Шест неща, които трябва да знаем за атаката в Сирия

Няколко неща, на които трябва да обърнем внимание след атаката на Тръмп срещу Сирия.

1. Червената линия
Тръмп постави червената линия със самата атака. Иска да покаже, че е готов да дава непрестанни заповеди, дори и в един сложен театър. И предупреждава Дамаск да не опитва отново. От момента, когато излязоха първите информации за възможни военни намеси до атаката минаха само няколко часа. Не седмици. Доктрината може да бъде приложена навсякъде, където Белия Дом счете за нужно.

2. Специална операция
Пентагонът говори за пропорционален отговор, това ни кара да мислим, че не става дума за началото на истинска война, а само за една специална операция. Проблемът е, че когато започне една криза в Близкия Изток, не знаеш как ще завърши.

3. Отношенията с Москва
Вашингтон засега преосмисля отношенията си с Русия. В тези часове американците използват твърди думи, казвайки, че руснаците са некомпетентни или съучастници, в химическата атака на Асад. Всичко това в момента, в който държавният секретар на САЩ се подготвя за визита в Москва на 11 и 12 април. Интересен е фактът, че американците са предупредили руснаците за атаката в Сирия. Въпросът е дали в края на краищата Белия дом ще намери консенсус с Владимир Путин, за да разреши кризата. Съществува вероятност Сирия да бъде разделена на части или на отделни области.

4. Знак за Северна Корея и Иран
Това е сериозен сигнал за Северна Корея и Иран. Режимът в Пхенян е източник на непрекъснати провокации, тества ракети, провежда ядрени изследвания. Тръмп иска да го спре и призовава за военни действия. Има значение, че американският отговор срещу Дамаск се случи, докато президентът е вечерял с председателя на Китайската народна република.

5. Руската подкрепа за Дамаск
Русия е щитът на Асад, тя го спаси от сваляне от власт и му върна надеждата. Но в същото време не можа да предотврати, че първо Израел, а сега и САЩ обстрелват сирийски военни обекти. Има ясна граница между отбраната и между руската воля, която е отразена в позицията на говорителя на Путин, който казва: "нашата подкрепа към Дамаск не е безусловна".

6. Непредвидимият Тръмп
Тръмп показва гъвкавост и бързи действия, които преди не е демонстрирал. Той изглежда вече не толкова непредвидим. До преди няколко дни изглеждаше, че не се притеснява от Асад, казвайки, че никой не мисли да го сваля, а сега му даде няколко силни шамара. Времето ще покаже дали тази стратегия дава резултати. Да заповядаш атака е относително лесно, по-трудно е да се намерят политически решения, особено в граждански конфликт, какъвто е сирийския.

#1 Вълков 07.04.2017 в 14:09:04

Ееееее кафето това вие ли сте ???????? Вие бяхте преди месец най-големите плювалници на Тръмп, какво стана защо обърнахте резбата.

#3 dedo adji 07.04.2017 в 15:15:08

Доказателствата Тръмп ги е намерил при оръжията за масово поразяване на Садам. Доколкото си спомням, минаха години,откак беше постигнато споразумение с Асад, той си предаде химическия арсенал и вссички бяха доволни.

#4 Шамито 07.04.2017 в 17:44:53

Евала на Тръмпито.В открит текст показа кой е световния господар на нашата планета.Диктатура облечена в демократични дрехи.Скоро и тях ще съблече.

#5 TheRock 07.04.2017 в 19:38:54

Мирише на насрани руски гащи!

#6 theo 07.04.2017 в 19:53:24

Шест НЕИЗМЕРИМО ПО-ВАЖНИ неща, които трябва да знаем за атаката в Сирия: 1. От 59 изстреляни ракети само 23 достигат целта си - авиобазата Шайрат в Хомс. Останалите 36 не се знае къде точно са паднали. Убийствена точност, браво! 2. Поражения, нанесени от въпросните 23 ракети: Унищожени са склад с материали, сгради на учебния корпус, стола на базата, 6 самолета МИГ-23, намиращи се в ремонтния хангар, и радио-локационна станция. Всички писти и полоси са недокоснати, както и хангарите с изправните, носещи бойното дежурство самолети. 3. Загуби в жива сила: Двама безследно изчезнали, четирима убити и шестима ранени и обгазени при последвалото потушаване на пожарите, предизвикани от ракетите. 4. Незабавно след атаката руското Министерство на отбраната обявява, че суспендира участието на Русия в подписания през 2015 г. Меморандум между Русия и САЩ за предотвратяване на инциденти и обезпечаване на безопасността по време на въздушните операции, провеждани от двете страни. По-просто казано, от този момент всеки американски самолет в сирийското въздушно пространство ще бъде третиран като вражески. 5. Президентът Тръмп, бидейки пълен лаик в политиката, се е оставил като последния глупак да бъде подведен (или изнуден?) да показва мускули. По този начин кукловодите му постигнаха две важни цели: отложиха за неопределено време крайно нежеланото за тях подобряване на Руско - Американските отношения, и насадиха Тръмп на пачи яйца, превръщайки го в политически палячо. 6. Статуквото остава непроменено. Русия все така е основният враг, ИД не е обезсилена ни най-малко. Конвейерите на ВПК ще продължават да се движат с пълна пара, и стотиците милиарди ще продължават да текат в правилните джобове. Което, в крайна сметка, е основната цел на занятието.

#7 ivod 07.04.2017 в 19:54:47

,,Шест неща, които трябва да знаем за атаката в Сирия" ... и да погледнем какъв просперитет донесе американската ,,демокрация " на Ирак и Либия .

#8 TheRock 07.04.2017 в 20:00:19

И седмото нещо! А какво стана с великите руско ракетни комплекси С 400??? Я вижте това: О том как непобедимое и не имеющее аналохов в мире ПВО РФ в Сирии защитило военный аэродром асадитов от американских томагавков. https://www.youtube.com/watch?v=p6-aBl_M21E ======= РУССКОЕ ОРУЖИЕ \С 400 ПРОТИВ ТОМАГАВК\ ПОЧЕМУ С 400 НЕ УВИДЕЛ ТОМАГАВКИ https://www.youtube.com/watch?v=Fba2oHKFC5o

#9 Бай Пешо Танкиста 07.04.2017 в 20:17:13

Theo, ти имаш ли поне малко мозък в кратуната?? Само пълен чукундур може да вярва на подобни тъпотии, които си копи/пейстнал. Добър пример си за тъп путинофил и лизач на руски, покафенели задни части.

#10 theo 07.04.2017 в 20:53:28

Танкиста, да не ти нараних крехкото мирогледче, та започна веднага да бълваш змии и гущери? Заплашен ли се чувстваш, келешче нещастно? Най-големият лизач на задници обвинява другите в лизане? Спокойно, малкият, за теб винаги ще се намери някой насран гъз, който да оближеш, гладен няма да останеш. Я да светнеш тук присъстващите откъде съм копи - пейстнал?

#11 Патриота 07.04.2017 в 21:01:09

Американски помияри 3та световна ли искате да подпалите ,мамка ви гнусна СМЪРТ ЗА ВАС УРОДИ!СМЪРТ ЗА АМЕРИКА СВЕТОВЕН ТУМОР И ТЕРОРИСТ!!ПЛЮЯ И ПИКАЯ НА ШИБАНАТА ВИ ПСЕВДОДЪРЖАВА ПСИХОДИСПАНСЕР! КОЛКО ОЩЕ ХОРА ТРЯБВА ДА ИЗБИЕТЕ? КОЛКО ОЩЕ ДЪРЖАВИ ТРЯБВА ДА РАЗРУШИТЕ? КОЛКО ОЩЕ ЛЪЖИ И ПРОПАГАНДА ТРЯБВА ДА ИЗБЪЛВАТЕ? КАКВОТО ЛОШО МОЖЕ ДА ВИ СЕ СЛУЧИ УРОДИ ВИ ГО ПОЖЕЛАВАМ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ И С УСМИВКА НА УСТА! АМЕРИКАНСКИ ТЕРОРИСТИЧНИ СКОТОВЕ И ДЕГЕНЕРАТИ ДА ВИ СЕРА НА ГРОБА! СМЪРТ ЗА ЛАЙМЕРИКА СМЪРТ ЗА ЛАЙНАТО СМЪРТ ЗА ЕГРОГЕЙСКАТА КОЧИНА !СМЪРТ СМЪРТ СМЪРТ!

#12 Dox 07.04.2017 в 22:10:24

Много са въпросите, които навеждат на мисълта, че има нещо мътно в повода за това нападение. Жалко за загиналите цивилни, разбира се, сред които и деца, но от мастодонтните медии до сега не съм чел или чул за някакви доказателства, че Асад е употребил химическо оръжие. Повечето от тях /включително и Кафето/, се позовават често на една т.нар. "Обсерватория за човешките права в Сирия". Може би на малко хора е известно, че въпросната "обсерватория" се намира в Лондон и в нея работи един човек. Защо половината свят е решил, че най-достоверната информация може да се получи именно от там - не ми е ясно. Обгазяването е станало в територия, която изцяло е контролирана от ИДИЛ. Станала е експлозия в склад за химически боеприпаси, внесени от Турция. А въпросният склад е под контрола на ИДИЛ. Но ТВ-тата показват дупка от "химическата бомба". Професионални военни обаче твърдят, че подобна бомба е невъзможно да остави кратер, тъй като те се взривяват във въздуха. Ако се взриви на земята, кратерът ще е много по-голям. Май пак ще се окаже, че това е постановка. Като преди години с Ирак, когато САЩ размахваха епруветка с бял прах /после се оказа, че е прах за пране/, като доказателство, че Саддам имал химическо оръжие. След това международни експертни групи така и не откриха такова. И, сериозно, каква би била ползата за Асад да употреби химическо оръжие, и то пък точно сега? Друг е въпроса, че от 4 години той няма такова. Това също е потвърждавано многократно от международни експерти. Не на последно място, пак според специалисти - нападение като като таз-сутрешното, изисква поне 5-6 дни подготовка. Което поставя въпроса - недоказаната все още "химическа атака" ли е била причина за нападението или на някой просто му се е искало малко да си постреля? А може би пък са искали просто да си тестват въоръжението. Имало е за какво, след като от 59 изстреляни ракети само 23 са попаднали в целта. Също много важен момент е, че САЩ нямат право да се намесват в Сирия по никакъв начин, ако от тях официално не е поискана помощ. Такива са международните правила. Русия, например, ги спазва. Тя беше поканена от законното сирийско правителство да се намеси в конфликта. Някой знае ли дали от САЩ е искана официално помощ - от Асад или пък от ИДИЛ? Май не, нали. Много въпроси без отговор. За сега.

#13 tramtaram 07.04.2017 в 22:59:21

И тук са напълзяли.Тов Олгино е като хлебарките .Поне според мен играта е по проста.Касае се за един газопровод.Без значение от къде е газа Иран,Катар......и т.н.Но тогава една енергийна свърхдържава започва бавно да умира.Или по бързо?И тогава?Китай,Япония,Германия,Финландия,Естония.Беларус,Украйна,Грузия,Казахстан всички с териториални претенции.Забравих Монголия .И Латвия и Литва.А ние имаме само С 400 и всичко друго в проект.Отивам за пуканки

#14 Conspirator 07.04.2017 в 22:59:21

Седмото,което трябва да знаем за атаката в Сирия е,че пещерните закони не са се променили. 1.Тоягата е началото и краят. 2.Мисленето е излишно губене на време. 3.Който е най-як и решителен обира мръвките и жените. 4.Който крещи най-силно е правия. 5.Като си заплюеш чужда пещера,първо изсипваш една градушка камъни.Ако не ти отвърнат с повече камъни,мръвките и жените са твои. И т.н. Това,което ме учудва е,че някой хора наистина се чудят,дали Асад не е направил три неща едновременно. 1.Да си свали доброволно гащите и да седне върху таралеж. 2.Да погъделичка черна мамба по гушката. 3.Да целуне африкански бивол по носа.

#15 tramtaram 07.04.2017 в 23:02:46

Единственият изход.Да се бомбандира Воронеж.:

#16 Bobby 07.04.2017 в 23:12:23

You all are jokes

Новините

Най-четените