Гьолът на БСП

Не е ясно дали АЕЦ "Белене" е панацея, както ни убеждават социалистите, или пенкилер. Факт, че е гьол - и така и не стана сделка.

В междуметията между гьола и неслучилата сделка по време на тройната коалиция беше удавен един 1 милиард (лева). За четирите години на ГЕРБ - още няколко десетки милиона, и новите двайсет за всенародното допитване след 3 дни.

Но сега въпросът е друг. Не този за референдума, а защо и как тройката, предвождана от БСП, изхарчи тези стотици милиони левове, без да има правно основание за това, тъй като договор липсва. А липсва, защото не е подписан - въпреки "панацеята "Белене".

Редно е преди да употреби толкова пламенни речи, БСП да обясни в чии ръце отидоха милионите, щом така бранят мечтаната си от времето на Байтошова България АЕЦ край Белене. Която, впрочем, България отказва за първи път в началото на 90-те.

След 27 януари се очаква проектът да стане история - или не... Дължат обяснението поне от уважение към твърдия си електорат, който ще направи репетиция на избори на първия ни демократичен референдум.

Защото от милиарда ни остана само гьолът. За реактора, произведен преди повече от 30 години и престоял над 16 на дунавския бряг, произведен през 80-те години на миналия век за АЕЦ "Белене", "Атомстройекспорт" плати 205 млн. евро и го откара да работи на Калининградската АЕЦ в Русия. И тези пари отекоха.

Вместо празната площадка на несбъдналата се АЕЦ, тройната коалиция можеше да построи около 240 км магистрали с този милиард, ако вземем цена от 2.1 млн. евро за километър, както е при "Тракия".

С други думи трасето между София и Бургас вече можеше да бъде завършено изцяло. Или пък магистралите "Струма" и "Черно море". Кабинетът на Станишев спокойно можеше да построи двата лъча на софийското метро, въпреки че тогава кмет беше Бойко Борисов, или дори да реши проблема с изтребителите, като купи въпросните 9 военни самолета втора ръка, чиято цена се движи между 700 млн. лева и милиард.

Колко пропуснати първи копки и прерязани ленти.... колко още бюлетини в урната.

Да си представим, че предишният кабинет беше завършил магистралите, вместо да налива пари в кацата с двойно дъно "Белене"... о, чудо. Та тогава правителството на ГЕРБ щеше да има други приоритети.

Например здравеопазване - и закупуване не само на апаратура, но и реновиране на болниците, образование - и подкрепа на талантливи деца, нови физкултурни салони в училищата, повече спортни зали, а защо не и по-високи пенсии?

Така големите приказливци от "Позитано" 20 не само щяха да отнемат едничкото удоволствие на ГЕРБ - да строи, асфалтира и бетонира, но (вероятно) нямаше да загубят и изборите - дори и след ония думи на Доган.

И сега пробутват на народа уж съдбовен референдум, от който нищо няма да зависи - тъй като няма да достигне изискваната по закон активност и участници.

Но едва ли вече има здравомислещ човек, който да не е наясно, че АЕЦ "Белене" е политически проект, а не икономическа кауза.

Затова преди референдума Станишев и компания ни дължат още един въпрос - ще рестартират ли проекта, ако дойдат отново на власт? Както и дали биха се коалирали отново с ДПС? И отговорът трябва да е еднозначен, а не витиеват.

Важно е да знаем отговорите

Важно е да знаем тези отговори. Очевидно социалистите започват предизборната си кампания с "Белене". Но само това не интересува избирателите. И няма нужда да се правят на Нострадамус, предричайки непосилно скъп, вносен, чужд (ТУРСКИ, о, боже!) ток, който ще докара още бедност по жиците във всяко българско семейство.

Прокобите са изпитан маниер да се сащисат още повече и без друго лудналите българи. Доказано е, че най-лесно се манипулират тревожни и несигурни в бъдещето хора.

БСП се опитва да изнесе целия дебат "за" или "против" АЕЦ "Белене" извън себе си - и извън отговорността за собствените си действия по време на управлението на тройната коалиция.

Не отчита за какво са изхарчени милионите, изобщо игнорира тези въпроси, както и най-важния - защо не финализира договора за строителството, когато беше на власт.

Кое е дало основание да се изхарчат толкова много публични средства, без да е ясно дали централата ще се строи или няма да се строи?!

Значителна част въпросните пари не са налети в българската икономика, а буквално са изнесени в Русия. Поне да бяха останали за български фирми, участващи в проекта.

Лирически герой с тъмни очила и кожено яке, прототип на мутра, обяснява, че ще внася ток, след като няма втора ядрена. Лайтмотивът е, че внос значи далавера. И това е клипът, с който най-старата ни партия агитира "за" АЕЦ "Белене".

Цинизмът е очевиден, след като Втора атомна е чиста проба внос от Русия - от реактора до горивото. А клипчето е слабичко и откъм идейни внушения...

Но отговорът на въпроса ще рестартират ли АЕЦ "Белене", ако дойдат пак на власт, наистина ни го дължат. (Стига преди това да видим публичен отчет къде и за каква цел са изхарчили тези всъщност повече от милиард лева. Мечтайте си!)

И знаете ли защо - поради факта, че референдумът ще се провали, но вероятно ще има най-много гласове "за", а това би им дало основание да кажат: "Ето, народът така поиска". Или: "Все пак народът не отхвърли "Белене".

А народът плюска лук, не милиард.

#1 Оня Дето Го Трият 24.01.2013 в 08:56:17

"..Значителна част въпросните пари не са налети в българската икономика, а буквално са изнесени в Русия. Поне да бяха останали за български фирми, участващи в проекта..." Поне да бяха..... А рекламата по ТВ казва, че ще се открият 60 000 работни места! Шейсет шиляди, човече! Тия на ръка ли мислят да я правят тая централа, атомите на ръка ли да ги въртят вътре, та 60 000 нови работни места !? Бахти и наглеците

#2 paloff 24.01.2013 в 10:26:58

Съседа гледам си сложил перка в двора, от ония хубавите дето генерират ток, разправя много по-добре било и сега не плащал за ток ами си го произвеждал сам... Хубаво викам, и аз искам така, ама после като разбрах колко струва перката май ще взема да се откажа. Е то бива ли да си заложа къщата, да тегля кредит, че да рискувам накрая да си загубя къщата барабар с новата ми перка...

#3 buba-2 24.01.2013 в 11:24:40

Че те бсп кога са излизали от властта?!

#4 Дебел 24.01.2013 в 11:26:40

Съгласен съм с автора,само че не съм видял досега комунист да носи отговорност и да казва истината При тях работата е,че все някой друг е виновен и трябва да бъде наклеветен,просто философията и начина им на мислене са такива.......

#5 LaForce 24.01.2013 в 11:37:10

да бе нагли мръсни копелета - искат да дават работа на хората... искат да развалят рахата на убийците които докараха над 95% от българите до невъзможност да си позволяват нормалните неща, искат да развалят рахата на банкерите заради които в момента цели български семеиства се самоубиват... как така ще има работа за толкова много хора... животът е само за избрани

#6 Qrio 24.01.2013 в 11:48:05

LaForce - ти сериозно ли си мислиш, че АЕЦ Белене би дало работа на 60,000(!) човека? Само за справка - безработните са 390,000. Или с други думи - само Белене би намалило броя с 16%? Хайде по-сериозно ;) Да не говорим за "Милиардите, които ще потекат в Българската икономика" - пак от същия агитационен клип. Ще потекат ... ама в джобовете на партията майка ;)

#7 lele male 24.01.2013 в 12:03:30

Някой знае ли какво би станало, ако никой не отиде да гласува на парламентарните избори?

#8 Оня Дето Го Трият 24.01.2013 в 12:13:23

lele Би станало това, че ще отиде само мобилизираните с червената пара (от онези потънали 1-2 млрд.) и ако има малко повече ДА-та, тоя наглец от снимката горе ще вика "Ето виждате ли, народа ни подкрепя (иска да окрадем още от тоя проект)" 60 000 работни места, не спирам да се смея. Новия АЕЦ явно е проектиран да работи на педали или с гребла

#9 Meteora 24.01.2013 в 12:23:09

ЛЕЛЕ, Ще стане "мътна и кървава"! Аз заради това още в петък сутринта пътувам надалеч!

#10 YOLE 24.01.2013 в 12:24:39

Тоо горе какво гледа? Дали му идва диагнозата?

#12 Оня Дето Го Трият 24.01.2013 в 12:49:30

"...1.Като е толкова непосилно скъпо, как нашите бащи построиха ядрена централа с 6/шест!/блока..." Ми много просто бе Бойче - държавата я плаща - всички вземат по 200 лв. заплата, колкото да не умрат и ето ти АЕЦ. Баща ти и хабер си е нямал, че му плащат 200 вместо изработените от него реално 800 примерно, а с останалите държавата е могло и космодрум да построи ако иска......но по-често са отивали в джоба на Станишев (баща) Сега Станишев (син) прави същото, но ти не щеш да си даваш от твойте пари за централа, както баща ти.... "..2.Как така руска АЕЦ, построена в Турция е печеливша, а същата руска АЕЦ ,построена в България ще е губеща и едва ли не ще ни докара до катастрофа?..." Ми те така - дотук само за гьола са отишли 2 млрд. Смятай още колко милиарди трябват по тая схема докато се стигне да пуснеш копчето. Даже Станишев горе се взира и не им вижда края И стига се сравнява с Турция. Комшията ти кара ново БМВ, а ти даже и кола нямаш....кога стигнеш Турция по икономика тогава им завиждай И кога завършиш нещо по-смислено от Бургаския Свободен, та да не задаваш такива тъпи въпроси

#13 Ex Freerider 24.01.2013 в 13:25:08

В неделя всички на валса! Паветата по комунетата! http://www.youtube.com/watch?v=KKOSWU2NoXA

#15 delight 24.01.2013 в 13:49:20

Този хамстер горе защо си е заслонил очите с ръка? Слънцето ли му пече или ядрена гъба му боде очите? Не, сигурно гледа кога ще започне строежа на аец-а, че му привършват джобните

#16 YOLE 24.01.2013 в 14:04:52

Който познае пичели.

#17 delight 24.01.2013 в 14:07:29

17YOLE | 24.01.201314:04 Който познае пичели. ----------------- Лична жица до аец-а Млъквам ,че да не преча на сериозния дебат

Новините

Най-четените