Как "независимият" капитализъм ще победи

Теорията за ефективния пазар е изградила икономическа система, която в последните две десетилетия е довела до минимални иновации в повечето компании, отслабила е средната класа, разширила е неравенството и е довела до относителен упадък на Западната цивилизация.

Необходимо е да заменим икономиката на ефективността с икономика на креативността. Време е да се дистанцираме от икономически модел, базиран на "културата на контрол" и да се стремим към нов модел, възприемащ "културата на случайността".

Което ни изправя пред въпроса: какво ни е нужно вместо това? Кой модел би могъл да замени финансовия капитализъм?

Започваме да ставаме свидетели на доказателства за нещо, което можем да наречем "независим капитализъм". Думата "независим" не е случайна. "Независимата" икономика е такава, която е независима от господстващите общоприети икономически теории и големия бизнес.

Тя споделя много от дистрибутивните и социални структури на независимата музикална сцена, която избягва големите промоутъри и лейбъли. И, както се случва с много групи, голяма част от съвременните успешни творчески начинания започват като местни феномени, преди да пробият на нови места и в нови мрежи.

Независимият капитализъм се крепи на един прост факт: новите компании (тези на възраст под 5 години) са отговорни за всичките нетни нови работни места в последните три десетилетия - поне в САЩ. Западната цивилизация уважава предприемача (включително хората в корпорации, които се държат като предприемачи), защото цени креативността на предприемача.

Тази креативност е това, което трябва да стане централен компонент в икономиката и икономическото мислене. Преходът от креативност към създаване обаче изисква мащаби. Тези мащаби идват под две форми - капитал и пазари. 

А обикновено самите създатели нямат достъп нито до едното, нито до другото

Колективното финансиране (crowdfunding) е друг начин бързо да се увеличи броят на новите компании, позволявайки на предприемачите да заобиколят йерархията на рисковите капитали и давайки на всички обикновени хора шанса да участват директно в изграждането и разрастването на стартиращите компании.

Капитализмът не е само пазарен феномен; той съществува в социален контекст. Капитализмът е социално движение. Социалните мрежи са базови конструктивни елементи на икономиката.

Kickstarter например промени значението на думите "създател" и "капиталист", "производител" и "клиент". Това е сайт и общност, който прави всички потенциални участници в процеса на създаване и дава на всички потенциал да станат предприемачи.

На едно ниво, Чен, Стриклър и Адлър са изградили модел за колективно финансиране. На друго, те са изградили сайт за "събиране на общност", тъй като Kickstarter не само набира финансиране, но създава и аудитория - при това уникално склонна да влага средства аудитория. Изживяването не е просто транзакция, като покупката на произведение на изкуството в галерия, или албум от iTunes. То е по-дълбоко и по-богато.

Пазарите ще продължат да играят решаваща роля в "независимия капитализъм", но размиването на разграничението между създатели, куратори, финансиращи и клиенти ще го направи по-малко обвързан с транзакциите

Хората ще участват по-пряко във всяка стъпка на създаването, използвайки социалните медии и правейки собствен избор за дизайна, финансирането и потреблението на продуктите, услугите и преживяванията, които биха искали да имат. Те ще разширят уменията си за създаване на "плейлисти" извън музикалните си колекции, до целия спектър на бизнеса, здравеопазването, образованието - и в крайна сметка политиката.

Ако независимият капитализъм трябва да има един общ фундаментален принцип, той би бил следният: "Креативността е двигател за капитализма. Креативността е източник на икономическа стойност. Креативността преобразува това, което парите не могат да купят, в нещо, което може да се купи с пари."

#3 gessha 09.03.2013 в 09:22:33

Не съм съгласен, че мизерията (българско - "нищета") унищожава "креативността"(българско "творчество"). Според мен даже я стимулира. Много малко са хората родени в лукс и разкош, които са оставили нещо значимо на този свят. Това обаче не означава че трябва да тънем за да бъдем творчески настроени. Просто казвам че задоволяването на човешките потребности притъпява мисленето извън рамките. Статията ми хареса, интересна е. Според мен има още много какво да се желае от "независимия" капитализъм, но все пак е добро начало.

#4 Bulgaria nad Vsichko 21.04.2013 в 12:56:18

.. независимия капитализъм - нещо подобно на непорочното зачатие..

Новините

Най-четените