Росен Плевнелиев обвини някои кандидат-президенти в популизъм

Президентът Росен Плевнелиев направи телевизионно обръщение към нацията по случай началото на предизборната кампания. В него той упрекна част от кандидатите за президент и призова гражданите да гласуват с разума си. Той призова кандидатите за президент да проведат позитивна и градивна кампания и апелира за дебати по същество. Ето откъс от речта му:

За съжаление днес политическото говорене на някои кандидат-президенти е наситено с популизъм, а други обещават ревизия на геополитическата ориентация на страната. Обръщам се към гражданите - гледайте и слушайте внимателно, какво предлагат кандидатите и гласувайте с разума си, гласувайте за това, за което поколения българи са се борили. Членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива, защото е основано на съзнателен цивилизационен избор, на ценностно самоопределяне на народа. Обединена Европа не е сбор от високоплатени чиновници и правила за управление на еврофондове.

Европейският съюз е общият ни стремеж да изградим общоевропейско пространство на мир, в което човекът е свободен и всички са подчинени на закона. Важно е всеки един от кандидатите за президент да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, кои са стратегическите приоритети, които ще развие, в каква посока ще движи страната.

Във време на рекорден брой кризи, външната политика на България не бива да залита в една или друга посока, а да бъде принципна и балансирана. Надявам се всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави. Решението е в образованието и иновациите, в модернизацията и високите технологии. Решението е в повече, а не по-малко демокрация. Демокрацията е върховенство на закона, а не на интересите. Демокрацията е силни институции, не силни лидери. Демокрацията е независимост на властите и баланс между тях, а не зависими политици и безлични институции. Имаме още много път да извървим, за да постигнем националния идеал за „чиста и свята република", чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално-отговорна, а не олигархична икономика. Кандидат-президентите трябва да ни убедят, че няма да спрем по средата на пътя, да загубим посоката и вече извоювани демократични постижения.

На идващите президентски избори кандидат-президентите не бива да се заливат с компромати, а да дадат отговори на въпроси от изключителна важност за нацията. Например: за или против президентска република, за или против промени в Конституцията, за или против повече правомощия за президента, кои са кризите в ЕС днес и да се дадат решения за тяхното преодоляване. Как да се повиши доверието на гражданите в институциите, как да се противопоставим ефективно на продължаващата корупция, на неглижирането на институциите и върховенството на правото? Кои да бъдат приоритетите на предстоящото председателство на България на Европейския съюз и на Националната програма за развитие „България 2030"? Ще бъде ли поставен под въпрос зададеният курс на активно и достойно членство на България в Европейския съюз и НАТО, който отстоявах? Как да задълбочим и развием своята интеграция в тях? Нека чуем аргументите и ангажиментите на кандидат-президентите по същество, нека запомним техните обещания, нека изискаме от тях след това да ги изпълнят.

#2 7 08.10.2016 в 10:05:20

В цирка победител е винаги най-големият клоун...

#6 TheRock 08.10.2016 в 11:04:04

“Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен оцеляващ интригант, съвсем в примитивните политически традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически ръководител в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му.” Мелик Кайлан “Форбс”

#7 dedo adji 08.10.2016 в 11:43:38

Ама вие сте го гледали или чели, като че ли не знаете каква боза ще ви наточи. На това му казват мазохизъм.

#8 VK 08.10.2016 в 12:33:31

ЕС има нужда от промяна, но това не означава, че представлява сбор от корумпирани чиновници, или каквото още ви се върти из главите като отрицателна оценка. Много от нещата, които имат смисъл и носят ползи за всички, някак много лесно с подминават. Може би щото си мислите че са даденост и си съществуват независимо дали има или не ЕС. Е , в голема грешка сте , ама човек оценява нещо само когато го загуби. Роки, що си не седнеш на задника и да си плюеш по руснаците и Путин , ми си седнал на Борисов да се репчиш. Ми да беше си направил ( а и всички многознайковци тука) партия, да беше спечелил изборите и да си на неговото място сега. Много ми е интересно кви щяха да са писанията по форуми, дали Форбс щеше ти обърне внимание и как точно А относно цитираните "Форбс" и Мелик Кайлан (кой пък е тоя) - там има едно уточнение, че мнението на автора може да не съвпада с това на редакцията. Демек всеки може си пише квото иска. А кой му е платил и дал информацията на афторчето си е съвсем друга бира... То и един немски вестник беше изпраскал нещо подобно, па после се оказа, че на германчето му диктувал статията Чайковски . Или не беше май Чайковски ... ама пак композитор беше де

#10 VK 08.10.2016 в 13:24:20

"Opinions expressed by Forbes Contributors are their own." Ей тва се мъдри под заглавието и името на автора. А самата статия е за избора на генсек на ООН. Що избрали португалеца. Що нямало шанс за Кр. Георгиева. Щото Русия и набрала заради санкциите, а Китай му харесвало да подкрепя Русия и тем подобни. Между другото, кво щали да пишат за Путин и Русия там не ме вълнува, още по-малко пък ще ми промени мнението или ще тръгна да го цитирам като неква Библия. Само че, тия, дето се кефите на подобни писания, дали си давате сметка, че по този начин се злепоставя България? Иначе големи патреоти се барате, ама ...

#11 dedo adji 08.10.2016 в 13:29:15

Айде, пак заръфахте Бойко и Путин. Айде, Путин си е дежурен, ама нали ставаше въпрос за пътника Плювналиев. Вярно, че го назначи Бойко и сега ще го смени с цицка, ама той ги назначава точно защото имат правомощия горе долу колкото английската кралица и не могат да направят големи поразии. Могат само да излагат България пред света и да удрят по някой символичен шамар на българския народ. Ако питате мене, колкото и да мразя комунистите и в червата, най-добрият досега беше гошо първанката. И той не свърши нищо полезно, и не можеше да свърши с тия правомощия, но поне се държеше достойно и не се е извинявал на турците за възродителния процес.

#12 dedo adji 08.10.2016 в 13:34:53

ВиК, България се излага от хлапашкото зъбене на плевню по всякакъв повод и без повод и без някой да му го е искал. А ония две лелки, дето толкова ги оплаквахте, и да са имали някакъв шанс, той е бил за тях, не за България. За България са без значение и те и ООН-то.

#14 Шамито 08.10.2016 в 15:30:18

Ето какво е да си олигофрен.Да предлагаш мечти било отвратително.Не били осъществими.Че ако човечеството спре да мечтае да е загинало до сега.Друг е въпросът че има сили които силово натискат човечеството да не мечтае за да е добре една малка част от обществото.И тук играят върху животинския инстинкт-Аз да съм добре-другите да го духат.

#15 GETI 08.10.2016 в 16:26:31

тоя да не е болен? не изръси нищо против Русия! само демокрация, та демокрация...и популизъм.. Роска,зарежи тия лафове, ами кажи, как вървят офшорките в Кипър? *** иначе равен нема..ше остане в историята,като титан намерил смелост да се опълчи на жужето и империята на злото... - остро осъдил експанзионистичната политика и хибридната война на Русия срещу България... - развенчал мита за "братушките"... - във всичко това прозираше личността на ДЪРЖАВНИКА милеещ за родината си и преследващ държавния интерес..

Новините

Най-четените