Американският снайперист - фалшив не само на кино

Най-смъртоносният снайперист на "тюлените" Крис Кайл е митичният герой, който се превърна в емблема на спецчастите на Военноморските сили на САЩ.

Епичната история за мъжка чест и бойна доблест, описана в автобиография му "Американски снайпер" се превърна в бестселър и продаде над 1 млн. копия. Едноименната филмова адаптация, режисирана от Клинт Истууд, стана най-касовият военен филм в историята на САЩ.

"Най-накрая приключих кариерата си като "тюлен" с две Сребърни и пет Бронзови звезди за проявена храброст на бойното поле", пише Кайл в книгата си.

Оказва се обаче, че славният офицер, който беше убит през 2013 г. от бившия морски пехотинец Еди Рей Раут, е излъгал при описанието на медалите, с които се е уволнил от армията.

The Intercept се позовава на вътрешна документация от Военноморските сили на САЩ, в която става ясно, че за 10-те си години военна служба и четирите мисии зад граница Кайл е заслужил само един медал Сребърна звезда и три Бронзови звезди за храброст.

Нещо повече - преди премиерата на книгата "Американски снайперист" Кайл получил поне едно предупреждение от Пентагона за допуснатата неточност, твърди The Intercept, като цитира анонимен офицер от ВМС.

Когато ръкописът на книгата на Кайл е разпространен сред "тюлените", един от бившите му командири, който по това време все още е служил в армията, му обръща изрично внимание, че преувеличението с военните отличия е недопустимо. Той го призовава да поправи текста, преди да даде книгата си за печат.

Случаят на Кайл не може да се сравнява с "напудрянето" на CV при кандидатстване на работа - лъжата за медалите и постиженията на бойното поле е сериозно етично нарушение и е наказуемо както по Кодекса за военно правосъдие на САЩ, така и според федералното законодателство.

Медалът "Сребърна звезда" е едно от най-престижните отличия за американската армия, като се нарежда на трето място в йерархията на ордените за заслуги на бойното поле.

През 1996 г. един от най-висшестоящите офицери във Военноморските сили на САЩ адмирал Джеръми Бурда се самоубива след спор за двете нашивки с бронзова значка "V" за храброст, които носи на униформата си като ветеран от войната във Виетнам.

След смъртта му е доказано, че подобни отличия никога не са присъждани на адмирала и той не е имал право да ги използва.

Разкритието на The Intercept повдига нови въпроси за достоверността на биографията на Кайл.

Още през 2012 г. бившият губернатор на Минесота Джеси Вентура спечели съдебно дело за 1,8 млн. долара за набеждаване. Спорът възникна заради текст в "Американски снайпер", в който Кайл твърди, че Вентура е критикувал войната в Ирак и е смятал, че "тюлените заслужават да загубят един-двама бойци".

Доказано недостоверни се оказаха и твърденията на Кайл, че е разстрелял десетки мародери, които нападат изоставените жилища и търговски обекти в Ню Орлеанс след опустошителния ураган Катрина.

Нито един от тези случаи не влезе в сценария на филма на Клинт Истууд, който завършва с кадри от поклонението пред тялото на Кайл на "Каубойс Стейдиъм" край Далас и снимки на множеството от близо 7000 мъже и жени, решили да отдадат последна чест на героя.

Казусът с медалите на "американския снайперист" се вписва и в контекста на поредицата от скандали около "тюлените" заради случаи на преувеличения или изкривяване на истината за събитията на фронта.

Показателен в това отношение е публичният конфликт между двама офицери от Отряд 6 на морските пехотинци, които си оспорваха заслугата за убийството на Осама бин Ладен.

#1 Nikkor 26.05.2016 в 21:34:37

Аааа, пак Путин ще да е направил някаква машинация тука. Не мой да е иначе.

#2 Nikkor 27.05.2016 в 00:06:10

Иначе филмът си е супер. Крис Кайл сигурно е бил специален, щом е един от най-добрите в занаята. Вманиачаването по разните му там нашивки и сребърни звезди е най-вероятно обикновено професионално изкривяване. То няма хора които да са били на война и да са нормални. Лека му пръст на човека. Не е ли ирония - четири мисии в Ирак, оставаш невредим и накрая някъв ветеран от твоята армия да те убие.

#3 Harry 27.05.2016 в 08:41:57

Путин е виновен, това ботоксно джудже! Ако го нямаше: Ако до всяко добро същество застане поне още едно, ех, ще започне такъв живот, че само си викам "Дано"... Какво се захласвате по наемни убиици, Клинт Истууд си вярва че са герои, но те са си пирати и бандити, каквото са били винаги янките. През цялата им скромна 200 годишна история, никой не ги е нападал, винаги те първи са започвали войни, за грабежи и разширение. Не, не давайте промера с Пърл Харбър!

#5 ImaIma 27.05.2016 в 11:38:47

След като изкараха масов убиец, нормално да тръгнат да правят нещо.

#6 Nikkor 27.05.2016 в 12:29:30

Ако сте гледали филма "Джак Рийчър" ( май така се казваше ), там героят на Том Круз обяснява че в армията има 4 типа хора : - едните са там по наследство, дядо му бил в армията, баща му бил в армията и той къде другаде освен в армията ; - вторите са там защото са патриоти, хората искат да служат на родината си ; - третите просто си търсят работа, неграмотни безработни и ко да праят... ; - четвъртият тип ... просто си търсят законен начин да убиват. Ще ми се да мисля че Крис Кайл е бил от вторите, макар че сигурно е имало нещо от четвъртия и у него.

#7 boris 27.05.2016 в 14:05:48

То на американците по-принцип всичко им е фалшименто...

#10 pixie 27.05.2016 в 22:05:33

Palma, не, просто мозъчната промивка е безотказна.

#12 pixie 27.05.2016 в 23:22:00

Palma, Първо да питам всички ли се чувстват добре там, където са, т.е. Щатите? И после защо мислиш, че само там хората могат да се чувстват добре? Аз и тук съм ок, ама мозъкът не ми е промит до степен да отида и да трепя хора в измислени войни на чужда територия от болен патриотизъм като оправдание.

#13 Шрайка 28.05.2016 в 00:17:25

Мисля, че Палма е права. Родолюбието у американците се насажда всячески и повсеместно. Погледнете който и да е американски филм. Американците са най-добрите, най-умните, най-смелите. Американците винаги са на страната на доброто, американците винаги са прави, американците винаги побеждават. Примери ще намерите където и да погледнете - в начина им на представяне на историята, в училищното и домашното им възпитание, в спорта, в бизнеса им, в мисленето им, в празниците им, в културата им. Навсякъде се вее американското знаме, навсякъде се пропагандира американския начин на живот, навсякъде се изтъква американския принос, дори и там където го няма. И така е правилно! За тях! Защото от милион разноцветни парчета правят нация. Защото искат да имат държава, искат да са силни, искат да владеят света, искат да бъдат! Въпросът е, защо у нас се гледа на аналогични действия с лоши очи? Защо "умните и интелигентните" се подиграват, унизяват и унижават всичко родолюбиво? Всяко постижение, всяко събитие, всяко действие в което се изтъкне българското, бива охулено и осмяно. Бива засипано с порой от kleti "остроумия", патрЕтичен сарказъм, еднакви "спонтанни" емоционални изблици на Сульо и Пульо и в крайна сметка бива натикано в калта. Защо? Защото обратно на американците, от един народ трябва да се направят милион парчета!

#14 TheRock 28.05.2016 в 15:44:46

И тук реват левите лицемерчета с лексиката на ИДИЛ! Мятайте чалмите и заминавайте натам! Така по-лесно ще ви изчистим!!!

#15 John Smith 28.05.2016 в 19:40:44

Винаги съм се чудил ,как е граматически правилно да се напише... Педераз Педераст или Педерунгел? Ся, гей не мога да напиша ,щот Роко нема пари...

#16 TheRock 28.05.2016 в 20:23:43

John Smith, и за без пари ШЪ ти ИбЪ майкЯта!

#17 theo 28.05.2016 в 20:52:30

Джон Смит, в този случай най-правилно е ГЬОТФЕРЕН.

#18 Citizen X 29.05.2016 в 15:33:56

Изщракал, "умните и интелигентните" не одат за парче пица да завиват белата златка от народната либов. Мое и да нацапат некой монумент, дето не му е местото, мое и да повикат, водени от полулегални зелени еуглени, мое и тотално да ти се смеят на тролотиите... Но за тях запомни следното - всеки един от тях, малко или много е оправил собствената си камбанария (и гледа да помогне както може на околните), цапа щото от тротил не одбира, а вика щото му е мило и нема време за собствена акция, посветена на чиста, зелена кауза. И не чака да се събуди тавариш Исаков за да повтори с благоговение, що са му "аста изнели на крилем алкаголная амая". Мрази ги, храни ги, наричай ги както си искаш, развий Турет в техна чест, но отликата ти с тях и ще си остане твоето ментално ембарго да не си измежду тях... Всичко останало зависи от теб!

#19 Nikkor 29.05.2016 в 21:14:45

Абе що се занимавате с тоя псуващия? Игнорирайте го бе хора. Оставете го сам да си говори, не му обръщайте внимение и не влизайте в диалог с него.

Новините

Най-четените