Най-добрите евтини смартфони

Ако си направите сметката за всички продукти, които притежавате и използвате ежедневно, вероятно най-използваната вещ в живота ви е смартфонът.

Тези вездесъщи джобни компютри постоянно ни информират, забавляват и свързват със света благодарение на многобройните възможности за контакти и споделяне. Но въпреки че близо 2/3 от пълнолетното население в САЩ притежава смартфони, най-популярните - Apple iPhone и Samsung Galaxy S - не са евтини.

Повечето от тях струват стотици долари, а някои модели минават четирицифрените суми.

Благодарение на функционалността и популярността на смартфоните, вече не е задължително непременно да харчите ненужни суми, за да получите качествено устройство. Всъщност има много предложения, достъпни в момента, които струват не повече от 200 долара.

Това, което трябва да търсите в евтините смартфони, не е много по-различно от скъпите модели. Нужен ви е отличен екран, висока скорост, лесен за употреба софтуер и батерия, която да издържа поне ден употреба.

Също така ви е нужно нещо, което е удобно за държане и приятно на вид - само защото сте спестили някой и друг лев, не означава, че телефонът ви трябва да крещи "ЕВТИНИЯ" на всички, които го виждат.

Нужно ви е и нещо, което да може да работи с най-новите приложения и услуги. Нищо няма да ви накара да съжалявате повече, че не взели сте по-скъп модел, от това да нямате достъп до най-новото приложение или игра, за които вашите приятели говорят.

Ако се огледате в най-близкия магазин на мобилен оператор или голям дистрибутор, ще осъзнаете, че изборът на евтини смартфони е също толкова труден, колкото и хай-енд предложенията. Но когато съберете всички важни аспекти, има ясен победител.

Motorola Moto G

Смартфонът с най-добра функционалност за парите си в момента е Motorola Moto G. Той съдържа всичко, което е важно за един добър смартфон: отличен дисплей, висока производителност и скорост, лесен софтуер и атрактивен дизайн.

Традиционно той се предлага разблокиран, така че можете да го използвате с който и да е GSM оператор, включително и с предплатена услуга. Може да се употребява с локална SIM карта и в чужбина, така че да спестите от такси за роуминг.

5-инчовият 720p дисплей на Moto G е ярък и има отличен ъгъл на видимост. Той е достатъчно голям, за да не пречи на удоволствието от гледане на видео и игри, като в същото време не е чак толкова огромен, че да са ви нужни две ръце, за да го използвате.

Той използва най-новата версия на Android (5.0 Lollipop) и не е натъпкан с ненужни операторски приложения или адаптирани интерфейси, които да го бавят и да хабят от живота на батерията. Процесорът е достатъчно бърз за повечето неща, които бихте желали да правите със смартфон, а батерията е достатъчно мощна, за да издържа цял ден. G има достъп до същите приложения и услуги като струващ $700 Samsung Galaxy S6, така че не пропускате нищо.

Повикването на Uber с Moto G за $180 не е по-различно от това с iPhone или S6, които струват 3-4 пъти по-скъпо.

G е комфортен за употреба най-вече за това, защото дизайнът му подражава на по-високия клас Moto X. Той е извит, за да стои добре в ръката, и влиза с лекота в джобовете. Той се предлага в черна или бяла версия и има разнообразни цветни панели, така че да го персонализирате бързо и атрактивно.

Отпред на Moto G има два високоговорителя, от които можете да слушате музика, а вградената памет за съхранието им е 8GB. Може да я разширите с Micro карта (до 32GB), ако ви е нужно допълнително пространство.

Какво не получавате, когато плащате с $500 по-малко от iPhone?

Като начало, камерата на Moto G е доста слаба. Тя е 8-мегапикселова с автофокус и LED светкавица, но просто не прави добри снимки, особено при ниска осветеност. Впрочем, това важи за всички телефони, които тествахме - ако се стремите да пестите пари от смартфон, първото, от което трябва да се откажете, е приличната камера.

Moto G също така не работи с LTE мрежи - най-доброто, на което можете да разчитате, е 3G. Това е повече от достатъчно за браузване, проверяване на имейли, GPS навигация или слушане на музика от услуга за онлайн стрийминг. Но ако желаете да използвате телефона си като портативен модем за компютъра, или за стрийминг на видео, вероятно са ви нужни LTE скорости.

В такъв случай, вижте останалите ни предложения (галерия). Част от тях са предвидени единствено за американския пазар, което обяснява достъпната им цена, но кой знае кога някой от тези телефони ще бъде достъпен и в други държави.

#1 Реалист-2 18.05.2015 в 11:53:36

Ха-ха-ха, това някаква турбо-реклама на Моторола ли трябваше да бъде? На всяка снимка: "по-добре си вземете Моторола" или "Моторола е по-добра". Нали уж статията е за евтини смартфони, а не - сравнение на Моторола с другите евтини + доказателство колко е прекрасна... Като сте толкова обективни, да бяхте сложили телефони като ЛЕНОВО - също евтини, с космически параметри и също така - всеки знае марката с какво се занимава (щото има много китайски евтини, ама повечето хора едва ли са ги чували). Като цяло - нескопосана реклама!

#2 viemel 18.05.2015 в 14:24:03

Ако трябва да сме точни, има един (два) телефон, който си има всичко, бърз е и т.н. и същевременно е евтин, като цена/параметри, това е Nexus 4 и 5, няма други, като причината е, че е субсидиран от Google и целта му е точна тази - телефон без технологични компромиси на достатъпна цена, с крайна цел популязиране на Андорид, естествено. От което обаче потребителите печелят. А тези мотороли и т.н. са просто евтини боклуци, а не качествени телефони на ниски цени, като нексусите. Може да се каже, че и Майкрософт се опитват да направят нещо, като нексус, но засега не намират точното съотношение цена/качество или просто не са навити да субсидират толкова, а искат да печелят от телефоните.

#3 viemel 18.05.2015 в 14:29:04

Пропуснах - понеже тук се говори за Т Мобиле и в долари, значи стигам до извода, че иде реч за САЩ. Там Нексус 4 е 149 долара от Т Мобиле, а тук дори не е споменат, за сметка на някакви боклуци, дори по-скъпи от 150 долара.

#4 Ринсуинд 19.05.2015 в 05:21:38

Притежавам и Нексус 4, и Мото Г - Мото ми е служебен. Като възможности двата са много подобни, но батерята на Мотото изкарва поне 2 пъти повече от Нексуса - чиято батерия смених с уж нова преди около 6 месеца. Единственото предимство на Нексуса е малко по-добрия екран, и може би по-малкия, секси дизайн. Ако трябва да препоръчам телефон обаче, през Май 2015 Мото Г е много по-добрия избор. С Нексус за 2+ години от които го имам съм имал (и имам) доста проблеми, повечето добре описани в нета.

#5 Щъ ЩъДъдъ 19.05.2015 в 08:47:18

Към кого е адресирана тази статия??? Защо е в този сайт??? Ккаво отношение има към България??? Даже и цените са в долари. Мистерия... И да уточним нещо - абонаментните оферти на мобилни оператори НЕ СА цени на представяните смартфони. "Великият" Moto G (без план) струва 500 лева в България. Тук се продават поне 10 модела, които са по-евтини и с, поне толкова, сериозни възможности. И Blu Vivo наистина се продава за 200 долара - в магазин, не от оператор...

#6 Xaoc 19.05.2015 в 17:35:31

Повечето модели, описани в статията ги няма в България. Nexus - също, а Леново нито са по-евтини, нито са по-функционални от останалите марки. В различните класове са напълно съпоставими. Единственият телефон, с който не съм имал проблем досега е този: http://www.mobilebulgaria.com/mobiles/3626/samsung-i8262-galaxy-core Перфектна работа с 2 сим карти, достатъчно бърз процесор за тия пари и издръжлива батерия. За 1 година всекидневно интензивно ползване на двете сим карти, интернет (мобилен и WiFi), приложения, камера и др., телефона работи безотказно.

Новините

Най-четените