Защо Ан Хатауей се ядоса на "привилегиите на белите"

Американската актриса Ан Хатауей ("Клетниците", "Дяволът носи Прада") иска белите да се запитат "Колко свестни сме всъщност?". Причината е убийството на чернокожа тийнейджърка, извършено във влак в щата Калифорния.

18-годишната Ния Уилсън беше убита след нападение, при което тя и сестра й са получили прорезни рани в областта на вратовете. Престъплението е извършено в неделя вечерта в Оукланд. Заподозреният по случая - Джон Лий Коуъл, е задържан.

По думите на разследващите все още не е ясно дали расата на момичетата е била фактор при нападението. За Хатауей обаче случаят е точно такъв. Тя посочва, че Уилсън е била "черна жена, убита хладнокръвно от бял мъж".

В публикация в Instagram актрисата прехвърля възмущението си от случая върху всички представители на европеидната раса.

"Белите хора - включително и аз, включително и ти - трябва да попием до мозъка на нашите привилегировани кости истината, че всички чернокожи се страхуват ежедневно за живота си в Америка поколения наред", коментира тя. Според нея белите нямат подобен проблем.

Призивът й е всички бели да се запитат колко "свестни" са - не в намеренията си, а в действията си или липсата на такива действия.

Хатауей също така е забранила коментарите под публикацията си, вероятно за да избегне споровете на тема "расизмът в САЩ".

The murder of Nia Wilson- may she rest in the power and peace she was denied here- is unspeakable AND MUST NOT be met with silence. She is not a hash tag; she was a black woman and she was murdered in cold blood by a white man. White people- including me, including you- must take into the marrow of our privileged bones the truth that ALL black people fear for their lives DAILY in America and have done so for GENERATIONS. White people DO NOT have equivalence for this fear of violence. Given those givens, we must ask our (white)selves- how “decent” are we really? Not in our intent, but in our actions? In our lack of action? Peace and prayers and JUSTICE for Nia and the Wilson family xx Note: the comments for this post are closed. #blacklivesmatter #antiracist #noexcuse #sayhername #earntherighttosayhername

A post shared by Anne Hathaway (@annehathaway) on Jul 25, 2018 at 10:44am PDT

Публикацията е придружена от снимка на покойната Уилсън, чиито случаи отново разбуни духовете по темата за расовата омраза в САЩ.

Уилсън и сестра й пътуват към дома си след семейна среща, когато са нападнати във влака. По думите на полицейския началник Карлос Рохас това е "най-злобното" нападение, на което е ставал свидетел в своята 30-годишна кариера. Той сравни случая с атака в затворнически двор.

"Нападението бива извършено толкова бързо, че преди някой да реагира, извършителят вече бяга", коментира Рохас.

Случаят провокира вълна от протести в социалните мрежи, както и в самия Оукланд в понеделник. Тревогите на недоволните бяха, че това ще е поредното убийство на представител на чернокожата общност, на което полицията няма да обърне особено внимание.

Това недоволство е подхранвано и от статистиката, според която повече от половината жертви на убийства в САЩ през 2016-а са чернокожи, макар представителите на расата да съставят едва 13 процента от цялото население на страната.

Според Vox това също може да бъде обяснено с липсата на доверие в полицията - когато го няма, хората са по-склонни да се опитват да вземат закона в свои ръце, а така се стига и до убийствата.

Все пак заподозреният за убийството е задържан още в понеделник през нощта, докато пътува с друг влак. Това става възможно след анонимен сигнал до полицията.

В свое изказване в понеделник кметът на Оукланд Либи Шаф повдигна въпросът за расизма във връзка с убийството. Макар мотивите на извършителя все още не да са ясни, тя изтъкна факта, че двете жертви са млади афроамериканки, което събужда "страха във всички, които осъзнават каква е реалността в страната, все още страдаща от своята трагична и изпълнена с расизъм история".

Иначе това не е първата кампания, в която Хатауей се включва с остри коментари. Тя използва своя Instagram профил, за да насочва вниманието на своите над 12 милиона последователи към различни теми.

Миналата седмица актрисата призова хората, които критикуват ЛГБТ общността, да си мълчат. През февруари се обяви за по-ограничаващо законодателство що се отнася до продажбата на оръжия.

Преди се е изказвала и по темите за сексуалното насилие на работното място, тормоза над хомосексуалени студенти и нетолерантното поведение спрямо транссексуалните деца. А случаят с убийството на Ния Уилсън - базирано на расизъм или не - е поредната социална тема, която разгневи носителката на "Оскар".

#1 бай Йух 28.07.2018 в 09:45:53

Аз не съм расист, напротив. Е*ал съм поне 5 циганки, 3 джуревки (особено едната беше смъртоносно красива и със зелени очи), в Испания и с черна африканка бях и всички съм ги харесвал, ама лицемерието ме изкарва извън релси. Такива ПР акции еднодневки, с цел привличане на вниманието са ми отвратителни. Иначе Аз Хатауей чисто физически много ми харесва като жена красавица е, ама по всяка злободневна тема да се върти като ветропоказател откъдето духа вятъра ми идва в повече. Ами то си има статистика, да погледне колко са извършителите на убийства за една година от бялата раса и колко от черните. И не само с голи приказки да ми лае в Инстаграм, ами да вземе пример от Майкъл Джексън. Него го беше срам от кожата си и опита да стане бял, тя като не харесва своята pale skin, нека пък да стане черна и да даде пример, че не са само голи приказки, а наистина е прегърнала черното общество, като свое семейство

#2 deaf 28.07.2018 в 09:57:47

Журналист задава въпрос на Морган Фриймън: - Как да се борим с расизмът? - Като спрете да говорите за расизъм!

#3 pamela 28.07.2018 в 10:38:58

Доста манипулативно, след като не са ясни мотивите за убийството. Може да е поредният ненормалник, нападнал случайни жертви. Статистиката с убийствата е цитирана некоректно, като не е казано колко черни са убити от черни и каква е общата престъпност по раси. Всъщност повечето от убийствта стават в гетата където и жертвите и убийците са черни. Ако се разгледат статистиките по-внимателно ще се окаже, че има повече убийства на бели от черни, отколкото обратното. Само че в тези случаи не се говори за расизъм, а за други подбуди.

#4 Дракон с кисело зеле 28.07.2018 в 13:18:28

Това недоволство е подхранвано и от статистиката, според която повече от половината жертви на убийства в САЩ през 2016-а са чернокожи, макар представителите на расата да съставят едва 13 процента от цялото население на страната. --- Така написано изглежда все едно бели хора са тръгнали на лов за носъри из Щатско, а истината е малко по-различна - над деветдесет процента от чернокожите жертви на убийство са убити от чернокожи - което, впрочем, според написаното горе, означава, че, при все представителите на расата да съставят едва тринайсет процента от цялото население на страната, близо половината убийци в САЩ са чернокожи. Хайде да ги извъртим така нещата, става ли? Така и така сме тръгнали да използваме криви статистики криво... И да, при положение, че мотивите за убийството все още са неясни, да се говори за расизъм е, все още, най-малкото, рано. И хайде, ама верно, привилегированите от Холивуд, огромната част от които НИКОГА не са виждали истинска трудност в живота, да спрат да обясняват за расови привилегии, че е тъпо. Ан Хатауей от шестнайсет-седемнайсетгодишна е под прожекторите, да не говорим, че е дъщеря на известна театрална актриса и високопрофилен адвокат - точно тя ли, дето идва от богато семейство и точно никога не й се е налагало да се притеснява за каквото и да било, поне във финансово отношение, ще дава акъли?

#5 dedo adji 28.07.2018 в 14:57:20

Памела и Драконът ми грабнаха статистиката от клавиатурата, да са живи и здрави. Подкрепям предложението на баййух Анчето да си почерни кожата, за да стане едно с милите на сърцето й чернокожи.

#6 ashkadarma 28.07.2018 в 15:55:52

Анчето иска един черен уй в гъза и ще се оправи.

#7 скучко 28.07.2018 в 16:20:45

Бай Уйо, така както описваш една от джуровските циганки (смъртоносно красива и със зелени очи) дето си клецал , ми мяза на Гута циганката от Видраре- сателитно село на Джурово. Та , докато служех в Джурово, половината рота барабар с ротното "ленче" мина през нея, ама после сички търчаха в диспансера при сержант Тошева да им лекува пичите въшки. А тя много много не се церемонеше. Караше ги да си обричат пакета и да го намажат хубавичко с газие, като не преставаше яко да ги овиква и псува. Това си беше жива разсипия, щото докато се лекуваха немаше кой да копа каналите и да полага кабела.

#8 скучко 28.07.2018 в 16:38:57

И що ме изтрихте Заради "пичите въшки" ли или заради името на зеленооката красавица, зер да не тръгне някой да я дири и се възползва. Няма бе ,събитията дето описах са от далечната 1977г. Ако не е умряла, циганката вероятно се е спаружила.

#10 Уточнител 28.07.2018 в 20:45:02

ПЪЛНА ИДИОТКА-АКТИВИСТКА, както и всички подобни политкоректни левичари и културни марксисти. Белите левичари - неолиберали постоянно припяват този рефрен - "белите са виновни по рождение". Парадоксът е, че създателите на културния марксизъм (Х. Маркузе и съучастниците му от "Франфуртската школа") ДО ЕДИН са бели. Лошото е, че се създава тоталитарна идеология, по-опасна от националсоциализма и комунизма, взети заедно....

#11 Specifier 28.07.2018 в 20:53:23

Не можем да не се съгласим с драконските изявления по-долу. Много точно обяснение.

#12 storm 28.07.2018 в 20:56:25

Ами сега да ви кажа една две простащини дето перфектно прилягат на вашите мозъчни изблици на 'ако' (с ударение на а-то). Първо да се представя, аз съм един средно статистичестки либераст данъкоплатец, който най-вероятно ви плаща социалните помощи. Ами така де, изисква се доста свободно време без каквато и да е мозъчна активност за постигането на подобен мисловен резултат изразен във вашите коментари, което ме наведе на мисълта че основното ви дневно занимание едва ли е изпълнението на работни задължения. По скоро е изцяло насочено към чесането на семенните ви жлези. До тук за мен. Нека сега се пренасочим към темата. Знаете ли какво е карма? Това е едно такова ужасно черно същество, от еврейски прозход осиновено от циганчета, политически ляво настроено, политокоректно говорещо толерастче което в един момент от тя е станало той, чиято единствена цел е да ви пречака в последният момент от безсмисленото ви съществуване само за да проникне изненадващо и болезнено във външният отвор на ректумите ви. За мое удоволствие

#13 storm 28.07.2018 в 21:26:07

Хъъъм ей Уточнителю импотентен или Уточнителко фригидна, извенете но не съм запознат с пола ви, за това и дилемата.. Та значи аз тоз господин Карл Маркс само името съм му чувал и хич не ме е интересувал. Комунистите много ме дразнеxа с онези чавдарчета и комсомолчета простащини и с под всякаква критика 'Dress Code' дето бяха наложили. Без да споменавам останалите им простотии. Освен това комунистите са много неща но не и толеранти и широкоскроени хора. Същите повръщащи предрасъдаци умствено изостанали фекалии като вас са. С цялото ми уважение към умствено изостаналите и фекалиите. Що се отнася до останалите епитети които използвахте ами те просто не съществуват в българския език а аз не говоря деалекта ви. Та тук става въпрос за човечност а не за политическа принадлежност. Но аз ви разбирам, не е лесно да си иазкарате главите от там кадето фекалиите напускат тялото.

#14 Вълков 28.07.2018 в 21:53:18

И аз се ядосвам на привилегиите на циганите ама кой ме пита .Шматка, да вземе да си почерни кожата .Майкъл Джексън я избели ,тя да я почерни и няма да се ядосва.

#15 bludniq_sin 28.07.2018 в 21:57:59

ХАхахахахаха .. тая изби тъпомера!!!

#16 storm 28.07.2018 в 22:52:17

Аххх хихи мали умниците на бате, Дракон с кисело зеле и pamela кой ви пръдна вас бе, ма само как я разбирате тая америка, статистиките по криминалноста на изуст познавате, расовото и класовото неравенство ама се чудя как тази информация стига до вашето село, от ТКЗС/то с купони ли я получавате. Начи момичето верно пребурзва със заключенията.. ама искате ли да залагаме чия версия ще се окаже вярна? Той тръмпчо на власт а това доста помага за решението на задачата. Ми те реднеците мотивирани сега. Ама и с друго съм съгласен с вас, че Анчето е привигилирована бяла мацка, ама какво от това няма право на мнение ли.. И това че това мнение не и приляга по маловажно ли го прави. Вие сте толкова запушено стадо че не за мението и говорите а за това кой го е изказал. Баба дето викаше на комшията, ми страмота бе дрисльо. Обаче има и нещо което Анчето казва с което съм съгласен.. Я се погледнете и си признайте наистина ли сте толкова свястни за колкото се имате.. И не става въпрос за свирките които раздавате безплатно по кръчмите а за моралните ви ценности.

Новините

Най-четените