Силата на гърците е в духа им

Избраният днес коментар е на читател от форума по повод статията "Гърците се връщат на село".

Аз не знам дали се преувеличават размерите на кризата в Гърция, определено, като са свикнали на по-лесното, сега са стресирани, но мисля, че това, което не е преувеличено в статията, е силата на духа им.

Няма го онова хленчене и плюене по държавата, че, видиш ли, не е осигурила хляба, каквото правим ние.

Не виждам и някой грък да си е събрал багажа и да е заминал за чужбина. И да има такива, не е тенденция. Наистина патриотизмът им, уважението, което имат към собствената си култура, ги прави такива, каквито са.

На нас тяхното уж безпочвено самочувствие и гордост ни изглеждат цинични, но е факт, че то работи за тях. Не знам дали съм съвсем права, но с такива впечатления съм останала от моите лични познанства с гърци.

#1 orca 13.01.2012 в 11:33:26

о не, само това не. Колкото са били Гърците велики? Да сигурно в Древността. Сега са...............Те са едни лъжци и развей прах. Освен това всички, които са правили бизнес с Гърци или са работили са тях и ги знаят. Не на мен тези мили думи. Не можеш да се докараш до там и после да не отидеш до гириза ( дупката на външен кенеф ), да не влезеш в дупката да изчистиш продукта от теб и твоите съмишленици, и тогава да изградиш нова тоалетна, и после къща, село, град и т.н. Стига с тия гадни тарикати. Все си плаща за гяволъка... Ние сме ЯВНО по-добри от тях и така да бъде.

#3 Чинчифон 13.01.2012 в 13:05:51

Стефане,точен си като снайпер!

#4 orca 13.01.2012 в 14:54:30

Г-н Червенков, в голям степен сте прав. Но тези черти са характерни за всички хора, по целият свят. Факт, е че заради тези качества в историята ни се вижда как България от Велика страна става малко парче земя с примирени хора.... Но сега, сега е друго и светът е повече едно голямо село от всеки друг път. И с оглед бъдещето, когато всички все повече ще се обединяваме, българите сме в пъти по-добри за другите, от византийците.

#6 qwe-2 13.01.2012 в 17:35:23

Съгласна съм с коментара и Stefan Chervenkov, но все пак гърците са мързеливи, нагли и арогантни хора, на които с години им е давано на готово. Ние сме в другата крайност.

#7 Bobby_gBG 13.01.2012 в 18:52:55

Няма го онова хленчене и плюене по държавата, че, видиш ли, не е осигурила хляба, каквото правим ние ------------------ Да те не хленчиха, те направо вдигнаха бунтове и възстания, хаос и стачки, разрушение и вандализъм. Въобще направиха всичко възможно да стане ситуацията още по зле. Българите са прекалено смирени овце, и трябва да сме повече като гърците, но те стигат до пълни абсурди, и не знаят кога е дошъл момента да спрат с протестите, и да си налегнат партакешите и да почват да бачкат... И особено ми се ще хората да оставаха тук да се борят за държавата си, а не като разни "видни" форумци да ни обясняват колко са велики на другия край на света в някоя уредена държава, и че всички останали тук сме некадърници...

#8 My Majesty 13.01.2012 в 19:02:58

Гърците знаят какво е СОЛИДАРНОСТ. За разлика от нас.

#9 азът 13.01.2012 в 19:53:35

Срам ме е че съм българин, никъде не го казвам/показвам и ми е екстра.

#10 Voin 13.01.2012 в 23:04:20

Маджести, кое им беше солидарноста? Изгарянето на колилт на съграждани? Потрошаване на магазините, кафенетата, гаражите, домовете на същите тези съграждани? Ебем ти солидарниста, риаш ли..... "Не виждам и някой грък да си е събрал багажа и да е заминал за чужбина." Аз пък не виждам някой грък да се е хванал в ръе да бачка здраво, до припадък дет се вика. Щот като замине в чужбина да бачка, никой не го чака с коктейла на плаже, на сянка под чадъра. Щот от години кльопат чужди парици, опъват се по гръб и ги харчат с широки пръсти, а мръсната работа, за без пари, им я вършехме ние и други като нас. Но взе че келнера им донесе сметката... И да има свестни..."И да има такива, не е тенденция."... Та те такива мити работи.

#11 азът 14.01.2012 в 08:54:15

@ александър зашев Сигурно, за това в булгаристан сте останали само такива форумни патриотарчета

#14 My Majesty 14.01.2012 в 11:17:46

До Voin: Солидарни са при протестите, солидарни са към бедните, масово носят храна в домовете за бездомници. Вечер, когато затварят пазарите, оставят стоката, която скоро ще се развали или която не е в най-добрия си пазарски вид, но е годна за ядене на онези, които не могат да си я купят. Семейството ми има вила в Гърция и от доста години прекарваме там поне по 1-2 месец в годината. Пътуваме много из Гърция. Нещата са много по-различни от това, което представят медиите. Те нямат поговорка, която да гласи "Я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле". Когато стачкуват учители, излизат всички да ги подкрепят, когато стачкуват пристанищните работници- пак е същото. там не се настройват съсловия срещу съсловия. Е, може би защото си нямат Боко и Цецо.

#15 еднажена 14.01.2012 в 12:07:14

Представете си ,че Бойко, Костов , Симеон и т.н. - нашите Оправници ,бе застанал начело на гръцката държава ( примерно ).Дали ще си изкара целия мандат Ето защо , ние българите преди завиждахме ,а сега злорадстваме.За разлика от повечето ни сънародници те имат чувство за Достойнство. И си го защитават.Това е.

#16 светъл балкански субект 19.01.2012 в 10:33:29

Силата на гърците е в духа им...........и в Здравия им РАЗУМ !!! ----------------- дали са прави за нас ?!?! http://www.blitz.bg/news/article/110502 ----------- въпрос на оценка или на ........самооценка

Новините

Най-четените