Петима гребци от Русия - със забрана за Рио 2016

Поредна доза отстранени руски атлети от Олимпиадата в Рио: петима гребци от националния отбор на Русия няма да бъдат допуснати до състезанието заради данните за употреба на допинг.

Елена Анюшина, Наталия Подолская, Александър Дяченко, Андрей Крайтор и Алексей Коровашков получиха забрана за участие от Международната федерация по кану каяк ICF.

"Допинговият скандал в руския спорт нанесе големи вреди върху олимпийското движение и съжаляваме, че и нашият спорт пострада", се казва в позиция на организацията.

ICF няма да дисквалифицира цялата руска федерация по гребане, така че останалите руски спортисти ще могат да се явят на Олимпийските игри.

"Двойката Виктор Мелантиев и Иля Первухин спечели олимпийска квота на световното първенство по кану в двойка на 1000 метра и нито един от тях не е посочен в доклада на Макларън за нарушения на антидопинговия кодекс.

Руската страна обаче смени Мелантиев с Коровашков преди Олимпиадата. Коровашков няма право да се яви на игрите и поради тази причина руският национален отбор ще бъде лишен от една олимпийска квота. Русия не може да подмени екипите, в които участват дисквалифицирани спортисти", се казва в IFC.

Загубените квоти ще бъдат преразпределени на други държави.

Преди това Международната федерация по академично гребане отстрани от Олимпиада трима руски спортисти - Иван Баландин, Иван Подшивалов и Анастасия Карабелщикова.

Новините

Най-четените