Да приемем ли болни и ранени от Сирия

Сирийската опозиция в България ще поиска от правителството да приеме малък брой пострадали от конфликта, съобщи "Дневник". Това ще стане със специално писмо с молба до министерствата на здравеопазването и външните работи, както и до министър-председателя.

Ако това се случи, България ще е първата страна в ЕС, към която се отправя такъв призив. Но отговорът ще е труден. Защото тези хора после едва ли ще се върнат в държавата си, а ще останат тук със семействата си.

В момента хилядите пострадали сирийци, които напускат страната, биват приемани в Ливан, Йордания и Турция. Но медиите съобщават, че държавните и частни болници в граничните турски градове са препълнени и не достигат легла и медицински персонал. В незаконните болници по самата обща граница между Сирия и Турция пристигат сирийски лекари от цял свят, включително и от България, които да лекуват сънародниците си, които карат там от Свободната сирийска армия.

България вече се оказа въвлечена в гражданската война в Сирия, която се води 18-и месец. Министърът на външните работи Николай Младенов беше домакин на необявена официално среща в Правец на представители на сирийската опозиция, които водят битката срещу управляващия режим на президента Башар ал Асад.

Освен това пътува на безпрецедентна визита в Ливан и Ирак заради положението в Сирия заедно с колегите си от Швеция и Полша Карл Билд и Радослав Шикорски. Младенов проявява интерес към проблемите на Близкия изток още като евродепутат.

Само преди ден София се оказа в центъра на скандал, отново с епицентър Сирия. Проправителственият израелски вестник "Аарец"съобщи за среща между сирийската опозиция и представител на Тел Авив на българска територия. При това - без да е известен посланикът на Израел у нас Шаул Камиса-Раз.

В крайна сметка Манди Сафади, директор на кабинета на заместник-министъра за развитието на областите Негев и Галилея - Аюп Кара, се е срещнал у нас с представители на сирийската опозиция, представяйки се като официален израелски пратеник. Срещата е била под егидата на високопоставен български политик, чието име засега е тайна.

Друг е въпросът, че за това е знаел премиерът Бенямин Нетаняху, но не и външният министър Авигдор Либерман. В Израел управлява коалиционно правителство, все по-често раздирано от противоречия, а Либерман е излъчен от партията "Наш дом Израел", съставена предимно от руски евреи, които са най-голямата група в Израел - над 15% от населението.

Разгневеният посланик на Израел пита какъв е статутът на пратеника и пълномощията му по отношение на дипломатически дейности и деликатни въпроси като посредничество vis-à-vis със сирийската опозиция в България. И му отговарят, че има неща, за които и един посланик не бива да знае.

Всъщност, подобна среща у нас по темата не е прецедент. Просто тази е придобила публичност.

Твърде много "сирийски възли" се събраха. А още не сме споменали атентата на 18 юли в Бургас.

Откъдето и да го погледнем, Бойко Борисов е почти като ситуацията, в която беше Иван Костов през 1999 г., когато върху Командира, като министър-председател,  беше оказван натиск България да приеме косовски бежанци. Въпреки това Костов отказа, като изтъкна три мотива: България не е съседна на конфликта държава, акцията може да внесе нестабилност и ще натовари бюджета.

Макар че ситуацията на Борисов сега е по-благоприятна. България е член на ЕС и не е в състоянието, в което беше през 1999-а, две години след разрухата през 1996-97 г.

И все пак - какво ще каже Борисов сега? Не става въпрос за кариерата на г-н Младенов, а за националната сигурност на държавата.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 18.08.2012 в 18:49:26

Аз казвам, да приемем болните и гладни пенсионери на България, пък после да видим с какво да помогнем на болните и ранени от Сирия. Не съм чул досега Ангела Меркел да се е загрижила за умиращите от недоимък стари хора в България. А и все пак, те са граждани на ЕС, а не камилари от сирийските пустини.

#2 Doberman 19.08.2012 в 10:07:54

Здравната ни система и условията в болниците са толкова прекрасни, че ще излекуваме сирийците до гроб. После ще има здравната министърка да обяснява, че не е имало как тези хора да бъдат излекувани, щото са дошли не по здравна, а по тайна междугранична пътека. По тоя начин ще прехвърли отговорността на митниците. Вальо Танов ще контрира, че това е друга бира и тук Бойко ще се обади и ще му заповяда да не пипа сирийците, щото са се разбрали и не е като Първанов. Станишев ще яхне вълната срещу Първанов и ще направи подписка, че вместо АЕЦ иска бежански лагер в Белене и ще изпрати писмо до Путин, че иска да покани Pussy Riot на концерт там. Цветанов ще каже на Станишев да не се бърка във външната политка на България и ще даде пример за нейния успех с информация за тайна среща между колумбийци и мароканци в София, която продължила на кораб, плаващ за Испания. От цялата тая патардия ще гръмне и втората цица на тази, която Коко Динев праска тази седмица. Моето предложение, с цел овладяване на конфликта е да поканим Асад на лечение тук.

#6 Borracho 20.08.2012 в 12:39:20

В никакъв случай! Тези от "опозицията" са си терористи, работят с АЛ Кайда в Сирия и избиват интелигенцията на Сирия в момента. Целта им не е да пратят малък брой ранени или болни - това е смешно и направо съшито с бели конци. ако пратят някой то това ще са техни членове, агнети или терористи които са изпаднали в немилост или са обявени за отстрел от властите! Искат да ги скрият тук, да ги поохладят и после пак да ги пратят в Сирия да колят и убиват. С това мръсно лайно Николай Младенов нищо добро не ни чака, тази израелска подметка с действията си вече ни докара един атентат, изложи се пред Ватикана предлагайки един гей-писател-мекадърник за посланик там. Целта на този мръсен боклук е ясна - да влоши отношенията ни както със католиците така и мирните мюсюлмани. Иска да ни обвърже с Израел и да помагаме на американо-израелското отроче Ал Кайда! Боклук!

#7 Tony-2 20.08.2012 в 13:02:39

Достатъчно болни имаме у нас, болниците не успяват да обслужат нашите пациенти, не виждам защо с нашите здравни осигуровки ще покриваме лечението на чужденци, така ли покриваме и лечението на българските деца в чужбина- все линия за смс, че здравната каса не можела да плати, да плащат с дарения пак българските граждани.

#12 apropos 29.08.2012 в 02:36:32

Kalin Palin "Не е ли крайно време Б.Борисов да изхвърли външния ни министър, който по време на министерстването си донесе само негативи за България?" НЕ , НЕ Е! Защото правилният въпрос е : Не е ли крайно време Б.Борисов да бъде изхвърлен? ----------------------- А иначе И.Костов си е КЛАСА.

Новините

Най-четените