Стратегия за отнемане на деца няма. И няма да има.

Улични протести, организирана съпротива в социалните мрежи, разумни критики, но и безкритично разпространение на митове за "отнемане на деца от родители заради един шамар" / "престъпен бизнес с приемни семейства" / "кръвен данък пред Норвегия" - ето така изглежда общественият дебат през 2019 г. по отношение на държавната стратегия за защита на детето. Това е и причината за решението на Министерски съвет да спре работата по документа, а Борисов да възложи на социалния министър "сутрин, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма да има".

Опитите за развенчаване на митовете и дезинформацията около документа все още се сблъскват със стена от недоверие, докато партии и техни сателитни организации използват темата за защитата на децата за предизборни цели.

Споделяме позицията на Деница Сачева (зам.-министър на образованието, експерт с опит в сферата на социалната политика) като ясен, смислен и лишен от партийно-политически предразсъдъци коментар по темата. Текстът е публикуван в профила й във Facebook.

* * *

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има.

Няма конспирации, няма понятие "ювенална юстиция", няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее. Моля горещо, родителите да не вярват на такива дезинформации.

Не е вярно, че в документа не се споменават думите „родител" и „семейство". Родител се споменава 75 пъти. Семейство или семейства - 57 пъти.

Предишната Стратегия действаше в периода 2008 - 2018 г. и съгласно Закона за закрила на детето трябваше да има нов документ за следващия период. Той е нужен, за да се планират промени в системите на здравеопазването, социалната политика, образованието и правосъдието, така че да се подкрепят децата, а не да се разрушават семействата. Стратегията се пише за промени в системите, а не за промени в семействата.

Стратегията е спряна, не защото е опасна, а защото по нея няма обществен консенсус. Благосъстоянието на децата е обща кауза на всички и по тази тема не трябва да има разломи, а непрекъснат диалог.

Държавата трябва да подкрепя семействата, но и да осигури защита на децата, които не се раждат с късмета да имат отговорни родители.

Правата на детето трябва да бъдат защитени. Какво празнуваме всички на 1 юни, ако не признаваме, че детето има права?

Никой не застрашава жените и мъжете, които отглеждат децата си с любов, внимание и отговорност.

Но сред нас живеят и деца, чиито биографии звучат така: Атанас - 9 годишен, родители скитници, с 4 братя и сестри. Пенко и Данко - живеят в мазе, без тоалетна и вода, Златко - баща неизвестен, майка починала, Чавдар - 5 клас, 7 дела за кражби и грабеж, Радко - изоставен от майка си на 8 г., баща починал. Осиновен и разсиновен.

Чия грижа са тези деца? И имаме ли право да ги изостави и държавата?

Да се насажда недоверие към всички, които работят с хора, е пагубно за обществото. Не можем да рушим авторитета на лекари, учители, социални работници. Ако има недоверие, трябва да подобряваме системите, капацитета на работещите в тях, условията им на труд, но не и да ги сатанизираме.

Това ще ни унищожи държавата, а не несъществуващите чудовища и чуждите влияния.

За съжаление, във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти.

Правителството чува ирационалните страхове и притеснения на хората и реагира с разбиране, но няма да прояви разбиране към целенасочени и организирани акции за дезинформация, целящи единствено ескалация на напрежение.

Необходим е разговор за това, какво да направим за децата и семействата в следващите 10 години, за да имаме просперитет и благосъстояние. Но, разговор, основан на разумни аргументи. Искаме да пазим семейството и децата, но съхранението става с разум. Прекалената емоция разрушава.

#1 dedo adji 17.05.2019 в 13:54:54

Г-жа зам министърката говори за митове. Във всеки мит има зрънце истина, тук цяла шепа. Във Франция няма майки и бащи, в Германия има 3-ти пол, в Швеция се отглеждат полово неутрални деца, в Норвегоия отнемат, според едни източници 4000, според други 8000 деца на година. това не са митове а факти. Все от модерни и богати страни, които ни се дават за пример. И естествено е желанието в евро парламента да влязат повече хора, които да противодействат подобни факти да станат задължителна практика за всички страни-членки. Г-жа зам министърката говори за предизборна агитация. Предизборно беше изтеглянето на т. нар. стратегия за преработка. Което показва, че гласът на гражданите вече се чува. Иначе, нито БПЦ, нито родителските и граждански организации имат кандидати евро дупедати. Единствените, които имат шанс да вкарат някого в евро парламента са патриотите, а те имат достатъчно други въпроси за агитация. А протестите започнаха веднага след публикуването, много рано за предизборно. Г-жа зам министърката говори за недоверие. Тук вече е улучила гвоздея по главичката. С какво МОН и разните агенции и НПО-та на чужда хранилка заслужиха доверието на гражданите? Знаеше ли г-жа Деница за джендър анкетата в 900 български училища и ако знаеше, какво направи, и ако не знаеше, защо не знаеше? Срещу това са протестите, не срещу грижата за децата а срещу безконтролната власт на чиновници и чужди агенти. Никой нормален човек не се страхува да не му отнемат децата, макар че ще има такива единични случаи. Но никой не иска чиновници да влизат в домаму и да се бъркат в семейството му.

#2 Вълков 17.05.2019 в 21:47:48

http://baricada.org/2017/05/12/diasna-turbo-kalinka-izgria-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-zamministar-v-mon/

#3 GETI 17.05.2019 в 23:56:17

"Споделяме позицията на Деница Сачева (зам.-министър на образованието" **** Лелеееее, и тоя соросоид е зам.-министър на образованието Този зам.министър на образованието, който разпореди джендър анкетата в училище, в която питат децата къде ходят до тоалетната - в мъжката или в женската, и дали предпочитат да носят суитчър или рокличка.!?! Този зам.министър на образованието, който е представител на Националния демократически институт на САЩ, а това е една съвсем НЕ неправителствена организация, функционираща под крилото на американската Демократическа партия. И чийто човек на института бе и вече бившият външен министър Даниел Митов. Беше казано отдавна,че министрите на външните работи и на образованието се назначават от амер.посолство, но кой ти обръща внимание! И после се чудим, защо турското робство стана съжителство, перверзията -нормалност, възмущението - език на омразата, патриот - мръсна дума, желанието и волята на народа - популизъм, войната - борба за демокрация... Само това - че тази Сачева е била номинирана за наградите на Българския хелзингски комитет за Човек на годината, е достатъчно, за да бъде намазана с катран, оваляна в пера и разкарвана по улиците за всеобщо оплюване.

#4 dedo adji 18.05.2019 в 00:06:47

Поздравления за линка, Вълков. За тия, които ги мързи да го отворят ще резюмирам за г-жа Сачева: експерт по всичко, от което няма хабер, представител на демократическия институт на САЩ, ?човек? на годината на БХК.

#5 sevtopol 18.05.2019 в 09:43:59

Dedo adji, кой ти говори за Швеция, за Норвегия, или за някоя друга държава? Говори се за БЪЛГАРСКАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕТЕТО, и че в нея няма такива неща. Червените кхмери за кой ли път хващат една новина и я извъртат така,че нищо свястно да не остане от нея, да уплашат хората и след това да им викат по предизборните събрания "бъдете спокойни, не се страхувайте и гласувайте, НИЕ няма да допуснем това." Насаждате страх, а после се представяте за единствените, които можете да го излекувате. ЧЕРВЕНИ ИДИОТИ.

#6 dedo adji 18.05.2019 в 10:56:57

Не знам какъв цвят идиот си, севтополе, звучиш като дъгов. Само червени кхмери ви се привиждат през наочниците, които са ви надянали тартори, захранени със зелени гущери. Тая патардия ще има незначително влияние на резултата от изборите. Гласуваи, ако щеш са деница сачева и мадам Йес, само гласувай. Коййто не гласува няма право да псува. Ти, като искаш дай си децата за възпитание и образование на деница сачева и марийка касимова. Аз такива няма да пусна на един куршум от внуците си.

#7 Бам 18.05.2019 в 13:01:50

дрътляци аджии и гетовци разни, ръждясали отломки от ненужен, захвърлен комунистически чугун. Ама няма грам мозък да помисли и анализира, каквито опорки подхвърлят, попива се първосигнално и после размацва из форумите. Хората искат да се погрижат за бездомни и изоставени деца, тоя па немало да допусне никой до неговите внуци Кой те закача тебе, бе, става дума за 8-9 годишни деца, сами по мазета, без храна и дрехи. Деца, чиито родителите ги пребиват, заставят ги да просят и проституират; Аз па казвам, че трябва да има стратегия за отнемането на такива деца.

#9 GETI 18.05.2019 в 13:47:20

Имам едно питане, ако някой може да помогне. Детето ми е ученик. Вчера бях на родителска среща и стана въпрос за Стратегията за детето. Всички родители се изказаха отрицателно за нея. Даже имаше родителски закани за физическа саморазправа, ако някой разбере, че в училището започнат да сноват зомбираните нпо-глашатаи. Стигнахме до заключение да протестираме срещу стратегията на последния учебен ден преди лятната ваканция, и евентуално на първия учебен ден на есен. Доколкото разбрах и родители от други класове ще се присъединят. Та, молбата ми е - някой знае ли къде могат да се закупят тениски с надпис- " НЕ на Стратегията за детето 2019-2030!" Ако има и детски размер, още по-добре. Предварително благодаря

#10 dedo adji 18.05.2019 в 14:00:03

...Хората искат да се погрижат за бездомни и изоставени деца... ...става дума за 8-9 годишни деца, сами по мазета, без храна и дрехи. Деца, чиито родителите ги пребиват, заставят ги да просят и проституират; Аз па казвам, че трябва да има стратегия за отнемането на такива деца. Правилно. А ти, третосигнална камбанке, погледна ли от колко години се развява тая, Боже, прости ме, "стратегия", колко милиони се излапаха за "ромско включване", (ром на български значи алкохолно питие) и колко цигански чавета се отнеха и им се даде шанс да станат хора. Пак толкова ще бъдат и по новата "стратегия". Гачева няма да вземе такова дете, макар да пролива крокодилски сълзи при описанието им, касимова няма да вземе и ти няма да вземеш. Гачева лапа грантове, касимова лапа грантове, а ти, бимбамбукичуки, какво лапаш? Лапаш мухите, които ти пускат грантаджиите. Така е, шарани се ловят на мухи.

#11 dedo adji 18.05.2019 в 14:07:30

Гети, могат да се закупят бели тениски и да се отпечата на тях каквото искаш. За да излезе по-евтини, добре е да се обединят повече родителски организации, за поръчка на едро. Аз тениски не нося, нямам деца в училище, а внукът е още малък, но ако се организира, ще се включа.

#12 deaf 18.05.2019 в 14:59:01

Поздравявам Дедо,Гети,Касимова и всички останали коментиращи с тази песен,(текст): https://www.textove.com/kontrol-biy-hlapeto-tekst

#13 GETI 18.05.2019 в 16:19:52

sevtopol | 18.05.201909:43 Dedo adji, кой ти говори за Швеция, за Норвегия, или за някоя друга държава? Говори се за БЪЛГАРСКАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕТЕТО, и че в нея няма такива неща. Червените кхмери за кой ли път хващат една новина и я извъртат така,че нищо свястно да не остане от нея, да уплашат хората и след това да им викат по предизборните събрания "бъдете спокойни, не се страхувайте и гласувайте, НИЕ няма да допуснем това." Насаждате страх, а после се представяте за единствените, които можете да го излекувате. ЧЕРВЕНИ ИДИОТИ. **** Нещо си се объркал! Точно Карл Маркс защитава вмешателството в семейството и поемане на функциите му от социалистическата държава. „Комунистически манифест”, 1848 г. - „Karl Marx: Abolition of the Family!”

#14 france 18.05.2019 в 22:19:36

Идиотите създават идиоти.

#15 Specifier 18.05.2019 в 22:24:51

КОГО ЛЪЖЕШ ДЕНИЦА? Нима в Стратегията, черно на бяло не е записано, че "половото възпитание" трябва да започне ОТ 4 - ГОДИШНА ВЪЗРАСТ! А?

#16 france 18.05.2019 в 22:34:33

А тебе кога те възпитаха полово и как? А?

Новините

Най-четените