Спрете ужаса

Кръв, смърт, ужас ... Видяхте ли добре?

Ако не сте, няма страшно.

Защото услужливите български медии ще ви пренесат от дивана на мястото на инцидента. Няма да пропуснете и секунда от страданието на жертвата. С висококачествени кадри, на първа страница, в извънредни емисии, независимо дали искате или не.

Тика ви се в очите, защото „това продава". Не са малко главните редактори, които възпитават своите репортери в тази извратена логика. В организирана злоупотреба с правото на лична неприкосновеност. В изнасилване на т.нар. журналистическа етика, уважението - и човещината.

Маркетинговото кредо „болезнена смърт" днес тържествува в обективите и камерите на поне 20-тина медии, очакващи пред сградата на президентство политическите консултации, свикани от Росен Плевнелиев. Вместо това, те заснеха самозапалилата се жена.

За нея вероятно вече сте разбрали, защото половин час по-късно интернет медиите избълваха десетки снимки от първа линия, без да се интересуват от правата на жертвата, възраженията на нейното семейство и близки, без да се запитат как ще ги възприемат рисковата аудитория, децата, възрастните.

Очаквана реакция за българската действителност, ще кажете, далеч от западните медии, които винаги скриват лицата на жертвите. Тук само се сещаме за куп други HD-документирани случаи - и куп препоръки на институции и организации за отговорно отразяване на насилието в медиите. Глас в пустиня.

Не е журналистика, когато жертвата стане втори път жертва на камери и фотоапарати, за да бъде изложена като рядък медиен екземпляр, напук и на емоционалната вреда, нанесена на зрителите. На тях, разбира се, би трябвало да им харесва.

Не е журналистика, когато последните мигове на „жената-факла" са по-интересни, отколкото важните въпроси с чия кола се е озовала там или е дошла пеша, откъде, защо никой не й е обърнал внимание на фона на полицейската охрана...

Затова ужасът трябва да спре. Като начало, може да замаскират кадрите с „горящата факла". Щом като първо са тръгнали да я снимат, а не да й помогнат.

#5 boris 03.11.2014 в 22:14:50

В България крият имената и лицата само на извършителите на престъпления, на жертвите- не. Тях ги показват навсякъде като панаирджийска мечка. Това трябва да ви е добре известно, защо ритате против традицията?!

#8 VK 04.11.2014 в 07:10:51

Последните двама - най-добре потърсете специалист, щото явно имате проблеми! То е и нормално, след всичката помия, дето се излива от медиите. Дали не е това и целта? Ако човек се самозапалил, това не е новина, а показва, че му е лопала дъската! Всеки има някакви проблеми , но никой нормален човек не ги решава по подобен начин. Това не е решение на никой проблем! А хора, които намират за нормално зяпането на подобни сцени, са меко казано със садистични наклонности и имат сериозен бъг в главния компютър.

#9 Bono-2 04.11.2014 в 08:55:28

За мен това някой/я да се запали не е новина. Това си е личен проблем и не виждам защо този човек го прави обществен. Медиите отдавна съм ги отписал (с някои изключения). Не искам да гледам горящи хора Live, освен ако не е в цирка. Пак казвам, това не е новина.

#10 partci 04.11.2014 в 10:45:50

Мануелче, едно е да съобщиш новината, че някой се е самозапалил, друго е да показваш кадри на страданието му в HD от една ръка разстояние.

#11 паяка 04.11.2014 в 11:13:51

Промивачите на мозъци вече могат да се похвалят с порасналото и биологично съзряло поколение, способно да има и свои деца, които да възпита по свой образ и подобие в нихилизъм, безчувственост, хладнокръвно наблюдаване на страдание, егоцентризъм, егоизъм, разгулност, нечистоплътност във взаимоотношенията, пренебрегване на всичко свято за инакомислещите. А дано им преседне този успех. И ще стане, защото махалото ще се върне. Равновесие винаги има.

#12 Citizen X 04.11.2014 в 11:37:29

Паяче, т. нар. промивачи имат своята роля, но нека не забравяме, че всеки отделен индивид прави своя избор. Към какво ще посегне и кой ще е неговия идол. Едно време по испанските телевизии даваха всичко ънкът, например катастрофа - кръв, черва и крайници, но с цел зрителя да се стресне и да мисли като седне зад геврека. Като видях тук, колко сеирджии са се събрали и снимат едно полумъртво, немощно женско тяло така ми скача адреналина, че се радвам, че вчера не се случих там. Поне един щях да го бия, докато в главата не заприлича на самозапалилата се жена. В тая държава верно плъховете са мнозинство, явно...

#14 паяка 04.11.2014 в 12:17:04

Ситизен, всеки отделен индивид ще избере сам, когато е достатъчно зрял за да прави избор. Психиката и мозъкът на децата са много плодородна почва и подхванат от невръстна възраст и измоделиран по зададения проект, продуктът разцъфтява. Статистиките отчитат голям процент разтрогнати бракове и хора, живеещи без брак - също. И в двата случая, децата, оказали се принудително в такива неособено здравословни условия, са в неизгодната позиция да не усещат подкрепата на големия силен мъдър човек, какъвто би трябвало да е родителят. А родителят е най-добър, мъдър и силен, когато е в семейство. И ето го резултатът - тези изгубени деца са прикоткани под крилото на хищниците. Те ги научиха, че може да се живее и без любов, че може и без етика, че няма значение партньорът ти от кой пол е и даже дали ти е кръвен роднина, че не е опасно да си инжектираш една доза венозно щастие. Важното е да се чувстваш победител, независимо за колко време и с цената на какво.

#15 Дракон с кисело зеле 04.11.2014 в 12:17:53

Мануела, от новина до новина има разлика. Естествено, че самозапалилата се жена пред президентството трябва да бъде отразена в новините, но... Да кажем, че не е нужно да става с "ШОК! ЕКСКЛУЗИВНО! ЖЕНА СИ ДРАСНА КЛЕЧКАТА! БОЙКО Е ВИНОВЕН! ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ СЛУЧКАТА!", когато същата информация може да се предаде много по-спокойно. За нещастие дори новинарската журналистика отдавна вече търси преди всичко жълташка сензационност и една подобна новина се изтисква до последно, без журналята да се замислят, че засегнатите в нея всъщност имат право да бъдат оставени на спокойствие. Че "Жена се самозапали пред президенството" всъщност не е новина от общонационално значение и няма нужда камерите да я следят 24/7. Че постоянното тикане на камери и микрофони в случая в действителност не обогатява получената в началото информация по никакъв начин. Че хората гледат подобни видеа точно както гледат някоя тежка автомобилна катастрофа - без да им пука нито за жертви, нито за извършители. Привлича погледите, зрелищно е по някакъв извратен начин, но това е. Нищо повече.

#17 delight 04.11.2014 в 14:08:23

Не искам да звуча като сноб, но вече 4-5 г. не гледам ТВ. Това новини, публицистика, блокове - игнор. Спестявам си голяма доза простотии. Безспорно случката с жената е трагедия, а да излъчваш кадри с горящ човек е зверско. Според мен едно е да съобщиш новината за случилото се, друго е да гадаеш с ококорени очи за причините (понеже никой не знае защо го е направила) на фона на любителски кадри с горящ човек. Така новината остава на заден план за сметка на „жълтото”. А понеже се намесиха и децата, не вярвам деца да следят централните новини със затаен дъх. Не ми се връзва просто. PS. Хора, вие наистина ли гледате новини по телевизията?

#18 niemen 04.11.2014 в 15:01:09

Дракон с кисело зеле: Мануела, от новина до новина има разлика. Естествено, че самозапалилата се жена пред президентството трябва да бъде отразена в новините, но... Да кажем, че не е нужно да става с "ШОК! ЕКСКЛУЗИВНО! ЖЕНА СИ ДРАСНА КЛЕЧКАТА! БОЙКО Е ВИНОВЕН! ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ СЛУЧКАТА!", когато същата информация може да се предаде много по-спокойно. Точно така, мога да предложа и вариант за много по-спокойно отразяване на новината: Драги зрители, намираме се пред Президентството, където текат консултации по съставянето на най-безценното, мило, красиво и честно правителство. Постоянно влизат и излизат народни водачи, депутати и видни партийни функционери. От тях лъха решимост и едва доловим аромат на Ермес. А дано, крайно време е вече да си имаме едно правителство, че всичко да се оправи и да тръгнат нормално нещата. А че това ще стане, драги зрители, въобще не бива да се съмнявате. Това прочитам в очите на всички колеги журналисти, които сме се събрали тук и очакваме голямата новина. Единственото кофти нещо е, че е малко студено. Какво да правим, за честта на професията ще изтърпим всичко. И все пак, наистина е хладничко, драги зрители. Абе няма ли кой поне един огън да запали, да се постоплим малко. А, разгеле. Най-после.

#20 conscience 04.11.2014 в 15:21:58

Е то днес няма толкова значение дали ще го замажат, нали във фейса все някой ще го пусне чисто и милиони микроби ще шернат. Организираните медии прекалено много се занимават със собствената си роля, малко като неуверен пубер, а някакси забравят да отбележат постоянно западащата им релевантност.

#21 Дракон с кисело зеле 04.11.2014 в 16:29:46

Уф, тоя боклук пак изпълзя от кофата. Разкарайте го перманентно най-после, де...

#22 Ролинс 04.11.2014 в 16:50:21

Кокошият трън на delight, Дочев, ако знаеш какви неща съм правил с дъщеря ти. :mhihi:

#24 паяка 04.11.2014 в 17:48:27

Manuela Gerenova, с тая снимка си неустоима за всички, омекват им коленцата, и вероятно им се втечняват мозъците и им се втвърдяват мъжественостите, ще влюбиш всички в теб.

Новините

Най-четените