Съобщенията за смъртта на Борисов са силно преувеличени

След 4 дни мълчание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов произведе новина, която накара социалистите на "Позитано" 20 да не слагат още шампанското да се изстудява.

Лидерът заяви, че внасят жалба в Конституционния съд за касиране на изборите заради нарушения ден на размисъл с произведения скандал с бюлетините в печатница "Мултипринт" в Костинброд.

За дните на мълчание се видя, че Борисов е успял да се овладее и отново е в типичната си биткаджийска форма. Известно е, че не понася загубите - дори на карти и футбол.

Новината втрещи политическите сили, които вече готвят правителството и разпределят министерските постове. (Най-добре да останат на стенд-бай.) Явно стагнира БСП, защото близо час след края на брифинга на ГЕРБ социалистите не успяха да произведат коментар, а по-късно на пресконференция Станишев определи исканията за касиране като "нелепи". Лидерът на ДПС Лютви Местан все пак каза по БНР, че с иска за касиране ГЕРБ на практика са признали загуба на вота.

Президентът Росен Плевнелиев, който също по закон има право да сезира КС за касиране на вота, вече се произнесе, че изборният ден е протекъл нормално и оттук нататък трябва да се бърза със съставяне на кабинет. Това е националноотговорната позиция, каза държавният глава, който най-вероятно вече се виждаше и като архитект на бъдещия кабинет.

Служебният премиер Марин Райков, който, като глава на правителство, по закон също може да иска касиране на вота, даде същата добра оценка за 12 май, както, впрочем, и политическите сили, дори и загубилите като ДСБ.

След като доста мълча, ЦИК най-сетне днес, след изявлението на Борисов и ГЕРБ, се произнесе, че денят за размисъл не е нарушен заради разгласения през TV7 скандал с акцията на прокуратурата и ДАНС, извършена по сигнал на социалистката Мая Манолова.

Нещо, което не направи и в самия ден. Вместо това, глоби телевизията за повторение на интервю с лидера на БСП Сергей Станишев, излъчено в 1 през нощта.

От изявлението на членовете на ЦИК излиза, че за да разбере ЦИК за скандала, някой трябва да я сезират. Ужас! Не гледат националната и известна телевизия TV7?! Оттук нататък денят за размисъл най-добре да отпадне, защото не е никакъв ден за размисъл, а за насилие над избирателите.

Прокуратурата продължава да твърди, че просто си е свършила работата на 11 май. Главният прокурор Сотир Цацаров, който също би могъл да иска касиране на вота, но няма да го направи, категорично отхвърли възможността да сезира КС заради нарушения по време на вота. (По закон могат да го направят президентът, главният прокурор или 48 народни представители.)

Цацаров брани позицията, че случилото се в деня за размисъл не е опорочило изборите, тъй като откритите в Костинброд бюлетини не са стигнали до избирателните секции. Но не коментира как произведеният шум е повлиял на избора на гласоподавателите.

Според Изборния кодекс и ВАС може да сезира КС - ако бъде сезиран. Може да е дошло време шефът му Георги Колев да се прояви ... като лоялен гражданин. (А ВКС също би могъл да сезира КС.) "Правен свят" съобщи, че всяка партия, участвала в изборите, може да оспори законността им чрез своето ръководство, без да е необходимо да се чака сформирането на парламент, както днес се произнесоха някои експерти. Кандидатите за депутати също могат да сторят това и самостоятелно

Най-сетне да видим и как работи този Конституционен съд, така мъчително окомплектован в края на управлението на ГЕРБ. Сега вече и на слепия стана ясно защо беше оная битка за Венетки и Гогушевки.

А БСП да се молят да не паднат жертва на компромата си, пардон - на сигнала. Едва ли ще са в състояние да осигурят същата мобилизация на повторни избори. Но винаги може да извадят едни протестиращи тук-там, които да палят факли и крещят срещу "погазването на свободния граждански избор на българите" (добре звучи, нали?).

#1 daysydogy 16.05.2013 в 15:15:46

Що ли мълчат и гЕрбавите л....мети - пак ще се бъркаме по прокъсаните джобове, за да задоволим тиквените амбиции...

#2 k_koev 16.05.2013 в 16:56:25

Ако имаше прокъсани джобове, нямаше да пишеш във форума. Тия дето са с прокъсаните джобове - те не могат да пишат и неграмотно даже. Те обаче са такива не от преди 4 г., те са такива от 20 и повече години. Вината за тях не е само в ГЕРБ, а във всички преди тях най вече.

#3 boris 16.05.2013 в 17:26:29

Има логика - циганите пак ще кажат Дай ако има нови избори скоро. ББ ако нищо друго не умее - със сигурност умее да вади победи и от най-тежките удари Но то май ще има избори и без касиране. Ако не сега то след няколко месеца - защото комунистите подпалиха фитила на хората, а не се сетиха че огъня може да дойде на техния гъз. И не знам каква е тази национално отговорна позиция- то май без правителство и парламент е най-отговорната позиция.

#4 Бояна 16.05.2013 в 19:00:57

Позицията на Б.Б. е незащитима, каквото и да му се преписва той е вече пътник и КАТЕГОРИЧНО извън политиката.Ще бъде за него добре , ако остане и извън клиентите на прокуратурата, но..., както той употребяваше приятели и политически противници като ненужни салфетки , дойде време и други да постъпят с него по абсолютно същият начин!

#5 deowin 16.05.2013 в 19:24:18

>той е вече пътник и КАТЕГОРИЧНО извън политиката Същото казвахме и като му падна правителството преди няколко месеца, изгонено с ритници от народа поради некадърност. Това, че в България не се случват закономерните последствия от действията на политиците, е много тревожно. Ако в системата напълно липсва рационалност, то тя не може да работи. Дори и лошо, както беше досега.

#7 варна 16.05.2013 в 22:25:27

will ding не разбра ли толкова години по форумите че постове повече от три изречения не се четат Ами другия под теб не разбирам колко ограничен трябва да си да твърдиш за политик спечелил над 1 100 000 гласа че е политически труп

#9 MacAllister 17.05.2013 в 00:38:31

варна, Борисов се оттегля бавно и плано напълно по плана, в който и той участва, но не ми е това мисълта - 1.1 *10^6 гласове (май са по-малко) нищо не значат - преди 25 и повече години кажи-речи 100% бяха комунисти и си представяха "оправяне" на проблемите само от по-добри комунисти от настоящите комунисти. После целия тоя порядък стана труп въпреки наистина искрената подкпрепа от почти всички. Всъщност доста малко хора четат сериозно и непрекъснато фантастика, поне аз на това отдавам склонността им да се отдават толкова дълбоко на фантасмагории - ГЕРБ е такава, БСП беше ама сега май даже ги мързи и да се преструват, ДПС - Ох не ми се говори, Атака - партия за национално усмиряване - абе все фантасмагории. Ако наистина искаме ефект трябва масово да правим неочаквани неща - ама ако взема да ги кажа (както се е случвало преди) веднага почват разни спорове пак в рамките предписани от телевизора - хем всички съгласни, че е театър, хем не дават да излезем от ролята. Колкото до Борисов - запитай се той за какво е клапан - за Атака е ясно, за ДПС също, БСП е малко по-особен случай заради историческите натрупвания, но ГЕРБ е клапан като останалите - сети се за какво и никога повече няма да говориш за тях и другите - чарк от същата пбъркана машина.

#10 don Pozo 17.05.2013 в 08:30:59

Грешни са ви съжденията на база сегашните резултати. При нови избори ще гласуват 20%. Познайте кой ще е победител. И наистина не се увличайте в дълги тиради, четем първите три изречения.

#11 sizif 17.05.2013 в 09:11:36

Хайде да посмятаме – Бойко твърди, че скандалите са смъкнали около 6 процента подкрепа. Това прави около 4-5 депутата още и е далеч от мнозинството от 121. Това от своя страна ме кара да се замисля как ли щяха да изглеждат нещата с още 350 000 гласа. Май някой в ГЕРБ смята доста добре и знае какво е състоянието на изборния пазар доста добре. Кой може да има такава информация- а, то Цветанов е май най- близо до такава информация. Другото, което ме подразни много е твърдението на Бойко – В моята си партия ще си правя каквото си поискам- да де, ама като си такъв мъж върни държавната субсидия която взехте през годините. Така излиза, че се правиш на мъж на мой гръб, а на всичко отгоре за парите, които са взети и от мен отчет няма. Това наричам голяма наглост. От всичко досега разбрах, че и църква нямаме. При толкова клетви- нагли лъжи, досега поповете трябваше да отлъчат Бойко от църквата. Цирк голям. Всъщност от това досега е явно, че Бойко няма да остави властта така. Просто трябва да си тръгне като мъж, за да се подготви да доразсипе държавата после още. Псевдо - социалистите (но истински капиталисти) естествено ще се провалят и тогава Бойко ще яхне пак белия кон. Дотогава най-важната му задача ще е да убие малките партии, защото те май са най- опасни за чудесния му ред Май максимата – след мен и потоп е на път да се изпълни, просто защото хората в България не четат и не мислят. И познайте кой ще се удави- ние. А старите мутри гордо ще са стъпили на главите ни, с надежда водата да не стигне до тях. Само че, май няма да е така този път……

#12 варна 17.05.2013 в 09:43:36

май съм объркал форума, тук се пише по много ама кой ги чете постовете не знам. MacAlister сигурно е секретарка на другия като се съберат могат да напишат книга. Само погледнете София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе за кого са гласували, помислете с тия кратуни, демокрацията е жива в големите градове никой не иска комунисти и делян добревци.

#13 Svelini 17.05.2013 в 12:06:58

Слуховете може да са преувеличени, но са верни. Вместо да иска касиране на изборите ББ може да поиска повторно броене. Това ще е значително по-евтино от нови избори, пък и ще се види колко от бюлетините са фалшиви. При броенето някой да е гледал дали отговарят на стандартите самите бюлетини и печатите по тях? Една Венецуела го направи. http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-news206459.html

#14 Оня Дето Го Трият 17.05.2013 в 12:24:23

Свелини Две новини дойдоха от Венецуела в новинарския поток тези дни (вижте сами ако не вярвате) Едната е, че в страната има недостиг на тоалетна хартия, а другата е че се налага повторно броене на бюлетините и изборните книжа. Дали има връзка между двете не мога да кажа, но ако липсват бюлетини подозирам къде са

#15 Svelini 17.05.2013 в 12:41:07

Оня, новината за тоалетната хартия е доста любопитна. Аз си спомням времето, когато и в България липсваше този артикул и по онова време внасяхме. Развахме се много на ярките цветове, които имаше. С този факт можем само да се успокояваме, че има страни, които са поне 25 години назад. Но с броенето във Венецуела се справиха. Агенциите посочиха че 0,02% от преброените бюлетини се отличават от обявените резултати.

#16 Оня Дето Го Трият 17.05.2013 в 12:54:00

Абе и аз си спомням как се редяхме за тоалетна хартия, ама върви го обясни това на феновете на Уго Чавес, че тия са 25 години зад нас.

#17 Rowan 17.05.2013 в 15:13:18

Хаха, като споменахте тоалетна хартия, измислих евтин и неощетяващ много националния бюджет начин за гласуване. Просто пускат на пазара тоалетна хартия с ликовете на партийните лидери и резултата се отчита обратнопропорционално на потреблението. Пари е се похарчат само за статистическото отчитане на вота, а хартията така или иначе си я ползваме...

Новините

Най-четените