Дим да ги няма

"Who's that?", попитал приятелят на една от колежките ми, сочейки с пръст некролога, при това увит в найлон и лепнат на уличния кестен.

Е такова чудо никъде другаде по света го няма. Стълбове, дървета и трансформатори на енергото са облепени с хартиените жалейки, че и рекламни материали. Така на "Почивай в мир, скъпи татко!" компания правят "Зидам балкони", "Бързи кредити до 1000 лева!" или "Купувам естествена коса на плитка поне 50 см".

Сега на това може да се сложи край - в случай че бъде приет законопроектът на двама депутати от ГЕРБ. С него се забранява лепенето на некролози по фасадите на сградите, спирките и уличните стълбове и се определят глоби от 150 до 300 лева за нарушителите.

Според новите правила некролози ще могат да се поставят на специални места и там траурните агенции ще могат да слагат и свои брошури и реклами. Фирмите ще бъдат санкционирани от 500 до 1000 лева, ако не ги спазят.

Може и да не ви се вярва, обаче в България погребенията и опелата са нерегламентиран от закона бизнес. Също като разузнаването и погребалните агенции работят всички тия години без закон.

Сега вече ще ги вкарат. Крайно време беше. Нищо друго да не приеме ГЕРБ до края на мандата, ако прекратят простотията с лепенето на хартиените жалейки де където сварим, пак ще е добро дело.

Първо, няма нужда да се парадира с мъката от загубата, все едно всички ще умрем един ден.

Второ, хаби се напразно хартия, за да съобщим на минувачите, дето им е все тая, че някой си е отишъл преждевременно - или навреме.

Трето, не стига боклукът по улиците, но и стени, дървета, стълбове и кутии на енергото да се облепват с некролозите това на нищо не прилича. Има си табла до или в църквите, има си и гробища.

Четвърто, вече има Фейсбук и Twitter, и едно съобщение там ще свърши работа. Само без лайквания.

Така че нека почиват в мир напусналите този свят. А живите да не ни го напомнят досадно.

#1 Ghost_Preacher 20.12.2012 в 18:04:49

На една моя позната,гаджето(французин) ей така видя на един стълб сума ти некролози и се учуди че и чак ме пита тия хора всичките ли са умрели на това място на западняците им е супер странно това с некролозите,те пък на своя сметка са част от нащия манталитет ,тъй че хората пак ще си ги лепят

#2 partci 20.12.2012 в 18:13:28

Идвали са ми на гости хора от Румъния, Австрия, Барселона... всички до един след като получиха отговор на въпроса си относно некролозите бяха потресени, като някои от тях заявяваха, че това направо ги депресира. Явно защото съм свикнал с това и не ми правеше впечатление, но след тези няколко такива "забележки" и аз започнах да прихващам (и) от тая депресия. Дано наистина направят нещо по въпроса (не само с некролозите ами за всички тия "реклами" на А4) и регламентират нещата, че е ебати кочината навсякъде; бях гледал един документален... репортаж, за това как от катедра "Плакат" на НХА пробиват дупка в стена, облепена с плакати, с широчината и дълбочината на юмрук.

#3 Оня Дето Го Трият 20.12.2012 в 20:06:37

Никакви християни не сме ние - чисти езичници! Както празнуваме разни християнски празници с някакви езически ритуали, така си погребваме и мъртвите с разни суеверия. Едно от които е и въпросните некрозлози, защото какво ще си кажат другите - тия не го ужавават своя човек, щом не са облепили целия квартал с хартийки на всяка кръгла седмица, месец, година и десетилетие от събитието. Лошото е че утре е края на света, а аз не знам какво да правя - 3 пъти да се въртя в кръг ли, да си плюя в пазвата ли, какво ли.....няма измислени и утвърдени ритуали за край на света Ако някой знае, спешно да ми ги каже какво се прави при такъв народен обичай ....и разбира се да не е по-стар стил

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 21.12.2012 в 00:48:50

Един пък мой приятел чужденец ме пита днес, всичко ли друго сме оправили, че дойде ред за забрана на некролозите.

#5 imperiall 21.12.2012 в 01:45:08

"Първо, няма нужда да се парадира с мъката от загубата" ; "Второ, хаби се напразно хартия, за да съобщим на минувачите, дето им е все тая," "Трето, не стига боклукът по улиците" _______ Тц тц, ти да видиш затормозяващи отживелици за минувачите дето им е все тая. Съобщението в twitter не е боклук и парадиране, съобщението на местата, където е бил този човек - е

#6 TheSpider 21.12.2012 в 09:43:47

Rodrigo Diaz de Vivar | 21.12.201200:48 Това е изтъркано и тъпо.

#7 Оня Дето Го Трият 21.12.2012 в 10:02:03

Абе, в колко часа ще е края на света днес, че имам малко работа още. знае ли някой? Даже по БиТиВи-то не казаха Простаци!

#8 boris 21.12.2012 в 10:21:32

“Манол коленичи пред гроба на жена си, който беше хлътнал през зимата, и почна да го разравя с широкия си нож. А пръстта гребеше с ръце и слагаше до себе си. И разни дребни животинки мърдаха в шепите пръст, а земята все шушнеше нещо. Скръстил ръце, шепнех молитва. Тогава се показа скелетът, ала най-напред се оголиха костите от кръста до коленете и кафявожълтата паница на женската утроба, разтворена, сякаш смазана от тежестта на пръстта. И имаше тя баграта на земята, на още мокра паница от непечена глина. В костите на тая утроба бяха узрели Маноловите синове, тия кости се бяха разтваряли да излезе от тях плодът, за да ги изпълни нов плод. Полека-лека, като милваше костите, Манол ги разкри една по една и накрая извади жълтата мъртвешка глава. И както стоеше на колене на ръба на гроба, така и остана, като държеше в двете си длани черепа на жена си и я гледаше с наведено лице. Тъй беше седял той преди години, та беше държал в дланите си главата на жена си, топлите й длани и тежките й коси. А не се познаваше дали черепът е на стар, или на млад, на мъж или жена, на хубав или на грозен — беше си само една мъртвешка глава. За много глави ще се говори в тия летописи, преди да се напише „амин“, и стояха сега те на раменете на людете, усмихваха се и гледаха. Тогава Манол тихо издума: — Нищо не пише на челото й. А тя казваше, че всекиму пише на челото какво ще му се случи. И като извади бяла кърпа, той почна да измива с мляко кост по кост и да ги бърше, и да ги слага в сандъчето. А в това време се разнесе звънът от камбаните на скрития в гората манастир „Свети Илия“. Едва звънът отзвъня, и кучетата, които лежаха край каменните кръстове, скочиха на крака и почнаха да ръмжат. И се чу тропот на конски копита. И на завоя на пътя се показа Караибрахим, разорителят на долината Елинденя. След него идеха кръволоците му................... ...................................Когато се върнахме при гроба, Манол ме накара да напиша на челото на жена му годините на живота й. А написах с въглен само годината на смъртта й, та сложих кръст, защото, като помисли човек, само годината на смъртта и само смъртта имат значение и само чрез смъртта си людете показват какво струват.”

#9 vanko1 21.12.2012 в 10:55:45

не знам откъде е дошло тва безумие, мисля, че е се родило в соца, най-подходящото време за такива дивотии в германските провинции съобщението за нечия смърт се обявява в местния вестник, няма нужда да се вее по стълбове и дървета, в крайна сметка който е искал да сподели скръбта на опечалените е бил на погребение, опело и пр. за кво им е на останалите, и да, наистина не им пука на минувачите, а мен некролозите, разлепени навсякъсе ме дразнят колкото и боклукът

#10 lele male 21.12.2012 в 11:19:53

"...Първо, няма нужда да се парадира с мъката от загубата, все едно всички ще умрем един ден." Точно така! Човек се почита докато е жив!!! Оня, краят на света стигна още преди години България, огледа се, почеса се, каза: "Хм, май вече съм бил тук." и си тръгна... така, че не го чакай...

#11 Borracho 21.12.2012 в 12:06:38

Аз си нося маркер с мене си, и често ги разкрасявам некролозите. Понякога стават доста смешни хехе. Why so serious?

#12 Чинчифон 21.12.2012 в 13:20:24

ГЕРБ са прави за некролозите.Но биха си помогнали повече,ако оставят и на обикновените хора възможност да споделят пред медиите което ги вълнува.А медиите да престанат да колекционират и да документират мръсни чаршафи.

#14 imperiall 21.12.2012 в 13:33:59

А аз вървя и ги късам в раздразнение. На мен ше ми съобщават те.

#15 fata morgana 21.12.2012 в 13:43:53

Според мен пък трябва да останат. Така постоянно нещо ни напомня, че не сме вечни на тази земя. Особено въздействащо е, когато запалиш цигара на спирката и се зачетеш, едни асоциации ти идват за добро здраве и дълъг живот....

#16 паяка 21.12.2012 в 15:18:21

ПРОЧЕТОХ НЕЩО И ИСКАМ ДА ГО СПОДЕЛЯ С ВАС...А ТО Е : Последните три желания,на Александър Македонски: Когато разбрал,че е на прага на смъртта,Александър Велики,свикал своите генерали и им съобщил последните си три желания: ...1.Да се пренесе ковчегът му,върху раменете, на най добрите лекари които са били по онова време. 2.Съкровищата които бил придобил(злато,сребро,скъп- ценни камъни),всичко това да бъде пръснато по пътя към гроба му. 3.Ръцете му да останат пуснати извън ковчега,за да се виждат от всички. Един от генералите,учуден от необикновенните желания,попитал Александър за причините. Александър Македонски,му обяснил: 1.Искам най-видните и добри лекари да вдигнат ковчега ми,за да показат по този начин,че ДОРИ И ТЕ СА БЕЗСИЛНИ ДА ЛЕКУВАТ, ПРЕД СМЪРТТА!!! 2.Искам земята да се покрие от съкровищата ми,за да могат всички да видят,че БЛАГАТА КОИТО ПРИДОБИВАМЕ ТУК.....ТУК ОСТАВАТ!!! 3.Искам ръцете ми да се люлеят от вятъра,за да могат всички хора да видят,че ИДВАМЕ С ПРАЗНИ РЪЦЕ НА ТОЗИ СВЯТ И С ПРАЗНИ РЪЦЕ СИ ОТИВАМЕ ОТ НЕГО„когато свърши за нас НАЙ ЦЕННОТО КОЕТО ИМАМЕ–ВРЕМЕТО!!! ВРЕМЕТО Е НАЙ-ЦЕННОТО СЪКРОВИЩЕ, КОЕТО ПРИТЕЖАВАМЕ,ЗАЩОТО Е ОГРАНИЧЕНО.Можем да правим пари,но не можем да правим ВРЕМЕ.Когато посвещаваме време на един човек,ние му даваме една част от живота си,която никога не можем да възстановим. ВРЕМЕТО Е НАШИЯ ЖИВОТ. НАЙ–ДОБРИЯТ ПОДАРЪК,който можеш да дадеш на някой,това е времето,ТВОЕТО ВРЕМЕ!!!

Новините

Най-четените