Путин не е Хитлер

Хенри Кисинджър е един от най-влиятелните гласове в международната политика. Бивш американски държавен секретар (1973-1977 ) и носител на Нобелова награда за мир.

Кисинджър работи за затопляне на връзките с Китай и продължава да вярва, че световните суперсили трябва да имат по-добри отношения. Има личен принос за прекратяване на войната във Виетнам. Aвтор на настолната за студентите по международни отношения и политически науки книга - "Дипломацията".

Кисинджър даде интервю за британския вестник Independent, където коментира водещи събития от света, както и руския президент Владимир Путин.

За Путин и Украйна:

Не съм съгласен с Путин, но защо никой не предложи решение, което щеше успокои притесненията и на двете страни свързани с независима Украйна? Европа каза, че Украйна трябва да избира между Европа и Украйна от търговска гледна точка, а може би щеше да е по-добре да каже обратното - "Нека го направим заедно".

Лесно е Путин да бъде демонизиран. Разбира се, че той не е лесен човек, но ние вече сме виждали подобни лидери на Русия и преди - а и все пак той не е Хитлер. Не трябва да обсъждаме един конкретен лидер на Русия. Големият въпрос е как техният лидер си представя дългосрочните отношения на Русия към Запада, в период, в който Азия се трансформира, а Ислямът е в постоянен катаклизъм.

За Хилъри Клинтън:

Тя ръководеше външно министерство по-добре от всеки друг - включвам и себе си в това число. Аз не съм толкова прецизен като нея. Тя пое министерството в деликатен момент, като член на една администрация, която искаше да направи драстични промени. Нейните виждания не бяха чак толкова крайни като тези на президента.

Тя контролираше взаимоотношенията си с хората по отличен начин и не съм я чул веднъж да каже нещо против президента. Аз ще подкрепя кандидата на Републиканците, защото мисля, че имаме нужда от промяна и съм казвал това публично, но от друга страна имам изключително позитивно мнение за нея.

За човешките права:

Аз съм загрижен за човешките права, защото съм живял под режим, който брутално ги нарушава (б.ред. в нацистка Германия). Когато обаче правя коментари по темата, аз ги правя като действащ изпълнител на външни политики. Бих казал, че основното правило е да установиш достатъчно важни отношения с една страна, така че тя да е заложила нещо на масата, и после да използваш тези отношения, за да смекчиш нарушаването на човешките права там.

За Арабската пролет:

Либия бе едно бедствие. Почти сигурно повече животи бяха загубени в резултат на Арабската пролет, отколкото щяха да бъдат под режима на Кадафи - това е просто ужасяващо.

За Иран:

Ако Иран създаде ядрени оръжия или дори се доближи до създаването им, това само по себе си ще наруши баланса в региона, независимо колко умерено би било правителството им. Защото това ще означава, че Иран не се е подчинил на Съвета за сигурност и е надделял в конфликт на заплахи със САЩ.

 

#1 тъп 27.09.2014 в 19:30:51

Ми Хенриту е типичен сенилен демент. На тази възраст, да си чува правнучета, не да се изхожда по политиката. Като види друг демент, веднага му се задейства солидарния комплекс. Аман от дъртаци.

#2 янаки 27.09.2014 в 22:31:25

Според мен, Кисинджър е един от знаковите американски политици, който си заслужи Нобеловата награда за мир. Можем само да съжаляваме, че много отдавна е излязъл от политиката, а на съветите му никой от управниците на САЩ не обръща внимание.

#3 Vankata_820 28.09.2014 в 00:45:37

В УКРАЙНА започва ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!!! ТАМ ВСЕКИ С ПИСТОЛЕТ Е ПРЕЗИДЕНТ!!! Вчера имах среща с хора от Донбас и тяхното мнение е, че след артилерийските удари върху мирното население и изстъпленията на украинската мафия, всичко окончателно е излезнало от контрол и който е останал там е останал за да се бие с Порошенко и мафията или за да опази имуществото си, като за последното е въпрос на време копоите на Коломойски, Яценюк и останала хунта мафиоти, да ги оставят без нищо за губене!!! ТАЗИ ЗИМА започва ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В УКРАЙНА, А НА ПРОЛЕТ Н.А.Т.О ЩЕ ПОДКРЕПИ ПОРОШЕНКО И ЩЕ БЪДЕ ВЪВЕДЕНО ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ!!! УВИ, започва Трета Световна Война!!!

#4 MacAllister 28.09.2014 в 04:08:24

Стар или не, редно е да го послушат. Путин е анти-Хитлер до степен, която рядко може да се постигне, това русофобите няма да го разберат, но аз наблюдавам много години и си правя изводите. В страна като Русия хем да държиш властта, хем да не се превърнеш в поредния Сталин е изкуство достъпно за малцина, но пропагандата предпочита да затваря очите на хората за тия неща и да ги убеждава как той е продължение на всички негативи на Русия и СССР. Погледнато трезво точно причините тия внушения да прихващат лесно са и причината Русия да не може да бъде като другите и да не може да има лидер като на другите страни от белия свят, но кой ти гледа трезво?

#7 dedo adji 28.09.2014 в 08:32:05

Нобелова награда имаше и Арафат. Те се раздават конюнктурно. Кисинджър я получи след като загуби войната във виетнам. Но точно затова следва да го послушат. От горчивия опит е вдянал, че войните, които започва америка не могат да бъдат спечелени, каквито и победи да пожънеш, колкото и противници да изтребиш. Спечелиха студената война по рецептата на Труман - война срещу тенджерите. И не толкова Америка я спечели, колкото СССР я загуби.

#8 янаки 28.09.2014 в 09:49:10

„Нобелова награда имаше и Арафат. Те се раздават конюнктурно. Кисинджър я получи след като загуби войната във Виетнам...... Вероятно, dedo adji , има много хора, които смятат, че за това, което е лошо за Америка е лошо за света, затова, при положение, че войната беше загубена, не трябваше да дават на Кисинджър наградата за мир. Но да прекратиш една война, която е по-мръсна от другите войни, които водят САЩ след нея е подвиг. Все пак, макар и преувеличени може би, данните са, че убитите виетнамци са 3 000 000, да не говорим за осакатените, за разрушенията, отровените почви и води.....

#9 янаки 28.09.2014 в 09:54:02

Няма да коментирам, Tralala Tralalav, кой е Хитлер и кой не е, но по време на холокоста с убити 6 000 000 евреи, а по време на войната във Виетнам.......

#10 dedo adji 28.09.2014 в 10:13:55

Янаки, Има ли чиста война? Пристрастно мога да сметна Балканската, но тя е била загубена преди да почне. Да прекратиш една война, която цял свят вижда, че си загубил, а пуюък ти се смяташ за най-велик на света е наистина върло непопулярно, даже и според противниците на войната в САЩ. И за това плати Никсън. а Кисинджър получи Нобел. Арафат също наужким се отказа от унищожението на Израел. Абе от сто и кусур години се раздават нобелови награди за мир, а къде е мирът? И накрая, колкото и да ни е неприятно за някои и приятно за други, това, което е лошо за САЩ не е добро за света. Когато се мята тежко ранен динозавър гази дребните животинки.

#11 Rowan 28.09.2014 в 10:45:15

Дедо Хенри е правил много неща и е наблюдавал и анализирал още повече. И е стигнал до някои фундаментални изводи, като този, че насилието винаги ражда насилие. Насилие е всяко вмешателство на една държава във вътрешните работи на друга. Независимо от претекста. С каквито и красиви фрази да обвием вмешателството, то пак си остава насилие и предизвиква ответна реакция, защото удря по самочувствието на обикновения гражданин на засегнатата страна. Няма война в човешката история, когато „освободителите“ са изпратени от политиците с идеята да освобождават и няма пример, когато „освободителите“ да са посрещани благосклонно от цялото население. Всяко вмешателство стимулира появата на радикална опозиция, която има радикални методи на съпротива. Реално по света може да има мир единствено и само, ако всички държави си държат войските зад собствените си граници, финансирането на преврати се обяви за престъпление срещу човечеството, а военна намеса се използва при всяко вмешателство на една държава в работите на друга. Което, разбира се, е неизпълнимо.

#13 dedo adji 28.09.2014 в 11:28:32

Роуане, абсолютно си прав, заслужаваш си всичките плюсове и малко отгоре, но ни връщаш към прпрочеството на Исая "Да изковем от мечовете плугове", а то и след 2600 години си остава благо пожелание. Не се връзва с човешката природа.

#14 dedo adji 28.09.2014 в 11:38:09

Педихлопова, Вие да не сте секретарка на Ончо? Да ви е честит тандемът с тралала, той пък с името си ходи.

#15 vanko 28.09.2014 в 11:48:07

Дедо, права е жената! Човекът е тралала - има нужда от подкрепа, от помощ. От специализирана помощ!

#16 Rowan 28.09.2014 в 12:24:26

Офф, под друга статия се сетих за Садам. Тук пък дедо Хенри. А има и един Густав Льобон. Ще почна от дедо Густав. Та написал той черно на бяло теорията за косвените данъци – демек как да дигнеш данъците без да предизвикаш революция в страната. Много просто – според дедо, въвеждаш данък върху всяка стока закупена от краен потребител. Или онова, дето му викаме ДДС. Та като си купиш един хляб, къде 20 стотинки отиват за държавата. Ама няма да седнеш да смяташ на месец колко отиват само от хляба. Още по-малко за година. Пък не ядеш само хляб, да не говорим за 2 и 50 от кутия цигари. И се оказва, че данъка ти от 10% официален върху заплатата, станал малко повече. Ама никой не протестира, нали? Всъщност дедо е писал за психологията на стадото, данъците са само един от примерите. Пък за Садам. Вярно си беше гад мръсна. Има къде 2500 кюрди на сметката си избити с нещо дето е забранено. И направихме военна операция, та да го махнем този мръсник. От тогава до сега, обаче, Ирак плаща косвен данък минимум по един бомбен атентат дневно. Десетина – двадесет жертви – какво толкова, на фона на избитите от Садам 2500 кюрди. Ама никой няма да седне да събере, колко мирни жители на Ирак са загинали от войната до сега от бомбени атентати. И никой не протестира … както и срещу ДДС-то. А дедо Хенри в „Дипломацията“ още, прави генерален извод за провала на Щатите във Виетнам. „Заложихме на местните, да организират държавата с наша военна помощ, а те се оказаха неподготвени за това. Нямаха знания, опит и авторитет сред населението за да установят твърдо управление. Затова и затънахме в продължителна война с толкова жертви, че се наложи да се изтеглим.“ – цитирам по памет. Открийте приликите с Ирак. От войната насам в страната е пълна анархия и като следствие от това, бившите офицери на Садам си направиха Ислямска република. Убихме комар на челото на Ирак … с правата лопата и сринахме властта, армията, закона и всеки друг стълб на държавността в тази страна. Сега ще оправяме нещата пак с правата лопата. Накрая ще се наложи с тая лопата да изкопаем един масов гроб за всички местни, да ги заровим в него и да се кротне света.

#17 янаки 28.09.2014 в 12:53:25

От твоята екскурзия в историята може да се направи извод, който вече го направи Кърт Вонегът: „За да се оправи една държава, трябва да ни изритат от там!” (Вонегът имаше предид САЩ и Виетнам.)

#19 Rowan 28.09.2014 в 13:44:20

Янаки, не е необходимо чак всички: „За да съхраниш възстановената свобода, трябва да убиеш синовете на Брут“ – Макиавели. Ислямската република и бардака в Либия се предвождат от бившите офицери на Садам и Кадафи. Ама дали някой си е мислил, че тези хора свикнали на власт, пари и обществено положение, доброволно ще отидат да садят арпаджик? Ако няма да ги избиваш, не почвай войната тогава. Затова казвам, че светът се управлява от идиоти. Чак толкова да не са видели, какво стана в Русия след изтеглянето на контингента от Афганистан навремето? Прибраха си в Русия 100 000 серийни убийци и ги уволниха без пенсии, жилища – нищо. А тези хора друга професия си нямаха. И изобщо не съобразиха, че частите бяха формирани на териториален принцип. Е, прибира се една рота 120 човека в градчето Х с население 50к жители, рота с командир, с изградена йерархична структура, здрави връзки между хората и всички до един претръпнали да виждат кръв, ранявани по няколко пъти и повечето убивали хора. За по-малко от месец, тези хора завладяват целия местен бизнес. Щото не знаят да садят арпаджик, но знаят да воюват.

Новините

Най-четените