Защо и някои в Западна Европа харесват Путин

През ерата на Студената война, западните комунисти често гледаха към Москва за идеологическо вдъхновение, икономическа помощ и политическа подкрепа. От своя страна, Съветският съюз беше повече от склонен да им отговаря с взаимност. 25 години след падането на Берлинската стена, комунизмът отдавна вече е мъртъв, но някои лидери на партии в Европа отново възраждат връзките си с Русия, поради твърде различни причини.

В интервю този месец, Марин льо Пен, лидер на френската партия "Национален фронт", изрази възхищението си от Путин. "Срещу него се води Студена война в Европейския съюз, по нареждане на САЩ, които отстояват собствените си интереси," заявява тя. Льо Пен, чиято партия се изстреля на първо място в изборите за европарламент във Франция миналата година, одобрява стила на национализъм на Путин. "Той успя да върне гордостта и задоволството на една велика нация," казва тя.

Льо Пен е един от много лидери на крайнодесни партии в Европа, които подкрепят Путин. Матео Салвини, лидер на дясната Северна лига и изгряваща звезда в италианската политика, подписа споразумение през октомври между неговата партия и "Единна Русия" на Владимир Путин, базирано на нещо, което той определя като "общи ценности". А по време на кримския "референдум", който легитимира постфактум анексирането от Русия на украинската провинция - поне 12 европейски крайнодесни партии приеха спорната покана да действат като "наблюдатели".

Какво прави Путин привлекателен за европейската крайна десница?

Много от тези движения възприемат Путин за защитник на континенталните европейски ценности. Те приветстват консервативните позиции на руския лидер по въпроси от рода на хомосексуалността, особено с нарастването на подкрепата за правата на хомосексуалните на Запад. Те също така имат и общи противници.

Путин категорично се противопоставя на Европейския съюз - за него разширението на изток на блока е навлизане в традиционната сфера на влияние на Русия. Основната част от крайната европейска десница междувременно възприема ЕС като също толкова тежък хегемон. И членовете й твърдят, че съюзът е ограбил суверенитета на страните-членки, а много от тях настояват за отделяне от евросъюза.

Но именно стилът на лидерство на Путин е това, което най-добре обяснява привличането на крайната десница към него. От годините между двете световни войни насам, крайната десница постоянно търси силни лидери, които да вдъхновяват самоотвержени маси от последователи. Бенито Мусолини е първият, макар че не всички следващи лидери, идолизирани от крайната десница, са били фашисти. Шарл дьо Гол и Маргарет Тачър, прочути със здравата си хватка над съответните си партии и парламенти, са били тачени от крайнодесните заради непоколебимия си национализъм и антилевите им позиции. Сега Путин запълва тази ниша.

Путин предлага точно това, което крайната десница желае в момента

В Западна Европа, икономическата криза и политиката за икономии на ЕС допринесоха за нарастването на общественото негодувание срещу всичко - от либерализма до емиграцията. Путин, който е изградил политическата си кариера върху новото градене на престижа на Москва, е създал модел за възраждане на величие, който всички те имат голямо желание да следват. И те виждат агресивния етно-национализъм в Русия като отговор на проблемите на Европа.

Всичкото това угодничество работи в полза на Путин. Москва охотно насърчава връзките с крайнодесните групи в Европа като начин да намалява международната си изолация. Според някои източници, тя насочва сериозни средства към тези партии като начин да подобри имиджа на Русия в страната и чужбина. Това се потвърждава и от факта, че френският Национален фронт наскоро призна, че е получил 9 милиона евро от базираната в Москва Първа чешка руска банка, която има тесни връзки с Путин, които са били използвани за покриване на разходите им около изборите.

Простимо е да си помислите, че всичко това звучи твърде сходно с времената на Желязната завеса. Но как ще приключи всичко това? Крайната десница може да се окаже още по-тясно свързана с политическия елит в Русия. Увеличеното финансиране би могло да им помогне в популяризацията, пропагандата и изборните резултати.

Далеч не е сигурно обаче, че всички тези партии ще извлекат изгода от насърчаването на солидарност с руската външна политика. Някои движения биват отразявани негативно от медиите в родината си заради националистическите си, антиемиграционни и анти-ЕС позиции - и подкрепата за Путин може да се окаже допълнително препятствие пред привличането на допълнителна обществена подкрепа.

В момента това, което е ясно, е че наблюдаваме странна фаза в европейската политика: наследниците на фашизма се усмихват през Урал на синовете на съветския комунизъм, докато останалата част от континента наблюдава с изумление.

#1 Rowan 07.01.2015 в 10:28:52

Твърде много клишета и твърде малко истина. Статия написана изцяло в традициите на болшевишката пропагандна машина. Но не за това седнах да коментирам. Това, което западните анализатори и автори на статии не осъзнават е, че агресията винаги предизвиква обратен ефект. Агресивната пропаганда обръща настроенията на масите в подкрепа на атакуваната страна, независимо, дали е в позицията на „добрите“ или „лошите“. Отделният човек е слаб и уязвим, затова и винаги изпитва симпатии към атакуваният, към жертвата, защото подсъзнателно се поставя на нейно място. Те ви пример, как се пише качествена пропагандна статия по темата: Войната между Запада и Изтока се води от близо столетие и предишните управници на Кремъл я загубиха и заради реципрочните си отговори. Защото реципрочният отговор, ако и да има краткосрочният ефект на триумфа на победата, в дългосрочен план ти изтощава икономиката и консолидира населението на противника. Американската външна политика в Близкият Изток е нагледно доказателство за това. Трилиони похарчени за военни операции, а в резултат засилваща се ислямизация, страх на собственото ти население към друговерците, което ти гарантира вътрешни проблеми и колосален бюджетен дефицит, и дълг. А товарищ Путин играе по каноните на древните – най-добрата защита е нападението, но не откритото нападение, а подриваването на противника отвътре. И си седи в позицията на жертва, а национализмът в западните държави избуява. Че и референдуми за отцепване на провинции имаше… При това положение, на Западът му остава, или да наруши принципите на демокрацията и да започне да забранява партии, или да загуби тази война, поради вътрешни противоречия. А управниците на ЕС са откровени глупаци. Не можеш да се бориш с американската финансова машина, за да си извоюваш световен статут на валутата, едновременно с това да удържаш на натиска на големите развиващи се икономики на Индия, Китай и Бразилия, и да откриваш нов фронт на изток. Хитлер не е имал избор и е нападнал, за да не го размаже Сталин, но днешна Европа сгреши, като се поведе по акъла на Щатите. Русия, за добро или лошо, граничи по суша със Стара Европа и рано, или късно, Стара Европа ще трябва да проумее този факт и да се научи да живее с Русия. Или да остане, като треторазряден актьор на Световната Сцена. Пионка в играта на Великите Сили…, които няма да са представители на европеидната раса.

#2 Оня Дето Го Трият 07.01.2015 в 11:31:22

Истината е съвсем проста и няма нищо общо с политика или идеологии. Много хора са си такива по душа, че се прехласват пред силната ръка, бил той Путин, Сталин, Хитлер, шефа, мутрата..... Та същите тези се захласват по силната ръка, като си представят, че винаги те са от нейната страна. Само че силния господар със силната ръка няма да вземе теб, редовия дришльо от народа за приятел или съветник, а ти ще си тоя дето ще яде шамарите от бленуваната силна ръка. Няма ти да си този, който да казва върху кого да се стоварва ръката. Тоест любителите на Сталин например и през ум не им минава, че биха могли (даже далеч по-голяма е вероятността) да са от страната на измрелите в лагерите.

#3 Оня Дето Гo Трият 07.01.2015 в 11:57:29

Ох, обърках се, исках да напиша: Истината е съвсем проста и няма нищо общо с политика или идеологии. Много хора сме си такива по задник, че се надупваме пред силната ръка, бил той Путин, Сталин, Хитлер, шефа, мутрата..... Та ние се захласваме по силната ръка, като си представяме, че винаги ние сме от долната и страна. Само че силния господар със силната ръка няма да вземе мен, редовия дришльо от народа за дупара или да го сгуши по мъжки, а ти ще си тоя дето ще яде шамарите от бленуваната силна ръка. Няма ти да си този, който да казва върху кого да се стоварва ръката. Тоест любителите на Сталин например Аз и през ум не им минава, че биха могли (даже далеч по-голям да поемем, например на Путин) да са от долната страната на инурените си гозподари потящи се на дупарите ни и топейки ни лагерите. но като видя силния си господар на снимка даже и изпадам в конвулсии и пиша още по глупави глупости от обикновено.... извинете.

#4 Mr Norris 07.01.2015 в 13:13:45

Оня, първото писание беше безмислено както винаги, но беше по-добре. Във второто, като изключим правописните грешки, нищо не ти се разбира. Пии си лекарствата преди да пишеш, бе човек.

#5 Оня Дето Го Трият 07.01.2015 в 13:41:08

И кво сега, ще се чудим кой е истинския профил ли? Някои хора май си нямат работа....

#6 Conspirator 07.01.2015 в 14:20:16

Джен Псаки/говорител на Държавният департамент на САЩ/заяви днес на пресконференция,че Правителството на САЩ безусловно опитите за ВСЯКАКЪВ вид държавни преврати. Псаки е направила изявлението във връзка с направеният опит за държавен преврат в държавата Гамбия.Дословният цитат е...''САЩ решително осъждат всякакви опити за държавни преврати с НЕКОНСТИТУЦИОННИ средства'' Същата Псаки е заявила след преврата в Украйна,че...''народът на Украйна е изказал своето мнение и НЕ Е ВАЖНО какви методи са използвани.Главното е,че демокрацията се прояви?!? в пълен размер.'' Интересна подробност.В опита за извършване на преврата в Гамбия са обвинени двама жители на щатите Минесота и Тексас.Имената им са Папа Фалаа и Чарно Нджие.Миналата година са заминали за Гамбия и след неуспеха на преврата са се завърнали в САЩ,където са арестувани.Очевидно е,че подготовката и опитът за преврат НЕ са били съгласувани с Държавният департамент. Ето за какъв вид политическа шизофрения става въпрос.В Европа го наричат по-меко.Политическо лицемерие и двойни стандарти. Съществува и трети вид ''Познание''.Нарича се Ончознание.Там нещата са като в холивудски екшън.''Добрите''идват,изсипват една планина бомби и куршуми и убиват ''лошите''. To Be Continued....

#7 Оня Дето Го Трият 07.01.2015 в 14:29:30

"...Там нещата са като в холивудски екшън.''Добрите''идват,изсипват една планина бомби и куршуми и убиват ''лошите''...." За Донбас и Донецк ли говориш? Там точно така направиха добрите

#8 Оня Дето Гo Трият 07.01.2015 в 16:39:34

Аре изтрийте го този(другия) Оня бе дейба, нали Го Трият.

#9 Conspirator 07.01.2015 в 17:33:20

Ончо,здраво те извъртяха този път.Клонираха те като овцата Доли,но надали ще станеш известен като нея.Разликата е минимална в ник-а.В горния ляв ъгъл отстоянието до монитора е по-голямо/или по-малко/. Да видиш сега лесно ли и е на Джен Псаки да говори един ден едно, друг ден друго.Според зависи. Ама като гледам стъкленият и блясък в очите,явно не и пука. Въпросът е.Защо някой ''харесват''Ончо в Източна Европа.

#10 Оня Дето Го Трият 07.01.2015 в 17:40:05

И с кво са ме извъртяли - че някой си няма работа да ми върви по петите и два дни си играе да имитира профили? Нагледен пример с какви малоумници е пълен света

#11 Rowan 07.01.2015 в 18:56:15

Ончо, Конспиратора каза: „.Политическо лицемерие и двойни стандарти.“. Значи да ти го преведа, щото явно не можеш да го схванеш: ти мамин, от години ходиш подир всеки мой коментар да сереш глупости, пък сега някой, като ти го прави същото – ревеш на умряло. „Другарко, пък този ма бие!" Пък на човека, дето е зад профила на Оня Дето Го Трият – младши, с удоволствие бих отговорил, щото има логика в това, което е написал: не визирам крайните ултраси в понятието „национализъм“ – те винаги са си били мизерниците, надяващи се да дойдат на власт и да мачкат. Говоря за засилване на националното самосъзнание от порядъка на отказа на всеки обикновен французин да ти отговори на английски. Разбира те, може да ти отговори, но не иска. В Испания, Италия е същото, виж за скандинавиите не знам, някой който има път на там да каже как е. Това е връщане към националната държава и оттегляне от евро-атлантическата интеграция. В този смисъл, Путин, Орбан и Ердоган в очите на средностатистическият европеец се издигат до лидери, които защитават интересите на собствените си поданици, ако ще и първият да е КаГеБеец, вторият откровен популист, а третият про-ислямистки диктатор, връщащ Турция в ерата на Османската империя. Харесват не „силната ръка“ във вътрешните работи, а „силната ръка“ на международната сцена.

#12 Оня Дето Го Трият 07.01.2015 в 20:30:35

"...за засилване на националното самосъзнание от порядъка на отказа на всеки обикновен французин да ти отговори на английски...." Роуън Това се нарича тъпоглавие, а не национално самосъзнание. Колкото и да мисля, не мога да измисля разумно обяснение за подобно поведение. Това не е национално самосъзнание, а е стария виц за полицаите дето се смяли на един "Е тоя като знаеше толкова езици, да не би да се оправи с нас". Второ - ти гледаш нещата от далеч и сигурно ти се струва, че Орбан, Путин и т.н. защитават някакви национални интереси, но никога не се поставяш на мястото на тези, чиито интереси уж се защитават. Просто седиш и си викаш отдалече колко е яко примерно как Сталин спечелил война, но ако ти живееше по това време там или щеше да си безмислена жертва на фронта дадена или беследно изчезнал в някой лагер. Нямаше да си тоя мъдър Роуън дето седи на топло вкъщи и пише от блога си колко яки неща е построил тоя или оня.....на цената на десетки милиони жертви. Путин защитава уж руски интереси, но на цаната на обедняване на обикновения руснак. Ако твоята заплата или пенсията на бабати можеше да бъде по-висока, ти били се съгласил да харчим тия пари за да плащаме на форумни тролове в Македония примерно или за да държим окупиран Пирот? В Унгария се чува нещо за данък интернет най-общо казано. Защита на унгарски интереси ли е това? Ти имаш блог и пишеш по-дълги коментари, хайде плащай повече данъци от мен! Това е най-дребния пример, другите няма да коментрираме даже.... То ако някой гледа отдалеч България от топлото си кресло, спокойно може да каже че и наште политици са пичове и защитават интереса на народа. Ей го голяма банка фалира, те върнаха на хората парите. Някакви пенсионни фондове ги грабят, те ще им приберат парите. Бойко магистрали построи.... Айде сега адаша е наред и той да се изкаже А тогава освен да взема и аз да направя по още един профил на Роуън и Конспиратор. Проевропейски

#13 Conspirator 07.01.2015 в 21:30:06

Ончо,про-европейски не означава автоматично про-американски.Още по-малко про-български. Най-лесно е да си про-глупаво настроен,където е ''демократичният''калабалък. Защо все чакаш някой да ти свърши работата?Започвай да клонираш профили.Ако те мързи,сменяй картинката на ник-а. Ние си те знаем.

#14 Rowan 07.01.2015 в 21:49:07

Джуниър, аз анализирам, а не защитавам нечия позиция. За мен „няма вечни приятелства, има вечни интереси“ и „интереса клати феса“. А народообитателите на всяка държава по правило са си тъпоглави, примитивни, късогледи и първични. И думичките „демокрация“ и „свобода на словото“ са само красиви лозунги за прикриване на контрола За ЕС и Украйна – Путин има едно интервю, в което много чисто обясни, защо не може Украйна хем да е в ЕС, хем да поддържа досегашните търговски и промишлени връзки с Русия – това би означавало, да отвори границите на страната си за европейските субсидирани стоки и да си фалира цели сектори на националната икономика. Демек, с думи прости при членство на Украйна, следва руско-украинско ембарго, което при 75% стокооборот на украинската икономика с Русия си е - ае ти дай определението, щото моето звучи грубо. Или, може би, след приемането, към Украйна ще потекат реки от многомилиардни евро-инвестиции от едната чиста солидарност и човеколюбие? Аз пък, като гражданин на страна-членка на ЕС, изобщо не съм убеден, че за Съюза ще е от полза да обере луфта на една фалирала 45-милоинна страна с разрушена промишленост, примитивно селско стопанство (още по-малко способно да устои на субсидираната конкуренция) и няколко милиона етнически руснаци, които винаги ще драпат за Русия. Само за да се бием в гърдите, че се разширяваме, щото друга потенциална полза от Украйна не виждам. Те така руските интереси за Украйна съвпадат с българските…

#15 Rowan 07.01.2015 в 21:53:46

Я, то не бил Джуниър, а наш Ончо... мамин, те тука работата стана сериозна

Новините

Най-четените