Асимилацията задължителна - как Дания иска да премахне гетата

Правителството в Дания отново успя да разбуни духовете и да си спечели обвинения в расизъм и дори "бял геноцид" над местните мюсюлмански общности. Причината е спорното решение да се въведе нова серия от закони и разпоредби, чиято крайна цел е да унищожи до 2030 г. кварталите, населени с чужденци, дошли от държави извън Западна Европа.

Правителството класифицира като гета общо 25 квартала в цялата страна. Това се случва въз основа на фактори като доходите на живеещите там, статуса на заетост, нивото на образование, брой на осъдените и "не-западен фон".

Иначе казано това до голяма степен са имигрантските квартали със сериозна гъстота на населението, висока безработица и много чужденци, част от които са настанени там от самото датско правителство. На тези места зараждането на престъпни банди, хулиганските прояви и дребната престъпност намират благодатна почва (както във всяко гето).

Делът на мигрантите, обитаващи подобни бедни квартали след мигрантската криза, вече е около 8,7% от цялото население на страната, което е малко над 5,7 млн. души. Броят на незападните имигранти в "гетата" е бил 66,5 процента през 2017 г. според датското министерство на жилищното строителство.

Ходът е част от мерките на властите да асимилират чужденците в обществото, предотвратявайки по този начин формирането на банди и увеличаването на престъпността в районите на гетата и около тях. Постепенно се привеждат в действие 22 мерки, част от които предвиждат децата в жилищните райони, където живеят голям брой имигранти, да бъдат образовани относно демокрацията, равенството и християнски празници като Коледа.

Пакетът от мерки е озаглавен "Дания без паралелни общества: Без гета през 2030 г.". Част от тях бяха приети в края на май, а останалите предстои да бъдат гласувани през есента.

По този начин Дания се превръща в единствената страна в света, която официално описва дадени жилищни райони като "гета". Терминът произхожда от Венеция от XVI в. и с него се описват районите на града, до които евреите са имали право да живеят.

В продължение на десетилетия интегрирането на имигрантите се явява предизвикателство пред датския модел, предназначен да обслужва едно малко, хомогенно население. През последните години описанията, които политиците използват за гетата, стават все по-остри и груби. И ако преди време в реториката им се говореше за "интеграция", сега много политически лидери говорят за директна "асимилация" на имигрантите.

Някои от предприетите от правителството мерки са откровено наказателни. Така например едно от предложенията би позволило на съдилищата да дава далеч по-строги наказания за престъпления, случили се на територията на някой от 25-те класифицирани като гета квартали в цялата страна.

В общ план мерките позволяват на местните власти да засилят наблюдението и мониторинга над семействата, живеещи в тези гета.

Разбира се, не всички бяха приети. Сред тях са някои от по-радикалните предложения - например това на крайнодясната Датска народна партия, с което се предвиждаше задължителен вечерен час от 20:00 за всички деца под 18-годишна възраст. Депутатите от партията настояваха за това и дори предлагаха на децата от гетата да се слагат проследяващи гривни, за да се следи спазването на вечерния час.

Един от най-ключовите моменти в политиката на правителството залага на асимилацията в обществото на децата от най-ранна възраст.

За целта децата на имигрантите, които са основно от Сирия, Афганистан, Турция, на възраст над 1 година трябва 25 часа седмично да посещават уроци по обществено образование. След 6-годишна възраст хорариумът се увеличава до 30 часа на седмица. А ако родителите откажат, биха могли да загубят социалните си помощи за децата.

Обучението предвижда преподаване на "типични датски ценности" като демокрацията, равенството и големите празници в Дания като Коледа, Великден и др.

Принудени да запишат децата си в инициативата ще бъдат и датските родители, живеещи в определените райони, въпреки че по принцип датското законодателство разрешава родителите сами да определят как да се обучават децата им - дали вкъщи, или в училище. Задължително е само детето да получава образование между 6 и 16-годишна възраст.

Няма да се изисква присъединяване към инициативата само за децата, които вече получават специални грижи.

Друг важен момент е, че началните училища, в които учат голям дял деца от гетата, ще бъдат оценявани по специални критерии. Така ако едно учебно заведение не покрие тези критерии, то ще бъде обект на санкции - смяна на ръководство, поемане на ръководството от самото образователно министерство или дори закриване.

Ако деца от гетата пропуснат над 15% от часовете в училище, детските надбавки за семействата им ще бъдат спирани.

Друга сериозна мярка предвижда наказание до 4 години затвор за родители имигранти, които взимат децата си на продължителни посещения в родните си страни, рискувайки по този начин да нарушат постигнатото в Дания благополучие, образование и ниво на владеене на датски език.

Датското правителство се съсредоточава до голяма степен върху децата в своята имиграционна политика, тъй като те много по-лесно се адаптират към обществените норми отколкото родителите, бабите и дядовците си. Те научават по-бързо новите езици, правят приятели по-лесно и по-лесно приемат новата си култура и обичаи.

Възмущението на много от родителите идва именно от това. На децата им ще се преподава за християнски празници и християнски ценности, въпреки че по-голямата част от тях са мюсюлмани, ще се преподава датски и с тях ще се комуникира изключително на датски в предвидените часове по обществено образование. Родителите се притесняват, че децата в крайна сметка ще бъдат подложени на агресивна асимилация в самото общество.

Така на практика може да се стигне дотам малките да говорят много по-лош арабски в домовете си, отколкото датски в училище, което би затруднило комуникацията с техните баби и дядовци, които, от своя страна, едва говорят датски.

Иначе казано - опасенията са, че властите в Дания се опитват да претопят имигрантите в собствената си култура, лишавайки ги от родните им ценности и традиции. За това говорят и много други действия на правителството, включително и евентуални бъдещи мерки като забрана за празнуване на големи мюсюлмански празници.

Наскоро именно министъра на интеграцията в страната Ингер Стьойберг обяви, че Рамадан - един от най-големите празници в исляма - е вреден за обществото, тъй като кара мюсюлманите да постят (мюсюлманският пост забранява яденето и пиенето на каквото и да е в светлата част на деня). Това, според нея, на свой ред застрашава както работния процес, така и сигурността на останалите. Стьойберг даде пример с големия процент шофьори в обществения транспорт, които са мюсюлмани, и това, което би могло да стане, ако някой от тях припадне от глад.

И тя, и други членове на правителството не пестят директни критики към исляма и демонстрират политика, която лесно би могла да бъде възприета като антиимигрантска.

Пакетът мерки за премахване на гетата е една от многото причини това мнение да се затвърждава и да се водят спорове дали не се цели точно това претопяване, от което се страхуват имигрантите.

Едно е сигурно обаче - мерките ще се превърнат в реалност, а почти по всяка вероятност и готвената втора част ще бъде приета също с мнозинство. Какво ще последва от това обаче и колко място ще оставят "датските ценности" за собствената култура на имигрантите, остава все още неясно.

#1 Kenny McCоrmick 05.07.2018 в 09:12:47

За масата коментиращи под онова безумие от Благоевград - ето ТАКА се прави. Не да ги гониш от училище, а да ги гониш до дупка да ходят на училище. Забележете, още от годинка! Иначе - никакви социални, умирай от глад, ако щеш. Дания за пореден път показа: - как се прави (или както би казал Сл. Тр. - Глей кък са прай) - как тези страни са на светлинни години от нас като идеи и разбирания, докато ние тук на дребно нищим ядат ли Браневернет деца... Чак е срамно.

#2 Nikkor 05.07.2018 в 10:15:24

Вероятността от провал на идеята е по-голяма от тази за успех. Най-нормалното нещо за имигрантски общности, вече установили се и живеещи компактно и заедно е да се съпротивят къде скрито, къде открито. Те са наясно че лека-полека ще направят нещата да са като в Косово. А левите социални инженери сега се чудят как да заметат онуй де го изсраха навремето.

#3 opetkov 05.07.2018 в 10:15:35

Много европейски държави трябва да се поучат от Дания. Браво на датчаните. Който иска да си пази "културата" със забрадки, изнасилване на малолетни и други подобни "културни" прояви, да си ходи от там откъдето е дошъл. Асимилация е истинската дума. Другото е самоубийство.

#4 Xaoc 05.07.2018 в 10:22:56

"Какво ще последва от това обаче.. " не знам в Дания какво ще последва, но се надявам и други европейски държави да последват този пример. Относно Благоевград, прочети ми пак коментарите. Явно четеш, но не разбираш написаното.

#5 GETI 05.07.2018 в 10:29:14

абе, Скафандър, защо се правиш на малоумен! никой не е гонил някой от училище. според квота се допускат до 2 деца в клас. ако бъдат повече има опасност от вторична сегрегация и училището да бъде закрито. и точно това: " в Дания се опитват да претопят имигрантите в собствената си култура, лишавайки ги от родните им ценности и традиции" са същите неща, които се казаха под новината за Ботевград, но виж тук било "безумие" , а за Дания - "ето ТАКА се прави" ами как да не се прави, когато в Дания няма кой да ги съди за дискриминация?!

#6 dedo adji 05.07.2018 в 11:26:58

Не бъди толкова сигурен, гети, че няма кой да ги съди. Соросоидите вилнеят по цяла Европа и дискриминацията е от любимите им обвинения. Обаче Дания не е България, не е даже Унгария, и ще им дойде нанагорно. Даже БХКарчето кенчо, който исвка да уволни благоевградската директорка казва ТАКА се прави. Без да схване, че е същото. Ама щом е от Дания не е. Браво на датчаните. За пръв път някой да заяви официално, че е нужна не интеграция а АСИМИЛАЦИЯ. Т. е. след 2 поколения внуците на имигрантите да бъдат не сирийци, афганци и всякакъв друг вид поганци, а ДАТЧАНИ. И не е беда, че щели да забравят езика на дедите си. САЩ са пълни с милиони италианци и поляци, които не знаят една дума и са горди американци. Успехът на почина, обаче е съмнителен. Първо затова, че се почва с 30-40 годишно закъснение, изпълнено с толерастко блеене. През това време пришълците са надхвърлили 6% и са се капсулирали в трудно разбиваеми острови. Много добре е едно дете да се подлага 25ч на седмица на датско-христианско влияние, но у дома ще изпитва афро-азиатско влияние минимум 75ч/седмица. Много добре е да се съдят тия, които отвеждат децата си за дълги периоди на надъхване в родината си, но защо да се съдят? Защо изобщо да се допускат обратно? Щом старата родина им е по-мила от новата, да си стоят там. Това е по-просто, по-евтино и по-ефикасно. Не е зле и да се отпускат помощи и на датски общности, готови да приемат имигрантски семейства, за да ги откъснат от гетото. Поне датската държава е богата. Щом има възможност да дава помощи за силикон, следва да дава и за датска култура.

#8 Уточнител 05.07.2018 в 16:32:33

БРАВО, така се прави - действа се. А пък ние слушаме съмнително червено-хаджийско мрънкане.

#9 deowin 05.07.2018 в 18:33:27

>Най-нормалното нещо за имигрантски общности, вече установили се и живеещи компактно и заедно е да се съпротивят Първото поколение, да. Второто вече го правят про-форма. Третото дори не си правят труда. Второ поколение полски американци не знаят какво е Катин и, дори да им обясниш историческите събития зад видния наблизо паметник, на тях изобщо не им дреме за миналата драма в историята на непознати прадеди от непознат им, макар и свързан с тях, народ. Хората продължават да държат на традиции и стари привички само тогава, когато те са единственото или поне основното, което им дава смисъл в живота. Ако живееш в неуредена държава, в която не можеш да се изучиш, реализираш, просперираш, то търсиш спасение в традиционни ценности, пренесени през историята. Не защото те имат някаква изконна по-висока стойност, а защото много лесно можеш да се залъжеш, че имат такава стойност, от която след това да се гордееш. Това е простата причина защо традиционните ценности, религията и консервативното мислене са на почит в страни като България и Русия - няма какво да ги замести като източник на самочувствие (какъвто те са ужасно повърхностен и фалшив, но все пак поне някакъв).

#12 deowin 05.07.2018 в 19:07:54

>вероятен контрааргумент [безумна глупост] Вероятно не е ужасно лоша идея да контролираш склонността си към елементарна проекция и да не предполагаш, че всички други хора са точно толкова малоумни, колкото теб. Разбирам, че би ти било доста по-лесно, ако бяха, но може би не е зле да помислиш над вероятността да не са.

#14 deowin 05.07.2018 в 20:31:42

>Не си се осмелил да отговориш по същество? Отговорът на този въпрос се съдържа в предишния ми коментар, изискват се единствено някакви минимални умения за четене и разбиране на писан текст, които изглежда отсъстват в случая. Псувай си на воля, все пак това е единственото умение, което видимо изобщо не ти отсъства.

#15 dedo adji 05.07.2018 в 21:06:49

.... Първото поколение, да. Второто вече го правят про-форма. Третото дори не си правят труда. Второ поколение полски американци не знаят какво е Катин ... Стандартен свински аргумент, почерпен от брошурите на Шорош. Второто поколение полски американци може да не знае какво е Катин, но 10-тото поколение турци помни, че ордите им са стигнали до Виена. 40-то поколение араби помни Поатие и нарича цяла Испания Ал Андалус. East is East and West is West, and never the twain shall meet. Всички атентати в Европа са извършени от цигани 2-ро и 3-то поколение родени в Европа, израсли в Европа, получили европейско образование и социални придобивки на добре уредени европейски държави. Ако Германия, Франция и Белгия не са добре уредени, не знам кои държави ще признае свинчопрас за такива, след като не признава и Тръмпова Америка. А Скандинавия е направо wellfare земен рай. И чест прави на датчаните, че първи се сетиха, че само с моркови не става, трябва и тояга. Дай, Боже, да успеят и начинанието да прихване и в други страни, макар да се страхувам, че вече е късно. При всички случаи няма да мине без тоталитарни мерки, дай, Боже, да мине без граждански войни.

#18 deowin 05.07.2018 в 21:51:05

>Въпросът е реторически Реторичен ли имаш предвид? Да, технически са дублетни форми, но "реторически" не се използва.. ъъ.. използува от никой друг, освен полуграмотни получовеци с полуобразование и половинчато, допотопно разбиране на граматиката на майчиния си език. >тъпако Поредният стандартен необорим аргумент, най-силният, на който си способен. Уменията ти да контролираш първосигналните си емоции за сметка на хладнокръвната рационалност са впечатляващи. Не точно в обикновено предпочитаната крайност, но все пак впечатляващи. >следователно отговорът се съдържа в самия него и се нарича "констатация" Значи ако напиша реторичен въпрос, то това автоматично прави предположението, вложено в него, констатация, която няма допълнителна нужда от аргументиране? Хм.. ОК. Ти май наистина ли си пълен идиот, а?

#20 dedo adji 05.07.2018 в 22:14:05

.... >тъпако Поредният стандартен необорим аргумент, най-силният, на който си способен. Прасчо, Мако, не че го хваля, далеч не може да се мери с тебе по изобилие и разнообразие на милите комплименти, използвани вместо аргументи. Аз хич, използвам само собствения ти аватар. В тази област си безапелационен шампион. Което не те прави по-убедителен, само задоволява огромното ти кухо его. И за последното не съм сигурен.

#21 deowin 05.07.2018 в 22:31:57

>Сравни България с държави като Полша и Словакия на тема религия и традиции, и после да говорим. Ако не съм включил тези държави в списъка, то не е защото не принадлежат към него, а защото не ми се пишат дълги списъци (пък и ми се струва доволно безсмислено). Дори и САЩ до голяма степен принадлежи към този списък.

#22 deowin 05.07.2018 в 22:38:11

>Класическо занимание за тъпак в състояние на поредно ментално затруднение Не искаш ли да кажеш "класично занимание за тъпак в състояние на поредно менталическо затруднение"? Апропо, не усещам да съм менталически затруднен, но пък твоето менталическо затруднение присъства (присъствува?) черно на бяло в коментарите ти. >Напълно равностойни са Не, не са. "Реторически" се използва няколкостотин пъти по-рядко от "реторичен", заради което вероятно скоро ще отпадне като дублетна форма, защото никой не го.. ъъ.. използува. >милите комплименти Citation needed. Примери ли искаш? Ето: >кретен >тъпако >тъпако >Титане на Тъпотата >тъпако >плужеко Или твоите "свински", "Прасчо" и прочие, използването на които рационализираш по стандартния начин с "използвам само собствения ти аватар", макар сам отлично знаеш, че това е просто плиткоумно, повърхностно извинение на иначе напълно недостойното ти поведение. Стандартното извинение на примитивния човечец, който всячески иска да обиди (основно защото няма какво друго да каже), но пък не му се ще да признае, че копнее да ругае, защото иска да се мисли за непървосигнален, хладнокръвен, рационален. Какъвто, естествено, изобщо не е. По думите ще го познаете, въпреки че той винаги ще отрича това, което те недвусмислено показват.

Новините

Най-четените