Навън и да стане -20 градуса, когато чуя за таратор, винаги наострям уши като гладна хрътка, държана от стопанина си на хляб и вода с дни наред.
Въпреки това когато поредната телевизионна фея, застанала ухилена зад скъп индукционен плот, ми обещае, че ще приготви различен и нестандартен таратор, наострям уши, ама с тревожност. Понеже знам, че ще видя някоя канска гавра с тази светиня.
Тараторът няма никаква нужда от различност и нестандартност, драги!
И няма никаква нужда от извращения като:
Таратор с марули, моркови и репички вместо краставици
Подозирам, че соц дефицитът с родилни мъки е изкарал тия изобретения на бял свят, в които сочните пресни краставици са заменени от някакъв друг зеленчук.
Сигурно някоя леля в детската градина се е почесала в ролките и къдрина, решавайки, че след като марулите са зелени, а морковите - хрупкави, значи спокойно могат да заменят краставиците. Гаврата обаче някак си е оцеляла така, както сутрешен блок някак оцелява в ефир, въпреки че е негледаем.
И е стигнала дотам, че споменатите телевизионни русалки, въоръжени с черпак и вечерен грим, обясняват напевно, че сега ще ни представят нечувана версия на таратор. Хайде не, мерси. Първо, защото не е нечувана - яли сме я по детските градини, където се е пръкнала.
И второ, не е вкусно. Интересно е, както са интересни пържените картофи с течен шоколад. И също толкова апетитно.
Таратор без чесън, копър и орехи
Това се нарича айрян с краставици. Освен ако някой не е алергичен към орехи, което е друга тема.
А хитри кръчмари са ги кръстили гордо "добавки" и цакат за въпросните "екстри" по левче-два отгоре, сякаш слагат не щипка копър и орехи и оскъдна скилидка чесън, а кило кралски скариди и манатарки, поръсени с най-скъпия шафран на света.
Може би точно ресторантите решиха, че за таратор стигат краставици и кисело мляко и всичко друго са излишни харчове. Или пък им е писнало от кокони, които не искат чесън, защото е "селско", мирише, а и после са на прием при лорд адаша...
Мерси, ама сме ви виждали как ядете дюнери след дискотека, драги не-ядящи чесън. Върнете ни чесъна в таратора!
Таратор с вода и кисело мляко 5 към 1
Киселото мляко, което заведенията купуват, се продава на едро за по 12 стотинки кофичката и съдържа вълшебни съставки, които го правят бяло и кисело, но не и мляко. То само по себе си е ефирно като по-гъстичък айран и постно като ядкова алтернатива.
Последното не спира и грам заведенията да добавят щедро вода в таратора и да го превърнат в рядка неприятна белезникава вода с краставици. И да го сипват в халби, че да си го пием блажено вместо да го ядем с лъжица. Може и в ракиени чаши да го сипват, хем и от грамаж ще пестят.
Благодаря ви, но не, благодаря! Дайте ми чаша вода и една краставица, аз ще си донеса нормално кисело мляко от вкъщи.
Стига да не ме разказвате после по сутрешните блокове като двамата клетници, които си поръчали една пица с две чинии...