Смъртоносният остров, крит от СССР

По време на Студената война остров Возрождения е строго секретно място за тестване на съветските биологични оръжия. Въпреки че е изоставен от повече от две десетилетия, неговото наследство още е там.

Преди Возрождения е бил оживено рибарско селище, заобиколено от тюркоазени лагуни. Тогава Аралско море е четвъртото по големина в света и изобилства от риба. Но след години на злоупотреба от страна на Съветския съюз водите около острова са се отдръпнали. Реките, които са били източник на живот, са отклонени, за да напояват памукови плантации.

От едновремешния оазис са останали солени пясъци, напоени с канцерогенни пестициди.

Това е място, където обикновено термометърът показва 60 градуса по целзий и където единствените признаци на живот са изгнилите дървета и огромните изоставени лодки.

Сега Возрождения се е увеличил толкова много, че е станал 10 пъти по-голям от първоначалния си размер и се е превърнал в полуостров. Благодарение на един от съветските проекти за разработка на оръжия обаче, това е едно от най-смъртоносните места в света.

От 70-те години на XX век островът е замесен в редица инциденти. През 1971-а година млад учен се разболява, след като изследователският кораб "Лев Берг" затъва в кафеникавата мътилка до Возрождения. Няколко дни по-късно мъжът е диагностициран с едра шарка. Мистериозното в случая е, че той е бил ваксиниран срещу едра шарка.

Въпреки че се възстановява, той успява да зарази други девет души в родния си град, трима от които умират. Един от тях е по-малкият му брат.

Година по-късно труповете на двама рибари са намерени наблизо, те са плавали с лодката си. Счита се, че те също са се заразили с неизвестна болест. Не след дълго местните започват да вадят мрежите си, пълни с мъртва риба. Никой не знае защо. През май 1988-а година, 50 000 степни антилопи умират за по-малко от час, докато пасат.

Тайните на острова са запазени толкова дълго време, отчасти благодарение на това, че не можете просто да се озовете случайно там. След като Возрождения е изоставен през 1990-а, има само няколко експедиции до там.

През 2005-а година Ник Мидълтън от Оксфордския университет снима документален филм на острова. Той е заедно с човек, който работи за британската армия и който предупреждава екипа какво може да очаква. Мидълтън признава, че е бил уплашен до смърт от разказите.

Експертът, който в крайна сметка отива с експедицията до Возрождения, е Дейв Бътлър. Като подготовка Бътлър предписва на всички антибиотици още седмица преди да са заминали. За всеки случай от момента, в който стъпват на острова, всеки от тях носи противогаз с високотехнологични филтри за въздух, дебели гумени ботуши и плътни бели костюми.

Това не е плод на параноя. Снимки от въздуха, направени от ЦРУ през 1962-а, разкриват, че докато другите острови имат кейове и рибарски къщи, този има стрелбище, казарми и плацдрам.

Но това дори не са половината от наличните съоръжения. Също така има лаборатории, клетки за животни и едно от най-големите открити полета за тестове. Островът е превърнат в изпитателно поле и то за най-опасния вид оръжие - биологичното.

Проектът е строго секретен, а обектите, разположени на Возрождение, дори не са отбелязани на съветските карти. Тези, които все пак знаят за проекта, го наричат Аралск-7. През годините островът се превръща в истински кошмар, в който антракс, едра шарка и чума се разпространяват на големи облаци във въздуха. Екзотични болести като туларемия, бруцелоза и тиф също се просмукват в песъчливата почва.

Островът е достатъчно изолиран от сушата и е открит чак през XIX век.

Той се оказва идеалното място за експерименти далеч от любопитните очи на западното разузнаване. Освен това заобикалящото го море го предпазва допълнително.

Това са основните фактори, заради които Возрождения е избран като най-голямото хранилище на запас от антракс и едра шарка в света. Произходът им остава неизвестен, но е възможно смъртоносният запас да е произведен във военно-биологичната "Лаборатория 19" в Свердловск, днешен Екатерининбург.

Аралск-7 е част от програма за биологично оръжие, която ангажира 50 000 души в 52 военни учреждения, разпръснати на територията на целия Съветски съюз. Антраксът се репродуцира в огромни вани за ферментация, подхранвани като мая.

През 1988-а, девет години след като изтичане на антракс предизвиква смъртта на 105 човека в Свердловск, руснаците решават да се отърват от запасите си.

Огромни количества спори на антракс са смесени с белина и транспортирани до пристанището на Аралск, където са натоварени във варели и транспортирани до Возрождения. Около 100 до 200 тона суспензия от антракс са заровени в ями и изоставени.

През по-голямата част от времето бактериите на антракса живеят като спори - неактивни, но изключително издържливи. Те могат да погълнат всичко, което се опитате да хвърлите в тях - дори и силни химикали, и издържат на топлина до 180 градуса. Заровени в земята, спорите могат да оцелеят хиляди години.

Както може да се очаква, съветските усилия на Возрождения въобще не са достатъчни.

Години след разпада на СССР и след разкритията за програмата за биологично оръжие на Ирак се засилват опасенията от възможността терористи или отделни правителства да се сдобият с оръжие от патогени. По тази причина САЩ изпраща екипи от специалисти, за да проведат тестове.

Точното местоположение на складирания антракс е ясно - ямите са толкова големи, че са видими на снимки от сателит от Космоса. Живи спори са открити на няколко места в почвата и САЩ плаща 6 милиарда долара по проект за изчистването на Возрождения.

Това включва дълбоки изкопи, в които е заровена заразената почва, тонове химикали на прах като цялата работа се извършва при 50-градусова жега в пълни защитни костюми. Все пак усилията си струват - след шест дена не са открити повече заразни спори.

За съжаление това не е краят на заплахата.

Годините на изпитания на биологично оръжие оставят острова заразен и то не само в зоните, в които оръжията са били тествани. Да не споменаваме и гробищата със заразени животни, във всяко от които има поне стотина трупа.

Возрождения обаче не е лесен за достигане.  Пътят до там преминава през Казахстан, да наемете лодка, за да плавате в Аралско море и е най-добре да имате водач със себе си. Местните обаче не са във възторг от идеята да посетят острова и знаят, че трябва да стоят възможно най-далеч от него.

Засега антраксът остава дълбоко заровен под земите на Возрождения. С надеждата никога да не се "възроди" отново.

#1 e-mil 30.09.2017 в 00:34:52

"Возрождение дори не е отбелязан на съветските карти." Глупости. Понякога се чудя: откъде ви хрумват такива измишльотини? Островът го има в съветския "Атлас мира" - изданията от 1972 и 1983. И в останалите съветски карти го имаше. Ами дори да не сте виждали съветски карти (а в антиквариатите и в Интернет е пълно с тях) то поне се замислете малко! Полигонът започва работа през 40-те години, а западните разузнавания не спят. Ако изведнъж от новите издания на картите изчезне остров и то не малък няма ли да го засекат? Освен това шпионските сателити започват да хвърчат още в края на 50-те и оттогава насам вече не можеш да скриеш цял остров. Ами поне отворете Google Earth и вижте снимка на Аралско море от 1973! * * * "Тези, които все пак го знаят, го наричат Аралск-7." Аралск-7 се е наричал градът, в който са живели работещите, а не островът.

#2 e-mil 30.09.2017 в 00:43:29

Всъщност, както съм казвал и при други ваши преводи: не е нужно дори да мислите. Просто преписвайте вярно! В оригиналната статия не пише, че островът го е нямало на картите. И не пише, че островът се е казвал Аралск-7. "The project was a total secret, not even marked on Soviet maps, but those in the know called it Aralsk-7." Проектът е бил секретен. Демек градът и полигонът ги е нямало на картите, а не островът. Би било добре под заглавията да пишете и имената на преводачите. Да ги знаем за да се пазим от тях при нужда от превод.

#3 follow_the_cash_flow 30.09.2017 в 01:16:40

Крит е от гърция, не от сср

#4 Kenny McCormick 30.09.2017 в 02:12:52

"Тези, които все пак го знаят, го наричат Аралск-7." Аралск-7 се е наричал градът, в който са живели работещите, а не островът." - не, градът се казва Кантубек. Точно Аралск-7 казват на острова и на проекта, Возрождения идва по-късно като наименование. "В оригиналната статия не пише, че островът го е нямало на картите. И не пише, че островът се е казвал Аралск-7." - не, проектът се казва така. Отново, градът НЕ СЕ казва Аралск. Казва се Кантубек. "Би било добре под заглавията да пишете и имената на преводачите. Да ги знаем за да се пазим от тях при нужда от превод." - би било добре и ние да си напишем истинските имена, ама като гледам, ти не умираш от желание да го направиш, аз, очевидно, също. Така че можеш да отидеш другаде да обясняваш чие име би било добре да бъде написано. Можеш ли, драги ми е-мил, е-драг, да ми обясниш каква е твоята цел с твоето присъствие тук? Очевидно този сайт не ти допада - преводите са лоши, материалите за кино имат грешки, тези за оръжия - също. И въпреки това ти си тук - всеки ден, всеки час за теб има матрял. Коментираш, пишеш някакви километрични чаршафи, губиш време да провериш от къде е преводът, каква е оригиналната реплика, как ти би го превел, какво е искал да каже авторът. Какъв е този мазохизъм? Хем всичко тук е ужасно грешно, зле написано, зле преписано, абе, кошмар. Хем си все тука...

#5 Люба6а 30.09.2017 в 04:20:59

чудно ми е ЗАЩО никой не пише за най-голямата злина на планетата?! защо всичко се премълчава,а ни подхвърлят оглозгани кокали?! как стана така,че чифутите се разделиха на 2 лагера и изглежда наистина си враждуват,или само ни будалкат,а и никой не смее да повдигне темата табу за най-зловещата мафия на планетата,печатаща пари и заробила почти цялото човечество...сакън!!! как тъй ще пишем за такива неща? ами глад?терор? поръчкови убийства?

#6 TheRock 30.09.2017 в 09:39:03

Не може да бъде! Руснаците са такива добри и миролюбиви хора, не е възможно да произведат толкова отрова че да погубят планетата. А това че "пиндосите" са похарчили толкова пари, за да им почистят лайната не е вярно и е злостна пропаганда и лъжа, целяща да навреди на блестящата репутация на Русия!

#7 TheRock 30.09.2017 в 09:41:20

Някои твърдят, че САЩ са платили 4 милиарда долара на Украйна за да се организира изгонването на проруският президент Янукович. От гл. точка на тази статия прочистването на руската зараза продължава.

#9 e-mil 30.09.2017 в 10:26:44

Kenny McCormick | 30.09.2017 02:12 "... не, градът се казва Кантубек. Точно Аралск-7 казват на острова и на проекта, Возрождения идва по-късно като наименование." То е ясно, че Кантубек е цивилното име на града за пред публиката, а Аралск-7 е за употреба във връзка с проекта. Трябва ли подробно да се обясняваме за всяко нещо? Ако не можеш да се справиш с разбиране на контекста седни да се упражняваш в четене на текст! И не, името "Возрождения" не идва по-късно. Цитирах две различни издания на един и същ атлас - трябваше да ти светне, че може да съм колекционер на карти и че не можеш да ме събориш с толкова тъпа изцепка. Проектът започва през 1942, а името "о. Возрождения" е написано в съветските "Джобен атлас на СССР" от 1939 и "Атлас на света" от 1940. В четири различни карти отпреди и след войната е посочено името - е, няма как да е дошло по-късно. Освен това предишното име на острова е Николай I. Няма как да е стоял непреименуван между 1917 и 1939. * * * Kenny McCormick | 30.09.2017 02:12 "... всеки ден, всеки час за теб има матрял... губиш време да провериш от къде е преводът... Какъв е този мазохизъм? Хем всичко тук е ужасно грешно, зле написано, зле преписано, абе, кошмар. Хем си все тука..." Мазохизъм, мойто момче е да ме следваш из статиите и да ми обясняваш какво трябва и какво не трябва да правя. Мазохизъм е да се мъчиш да преувеличаваш в опит да се почувстваш могъщ воин и защитник на онеправданите. Никога не съм казвал, че всичко тук е грешно и зле написано, нито пък коментирам повече от няколко статии седмично - нещо, което е много лесно да се докаже. Както е лесно да се докаже, че коментирам по-рядко от теб. И на образованите хора изобщо не им трябва много време да проверят оригиналната статия - особено ако е публикувана от много, ама много известна медия, както е в случая. Ако някой ден станеш образован ще го разбереш.

#10 vikki 30.09.2017 в 10:55:53

Бай е-миле, лъсна ли пак червеното седалище и трябва ли да се бърше?

#12 TheRock 30.09.2017 в 14:40:28

Важното е че са дали 6 милиарда да чистят руските лайна, а дали са дали другите милиарди в Украйна не се знае, само проруските отрепки вярват на тия басни. Боклуци жалки!

#16 Nenimir 30.09.2017 в 15:37:55

Според мен кофти е че не виждам новина за оновените концепции и планове на Мъск а чета тази глупост. Ето един лаф по този повод: "Не гледай назад - и без това не отиваш в тази посока" " Сигурен съм, че би могъл да напишеш статия която да публикуват тук. Новите и смислени неща са винаги интересни. Иначе, нищо ново-яростни Русофили, яростни Америакнофили и разбира се яростни всичкофили Да гледаш назад е удобно, всичко е познато, нали, а напред-....

#17 vikki 30.09.2017 в 15:46:20

Мако, кое е по-важно наплескания до уши червен задник или това - с 6 м или 6 ролки тоалетна хартия че го бършеш!

#18 TheRock 30.09.2017 в 17:21:27

Точното местоположение на складирания антракс е ясно - ямите са толкова големи, че са видими на снимки от сателит от Космоса. Живи спори са открити на няколко места в почвата и САЩ плаща 6 милиарда долара по проект за изчистването на Возрождения. =========== Мако, Мако!!! Колко жалка отрепка е да си русофилски олигофрен!

#21 Dox 30.09.2017 в 20:22:58

МарКом, Няма никакво значение какви са новините. Важното е да са "правилни" И недей, моля ти се, да пълниш главите на българята с глупости. България от 28 години върви назад и точно натам трябва да гледа. Ето вече стигнахме някъде към 1902 година и вече няма връщане наз.., пардон, напред. Ми така де!

#22 TheRock 30.09.2017 в 20:30:55

Мако, ти си функционално неграмотен селски бек. Аз ти казвам, че в статията пише 8 МИЛИАРДА и аз това съм коментирал! Ти наистина ле не разбираш какво ти се пише или си пълен русофилски олигофрен? Дори и 6 милиона долара да са похарчили САЩ за да изринат руските лайна, те са в милион пъти повече от парите които руснаци са похарчили да ринат американски лайна, а да не говорим за руски лайна които са разпилени из България! Ти си пълен олигофрен!!!

Новините

Най-четените