Улици вместо АЕЦ

В епохата на отворените граници, свободния информационен обмен и мобилността на човешкия капитал, държавите все повече се превръщат в доставчици на административни услуги, които се конкурират за най-качествените граждани на планетата.

Това означава, че привлекателността на държавата за привличане на човешки и финансов капитал се превръща в първостепенна цел във всякакви национални стратегии.

Единственият начин да се постигне напредък в България е да се увеличи привлекателността за правене на бизнес, а постепенно държавата да става и по-приемлива за живот.

Държавата е преди всичко среда и нейната грижа трябва да е насочена към подобряване на тази среда - била тя за бизнес, култура, наука или просто за добър живот. Необходимо е подобрение в пространството на човешката дейност, правилата и инфраструктурата.

Такъв поглед отведнъж пренарежда националните приоритети. Какво ще кажете

Вместо да строим АЕЦ

например да асфалтираме всички улици по българските села, да оправим уличното осветление, водопровода и канализацията, да озеленим градинките, да санираме максимално количество сгради за енергийна ефективност?

Сумата би била почти същата. Но ефектът ще бъде много интересен.

Вместо още един радиоактивен гьол, ще получим държава, в която е лесно и интересно да се пътува, да се живее, сметките за отопление са малки, а и е просто приятна за окото. В която можеш да ползваш едновременно благините на чистата природа и предимствата на технологичното общество. Уморените от урбанизация европейци, а и българи, поне ще обмислят сериозно варианта да се преместят на някое по-зелено и по-евтино място, като запазят скъпоплатените си дистанционни работни места.

„Интеграция" е ключовото понятие за следващите 10 години

Европейският съюз ще се интегрира. Ще интегрира външни държави. Държавите ще повишат вътрешната си интеграция. Ще се интегрират икономическите региони. Поради евтините комуникации, ще се появят нови връзки между отдалечени части на света, т.е. ще има още интеграция.

Това означава, че изключително значение ще придобият инвестициите в инфраструктура, която е скелетът, на който се крепи заедно целият този организъм. В такъв смисъл, инвестицията в магистрали и пътища е изключително добра идея, докато инвестицията в спортна инфраструктура е спорна, защото целите й са неопределени.

Антитезата, опасността, е дезинтеграцията, разпадането на обществата, скъсването на връзките - по расови, религиозни, етнически и социални граници. Проблемът се задълбочава от това, че сегашните административни и държавни граници или ще загубят значение или ще бъдат подложени на огромен натиск. Мерките, които ще се наложат, за да се запази пространството на свободния пазар и демокрацията, ще бъдат едновременно и нестандартни и изключително мащабни.

До 2020 г. няма много време, затова предлагам

Три интеграционни инициативи

които да направят по-малко вероятни лошите сценарии:

Въвеждане на масов и достъпен широколентов интернет навсякъде по територията на България. В сравнение с магистралите това е много евтина инфраструктура, която в някои случаи е с много по-голям ефект.

Широколентовият интернет на практика ще постигне невероятна близост на всички точки от държавата на едно място. Ще забави и свръхконцентрацията, която е характерна за съвременната епоха. Вместо 90% от българите да се заврат в още по-задушаващата се София през 2020 г., бихме могли да направим и други места в България възможни за живеене и дори да реновираме съществуващата инфраструктура.

Въвеждане на програма за ранна компютърна и интернет грамотност в образованието. Гражданите на България ще получат възможност за изпреварващо развитие, възможност най-бързо да станат граждани на света. Проблемът е, че ако не бъде подобрена изцяло средата, тези деца ще бъдат първите, които ще напуснат България и точно това обучение ще им помогне най-много.

Въвеждане на софтуер с отворен код в обществените и държавните (особено образователните) институции. Освен прекия ефект като спестяване на средства и придобиване на квалификация, която не зависи от състоянието на тази или онази корпорация, основната тежест за поддръжка и разработка пада върху местните фирми, което би могло да направи някои от тях дори световни технологични лидери.

Освен за чисто технологичните инициативи, може да помислим и за

Сериозни инвестиции в култура

в съвременни музеи и изложбени зали, както и за драстично увеличаване на изучаването на изкуствата в училище.

Интернет потребителят е вече и активен производител на съдържание, а инвестициите в образованието по изкуствата и културната инфраструктура ще вдигнат качеството и тежестта на българския културен продукт.

Разумните инвестиции в култура имат многопосочен положителен ефект, от образованието до борбата с престъпността и оздравяване на обществения климат. И разбира се, не е задължително тези инвестиции да бъдат държавни.

България през 2020г. трябва да бъде приятно място за живеене, защото това е въпрос на оцеляване.

#1 Непиещ 02.02.2011 в 09:00:01

Пропуска се един малък и незначителен , но досаден момент. След 10 години 48% от населението на България няма да говори нито Български, нито някой от големите европейски езици /просто такава е държавната политика на управляващите през последните 10 години/. Защо с моите данъци да се прави нещо , което моите деца няма да ползват. Искрено се надявам и трите ми деца да се реализират в някоя държава от тези за чиито граждани се говори в тази статия. А АЕЦ-а трябва за да може от някъде да ми се плаща пенсията един ден.

#2 stg 02.02.2011 в 09:12:44

Непиещ, честно ако може да ми кажеш как от непостроен АЕЦ ще ти плащат пенсията ще бъда много доволен

#3 solaar 02.02.2011 в 10:02:42

Поредното неподготвено изказване. Едното създава БВП и дърпа технологично страната, другото е само харч.

#4 Оня Дето Го Трият 02.02.2011 в 10:37:36

@ Непиещ Имаш малка грешка в сметките. Както седят сега нещата, от твойта пенсия ще се плаща лукса да си строим АЕЦ, а няма АЕЦ-а да ти плаща пенсията..... Незнам що част от стадото си мисли, че тая централа се строи за да раздават на народа тока с черпак после - кой колкото си пожелае.....

#6 stg 02.02.2011 в 10:53:23

Оня Дето Го Трият, нещата са прости според народа, ако се произведе жито у нас е безплатно ако е в чужбина е с пари същото и с тока разбира се, всякакви опити да се обясни нещо друго са обречени на провал.Ей на тук един писал че от АЕЦ ще му се плаща пенсията, сигурен че такава глупост не би хрумнала и на последния клошар в Хамбург примерно.

#8 Левскар 02.02.2011 в 11:42:56

Тая статия е написана или от пълен невежа или е поръчкова. Много често четем такива в бубличното пространство напоследък. Вероятно защото сме на път да построим още една АЕЦ. Носи ни се вода от 9 кладенеца, и ни се дават какви ли не светли примери. Да но за да са светли те са захранени с енергия и то ядрена - И Англия и Германия и Франция имат десетки централи, а тук някой нежева ни прави на глупци. За да има повече асфалт се събират повече данъци и това е харч на държавата сьс затихваща възвръщаемост, а централата произвежда брутен продукт десетилетия и косвено създава асфалт в бъдеще, без да трябват нови данъци.

#9 Rowan 02.02.2011 в 11:54:16

Принципно, не виждам проблем, някой да си мисли глупости. Не виждам проблем и да си ги публикува на блога, където излага сам себе си. Проблем е обаче, че сайт с мераци за популярност публикува тези глупости и им дава гласност. Да му коментирам точка по точка дивотиите на автора, ще изпиша повече от цялата му статия, единственото смислено нещо в която е смяната на софтуера на държавните институции. Всичко останало си е полод на изсмукани от пръстите изводи без грам анализ. Еле финала с инвестициите в култура кърти миФки. Културата в нормалните държави се самоиюздържа, че и печалби носи мили ми авторе. Пари наляти външно в културата, генерират маса псевдо-талантливи търтеи, хранещи се от професии с която не могат да си извадят хляба в нормална държава.

#10 Многознайковица 02.02.2011 в 12:37:40

Гена , благодаря , че го написа , спести ми труда , абсолютно

#12 ot4eto 02.02.2011 в 14:21:04

Не мога да не се съглася с Rowan.

#14 turbalan 02.02.2011 в 17:48:35

Окей, дай да не инвестираме в спорта, понеже 'инвестицията в спортна инфраструктура е спорна, защото целите й са неопределени' А след това 'Сериозни инвестиции в култура в съвременни музеи и изложбени зали, както и за драстично увеличаване на изучаването на изкуствата в училище', чиито цели са определени като......... КАТО КАКВО?!

#15 mimeta 02.02.2011 в 22:23:33

Ако домашните електроуреди и машините, които се използват за производство се сменят с енергоспестяващи, потреблението на ток в България ще намалее 8 пъти! 8 пъти!!! това е много по-добра инвестиция, отколкото строене на нов АЕЦ.

#17 begemot 02.02.2011 в 22:43:16

(съжалявам, че се отклонявам от темата малко, но не мога да не спомена...) Атанасова, това че има млади хора в чужбина съвсем не се дължи на добро образование. Едни са в чужбина бачкатори - за бране на ягоди кой знае какво образование не се изисква. Студентите - ами в нашите училища се пишат масово 6ци без основа, което много помага за влизане в чуждестранен университет (те обикновено нямат приемни изпити, а влизат по диплома). После повечето наваксват де, но определено българското образование не им дава необходимата основа. Сега, разбира се има и ученолюбиви деца, явяват се по разни конкурси и т.н. но те в голяма степен се самообразоват - сами си търсят и си четат, училището не ги насърчава и не им помага особено.

#18 mecho 03.02.2011 в 00:53:35

begemot | 02.02.2011 22:43 не си прав Аз уча в Ту София и образованието е на много високо ниво. Ако ходиш редовно в лекциите и слушаш и се подготвиш за изпитите и ги вземеш честно след 4 години ще излезеш прекрасен млад специалист. проблема е друг - ниския контрол на изпитите и възможността да се преписва на над 70% от изпитите Като преподавателя стъпи на врата и не даде да се преписва на другата година виждаш как целия поток знае въпросния предмет

#19 mecho 03.02.2011 в 00:54:05

Нито материална база, нито преподавателите са проблема. Контрол липсва.

#22 LaForce 03.02.2011 в 10:12:28

И като похарчиш парите за енергия в бедеще - защо реши чи после ще ти е ефтино парното? Малоумна работа, секи журналист е решил че знае по-добре от специалистите какво е нужно на българската енергетика, индустрия, икономика, и въобще на всички области от стопанството и науката... а някои глупаци учат десетки години за да могат да дават мнения.....

Новините

Най-четените