"Демократична България" отказа да подкрепи Фандъкова или Манолова

Лидерите на "Демократична България" обявиха, че няма да мобилизират избирателите си в подкрепа на кампанията на Йорданка Фандъкова или Мая Манолова преди втория тур на изборите в София.

"Не виждаме от гледна точка на очакванията на избирателите в нито една от двете кандидатури - Манолова и Фандъкова носител на дълбинната промяна в модела на завладяване на страната. Нашите избиратели ни подкрепят въпреки трудните каузи, които избираме. Ние трябваше да прекратим кампанията си заради очакванията на хората да окажем съпротива на инсталирането на Иван Гешев. На тези протести не бяхме подкрепени нито от БСП, нито от ГЕРБ, Нито от Манолова, нито от Фандъкова", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Не можем да застанем политически зад нито една от двете като носител на промяната. Нашите избиратели са сред интелигентните хора в България, не искаме да презюмираме, че ще им даваме акъл как да гласуват, всеки ще прецени сам. Но призоваваме мобилизирана и дисциплинирана подкрепа за нашите районни кметове", каза още Иванов.

От името на своите кандидати за кмет и общински съветници, той обяви, че "не очакваме и не договаряме никой да става главен архитект, заместник-кмет и т.н." в следващия мандат на Столична община, независимо кой спечели вота.

"Имаме още да съзряваме и да учим уроци. Предстои ни сериозен анализ на това, което имаме да правим като корекции в работата си. Следващият рубеж, на който такава промяна може да се случи, са парламентарните избори след 18 месеца. Гледаме към този хоризонт със сериозни амбиции. Непосредствено следва, че битката за промяна в София не е приключила. Тя продължава с битката за балотажи на районни кметове. ДБ има радващ резултат в това отношение", каза Христо Иванов.

Очаквайте подробност.

#1 Ina La Loba 29.10.2019 в 13:45:46

Определям себе си като човек с десни убеждения (по смисъла на десният неолиберален модел), но новото дясно в България продължава да ме разочарова. Ако изобщо ДБ определя себе си в политическото дясно пространство и търси подкрепата на интелигентни, либерални, десни и мислещи хора. Не съм от София, но ми е интересен именно балотажът в столицата. Уравнението е просто и изчистено: Йорданка Фандъкова или Мая Манолова / дясно или ляво. Какво толкова има се обяснява за „дълбинната промяна“ или „модела“. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов твърди, че не можели да застанат политически зад нито една от двете. Кое е толкова сложното да се определите в един балотаж като десни или леви? Очевидно е, че липсва политическа традиция и интелигентност за ясно разграничаване между политическия конкурент и вземането на решение във важен момент. Ще ми се да им припомня примера на френските десни и леви без по никакъв начин да ги лаская, че се опитвам да ги сравнявам или да очаквам подобно извисяване от ДБ като политическо мислене и отговорност. Вече три пъти в най-новата история на Франция (2012, 2015 и 2017 г.) десни и леви се обединяват, да, обединяват – в смисъл гласуват заедно на балотаж, срещу Националния фронт. Но за това се искат няколко революции, реставрации, комуни и републики, за да се извиси мисленето и на десни, и на леви, до национално отговорно. И изобщо да има политическо мислене, а не само лозунги и паради.

#3 deowin 29.10.2019 в 15:43:20

>Нито ГЕРБ, нито Да, България имат нещо общо с дясното Това е опростенческо невярно. Обикновено когато едно твърдение съдържа думи като "винаги", "никога", "нищо общо" и прочие, то е просто хипербола. В случая горното е точно такова. Този тип удобни, макари и брутално повърхностни, обобщения, са доста вредни - именно те позволяват на сегашните управляващи България да продължават да са управляващи без реална опозиция вече над 10 години. Това ли ти харесва, това ли искаш, че с такова самодоволство пробутваш мнения като горното, които уронват престижа на всяка наченка на реална опозиция, и с калните ботуши на евтиния си сарказъм тъпчиш всеки невзрачен зелен стрък, осмелил се да пробие в градината на тлъстите плевели? Какво, примирил си се със задушената от плевели градина и единственият ти кеф в живота е да тъпчиш дребните тревици, на които така или иначе им е брутално трудно да пробият?

#5 deowin 29.10.2019 в 17:45:10

>Остава ми единствено да наблюдавам. Което съвсем не е това, което правиш. Видимо доста често използваш удобните случаи да критикуваш ДБ че не била достатъчно дясна.. всъщност, че изобщо не била дясна партия. Това не звучи точно като "единствено да [наблюдаваш]". Не виждам сериозен проблем с "просто наблюдаването" (макар че бих спорил, че цената на това да не правиш нищо съвсем не е нищо). Ехидните злобни критики към ДБ, от друга страна, съвсем активно подриват дейността й и уронват престижа й. Това ли ти е целта? Всъщност, изобщо имаш ли съзнателна представа за целта на коментарите ти, умишлено и нарочно ли ги пишеш?

#7 dedo adji 29.10.2019 в 18:36:15

Трудно ми е да преценя кое е Дясното на Данчето и Лявото на Майчето. Изглежда и на други не е лесно, щом нито една партия не се ангажира с подкрепа на едната или другата. От трън, та на глог. Интересно ми е на кого и срещу кого предлага обединение Ина Вълчицата. Примерът с Франция, където всички се обединили срещу Льопенката, не е подходящ. И у нас всички сте обединени срещу патриотите. А обединените за макарон бързо надянаха жълти жилетки и не ги свалят вече половин година. Май и там се е получило от трън, та на глог.

#12 Nenimir 31.10.2019 в 06:32:12

Г-н, Христо Иванов, как определи че Мая Манолова не може да донесе на избирателите това, което заслужават. Фъндъкова вече показа, че не може, но защо да не бъде подкрепен кандидат, който никога не е бил на тази позиция и има различна визия за процеса на управление на София. Ама те партиите не го били подкрепили за Гешев, малко като на обидено момченце прилича отколкото на някой, който сериозно мисли за бъдещето на София или държавата.

#13 Kenny McCоrmick 31.10.2019 в 09:36:23

"защо да не бъде подкрепен кандидат, който никога не е бил на тази позиция" - защото логиката "стани да седна" не е особено адекватна, щом става въпрос за гласуване...

#14 Шамито 31.10.2019 в 13:05:52

Отказвайки да подкрепят промяната Дей ибато фактически спазват правилото важното е Вуте да е зле.И това ми било интелекта на нацията.Егоизъм до мазохизъм.

Новините

Най-четените