А едно дете изтребва Земята с таблет

Гледам, синът ми днес играе превъзбудено някаква игра на таблета... Поглеждам екрана - карта на света, която постепенно се оцветява в червено. Питам го в какво се състои играта, а той развеселено ми обяснява: Заразявам човечеството със смъртоносен вирус.

Обаче има стратегия - продължава да ми обяснява той - например, да ги заразя с безсимптомна болест, за да не се усетят по-дълго време, и да открият лекарство или ваксина. Освен това мога да избирам и методите, по които да се разпространява вирусът - чрез животни, по водата, по въздушно-капков път, чрез насекоми, птици, кръв и т.н. Но трябват пари, а бюджетът ми е ограничен и трябва да избирам.

Оставих го аз да играе и след малко с интерес отивам да видя докъде е стигнал с изтреблението на човечеството.

А той: Много е трудно, да знаеш. Избил съм едва 2-3 милиарда души и вече откриха лекарство. И започнаха да се излекуват, и да оздравяват. И лаборатории унищожавам, но постоянно се появяват нови. Ето, на Мадагаскар затвориха летището и пристанището, спряха и да се заразяват дори.

Накрая играта го победи, а той стигна до извода, че да изтребиш цяло човечество, устояло на какви ли не катаклизми във времето, дори виртуално, е извънредно трудна и скъпа работа.

Тогава го попитах би ли могъл да си представи например, че чрез тази игра проектира някъде в пространство-времето паралелна реалност, в която действително измират милиарди хора от неизвестен вирус?

A той ми се изсмя насреща заинтригувано и невярващо: Да бе, да, едно 12-годишно момче чрез таблета си, как ли пък не:)

Аз си помислих тайничко, а защо не... като гледам нашия гламав свят, доста логично изглежда като проекция на детска компютърна игра, за прохождащи в компютърните игри хлапета от други вселени.

#1 Шамито 23.06.2015 в 14:34:59

Забележете.Няма игра която да те предизвиква да създаваш а да унищожаваш.Нима това не е абсолютна перверзия плод на криворазбраните демократични ценности.Според някои убийството било стремеж към морална чистота.Боже –нима си изтървал човека от контрол?

#2 la-marin 23.06.2015 в 15:07:09

Шамито вземи се образовай малко преди да говориш. Има стотици игри, в които създаваш и градиш и те се не по-малко популярни от тези с екшъна. Стига с тези заучени фрази и стойки дето американците ходели пияни по улиците след като са пили кола.

#3 Gutzi 23.06.2015 в 15:09:20

Боже, виж какво става с контрола над Шамито. Останалите ни остави дасе контролираме сами.

#4 deowin 23.06.2015 в 20:03:48

>Няма игра която да те предизвиква да създаваш а да унищожаваш Глупости. Естествено, че има. Дори има точно противоположна на описаната игра. Казва се Pandemic и е кооперативна - всички играчи съвместно се опитват да се противопоставят на пандемия от няколко заразни болести, които се развиват автоматично според набор от правила, за да спасят човечеството. Всъщност е доста занимателна игра.

#5 boris 25.06.2015 в 08:25:04

"Съдбата си игае със съдбата на съдба" - май пееше един преди отдавна.

#6 Lexx 25.06.2015 в 08:50:26

http://www.webcafe.bg/id_1268581837/slide_9_10_filma_pokazali_badeshteto_na_tehnologiite

Новините

Най-четените