Мая Манолова ще атакува Изборния кодекс пред КС

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще предаде Изборния кодекс на Конституционния съд, ако разпоредбите за вдигане на бариерата за преференциите остане в сила.

"Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лв. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", каза Манолова.

По думите й, последните промени в кодекса са "грубо посегателство върху правата на българските граждани". Атака пред КС ще има и по отношение на промените, които премахват съдебния контрол върху актовете на избирателните комисии.

"Сега реално хората се лишават от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решения на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища е огромен. Нарушават се огромни конституционни принципи", казва Мая Манолова. Като бивш депутат от БСП в 42 Народно събрание тя беше един от основните автори на настоящия Изборен кодекс.

Новините

Най-четените