По сценарий на МВР

Разследващ журналист у нас вече може да се нарече всеки с микрофон в ръка, който ходи и разпитва някакви хора за други хора, подбира си точните думи и ги предоставя като истински факти.

В случая става дума за репортер на Нова Тв, чиято гледна точка за скандала със семейство Начкови, което преди три седмици се оплака от полицейско насилие, бе излъчена тази сутрин.

Разбира се, че е важно да се знае занимава ли се Петър Начков от Мировяне с контрабанда на цигари без бандерол. Но тук виждаме изфабрикуване на виновност - само със средствата на "журналистиката" - за да се омаловажи фактът, че му е нанесен побой. (Позволяваме си да наречем полицейското насилие факт, тъй като за него имаше и медицински документ, и наказани служители на МВР).

Скандалът в обществото, освен това, избухна не заради бити от полицаи невинни хора. А заради това, че изобщо са били бити хора. В тях в крайна сметка бяха открити само 5 кутии цигари без бандерол. Но да не би, ако бяха 500, си заслужаваха боя?

От внушението на репортера Иванов излиза, че - да. Той интервюира набързо достатъчно „свидетели", които да кажат, че „Петър Начков си вади хляба само с търговия на цигари, нищо, че се прави на Дева Мария по телевизията."

Според разследването на Иванов, Начкови са снабдявали много хора с цигари, някои от които свидетелстват за това, включително две сервитьорки - бивша и настояща - които потвърждават, че заведението, в което работят, преди месец е било снабдено с контрабандни цигари. Кое е заведението, кой е шефът - остава мистерия. 

Репортерът Иванов стига и до кратък разговор с лекар, който хвърли един поглед на медицинското свидетелство на Начков и отрича описаното там да може да се нарече побой.

Напомняме, че в медицинското е записано, че при прегледа на Начков са установени: кръвонасядане на горния клепач на дясното око; кръвонасядания в областта на двете гривнени стави; кръвонасядания на десния крак; охлузвания на двата крака. Според направилия прегледа д-р Атанас Николаев Христов, тези увреждания са в резултат от действието на твърди тъпи предмети и могат да се получат по време и начин, както съобщава пострадалият. Мнението на д-р Христов обаче липсва в репортажа.

Изобщо, той като че ли е направен по сценарий на вътрешния министър Цветан Цветанов, който покрай скандала заяви, че „Невинаги трябва да приемаме за 100% достоверно това, което казват лицата, засегнати от полицейска операция".

И още - ако Иванов е събрал достатъчно „доказателства", че въпросното семейство се занимава с контрабанда на цигари, защо не потърси отговор от разследващите във връзка с разкритието си?

Не е ли малко обидно, че национална медия за пореден път заема субективна позиция, опровергавайки всеобщото мнение, че полицейското насилие не е мит.

Ще кажете, че мислещите хора не гледат телевизия и може би ще сте прави. Но то страшното е, ако такива продукти стигат до немислещи...

#1 Оня Дето Го Трият 13.02.2012 в 13:59:25

А така, мислех че само на мен ми се е сторил съмнителен репортажа сутринта! Е няма такова сккалъпено "разследване" - изсиспани откъслячни реплики от разни пикли-сервитьорки и надъхания глас на репортерчето ....Васил Иванов Учуден съм че точно той е плюл на себе си така...

#2 Enigma 13.02.2012 в 14:18:58

Мдааа, ... доста долна работа, абе тоя човек е много жалък, за какво си е правил целия този труд...!!!??? Тука смърди яко, даже е издирвал хора по скайп. Като цяло тая нефелна история не интересува никого и толкова труд едва ли е, за да ни разкрият някакви невероятни факти...очевидно е платен репортаж. Този журналист едно време му взривиха май апартамента, дали не е свалил вече гащите да го шибат, щото го е страх за жалкия му животец...или просто си е бил путка винаги..., може и парици да му трябват...Съжалявам за нецензурния език и моля за извинение ама теа простотии минават всякакви граници, писна ми да ни мислят за идиоти...бах маму...

#3 Vortep 13.02.2012 в 14:36:59

Не помня какъв точно беше този "Иванов", но се чудя, дали наистина не го биха заслужено?! Това"поизтупване" от праха на историята много ми прилича на "платен репортаж", като този от събота на Мартинчо ... Да са живи и здрави момчетата! И те иска да папка бял хляб, а и да осребрят вече заработеното ...

#4 Fidosov 13.02.2012 в 15:11:38

Благодаря за класификацията, че всеки който не е на мнението на автора е "немислещ" Ползвам телевизията главно като фон и въпреки това много държах да изгледам този репортаж. Не харесвам разследващия журналист по някакви си мои преценки, но "гледната му точка" беше доста по-адекватна за един "мислещ", отколкото тази, която се тиражираше толкова време. И мнението ми е, че тази статия изцяло премълчава ОБЕКТИВНОТО - все едно сме гледали 2 различни репортажа?! - нима не е ОБЕКТИВНО, че камерите показват операция протекла няколко минути, а не такава, каквато се тиражираше навсякъде от "потърпевшите" ? - не е ли ОБЕКТИВНО, че лекаря сложил подписа си под подобен документ е небезизвестен "приятел" на определен контингент?! - не е ли достатъчно, че толкова хора застанаха с лицата си пред камерата? ......достатъчно обективност, която смърди. А относно факта, че е всеки, който си позволява да говори на подобни органи по наглия начин, на който сме ставали свидетели многократно - трябва да бъде РЕСПЕКТИРАН - напълно подкрепя с две ръце!

#7 pier 13.02.2012 в 15:47:42

Фидосов "- нима не е ОБЕКТИВНО, че камерите показват операция протекла няколко минути, а не такава, каквато се тиражираше навсякъде от "потърпевшите" ?" Защо реши, че тези камери, показват операция, протекла няколко минути??? Тя не може ли да бъде орязана за целта на репортажа?? Т.е. супер тъп аргумент. "Не е ли ОБЕКТИВНО, че лекаря сложил подписа си под подобен документ е небезизвестен "приятел" на определен контингент?!" А другият лекар е чист като сълза??? "не е ли достатъчно, че толкова хора застанаха с лицата си пред камерата?" Колко бяха, я ги преброй - едната сервитьорка в гръб, другата по скайп, въобще всичко е съшито с бели конци... А мнението ти, че трябва да се респектира с бой, е потресаващо просто. Ето такива като теб възпитаха медиите. Страшно е верно

#10 My Majesty 13.02.2012 в 15:54:06

Единственото положително нещо, което се случи откакто ГЕРб дойдоха на власт е, че и глухите, и слепите разбраха - В БЪЛГАРИЯ ОБЕКТИВНА ЖУРНАЛИСТИКА НЯМА! Има отделни проблясъци, но те се губят на общия фон на тотално навеждане и слагачество. А журналистчето от Нова е поредният, който се продаде. Да се вземат с Миролюба и онази от "опасни близо" и да направят по една свирка на правителството. Ама в ефир, щото извън ефир по цял ден това правят.

#11 MacAllister 13.02.2012 в 16:36:49

Фидосов, респект може да се налага и с въздържание. Аз мисля, че истината е някъде по средата и към това ме подтиква опита ми. Нали занете ситуацията с бързащите и бутащи се хора на касата на супермаркет, никой не изчаква, псуват си дават си определения, ако се ядосаш само още по-лошо става. Аз правя друго, помирявам всички, усмихвам се, изчаквам, моля касиерката да поизчака и гледам да кажа нещо добро на всеки - това действа безотказно, и на всички им става по-добре, често дори се поразговарят помежду си, вече без злоба и жлъч. Ако същите тия полицаи, които докато ни пазеха на митинга срещу ACTA не ни наричаха комплексари гласно, а доказваха, че те не са такива посредством строга самодисциплина и гордост с униформата и службата си ... тогава можеше да повярвам, че те са единствено правите, но съм виждал достатъчно и от двете страни, за да не вярвам нито на едните, нито на другите. Срещу полицията обаче има допуълнителни доводи, които просто не важат за битото или не съвсем бито семейство - полицията оставя мургавите ни събратя непритеснявани да продават контрабанда, аз съм върл пушач и можеш да си сигурен, че знам за какво говоря. Същата тая полиция не прилага закона поравно за всички и това неравенство далеч не се ограничава до специалното отношение към някои цигани и същата тая полиция не се научи да използва думите "заподозрян", "предполага се", "имаме сведения за", а постоянно раздава "присъди" и не са никак малко случаите, в които извършва напълно незаконни действия и дори се хвали в новините с това. Това предизвиква достатъчно съмнения в чистоплътността на изпълнителната власт, за да не може да се приемат с лека ръка оправдания, в които ежедневно виждаме как се отмества въпроса как и законно ли действа полицията с това виновни или невинни са гражданите изпречили се насреща й. Полицай, който използва подобни доводи и особено пред медии е за моментално уволнение и има страни, в които това се случва. Престъпниците малки и големи са всякакви, призвание на обществото е да замени първобитното "око за око, зъб за зъб" с цивилизована алтернатива, която не просто трябва да отсява опасните елементи, но и трябва да се изпълнява по начин, който да всява уважение и респект - не респекта на бухалката, а респекта на цивилизацията. Практиката полицията да се хвали с качулати, облечени точно като дребни бандити специални полицаи играе лоша шега на МВР и подрива авторитета на цялата институция. Познавам полицаи достатъчно отблизо, за да съм чувал и тяхното мнение (далеч не на идиоти) за практиката наложена от Цветанов, хората с право изпитват страх за работата си - утре призивите за Грузинския почин може да се окажат актуални и обществено приемливи и много от работещите в МВР и да имат вина за едно или друго не са злодеи заслужаващи това към което тика институцията нейния министър. Така, че не са важни само детайлите от случая, но и начина по който се защитава справедливо или не набедения полицай и още повече министър...

#12 fALLEN 13.02.2012 в 16:51:55

нова телевизия лъже не за пръв и не за последен път, докато некой не им ебе майката, я в съд, я по някакъв друг начин. не говоря просто за да си чеша пръстите, имало е съвсем поръчкови репортажи, поръчани от боклуци, за хора, с които работя, опитаха се от новатв да ги окалят яко, за щастие в телевизията вече са само тъпанари и некадърници. този май пак много е изнаглял, дали няма да го понатупат скоро пак?

#13 fALLEN 13.02.2012 в 16:53:46

от всички просташки телевизии в момента в бг, тази, според мен, е най-просташката, с най-калпавия език. разни селяни с кичета ми водят половината предавания. ебаси чалгарията... предпочитам алфа тв, тв скат, канал 3 и т.н. класи над нова са. разбира се, не гледам нищо от години.

#14 fALLEN 13.02.2012 в 17:24:19

претупали са го разследванцето, цъцъцъц. явно не е имал време младежът, че да спретнат нещо по-така... тоя репортаж е малко като "една жена на опашката за олио каза...".

#15 Чинчифон 13.02.2012 в 17:25:39

Не трябва да драматизираме повесението на т.н. разследващ журналист Иванов.Той си е бивш полицай.Или,може би,е журналист под прикритие?

#18 Fidosov 14.02.2012 в 10:57:04

MacAllister Напълно съм съгласен за различните вариации за "респект" и останалото написано от теб. Но знаеш ли за какво се сещам - новините вчера, в които присъстваха току що осъдени престъпници, които не можеха да скрият усмивките си и демонстративно наглото си поведение. Престъпниците нямат респект от нищо! pier; Valentin Zhelyazkov Дали нещо е орязано за целта на репортажа - може да се провери. И моля, без подобно обидно "тълкуване" на аргументите ми. Дали "другият лекар" е чист или не - не знам. Достатъчно ми говори обаче тъжната "известност" на колегата му именно в документи от този тип. Хората застанали пред камерата бяха повече от колкото твърдите и голяма част застанаха с лицата си - изгледайте репортажа отново! А дали ги е "страх" да кажат истината - явно Вие сте доста безстрашни. Не защитавам нито една от страните! За разследващия изобщо не коментирам, но е факт, че е направил доста разкрития, а не си спомням някой до сега да го е уличил в лъжа! Дали е "поръчков" - това остава на неговата съвест. И мнението ми изобщо не означава, че трябва да се респектира с бой - "мислещите" могат да четат и между редовете.

#19 fALLEN 14.02.2012 в 12:01:59

ясно, той доста бил разкрил, а пък мвр след целия цирк откриха 2 кутии цигари без бандерол. с две думи - доста лоша услуга е направил на мвр, той твърди, че има нещо зад неква си врата, което те седмица преди тва не са успели да открият. кой е идиота? според мен журналистчето се ебава яко с мвр.

#20 Bobby_gBG 14.02.2012 в 12:57:48

Точно пък Уебкафето да тръгне да ни говори за платена скалъпена журналистика и за предубедено отразяване на събития... Дето поръчката за плюене по правителството е очевадна от километри... Не казвам че този Иванов не е взел хонорар, сигурно е взел, ама поне всички знаем че е от МВР, а Кафето още не си е казало коя (или кои) партийни централи им плащат за списването на "обективни" критики към правителството... Иначе и аз съм съгласен с написаното от MacAllister. Двойните стандарти на МВР дразнят, при това много. И това са двойни стандарти дето им ги диктуват от толерастичния либерастичен интернационал. И те в безсилието си спрямо "малцинствата" и останалите защитени групи, си изкарват злобата на тези на които им е разрешено да си я изкарват

#21 aissan 14.02.2012 в 14:05:09

На 12.02 2012 ( неделя ) ; Нова телевизия излъчи може би най-нескопосано - скалъпения си репортаж , който явно е бил платен от МВР ! ( с кинти от " даренията " вероятно ) ... Беше представена " нова " версия на случая в Мировяне , която доказа само ЕДНО НЕЩО : Телевизиите в БГ като цяло са опасни за Вашето здраве , и за Вашия начин на мислене ! За такива случаи , Руснаците имат една мого подходяща крилата фраза : " Врёт как Гёббельса " !!! Във въпросното платено оневиняващо МВР мероприятие обаче НЕ станаха ясни много неща ... Като например КЪДЕ отиде скрежта от стъклата , на току що извадената от гаража кола ??? Щото такава скреж НЕ СЕ видя дори и на монтираните видеозаписи които ни бяха показани ! Не стана ясно и кой всъщност лъже за бройката на командосите - Бойко Борисов , или водещия ??? Щото единия каза , че били 22 , а другия - само 4 ( четири ) ! Напишете на Гугъла " плей нова " , влезте в сайта им , и вижте за какво безочие иде реч ! Сега вече със сигурност се убедих , че Начкови ТРЯБВА да осъдят МВР ! Щото лъжите , побоя и измислените оставки НЕ МОЖЕ да са наше нормално ежедневие !!!А най-смешната и по-скоро - най-скандалната част от този поръчков материал беше следната : Докараха в кадър някакъв измислен доктор от ЦСМП - БЕЗ СПЕЦИАЛНОСТ , който се кълнеше , че всъщност побой над Петър Начков НЕ Е имало ! КАК Е ВЪЗМОЖНО , да опровергаваш писмено становище на специалист по съдебна медицина , при положение , че нито си бил там като свидетел , НИТО СИ ПРЕГЛЕЖДАЛ ПОСТРАДАЛИЯ ПАЦИЕНТ ? !? Откога Докторите правят изказвания за пациенти , които ИЗОБЩО НЕ СА ПРЕГЛЕЖДАЛИ ??? И най-вероятно изобщо не са виждали на живо ??? Че от това по- скандално и изфабрикувано репортажче - здраве му кажи ! Кажи бе Докторче - ти преглеждал ли си Начков ??? Къде и КОГА го прегледа ??? В амбулаторния ти дневник има ли отбелязан такъв преглед ??? И колко ти платиха от " Нова " за да говориш нашушнатите ти от тях глупости ??? Това измислено докторче определено ще трябва да докаже в съда личните си свободни съчинения ! ТРЯБВА !!! За да се знае занапред , че ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ да се клепа , без каквито и да било доказателства !!!

Новините

Най-четените