Защо никога няма да спечелим Евровизия

Искрено недоумявам що за психика трябва да има един български творец, за да се опита за втори път да спечели нещо, което всички знаем, няма да спечели. Никога. Мисълта ми е за Поли Генова. Но за нея - след малко.

Всички сме наясно, че доста отдавна Евровизия нито е само европейски конкурс, нито е точно музикален. Евровизия е инкубатор за лансиране на идеи и обнародването им - не певчески, а социални, политически, икономически. Идеи за свобода, равноправие, слободия. Примерите са много.

Не е европейски форум, защото отдавна надскочи границите на континента, включвайки в състезателната програма страни като Израел и Азербайджан. И двете страни са печелили конкурса. Явяването на Дана Интернешънъл и спечелването на конкурса през 1998 г., без преувеличение, е революция в Израел. Много мощно лоби от ултаортодоксални и представени в Кнеста гласоподаватели протестира шумно срещу факта, че някой, който е бил мъж, а сега е жена, ще ни срами пред света. На тяхна страна са част от вестниците, радиостанциите и телевизионните канали.

В другия лагер са младите, свободомислещи израелци, както и едно друго лоби, тихо, но също влиятелно.

Лобито, което иска държавата Израел да бъде представена пред света като идилично място,почти Аркадия на толерантността и приемането на различния. Кое от двете лобита спечели е ясно, и е исторически факт.
Печеленето на конкурса от Азербайджан е тежък политически пиар, платен с много пари и мощна доза инженеринг. Няма да ви обяснявам каква държава е Азербайджан, какъв режим управлява там, на какво ниво са сведени правата на човека, как се отнасят там с инакомислещите.

Наградата е факт и страната попада в позитивния контекст на световния новинарски обмен. Това е жизненоважно за легитимирането на всеки един аворитарен режим.

Понякога някоя от големите, богати, важни за световната политическа сцена, страни се заинатява в желанието си не просто да спечели конкурса, а да го направи точно определен нейн артист. Такъв е случая с руснака Дима Билан. Той не успя веднъж, но успя на втория път.

Ще пропусна австрийското недоразумение Кончита. За него всичко, което можеше да бъде написано, се изписа. Кончита е всичко друго, но не и певица/певец.

Освен пари са нужни талант, глас и послание, мамка му. Дебеличката, очилата, късо подстригана сръбкиня Мария Шерифович победи с композицията „Молитива", в която се пее, че името на любимия човек е нейната молитва. Силен текст, впечатляващ вокал и послание.

На финала на изпълнението си Мария хвана за ръка една от беквокалистките си, задържа я на нивото на камерите, които снимат, и целият свят видя, че на всяка една от допрените длани има изрисувано половин сърце. По-голям знак от този, здраве му кажи.

А сега...

Къде сме ние? Как къде?! Където сме били почти винаги по отношение на този конкурс и където вероятно ни е мястото. На опашката, на дъното. Евровизия се държи към нашите представители така, както мащеха се държи към заварените си деца - не ни обича. И не мисля, че има защо.

Ние се дръжим към нея като към капризна дама, в която сме силно и отчаяно влюбени и чието благоволение искаме, но не знаем как да спечелим. И в двата случая сме не просто неглижирани, а маргинализирани.

Има защо. Нека започнем със смешката, която не е смешна: Защо Красимир Аврамов има за прозвище „Човекът - глас"? Ами, защото е спечелил само един глас за страната ни в годината, в която ни представяше. Да минем през през грозните скандали около участието и неучастието на Слави Трифонов, Софи Маринова, група Каффе и Орлин Павлов. Скандали, в които се намесиха предплатени SIM-карти, гласуване под строй, и даже руско-арменската мафия. Да продължим с нелепата игра на „иди ми- дойди ми" или казано с други думи - ще имаме участник, няма да имаме, ще променяме правила, няма да ги променяме, от страна на организатора - БНТ. И стигаме до най-най-най-същественото.

Ние нямаме певец, който да може да спечели Евровизия. Нямаме екип, който да застане зад него. Нямаме продуценти с визия. Нямаме и без визия, май. Нямаме текстописци. Нямаме...нямаме нищо. И това не е произволен хейт. Това е фактология. Единственото прилично класиране е на Елица и Стунджи - тяхното пето място с „Вода" през 2007. И трябваше да спрат там, а не да представят България с неубедителната песен „Кисмет".

В абсолютен ступор, направо в нокдаун ме отпрати съобщението, с което на българския народ беше известено кой и защо ще ни представя на Евровизия 2016. Ето го дословно:

Поли Генова вече има широка международна популярност. Тя е известна сред феновете на Евровизия от години, а за блестящото й представяне като водещ на Детската Евровизия 2015, получи висока оценка. Да не забравяме, че в края на миналата година Поли Генова спечели наградата Eurostar Awards на интернет платформата „Ойко таймс". Това са доста сериозни аргументи, които бяха взети предвид при избора й да представи отново България на престижната сцена на Евровизия." - заяви делегираният продуцент „Специални проекти" в БНТ Йоана Левиева - Сойър. Песента, с която Поли Генова ще представи България, в момента се подготвя с продуцентското участие на БНТ и на утвърдени професионалисти от България и от чужбина. Поради финансови ограничения, тази година обществената медия няма да организира национална селекция за избор на песен.

Господа от БНТ, вие сериозно ли? Колко широка е широката международна популярност има Поли Генова се питам. Може да е издала албум за голям европейски лейбъл, или да е правила клубно турне в големи европейски градове. Може, но дълбоко се съмнявам. Поли Генова не е известна сред феновете на Евровизия. Аз дори на инат не успях да дослушам скучната й, банална, лишена от вскичко песен „На инат", с която ни представи на Евровизия през 2011 г.

Не успях да я дослушам, не мога и да я затананикам. Никой не може, уверен съм. Ако можеше, песента вече щеще да е хит. Това им е чудото на хитовете - чуваш ги само веднъж, може и да не разбираш езика, на който се пеят, но си способен веднага да затананикаш я част от куплет, я рефрен, а само мелодия. „На инат" е преливане от пусто в празно, така мисля. Била водила убедително Детска Евровизия и печелила интернет награди. Това, ако не са бетонни в липсата си на арументация аргументи - здраве му кажи.

Разбира се, у нас пак няма пари, става ясно от изявлението, няма пари за национална селекция за избор на песен. Но пари за направата на някакви клип и песен, специално за Генова ще има. Не ме разбирайте неправилно - не познавам Поли, нямам лично отношение към нея.

Проблемът ми е, че искам, а нямам и професионално отношение. Щях да имам, ако беше безнадежно отчайваща като Джорджано, или беше ярък талант. Тя е нито едното, нито другото. Посредствена е, и това не е обида за нея. Обида е за мен, че посредствена певица ще пее от името на България. Такива като нея - бол. Защо точно тя и защо за втори път за мен е загадка.

Очаквам поредна порция от блудкав и сладникаво-кичозен поп,облечен в глуповат текст, който се харесва само на създателите си. Очаквам и резонното некласиране на полуфинала на конкурса. Разбира се, вярвам в чудеса. И ако Поли Генова изпее силна, смислена песен с послание, и дай Боже, се класира на едно от трите първи места, аз ще й се извиня публично и ще я помоля да ми прости неверието.

#2 Виктория Пенелопова 07 07.03.2016 в 19:52:40

Да, няма шанс авторът да се извинява публично. Винаги съм се чудила, защо така, бг-изпълнителите са толкова повърхностни, някак леки и незапомнящи се. Нима не са хора, които преживяват разни вълнуващи неща, нима не се ядосват, не обичат, не мразят......Защо нищо такова не излиза от устите им, никакви емоции, а само бля-бля-бля.....и нова прическа и/или силикон.

#3 Ramonita 07.03.2016 в 20:01:11

Никога не съм я харесвала тази девойка. Не съм чула и от познат или приятел нещо положително за нея. Усмихнато е момичето, но не намирам нищо повече в него. Не знам до каква степен има талант и харизма. Аз просто не намирам нищо там. Нищо лично, ама като пусна телевизора и все от някъде изскача и леко дразни с това вечно присъствие. Дано да се справи по някакъв начин, де...но нямам много надежди. Дали някой си стои вкъщи вечер и решава: "Хм, ето сега ще си пусна новата на Поли"?

#5 Дракон с кисело зеле 07.03.2016 в 20:49:27

А защо трябва да ни пука за "Евровизия"? Защо държавната телевизия харчи МИЛИОНИ по участието в някакъв конкурс, на който - вече - нито имаме шанс да постигнем каквото и да било, нито ще излезе песен, която да запомним с добро? С крещящото изключение на "Вода" и ШЕБЪДЕДЕЦКАПЛАНЕТАААААААААААА от детския вариант на бозата, всичко, което сме изкарвали, е било забравено някакви часове след финала на конкурса или, което е още по-лошо, е останало в паметта на хората с някаква простотия, която няма нищо общо с качествената музика - бруталното фалшивеене на Краси Аврамов, полата на Азис, скандалите около Каффе и Софи Маринова... Т.е. не постигаме нищо, не вадим нищо свястно, но пък трошим куп пари по тоя, дето клати гората. Ами... Хайде не.

#7 boris 07.03.2016 в 22:36:09

Абе, в тая Евровизия, що не вземе да се кандидатира наш Светльо Хиподилски? Дори и да не спечели, от сега бас хващам, че ще направи такова изпълнение, че ще се пеят легенди- от урва на урва и от век на век!

#10 The Seeker 08.03.2016 в 00:13:46

Защо нападате мацката толкова, аз пък съм на диаметрална на Вас позиция. Забелязах я едно време вокалист в онова предаване с анимираното магаре - изпълняваше всякакви известни песни с оркестъра на шоуто перфектно. Според мен си има характерен глас, на мен ми звучи много като женския вокал от Роксет. Може би в БГ не признават певици, които не пеят онзи кръчмарски стил и не са наляти до ръба със силикон - където може да влезе. Имаше едно музикално шоу, което спечели точно с пеене, а не с цитираните къщи в Бояна и прочие - явно надпя конкурентите си (2 класи над тях). Апропо песента и 2011 г. си беше много силна и чест и прави, че пя на Български! Относно човека глас, пича взима 5 октави, което е меко казано нереално за мъж - но нали живеем в БГ, всички са "разбирачи". Песента не беше изчистена (или не беше репетирана достатъчно), а на сцената меко казано направиха панаир - излязоха едни 30-40 човека и жив цирк устроиха. Любимата на много Софка не се представи идеално зле, но сама на тази грамадна сцена си беше доста комично да я гледа човек - да и бяха вкарали поне 5 бр. танцьори да подскачат да не и е скучно. Да не ги изреждам всички - не че останаха много , но Вода наситина беше няколко класи над всички - основно поради факта, че заложиха на оригинални и чисто Български музикални мотиви. Мен ме заболяха ушите да слушам как всички се натягат и пеят на развален английски в този фарс конкурс, но винаги с удоволствие слушам песни изпълнени на родните езици на певците! Участието на БГ в този конкурс е загуба на време и средства - избора е опорочен по гео-политически причини и няма значение кой колко е добър. До там я докараха, че "силните" държави влизат във финала без да се състезават дори.

#11 peet 08.03.2016 в 00:44:14

Това момиче е просто поредния сурогат. По нищо не се различава от чалгаджийките. Всъщност много то тях пеят по-доре, а пък и си показват циците.

#13 Skrita_Sila_M 08.03.2016 в 10:02:46

Евровизия е един зловещо жалък конкурс, с нулева музикална стойност, където разни убитаци орибутват утрепаните си политически тези, неумело замаскирани като песни. Аз не сиакм да спечелим евровизия, аз не сиакм от моите данъци да се дават пари за тази гротескна аматьорска посипана с десетки милиони схема.

#14 opetkov 08.03.2016 в 11:02:37

Казал го е "Търсача": избора е опорочен по гео-политически причини и няма значение кой колко е добър". Евровизия, освен по изброените от него причини е предопределен както се вижда от резултатите, от съседско-политически и етно симпатии. Русия печели защото за нея гласуват бившите републики, същото важи и за Сърбия. Европа е пълна с турци второ и трето поколение. Ние си нямаме никого и никой не ни обича. А и за какво ли. За да има по-силно влияние качеството на песните, трябва да се увеличи тежестта на гласуване на националните журита.

#15 Дракон с кисело зеле 08.03.2016 в 12:05:26

The Seeker, първо, човек, който да покрива пет чисти октави, просто няма. Ако включим и фалцетното пеене, може и повече да станат, но тогава става съвсем различно. Второ, Аврамов просто пееше фалшиво на конкурса. Това няма никакво отношение към диапазона му, просто си взе тоновете безумно криво. Не знам дали пее така принципно или просто така се е случило - може и техниката да му е била виновна тогава, между другото - но пееше ужасно. Иначе, помня, че неговата песен ми допадна най-много от нашите тогава. Чисто композиционно това. Трето, певици като Поли Генова в България и по света с лопата да ги ринеш. Сори. Виж какво става по разните айдъли, фактори и прочие - купища страхотни гласове излизат, само че от тях после не става нищо.

#16 rare case 08.03.2016 в 15:07:21

Драконе, и си прав, и не си. Има десетки класации, които изследват възможностите на най-великите вокали. Фреди Мъркюри напр. покрива чисти 4 октави, а с фалцетното пеене още една и прескача от тенор в баритон и обратно. Марая Кери си и с чисти 5 октави. Има и други примери.

#17 цезар 08.03.2016 в 15:39:24

"Очаквам поредна порция от блудкав и сладникаво-кичозен поп,облечен в глуповат текст, който се харесва само на създателите си." и аз

#18 Дракон с кисело зеле 08.03.2016 в 17:48:52

rare case, не искам да го обръщам на музикален спор, защото не става дума за това. Ще кажа само че съм виждал видео на мъж, който надскача най-високия тон на пианото, обаче това просто не е пеене. В смисъл, прави се по различен начин и не може да бъде използвано в песен.

#21 The Seeker 08.03.2016 в 22:26:34

@Дракон с кисело зеле | 08.03.201612:05 "Второ, Аврамов просто пееше фалшиво на конкурса." Абсолютно съм съгласен с това, за това казах, че не е репетирал достатъчно (или си е било притеснение). Но песента не е никак лоша - студийния запис си беше на ниво. Обаче панаира на сцената беше един път. "Трето, певици като Поли Генова в България и по света с лопата да ги ринеш. Сори. Виж какво става по разните айдъли, фактори и прочие - купища страхотни гласове излизат, само че от тях после не става нищо." От повечето не става нищо понеже някой трябва да инвестира в тях, а пазара в БГ не е кой знае колко голям за такава инвестиция - има много добри да (помня Нора от единия айдъл, която изпя Close My Eyes по начин, който още помня). Тук обаче говорим за тези, явявали се в конкурса - самата Генова си има безспорно талант, макар да има и много като нея в БГ, а на фона на другите кандидати в БГ евровизия си е в топ 3 (мое мнение).

#22 boris 08.03.2016 в 22:33:43

Представяте ли си днес англичаните да искат да спечелят евровизия - ще пратят сър Мик Джагър, той ще излезе, ще каже "Hello guys, are you having fun"... И ще спечели конкурса.

#24 Бръмбар 11.03.2016 в 22:02:39

Графе, искрено ме разсмя с този "Кукуньо", макар да е неволна грешката. Нищо лично към певеца. По същество, ще потретя: изборът е опорочен по гео-политически причини и няма значение кой колко е добър. Това твърдение изчерпва всичко. Да предположим за миг, че Адел, някакси, се беше навила, вместо да "взривява интернета" с "Hello", да вземе да се яви на Евровизия от наше име. А? Найс, а? Да, ама не! (лека му пръст на Петко Бочаров, че го споменавам). Не, че песента е кой знае колко велика (лично мнение), но нямаше да пробие. Точно поради началния анонс. А така се зарадвах, когато БНТ отказа да участва в тоя тъп конкурс. Защо отново? Това дори вече не е мазохизъм. Не зная как да го нарека. Единственото за което се сещам е, че има някакви пари, които някои хора да си разделят. Да нахраним бедните, както се казва, в пряк и в преносен смисъл. Амин!

Новините

Най-четените