Мистериозният играч

"Исилдур вдигнал меча на баща си - строшеният вече Нарсил, и с него отсякъл Единствения пръстен от пръста на Саурон. Можел да го унищожи, но решил да го запази като откуп за баща си и за брат си, а това го повело към гибелта му"

(из "Силмарилион" - Дж. Р. Р. Толкин)

 

Почитателите на фентъзи жанра знаят кой е кралят от Средната епоха Исилдур, владял за кратко Единствения пръстен и загинал от неговото проклятие.

В наши дни обаче кой точно е мистериозният покер играч "Isildur 1", избрал за свой онлайн псевдоним името на легендарния герой, все още е загадка.

Няма да е пресилено, ако кажем, че в рамките на един месец той стана световно известен, а година след появата си в кеш игрите на най-високи нива на залозите, Isildur1 вече е легенда.

Подобно на героя от приказката на Толкин и той се проявява като ловък и хиперагресивен боец, само че на покер масите.

Isildur1 се появи във втората най-голяма онлайн зала в света FullTilt през септември 2009 г. Единственото, което се знае за него със сигурност относно самоличността му е, че е швед, тъй като националността на състезателите е видима в интерфейса на залата.

Първият му прочут "Heads-Up" (един на един) мач бе срещу професионалиста Хасиб Куреши на нива $100/$200. След 24-часов маратон новият Исилдур бе по-богат с 500 000 долара!

Тогава той реши да изчезне и се завърна месец по-късно, като вече играеше на нива $200/$400 и $500/$1000 срещу още по-прочути противници като Брайън Таунзенд, Патрик Антониус и Коул Саут.

Това му донесе около милион долара загуба и специалистите предричаха, че с него е свършено и твърде агресивната му игра го е погубила.

Isildur1 обаче доказа, че критиците му бъркат, завръщайки се през последната седмица на октомври 2009 г., когато спечели обратно 2 милиона от Таунзенд и Саут.

Вече с милион напред, Исилдур се зареди да чака на цели шест Heads-Up маси на нива $500/$1000 за всеки, който би искал да го предизвика.

Първият му противник бе смятаният за един от най-добрите онлайн Heads-Up играчи Том "Durrrr" Дуан. Двамата играха едновременно на шестте маси в продължение на седмица. В края й Isildur1 бе спечелил 5 милиона долара!

На следващия ден той предизвика самия Патрик Антониус за реванш и си взе обратно от него $1,6 милиона.

Може би тогава, когато бе на печалба от близо 6 милиона, Исилдур трябваше да спре и "да хвърли пръстена в огнената пропаст". Но той продължи да воюва, подобно на предшественика си...

Предизвика самия Фил Айви - най-печелившият играч в света за всички времена, и загуби от него 3,2 милиона долара!

След това прие предизвикателството на Патрик Антониус да играят Омаха вместо Тексас Холдем - игра, в която му липсваше опит и загуби 3 милиона, а на следващия ден си върна 2.

Най-тежкия си удар обаче пое през миналия декември, когато отново се срещна с Брайън Таунзенд и остана назад с $4,2 милиона - най-голямата печалба/загуба за един ден покер!

По-късно бе установено, че Таунзенд е получил от Брайън Хейстингс и Коул Саут историята на ръцете, които те са играли с Isildur1, и е изследвал внимателно стила му на игра и логиката в действията му.

Това бе в разрез с правилата на FullTilt и той загуби за известно време статута си на спонсориран от залата играч, но едва ли това го е притеснило особено предвид печалбата на гърба на Исилдур.

Така, във възходи и падения протича кариерата на най-интригуващия покер играч в света.

Около него се шумеше доста и през изминалата 2010 г. и в нейния край най-голямата онлайн зала в света PokerStars направи истински удар, привличайки мистериозния швед в своя отбор от професионални играчи.

В покер общността битува очакването, че самоличността на Isildur1 ще бъде разкрита на големия фестивал PCA (PokerStars Caribbean Adventure) 2011, който ще се проведе от 7 до 16 януари на Бахамските острови, но от залата само загатнаха, че това може да се случи, а може и да не...

Новините

Най-четените