ДПС и АБВ изненадващо спасиха дълга на Горанов

Въпреки категоричните позиции срещу намерението за ратификация на договора за 8 млрд. евро дълг, ДПС и АБВ направиха рязък ход "кръгом" по средата на парламентарните дебати.

Дългът беше приет на първо гласуване с мнозинство от 161 "за", 50 "против" и 12 "въздържали се.

Гласовете в подкрепа на дълга дойдоха от ГЕРБ (82 гласа "за"), ДПС (32 гласа "за"), Реформаторския блок (22 гласа "за" и 1 глас "против" - Радан Кънев), АБВ (10 гласа "за") и "Български демократичен център (12 гласа "за") и трима независими депутати.

Против гласуваха от БСП (36 "против"), ПФ (1 "против" и 12 "въздържали се") и Атака (11 гласа "против"). и един независим.

След това дългът бе одобрен и на второ четене със 159 гласа срещу 48 "против" и 11 депутати, които гласуваха "въздържал се".

БСП поиска ратификацията да не се гласува на второ четене, а мине през комисиите, но мнозинството реши да се пристъпи към окончателно приемане на решението. Мая Манолова призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето и заплаши управляващите с Конституционния съд, тъй като са прескочили парламентарната процедура.

На практика нямаше кой да я чуе, тъй като министрите и останалите депутати напуснаха пленарната зала, останаха само социалистите да държат плакати "Оставка" и "Не на дълга".

По време на дебатите се стигна до разправия между "Атака" и Патриотичния фронт, която наложи прекъсване на заседанието, финансовият министър обяви, че ще поеме ангажимент да не изпълни целия обем на планирания дълг, а да го намали с 2 млрд. лева.

Промяната на решението на Владислав Горанов се случи по време на експресните консултации с парламентарната група на ДПС в почивката на дебата.

Веднага след това Борислав Борисов от парламентарната група на АБВ обяви, че новото отношение на Горанов е разубедило колегите му, така че от партията на Първанов вече смятат да подкрепят ратификацията на дълга.

Изненадващата подкрепа от АБВ все още не осигуряваше мнозинство на ГЕРБ и Реформаторския блок, които досега бяха единствените групи с ясна позиция за дълга на Горанов.

Мнозинството обаче беше осигурено не от кой да е, а от ДПС.

Бившият председател на Бюджетната комисия в 42 НС Йордан Цонев декларира, че цялата група ще подкрепи инициативата на кабинета - заради ангажимента за съкращаване на заема и отношението на финансовия министър.

Не закъсня и "изненадващ" обрат от страна на "Български демократичен център", чийто председател Светлин Танчев също предложи подкрепата си за сметка на правителството, като поиска почивка, за да "стикова" новата позиция с парламентарната си група.

По любопитно съвпадение - точно ДПС, АБВ и БДЦ (както и двама независими депутати) малко по-рано днес поискаха отлагане с един ден на дебатите по държавния дълг, с цел продължаване на закритите политически консултации. Предложението на Лютви Местан обаче не беше подкрепено в пленарна зала.

Очаквайте подробности!

#1 boris 25.02.2015 в 16:38:52

Причината толкова партии да подкрепят дълга, беше че Борисов каза, че ще си подаде оставката. Тоест днешните опозиционни партии щяха да дойдат на власт и да се наложи заема да го теглят те! Което да ги постави в доста глупаво положение.( то това реално се случи и на самите ГЕРБ спрямо Орешарски, но те приеха да рискуват и спечелиха)

#2 abductor 25.02.2015 в 16:40:21

Хайде сега умните и красивите да обяснят що тъй стана... и що не са пред парламента, разбира се.

#3 Борката 25.02.2015 в 22:27:16

Кръгът ДПС ГЕРБ АБВ се затвори! Пожелаваме успешен лов на нашите пари!

#4 Dox 25.02.2015 в 23:14:29

Борис, Какво имаш пред вид, че ако ГЕРБ не бяха изтеглили заема, на другите партии щеше да им се "НАЛОЖИ" да го теглят? Предстоящите плащания по всакакви дългове, както се оказа, са обезпечени и към момента. Тогава, какво ще рече това, че щяло да им се НАЛОЖИ да теглят допълнително заем. Благодаря предварително!

#5 Борката 25.02.2015 в 23:35:38

1.Дългът е надписан от порядъка на 10-12% с извършени плащания.Копирането на стари инструменти е стар похват,който има за цел да осигури ,ако не политически,то при всяко положителен финансов конфорт на управляващите. 2.Преди седмица ,говорих с Божо и сме на едно мнение-няма воля за реформи. Трябваше електронно правителство-от там намаляване на държавната администация с 10% на година.Какво толкова сложно има? 3.Ние в момента се договорихме с банките ,че могат ,когато си искат да ни шибат с 10% лихва....Абе кво да ти обяснявам... Абе да си жив и здрав да ги плащаш-Успех...

#7 Борката 25.02.2015 в 23:49:03

И от гледна точка на производството ,България е в дефлационна спирала. С новия дълг ,ще се насърчи производствмото,което и без това към момента не отива по предназначение,произвежда излишък,който не се продава никъде. България има да плаща до 2018, около 5.5 млрд ЕУРО,според BLOOMBERG. Как и на каква цена ще продаваш ако тези средства се влеят в икономиката?

Новините

Най-четените