Депутатите премахнаха думата "инвалид" от законодателството

Депутатите заличиха думата "инвалид" от българското законодателство. Парламентът прие единодушно на първо четене промените в Закона за държавните такси, внесени от парламентарната група на "БСП за България".

Съгласно направените промени думата „инвалид“ ще бъде заменена със словосъчетанието „лице с увреждания“. Това налага промяната на девет закона.

Автори на проекта са депутатите Михаил Христов и Крум Зарков. Според тях така ще се улесни социалната интеграция на хората с увреждания и заличаването на определението "инвалид" от българското законодателство ще допринесе за преодоляването на стереотипното мислене за хората с увреждания като хора - неспособни, невалидни, негодни.

В Закона за интеграция на хората с увреждания е въведена легална дефиниция на термина "човек с трайно увреждане" и тази промяна ще прецизира и уеднакви законодателството.

Министерството на труда и социалната политика подкрепи предложения Законопроект със следните забележки:

- В Закона за интеграция на хората с увреждания е дадено определение за "увреждане" и за "човек с трайно увреждане", според което "увреждане" е всяка загуба или нарушаване в анатомичната структура, във физиологията или в психиката на даден индивид.

- В Закона за висшето образование да се направят някои изменения: думите "слепи, глухи, инвалиди" да се заменят с думите "хора със сериозни увреждания и други". При използването на израза "лица с увреждания" се включват пълнолетни хора с различни видове увреждания, докато изразът "трайни увреждания" включва хора с увреждания, при които са налице трайно намалени възможности да изпълняват дейности по начин и степен, възможни за здравия човек.

- В Закона за железопътния транспорт думата "инвалид" да бъде заменена с "хора с увреждания", тъй като правото на безплатен превоз или намаление имат както децата с увреждания, така и възрастните хора с увреждания. В случай че се използва думата "лица с увреждания", децата с увреждания ще бъдат изключени от обхвата на закона.

В Америка думата "инвалид" е равнозначна на "негър", аргументира се още Михаил Христов.

По негови думи обществото няма да се промени, докато продължава да съществува думата "инвалид", чиято етимология е "незаконен".

"Инвалидите в България продължават да си стоят в къщите, 80% от тях си стоят неинтегрирани, необщителни и ще си останат просто инвалиди", обясни депутатът.

В крайна сметка промените, заложени в Закона за държавните такси, в които са заложени промените, бяха подкрепени.

#1 dedo adji 11.01.2018 в 15:52:54

Безвредно, но и безполезно. Моите уважения и съчувствие към хората с увреждания, но положението им ще се промени, колкото на циганите, като станаха роми. Етимологията си е етимология, но в българския език думата никога не е имала обидно значение, освен може би в израза "музикален инвалид" И по традиция гоним да стигнем американците, където било равностойно на "негър". Някой негър да се е избелил, като е станал афроамериканец?

#2 deowin 11.01.2018 в 17:45:50

>Някой негър да се е избелил, като е станал афроамериканец Ти.. изобщо осъзнаваш ли неандерталския манталитет, който разкриваш с този коментар? Според теб черната кожа на афроамериканците е физическият недъг, нежеланата черта и външният признак, от който те няма как да не искат да се оттърват?? Да, щом наистина си убеден, че това им е била целта, то - факт - съдбата им не се е променила никак откакто спряха да ги наричат "негри". Щом мислиш, че, сходно, инвалидите в България таят надежди, че промяната на речника на закона магически ще ги излекува, то присмехът ти към тях е напълно разбираем. Лицемерието на твоите "съчувствия" и "уважение" - също. Ето една луда идея, обаче - може би както афроамериканците, така и българските инвалиди, търсят не лечение на физическите им увреждания (каквото черната кожа според теб явно също е) чрез промяна на речника, с който се говори за тях, а промяна в отношението на другите хора към тях. Да, явно съществуват такива като теб, за които такава промяна е изцяло отвъд възможностите, но, все пак, не всички хора са dedo adji, нали? .. нали?

#3 boian 11.01.2018 в 19:22:50

Безвредно, но и безполезно. .................. Tочно казано. А полезните идиоти, разбира се квичат, че така щяло да се промени отношението към инвалидите или /още по-наивно/ към негрите. Само тотални наивници вярват, че новата дума автоматично води до ново отношение. Така, че дядото е прав. Не мисля, че вносителят е толкова наивен като форумното прасе. Той си знае, че една дума нищо няма да промени. С какво думата УВРЕДЕН е по-приемлива от ИНВАЛИД? Но трупа точки и демонстрира активност. Така се прави. За мен е все едно, аз нямам лошо или пренебрежително отношение към инвалидите. Нито към негрите. Имам неприязъм към наглеците и идиотите независимо дали са бели или черни.

#4 deowin 11.01.2018 в 20:42:05

>Само тотални наивници вярват, че новата дума автоматично води до ново отношение Естествено, че няма автоматично и задължително да доведе промяна в отношението, но пък е възможно да доведе - в щатите е довело. Думите имат значение за отношението и поведението на хората. Това, че не е решаващо и категорично значение, не означава, че нямат значение и че не си струва да използваме този факт.

#5 dedo adji 11.01.2018 в 23:49:03

Прасчо, ти си се издигнал малко над неандерталците, до нивото на египетските жреци от времето на фараоните с тезата, че промяната на няколко думи в няколко документа ше промени реалността и отношението към нея. Няма да се учудя, ако правиш восъчни кукли с образите на Тръмп и водачите на ККК и забиваш игли в тях. Моите уважения към вносителя на законопроекта, но и той страда от същото заблуждение. Промяна ще настъпи не със смяна на термините, а с пари и организация, които законът не казва откъде да се вземат. Без тях 80% от инвалидите, или по новому, хората с увреждания, ще си останат в къщи. Но отношението към тях никога не е било лошо или пренебрежително. За разлика от циганите, отношението към които е вредни и неприятни паразити, каквито са 90% от тях. И ще остане същото, без значение дали ще ги наричат цигани, роми или бангладешлии. Това го съзнават даже продажните ни дупетати, и с цялата си страст да угаждат на Европа и Америка, и не помислят да ни наложат със закон как да ги наричаме. А джуките в САЩ са последната грижа на българския народ.

#6 deowin 12.01.2018 в 00:18:26

>отношението към тях никога не е било лошо или пренебрежително Имах две баби и един дядо инвалиди. Тоест, имам преки наблюдения още от времето на соца - отношението към инвалидите в България винаги е било в най-добрия случай асоциално, некомфортно, изключващо, а в най-лошия - откровено враждебно. От инвалидите в България винаги се е очаквало да не се бутат да се включват в обществото, защото не им е мястото сред хората с работещи очи, уши и 4 крайника, защото ги карат да се чувстват неудобно, защото им пречат, защото са бавни, защото са ненапълно способни. Затова си стоят вкъщи, а не защото там им е по-приятно. Говоря за изнервения шофьор, който чака незрящ човек да пресече улицата, натиска клаксона и се провиква през прозореца, за странните погледи, които минувачи хвърлят на хора с увреден слух, които си комуникират с жестомимика, за раздразнените хора в магазина, наредили се на опашка зад човек с патерици или протеза, който се придвижва по-бавно. Точно затова и отношението на управляващите, като отражение на отношението на обществото, беше сходно игнориращо - в България доскоро нямаше рампи на тротоарите никъде, нямаше асансьори, помощите за инвалидни колички и протези бяха символични, нямаше каквато и да било инфраструктура, която е нужна на инвалидите за да могат да си излязат от вкъщи. Тоест, говориш пълни глупости. Отношението към инвалидите в България, което ти дори хипотетично няма как да си наблюдавал от палубата на някой кораб, никога не е било добро. Никога българите не са желали искрено да включат хората с физически и психически увреждания в обществото като равноправни негови членове. Според мен защото повечето българи (не ме разбирай погрешно - далеч не само българите) са комплексари, които черпят удоволствие от това да се чувстват по-велики от поне някого - например, хората с увреждания - затова им е нужно да ги изключват, унижават и дехуманизират. Докато същевременно твърдят, че се отнасят с другите прекрасно, чудесно и равноправно. Точно както направи ти.

#7 Дракон с кисело зеле 12.01.2018 в 01:26:57

В Америка думата "инвалид" е равнозначна на "негър", аргументира се още Михаил Христов. По негови думи обществото няма да се промени, докато продължава да съществува думата "инвалид", чиято етимология е "незаконен". --- Игати аргументацията. Промяната ми харесва обаче, стига да не нанесе повече административни проблеми, отколкото решения. Разните групи на инвалидност и други такива преименувани ли са и как? Иначе, доколкото "хора с увреждания"/"хора с трайни увреждания" позволява по-точен изказ - а това е важно - промяната е хубава идея.

#8 jens xp 12.01.2018 в 09:10:15

Евфемизмите на лицемерието... Винаги ще си бъдат инвалиди!

#9 паяка 12.01.2018 в 10:25:25

Едно друго формално премахване, което не променя фактите , но пък оригиналът е много смешен. http://www.manager.bg/marketing/hm-svali-reklama-zaradi-obvineniya-v-rasizm

#11 SamVaims 12.01.2018 в 20:12:01

"работата, която предстои е огромна!Там е разковничето за решението на проблема, който несъмнено съществува. И който задължително трябва да решим, ако искаме да станем по-добри хора! " Този последният апел звучи като като някакъв афиш от времето на соца. Обаче само кажи на социалист, че работата, която му предстои да свърши е огромна и ще му видиш гърба мигновено. Така, че вместо да използваш множествено число и кухи апели, върши там каквото искаш и можеш, без да биеш много тъпана около себе си и се чувствай полезен за обществото.

Новините

Най-четените