Най-боеспособните армии в света за 2018 г.

За поредна година специализираният портал Global Firepower (GFP), специализиран в съставянето на рейтинг на армиите по света, публикува годишната си класира най-могъщите войски на планетата.

При формирането на коефициента за военната мощ на всяка една от държавите се вземат предвид над 50 показателя, сред които освен бюджета за отбрана са и бойната техника и броят на военнослужещите, с които разполагат те.

От Globalfirepower обясняват, че класацията им не отразява само колко е числеността на дадена армия и какви са нейните оръжия, но също така включва фактори географските особености на отделните държави, логистичните им възможности, природните ресурси, местната индустрия и т.н.

От голямо значение за подреждането е и наличният човешки ресурс, с който държавите разполагат. Допълнително с това страните членки на НАТО получават т.нар. "бонус", като анализаторите го обясняват като "теоретично разпределение на военните ресурси" в държавите, които са част от организацията.

В класацията България попада на 60-о място по боеспособност сред общо 136 държави, което е изкачване с цели седем позиции напред спрямо предишната година, задминавайки държави като Белгия и Холандия.

Според данните на Global Firepower България разполага с общо 33 150 военни, а на въоръжение в армията са зачислени 24 хеликоптера, 350 артилерийски оръдия, 100 зенитни комплекса, както и 4 фрегати, 3 корвета и 10 миненосеца на ВМС.

Очакванията са, че догодина българската армия ще се изкачи още стъпала по-нагоре заради предвижданата модернизация на армията.

В плановете на военното министерство са заложени купуване на два кораба и още 150 бронирани машини за пехотата, както и две ескадрили изтребители от нов тип за ВВС, които все още разчитат на руските МиГ-ове, с които България се сдоби преди цели 30 години. Именно проектът за новите изтребители е вече в напреднала фаза, като общо четири оферти ни предоставиха САЩ, Швеция и Италия.

Зад българската армия се нареждат войските на Австрия, Словакия и Португалия, както и на Сърбия. Непосредствено пред България в класацията пък са страни като Финландия, Чили, Унгария, Бангладеш и Мароко.

Кои обаче са най-могъщите армии в света за 2018 г. можете да видите в галерията ни.

Новините

Най-четените