"Бояришник" - смъртоносната иркутска "водка"

Докато светът се окопитва от тежките понеделнишки световни новини, свързани с тероризъм и убийства, един друг тих атентат в Русия продължава да взема своите жертви. Диагнозата "масова смърт в следствие на натравяне с парфюмерийна течност за вана" би звучала като нелепа случайност навсякъде другаде по света, но не и в страната, която има сериозни традиции в използването на различни заместители на алкохола.

Загиналите в сибирския град Иркутск след употреба на парфюмерийна течност марка "Бояришник" вместо алкохол станаха 59 души.

Още 97 души са пострадали от натравяне. По информация на регионалното министерство на здравеопазването, лекарите се борят за живота на 38 души, повечето от които се намират в тежко състояние.

"Би ги спасило единствено чудо", казва Олег Ярошенко от медицинския екип на една от болниците. Тежкото им състояние се обяснява със закъснялото им постъпване в болница, както и с голямото количество приет концентрат.

По думите на главния доктор на един от медицинските центрове в града Евгений Виговски, някои от пациентите са били приети в състояние на кома или остър токсичен шок.

"Имаме всички сили за да окажем помощ на засегнатите. Но ситуацията е много сложна и лекарите правят всичко, което зависи от тях. Много от постъпилите в отделенията за интензивна терапия от самото начало бяха в прекалено тежко състояние", обясни и заместник-председателят на правителството на Иркутска област Валентина Вобликова, цитирана от руските медии.

Кой е причинителят на отравянето?

Отравянето е причинено от концентрат, съдържащ метилов спирт, въпреки че на опаковката на използваната парфюмерийна течност марка "Бояришник" е указано съдържание на етилов спирт. В продавания вместо водка сурогат с картинка на растението глог (боярышник на руски) се е съдържал и антифриз.

Полицията съобщи, че сурогатът е произведен в подземен цех в Ленински район на Иркутск, като части от фалшивия алкохол е бил продаван дори в бутилки с етикети водка "Белая береза", "Царская водка", "Финское серебро", "Пшеничная". Иначе концентратът е разпространяван в бутилки от по 250 мл, които са можели да бъдат закупени едва за 60 рубли в магазините за хранителни стоки под формата на продукт за битова химия - парфюм за ароматизиране на водата във ваната.

Цехът за фалшив алкохол / Снимка: Валерия Алтарева/ irk.ru

По думите на продавачка в магазин в Иркутск, където е разпространяван концентрата, "Бояришник" е купуван не само от алкохолици, но и от "редови" граждани.

Тя съобщава, че 60 броя "Бояршник" са били доставяни веднъж седмично в магазина, а клиентите обикновено са купували по една-две бутилки.

Понеделник беше обявен за ден на траур в града, като беше обявено и извънредно положение. Всичките полицейски сили и специални служби бяха мобилизирани да изземат течността "Бояришник" от търговските обекти. До вечерта бяха закрити повече от 100 търговски места, а хиляди литри от опасния парфюмериен препарат бяха иззети.

Какви са хората, злоупотребили с течността?

Единственото общо между жертвите на ароматизатора за вана е, че става дума за жители на едни и същи райони.

Интересното е, че злоупотребилите с концентрата не са представители на най-ниската социална прослойка, каквито обикновено са жертвите, прибягващи до различни спиртни сурогати, когато не могат да си позволят алкохол.

В случая сред пострадалите са дори възпитателка от детска градина и медицинска сестра. Няма случаи на засегнати непълнолетни лица.

Getty Images

"В контингента на засегнатите практически няма семейства, в които са се възпитавали деца. Пострадалите са с най-разнообразен социален статус, има и образовани, успели хора. Възрастта им е от 25 до повече от 50-годишни. Има случай например, когато съпругата вика бърза помощ за мъжа си, а докторите го намират вече починал. Жената също е хоспитализирана", съобщава още Вобликова, цитирана от Interfax.

Първите постъпили със сигнали за отравяне в следствие на употребата на "Бояришник" са регистрирани още на 17 декември - събота.

Още същата вечер става ясно, че става дума за мaсово отравяне с фалшив алкохол, когато в болниците постъпват мъже и жени на възраст 35-50 години.

Към момента е заведено углавно дело, като са иззети повече от 500 литра концентрат и са задържани двама разпространители и още пет души за съучастничество.

Снимка: РИА Новости / Евгений Епанчинцев

Междувременно кметът на Иркутск Дмитрий Бердников направи специално изявление към жителите на града във връзка с масовата смърт. В емоционално отворено писмо той обясни, че "здравият разум не може да проуемее подобен случай" и призова за гражданска бдителност, за да се спре разпространението на фалшив алкохол в града.

Независимо колко още ще са жертвите на "Бояришник" (дано да няма повече такива!), този трагичен случай ще остане като най-мащабното отравяне с фалшив алкохол в съвременната история на Русия.

А предотвратяването на подобни случаи изисква много повече от просто демонстриране на желание за справяне с проблема.

Getty Images

#1 SamVaims 20.12.2016 в 17:48:43

Руснаците открили по трудният начин, че да пиеш течност за вана не е здравословно. Продължават експериментите с капки за очи, разтворители на лакове, гипсови лепила, пасти за обувки и смола.

#2 joro7 20.12.2016 в 22:11:21

Това са получовешки ценности, не като еврогейските. Дори не ми е ясно дали би се намерило животно да изпие тази теност.

#4 AlahAkbar 20.12.2016 в 23:18:35

Къде сте бе!!!??? Я запейте пезев, хари, смръдливия дядка, дарагой иван, алелуйщината и прочие уродливи тролове, как волно и щастливо се живей в ссср 2... Или пийнахте и вие от метиловия спирт?

#8 dedogo6 21.12.2016 в 00:01:07

Гледам, и не вярвам на ушите си Ма как така няма да пият това, дето на него пише - "не пий!".Ама имало етилов спирт, ама не бил етилов, ами метилов... Дааа, у СССР имаше един "виц" по тоя повод на времето - влиза един в магазин за парфюми и пита продавачката: - Имате ли това? и и дъхва.Тя му казва - не, имаме това и тя му дъхва.... Не било виц, другари, а съм чувал такива неща, от хора ходили там по онова, па и по сегашно време, че имам чувството, че ония живеят само за да се напият... дори с метилов спирт, или антифриз. Жалко за хората, ама колко трябва да си идиот, за да пиеш "освежител за вана"... То това да е, с мед да го намажеш, ама те и антифриз пият там. Проверих колко са 60 рубли в наши пари - 1,84 горе-долу.Тук за толкова пари поне спирта ще е етилов (евентуално, че едни и тука пиха евтина "ракия"..)

#11 thefish33 21.12.2016 в 00:36:35

Аве, тия пак са пили нещо дет не става за пиене... Аз мисля да пия в моята баня 18 годишен Чивас, че имам два кашона.И ще си мезна с малко паста за зъби, също 18 годишна Тва руснак ли е - начи пие като змей Горянин, дет го гони баба Яга, яхнала чутура, да го изнасили Те добре, че не пият бензин, че щяха да си пикаят в резервоарите, кат закъсат насред Сибир. После се чудиме що Дед Мороз се му е червен носа на картинките - ми то и той гОркия с тоя самагонь кара на зиг-заг с елените, и коси гората с шейната

#13 thefish33 21.12.2016 в 00:59:47

Пантена с какво върви за мезе? Да донеса малкочко, па да се насмучеме

#15 dedo adji 21.12.2016 в 05:45:04

Голяма радост е обхванала някои наши колеги, че 50 руснаци се усмъртили с препарат за баня. Ма не се радвайте толкова, може да не са само руснаци. Може да има между тях и украинци, якути, чукчи - от тия, които наричате потиснатите народи. Миналата година не се радвахте толкова, когато наши цигани се усмъртиха с метилов алкохол Не, че ги хваля руснаците, наистина къркат като за световно и каквото им падне. Виждал съм пиене на поляци - могат да оспорят златото. слушал съм разкази за пиенето на шведи и фини - също. Само дето те, като по-богати, пият истинска водка. Водката, между другото е изобретена от шведите.

#16 dedo adji 21.12.2016 в 05:46:38

Мануелче, дядо ти хаджия е малко бос в тия работи, пантена не беше ли някакъв шампоан?

#18 AlahAkbar 21.12.2016 в 08:17:13

Вмирисан старик, обясни как така в по малките и по бедни уж страни, хората имат пари за качествен алкохол? А в проссия великата скотовете се наливат с каквото им попадне... путьо и медведката боярщик ли лочат, че доведоха народа си още веднъж до просешка тояга? Виж и демографията на загиналите, за инфо, не че ще ти уври кратуната празна.

#19 TheRock 21.12.2016 в 08:39:22

Dear Ivan | 21.12.201602:03 Не ти е доразправил всичко. В боята за обувки има вещество - терпентин, което предизвиква замайване. Та руснакът прави следното, - намазва филии хляб с боя за обувки, препича ги на котлона, за да премине терпентинът от боята в хляба, след това изстъргва останалата боя от филиите хляб и ги изяжда. Подчовекът - руснак изяжда толкова филии колкото му трябват за да се отцепи.

#22 GETI 21.12.2016 в 12:12:47

http://e-vestnik.bg/21984 Смъртност от отравяне с алкохол на 100 хил. души 1. Салвадор - 25,1 души на 100 хил. жители 2. Гватемала - 16,4 3. Хондурас - 12,9 4. Дания - 9,9 5. Никарагуа - 9,2 6. Естония - 9,2 … 13. Бразилия - 4,7 14. Полша - 4,5 … 17. Франция - 4,0 … 20. Германия - 3,9 21. Украйна - 3,8 … 30. Унгария - 2,9 32. Сърбия/Черна гора - 2,8 … 35. Русия - 2,7 … 39. Швеция - 2,1 40. Белгия - 2,1 … 42. Швейцария - 1,8 … 49. САЩ - 1,6 … 60. Чехия - 1,3 … 76. Великобритания - 1,1 … 147. Израел - 0,4 … 151. Испания - 0,4 … 159. България - 0,3 ******* железни са братушките,шапка им свалям! наливат се с фалшив алкохол и са след Германия,Франция,Дания по смъртност от отравяне с алкохол представям си,ако пиеха нормален алкохол * иначе здрава пропаганда и малко радост за прогресивната толерастия - макар и върху гърба на мъртви хора... дотам я докараха след толкова много шамари. то не бе Брекзит, Крим, Сирия, Тръмп, бежанци и надигане на проруски партии из цял свят... а, че в България всеки ден се правят по осем опита за самоубийство, нещо не я виждам новината. или дай да ревеме на чужди гробища, че е по-лесно!

#24 GETI 21.12.2016 в 13:44:53

Геренова,отравянето с течност за чистачки е прецедент. интересна е друга загадка. как в Дания жулят като за световно и имат такава смъртност от отравяне с алкохол,а няма статия за тях,с лика на пиян датчанин и чашка с отпечатъка на „Викинг“?!

#25 dedo adji 21.12.2016 в 14:08:26

Мануелче, ако не мърдаш, кел файда да миришеш ако щеш на теменужки. (м/у другото, провери какво значи "мрдам" на чешки, не искам да го научиш от мен) Има и по-здравословни начини да миришеш на хубаво, ама ти си ми умничка и съм сигурен, че ги знаеш. Аз се чудя на акъла на някои наши колеги, които изпадат във възторг от самоубийството на няколко руснаци, а искат да се съпричастяват с мюсюлманските убийци. Ама то изглежда, защото на тях мохамед им е забранил да пият. (не е, ама ходжите им казват и те им вярват)

#28 SamVaims 21.12.2016 в 17:18:52

Хубавото в тази история е, че ще сложи край на дебата на кого да се присъдят наградите "Дарвин" за 2016г. Тези награди ежегодно се дават на „хора, които са направили услуга на човечеството, като сами са се премахнали от генетичния му фонд“. Харесва ми как звучи.

#29 Harry 21.12.2016 в 17:52:51

Невярно е че само в Русия се случват такива неща, просто проробовладелската масмедия ги преекспонира, а мълчи за същото в САЩ. В САЩ няма никакви стандарти за храни, лекарства и напитки, в Русия все пак има и случаят е с нелегално произведен продукт, кока-колата е с тайно съдържание, насоко ги разобличиха че добавят силно токсичното съединение BVO - бромирано тастително масло, химикал добавян в пластмасите за лаптопи и смартфони, против запалимост, токсично и канцерогенно... Тоест в САЩ тровят хората умишлено и законно! В Русия както и на всякъде има хора, които се интоксикират - с одеколон, в САЩ с крек и хероин, а най-много пият алкохол не в Русия, не познахте - в Южна Корея на сай-алкохолизираната нация, а в Скандинавия добре че е ограничен алкохола, иначе да са измрели от пиене. Не бъдете промити мозъци!

Новините

Най-четените