Когато една игра струва повече от холивудски блокбъстър: Най-скъпите игри в историята

Знаете ли, че преди да фалира, легендарната компания Midway вложи повече от 30 милиона долара в разработката и маркетинга на екшъна Stranglehold?

А когато играта не пожъна очаквания успех, огромният й за времето си бюджет бе една от причините Midway да прекрати съществуването си завинаги. А какво ще кажете за суперуспешните инди игри World of Goo и Braid, чието създаване струва съответно само 96 000 и 200 000 долара?

Парите наистина не са всичко и това се доказва и в гейминг индустрията от много игри, включително и от оригиналната Left 4 Dead, превърнала се в хит срещу скромните 10 млн. долара бюджет.

Но в днешно време най-големите студиа произвеждат игри с бюджети колкото на холивудски блокбъстър.

Гарантира ли солидната финансова инжекция успех на играта или дори здравият паричен гръб не е достатъчен?

Нека проверим кои са десетте най-високобюджетни игри в историята и заедно да помислим заслужавали ли са си те милионите, пръснати по тяхната изработка и реклама.

В класацията са посочени единствено бюджетите за разработка на играта, без разходите за маркетинг, които значително биха променили подреждането. Също така, при повечето игри липсват официални данни за техните бюджети и са използвани изчисления от различни независими източници.

Новините

Най-четените