокрация е съвсем различно нещо.

#22 sim4o 05.11.2016 в 13:38:44

Що ей тез размисли и страсти ни идват ей чак сега? Преди години, интелектуалците с либерал-евроатлантическо мислене ей на какво мнение се кефеха : ."Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдумите , заяви Росен Плевнелиев в обръщение. Той допълни, че използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че, ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите, коментира той. Вярвам, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата система в страната далеч по-устойчива и стабилна, отбеляза държавният глава..." ----------------------- Сега вече , дали е по-нашему, по евроатлантическому да твърдим, че референдумите не са силен , демократически инструмент, а са популизъм и простотия? А който провежда референдуми - е тъпак и неориентиран? Я кажете, та да знам, какво да мисля за Плевнелиев! Поздрави

#23 sim4o 05.11.2016 в 13:46:38

Не е зле и за изборите да помислим! Що да даваме съдбата на Демикрацията в ръцете, на някакъв си Петкан от Три кладенци? Ей какво съм намислил: Да има един човек (Фюрер, Генерален Секретар, Големия бял баща на Демокрацията .. ) който е по-умен и да взема решения.. Той да има и съратници - дето да са до него и да го съветват .. или да имаме Авангард на народа - сплотена организация , която да осъществява ръководството на масите .. може да им се измисли и спретната униформа - та хората отдалече да ги виждат , да отиват при тях за помощ и да знаят чии указания да изпълняват! Ей и клип хубав: http://www.youtube.com/watch?v=KKOOJeCzmr8 А? По нашему, по евроатлантическому!

#24 sim4o 05.11.2016 в 13:51:31

.."Само преди няколко месеца британският Петкан от британската Враца гласува за Брекзит. Един от най-търсените въпроси на острова в Google на другия ден беше "Какво е Европейски съюз" ----------------- Абсолютно си прав Авторе .. Какви ти гласувания на Петкан .. какви Референдуми и чудесии .. Мани го, Плевнелиев .. той така си говори! Водач на народа, сплотена организация - авангард - от политически ориентирани правилно хора .. една спретната униформа (черно със сребрист кант!) и тогава, предвиждам такъв евроатлантически живот, че само си викам - дано!

#25 Дракон с кисело зеле 05.11.2016 в 14:27:31

Олигофрений пак доказва, че с право му казвам така.

#26 sim4o 05.11.2016 в 15:38:04

Дракон с кисело зеле | 05.11.201614:27 Олигофрений пак доказва, че с право му казвам така. -------------------- Mалоумников, а нещо по Дискусията, по статията?? Прав ли е Росен за Референдумите и неговото мнение евроатлантическо ли е? Или не можеш , ниииииищичко да споделиш? Докторът ти е лашнал нещо за успокоение - в деня за размисъл? И ти си се леко понапикал, лежиш , баш размишляваш .. ама си барнал и на санитарите лаптопа и пишеш ли, пишеш? Поздрави И си опиши делниците в Психиатрията - интересуваме се от тебе, съпричастни сме , желаем Оздравяване .. тук си сред приятели!

#27 Дракон с кисело зеле 05.11.2016 в 15:48:48

Каквото имах да кажа по статията, Олигофрений, казах го. А иначе, ако ще играем по твоите - малоумни, да се знае - правила, ето ти едно изказване на кандидат за президент: http://www.mediapool.bg/traikov-ot-yadreniya-referendum-nikoi-nishto-ne-specheli-news202203.html Примерче, Олигофрений. А Плевнелиев, Олигофрений, олигофрен такъв, може и да е прав. Може би наистина няма по-силен инструмент от референдумите за каквототам. Което, Олигофрений, означава единствено че трябва да се използва внимателно - т.е., Олигофрений, да не се правят референдуми за щяло и нещяло, и за неща, по които практически сто процента от хората, които биха гласували, не могат и няма как да дадат адекватно мнение. Понеже, Олигофрений, си олигофрен, няма как това да ти е ясно.

#28 sim4o 05.11.2016 в 15:48:50

Maлоумников , не е по темата, приятелю мой- Драконяга .. ама все ме чопли нещо - мине, не мине се сещам за някогашните ти твърдения , че си невероятен учен и дълбок ум и разкриваш Тайните на живота .. На мене ми се видя, налудно .. ама пък ми стана и интересно! Виж какво те питат , май месец 2015 : .. "krismin | 21.05.2015 15:33 Дракон, ако наистина си оборил която и от двете теории за възникването на живот, то значи, че си доказал другата. Е, ако не си измислил и доказал трета естествено. Интересно защо не те виждаме между носителите на Нобелова награда и защо това откритие на хилядолетието се пази в тайна?.." Ей и линк, за припомняне на цялата дискусия с твоите твърдения : http://www.webcafe.bg/id_1336835987/fpage_1/#Comments ----------------- Та - що не скокнеш да си вземеш Нобеловата? Не са те пуснали психиатрите ? Ще те отвържат ли скоро санитарите, как мислиш ти .. и да скокнеш до Нобеловия комитет! Интересът ми е практичен .. очаквам едно черпене от тебе, заради моето съдействие! Поздрави

#29 sim4o 05.11.2016 в 15:57:13

Дракон с кисело зеле | 05.11.201615:48 Каквото имах да кажа по статията, Олигофрений, казах го. ---------------- Което, Олигофрений, означава единствено че трябва да се използва внимателно - т.е., Олигофрений, да не се правят референдуми за щяло и нещяло, и за неща, по които практически сто процента от хората, които биха гласували, не могат и няма как да дадат адекватно мнение. Понеже, Олигофрений, си олигофрен, няма как това да ти е ясно. ----------------------- Малоумников, какво ми е ясно и какво не и ти на колко си ракии в момента не е тема на дискусията! Ама и аз да ти кажа нещо, дето на тебе - понеже си психично увреден и тъп , едва ли ти е ясно. 1.Имаме ВЪРХОВЕНСТВО на Закона! Дето казва , кой и как да провежда избори, референдуми и т.н. И имаме ОБЯВЕНИ ПРИНЦИПИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА 2.Имаме едни ТЪПИ лицемери и Малоумниковци. Дето - един път законът и принципите им отърват .. и пеят "Осанна"! А друг път - нещо не им харесва .. и настроенията в народа не ги устройват .. и попържат тогава Малоумниковците , и се не сещат за СОБСТВЕНИТЕ СИ мнения, и лъжат и манипулират .. Та така- Малоумников .. И дано те отвържат - та да си вземеш Нобеловата

Новините

Най-четените