НАПаст по въздуха

Правилно каза тази сутрин любимият на медиите капацитет по митниците РевиЗоро, че акцията със снимките на (митничарски и прочие) тузарски селища е за отвличане на вниманието. Отдавна не го бях чувал да каже нещо толкова смислено.

Безсмисленото упражнение, в смисъл безсмислено откъм постигане на единствения резултат, към който би следвало да е насочено - изцеждане на допълнителни приходи към хазната, показа само едно: преходът е постигнал целта си - всички институции в България са в тотален разпад. Тоест - институционална инфраструктура няма. Не че има и друга.

Иначе подобни тузарски селища нямаше да се проспат от: всички ръководства на митниците, включително и от въпросния РевиЗоро, който оглавяваше агенцията, макар и за кратко, по време на кабинета Сакскобургготски, от ДНСК, които следят - или по-скоро улесняват, незаконното строителство, от местните власти, от комисията Кушлев, от данъчните, и най-сетне от антимафиотите, които ловят разни вмирисани "дупета". Може да приложим и ДАНС тук... И народните представители, избрани от съответния избирателен район.

Ако НАП не може да стигне до тия (незаконни/нелегални) имоти по земя - и вода, то явно всички средства са изчерпани, или институционалните мостове са прекъснати, за да избере по въздух...

Трагично и комично едновременно. Но както помним от лекциите на проф. Исак Паси, тези две категории вървят ръка за ръка.

Нали си давате сметка, че какво има в чашката на язовир Ивайловград е публична тайна както за местните хора, така и за местните полицаи, данъчни, строителен контрол, прокурори, а със сигурност - и за бая известни люде, яли и пили във веселото село?! Трагично и комично е, че НАП-аджиите, които се целят в тях, със сигурност искат да вдигнат на върха на копието рейтинга, сиреч харесването на властта.

Впрочем, какво стана с митничаря Бранков, за който беше ходатайствал Лъчо Мозъка? Оня с къщата-палат край София. Забравиха го всички дружно. Има нова дъвка - тия къщи край Ивайловград.

Пълна смешка е как финансовият министър Симеон Дянков обяснява как акциите по въздуха имали за цел да покажат, че никой не е над закона. Ами над закона са - не сме чули прокуратурата да се самосезира и изобщо какво ще следва.

А най-странното е, че никой не пита премиера Бойко Борисов как така са израснали сниманите - и показани от НАП, тузарски селища край София - нали беше кмет на столицата по това време?

Иначе Азис предложи нещо много смислено - защо да се бутат, като може например домове за сираци да се направят? Или да се настанят роми или бездомни хора... И за рейтинга ще е добре, даже супер добре.

#1 collapse 12.10.2010 в 02:26:54

В края на статията се пита защо не се дадат тези жилища на сираците или на ромите... За първите - удобрявам с две ръце, за вторите съм твърдо против. Защо не се дадат тези къщи на социално слаби семейства и на многодетни майки (не визирам 25 годишни циганки с 8,9,10 деца) Говоря за български семейства, които не могат да си плащат наемите в общинските жилища и са принудени да живеят навън... Една такава къща би подслонила поне 3-4 такива семейства като гледам големината им и поне те ще я оставят във вида, в който е , а не в развалина, както ще се случи при ромско нашествие. Вместо да се строят нови къщи за сираците за 200 -300 000 лв?!? те да се настанят там и да могат да живеят пълноценно и в добри условия... Още нещо искам да подчертая... Искам да разбера колко държавни (от нашият джоб) пари отидоха за "разходката" на нап по въздуха... И не щеше ли да е много по-добре да се ползват перфектните сателитни снимки от гугъл ърт например, даже на тях можеше и да се видят лицата на собствениците... Защо трябваше да се харчат "излишни" пари за тази акция, като за много по-малко време от няколко кабинета и компютъра можеше да се обходи територията на цялата държава... Това намирисва на прибиране на нови пари и карането на хората да плащат още.

#3 simlevs 12.10.2010 в 10:37:21

Защо не се показват палатите на цветелина бориславова и на нейната метреса б.б. ,красимир гергов,валентин златев и др. бойколизови дружки. Какво стана с тези, които имаха влогове в чужди банки.Тогава се вдигна много шум за нищо.А беше в началото на тази година .Всичко това са комунистически номера - много сила в свирката на локомотива, но той не тръгва. Нищо чудно това да е рекет от "б"отбора на бсп-герб .Трябват пари за изборите догодина.

#5 Lara Croft 12.10.2010 в 11:59:22

Смисъла от акцията е, че хиляди собственици на подобни палати, които се водят в строеж въпреки, че са готови от 15 години, бързат да си легитимират собственоста като си извадят акт16 и да започнат да си плащат данъците чинно. Тези пък които са абсолютно незаконни и не могат да бъдат узаконени редно е да бъдат конфискувани. Не знам защо според автора това е много лошо!? И що за теза е това - прокурори, полицай, данъчни досега са не са им правили нищо на такива хора, значи трябва и за напред да е такъв реда. Странна теза!! Неподлежаща на коментар, защото в нея няма елемент на разсъждение, които да бъде оборен.

#6 Улдин 12.10.2010 в 15:23:56

А къде са именията на съседите от Банкя бойко борисов и славчо христов? Има ли НАП? да види

#7 vanko1 12.10.2010 в 15:59:59

Браво на другарката, която изясни акцията - значи, да се узаконят незаконните строежи. Ми що тогава не хвърчат от ДНСК? Да си направят ортографска карта и да почне узаконяването Как не се сетих

#9 Pafkata 14.10.2010 в 19:28:05

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ. щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ? АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК? 1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН. 2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА. 3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???) 4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ. 5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.

Новините

Най-четените