Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какъв е този стандарт за кюфтета без лук?!

Знаете, не ги одобряваме тези неща Снимка: iStock
Знаете, не ги одобряваме тези неща

На фона на протести, на мащабната акция на НАП срещу магазините "Хиполенд", на депутата Марешки, който си е сложил подписа под проект за нова конституция, която не е чел... сякаш се загуби една новина с не по-малко важно значение - промяната в държавния стандарт за кюфтета.

По-малко вода за сметка на повече сланина в пилешката кайма. Общо взето това е изменението в рецептата, която Българската агенция за безопасност на храните е заложила, за да отговаря едно кюфте на строгите държавни изисквания за стойностно кюфте.

Според официалната рецепта на БАБХ за стандарт "Стара планина" кебапчетата и кюфтетата се приготвят от над 74 кг месо, малко над 18 кг. сланина, сол, киселинни регулатори, кимион в различно съотношение, черен пипер, и около 3,9 кг вода и лед.

Абе гледаш я тази рецепта, уж национален стандарт, а нещо ти липсва. Защото, наречете ме старомоден, ама къде, по дяволите, е лукът?

Старите български филми са извор за толкова много рециклирани и пререциклирани лафове, но... "може да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги одобрявам".

Ами яйцето? Ами средата на хляба, която да добави плътност и консистенция... Къде е всичкият магданоз?

Какъв е този стандарт, който пренебрегва онези дребни детайли, които правят от кюфтето тази народна поезия, която всички ние познаваме? Що за символ на качество е онова кебапче, в чиято кайма няма поне малко яйце да му даде завършеност?

От всичките си гафове и спорни моменти през годините, вероятно този е в короната на БАБХ - да оставиш месните изделия за скара без тяхната изконна идентичност, това, което им придава характер...

Каквото и да си говорим, у нас скарата е издигната до ниво на изкуство, на нещо, което изисква не просто умения, но и спечеленото доверие на околните.

Как един човек, постигнал в очите на останалите уважителното обръщение "майстор", не може така да си позволи да хвърли нещо толкова просто да цвърчи върху жаравата? Трябва си пиниз, лично отношение...

Така че ако ще си говорим за истински стандарти, нека не оставим назад това от "Стара планина". Нека отидем малко по-натам.

Стандарт е кюфтетата и кебапчетата да не са от пилешко. Като за начало. Каймата най-добре да е смес - свинско към телешко в съотношение 70:30.

Стандарт е в каймата да се добави малко тлъстичко - да поддържа кюфтетата благи, но не чак толкова, че да се свият наполовина, веднъж вече хвърлени на скарата.

Стандарт е и да сложиш 1-2 яйца (в зависимост от общото количество) за спойка и допълнителен вкус. Стандарт е и да нарежеш лука на ситно и да добавиш накълцан магданоз.

Стандарт е да вложиш в целия този процес душа. Иначе получаваш просто някаква там манджа с кайма.

Защото кюфтето може и да не е местно изобретение, но се е превърнало във важна и значима част от културата на българския бит. То е знак за това, че празнуваме - вадиш скарата, защото е празник, и е празник, защото вадиш скарата.

Кажи само "Тройка кебапчета с гарнитура" и самите ти мисли тръгват към идеята за хубава среща с близки и приятели. Добави към тях една бира и получаваш блаженство...

Семейно събиране, детски рожден ден, завръщане на добър приятел от чужбина - вадим скарата и мятаме на нея кебапи и кюфтаци. Това е традицията. 

Така че да, рецептата на БАБХ може да дава някакви минимални стандарти за прилична кайма, в която изрично да се казва, че кучешкото не е телешко, но това не е стандарт за качество! Това е просто начална база.

Качеството? Качеството трябва да дойде от теб самия. И то вече се усеща на масата с всички доволни лица наоколо.

 

Най-четените