В главата на диктатора

Какво е минавало през главата на Адолф Хитлер?

Този въпрос поставят американски военни на професора от Харвард Хенри Мъри през 1943 година. Психологът изважда на бял свят интересни заключения.

"Познавай врага си и познавай себе си, тогава в стотици битки няма да изпиташ опасност", гласи един от заветите на китайския стратег Сън Дзу.

Очевидно към нея се е придържало и американското Бюро за стратегическо управление, предшественик на ЦРУ, което възлага на проф. Мъри съставянето на психограма на диктатора.

В края на своето изследване Мъри разиграва сценарии за края на Хитлер.

Прогнозата му е от психически разпад през успешен атентат, до една приключенска идея - Хитлер да се включи в битка и да умре като герой. Мъри разсъждава и върху идеята за самоубийство и се оказва прав.

Той смята, че е открил някои ключови факти и събития, които определят личността на Хитлер. Вижте в галерията кои са те.
#1 Никой 29.03.2015 в 17:34:36

Тези от ЦРУ затова подобни глупости май не са могли да сломят Хитлер, а са чакали Сталин да им свърши мръсната работа

#3 boris 29.03.2015 в 21:51:43

От статията, единственото което не се разбира е - какви причини виждате в това да публикувате тези долнопробни глупости? Нито сме 43-та, нито има в публикацията някакви факти от исторически интерес. От явните фантазии на които този "професор" основава предположенията си може единствено да се заключи за доста нестабилното му психическо състояние. Нещо типично, между впрочем за психологията- там трудно се прави разлика кой доктор, кой луд.

Новините

Най-четените