Свинска глава на терена, но не онази от Ел класико

На 23 ноември 2017-а ще се навършат 15 години от паметния инцидент със свинската глава в Ел класико.

След пет години в Барселона, през лятото на 2000 г. Реал Мадрид плати рекордните за онова време 60 милиона евро, превръщайки Фиго в оригиналния Галактико.

Две години по-късно „кралете“ гостуваха на „Камп Ноу“ за първото Ел класико през сезон 2002/03. Луиш Фиго отиде до флагчето и постави топката в малката дъга, за да изпълнява корнер. В този момент от трибуните към него полетяха всякакви предмети, включително и станалата паметна свинска глава.

Инцидентът е единственото нещо, с което онова Ел класико остана в историята след скучното 0:0 при второто завръщане на Фиго на „Камп Ноу“ в цветовете на Реал.

След мача част от футболистите на „кралете“ дори заявиха, че са видели топки за голф и нож, хвърлени към Фиго – преувеличения, които впоследствие не бяха потвърдени.

Луис ван Гаал, тогава старши-треньор на Барселона, обвини Фиго, че е провокирал феновете: „Вървеше бавно към флагчето, бавно събираше хвърлените бутилки, бавно се върна след това към корнера. Всичко това бе умишлено, а съдията не направи нищо. Фиго провокира феновете.“

Случаят със свинската глава е един от най-паметните в историята на дербитата между Барселона и Реал Мадрид, но в историята има (поне) още един подобен инцидент.

През април 2004 г. голямото дерби на Дъблин между Бохемианс и Шамрок Роувърс завършва 2:2. Две години след инцидента по време на Ел класико и това дерби ще остане в историята като „дербито със свинската глава“.

Роувърс води с 2:0 в дома на големия си съперник, но Бохемианс успява да стигне до равенството с два късни гола. Свинската глава на терена е обаче нещото, заради което това дерби се помни вече повече от десетилетие.

Животинското присъствие на зеления килим е провокирано от трансфера на бившия нападател на Роувърс Тони Грант, който заменя зелено-белия екип с черно-червения на Бохемиан.

„На терена бяха хвърлени и свински крачета! Не мога да ви кажа как завърши мачът, спомням си само, че вкарах“, казва години по-късно бившият защитник на Роувърс Джейсън Макгинес.

Разбира се, най-вероятно досега не сте си и помисляли да гледате ирландски футбол досега. И има защо – повечето клубове дори не са съставени изцяло от професионални играчи, а качеството на играта е нищо особено.

Но когато става въпрос за дербито на Дъблин, феновете превръщат мача в истински празник и колкото и малобройни да са, създават атмосфера, достойна за сблъсък на грандове.

Новините

Най-четените