Работата е дебела, всички са обидени

В YouTube има изобилие от клипове с натуралистично насилие, вулгарен расизъм, яростни закани за извършване на геноцид и песни на Джъстин Бийбър, но едно сатирична шестминутка срещу дебелите хора се превърна в най-обидното, обсъждано, осъждано и мразено видео в историята на Интернет.

"Мили дебели хора" на Никол Арбър има близо 7 милиона гледания в YouTube, 17 милиона гледания във Facebook, повече от 200 000 споделяния и стотици видео отговори и реакции, почти всичките издържани в един тон: "Как смееш, Никол, да се подиграваш на хора с наднормено тегло? Ти си безсърдечно чудовище и не заслужаваш да правиш клипове в YouTube. И да живееш!".

Вече няколко седмици гръмотевично-емоционалната буря от възмущение подкопава самите устои на концепциите за хумор и критично мислене, а в един момент могъщият сайт даже се огъна под колосалния натиск на армията от клавиатурни хуни и изтри не само видеото, но целия YouTube канал на Никол Арбър.

В крайна сметка се усетиха, че вършат грандиозна тоталитарна, оруелска глупост и върнаха нейното съдържание на мястото му, но тревожният сигнал вече беше изпратен: ако достатъчно много инфантилни хора в Интернет се почувстват обидени от нещо, те ще направят всичко възможно да го цензурират и ще успеят.

В "Мили дебели хора" Никол Арбър не казва нищо крайно скандално, необичайно или нечувано, не призовава към насилие, не унижава конкретни хора, не споменава имена.

Видеото е подчертано сатирично и пародийно, съдържа моменти на самоирония и само най-ирационалният, емоционално нестабилен воин за социална справедливост би го взел на сериозно. Оказа се, обаче, че тези хора са ужасно много, ужасно шумни, ужасно организирани и ужасни като цяло.

В основата на видеото стои дебатът за общественото отношение към човешкото свръхтегло. Говорим за 50, 100, 200 килограма мазнини върху здравословната физическа рамка. Никол Арбър не говори за леко пълнички хора с "любовни дръжки" или за тези с предходни специфични заболявания, а за прогресивно нарастващия брой на индустриално преяждащи, неактивни консуматори, които се угояват в джънк-храма на опасен лайфстайл, застрашават собственото си здраве и вредят на близките си хора.

Отделно представляват значителна тежест върху здравната система и националния бюджет на САЩ (страната с най-много прекалено пълни граждани), защото парите, които отиват за лечение на множеството заболявания, причинени от този начин на живот, идват от джобовете на всички.

В краткото комедийно видео, измежду шегите за бавните като зомбита дебелаци и семейството на Джаба, Никол развива тезата, че социалното движение за "телесна позитивност" и приемане на дебелите без критика само им вреди.

Необходимо е, смята тя, обезкуражаване на порочния лайфстайл, публично позорене с цел мотивация, изтъкване на многобройните изследвания и статистики, които показват преките връзки между наднормено тегло и диабет, рак, сърдечни заболявания, обездвижване, клинична депресия.

"Няма да кажете на вашия лекар да не ви засрамва заради външния ви вид, когато ви съобщи, че артериите ви са запушени, а от ставите ви вече нищо не става, нали", пита в клипчето мис Арбър и редува факти за пагубните медицински импликации на индустриалното дебелеене с преувеличени анекдоти за дисфункционалното съществуване на културата на "дебелите са красиви, оставете ги намира, злобари такива!"

Клипът на Никол Арбър "Мили дебели хора" попадна в епицентъра на перфектна буря от обстоятелства.

Възмущението на стероиди стана възможно благодарение на пресичането на два тревожни тренда - броят на болезнено пълните хора се увеличава драматично заедно с броя на вечно обидените клавиатурни активисти, които искат да забранят и сатанизират всяко сатирично и различно слово.

Двете масивни армии демонизираха Никол Арбър и осъществиха точно този акт на словесна жестокост, за който я обвиняват. Само, че тя се гаври с безкритичното приемане и дори празнуване на изключително вреден лайфстайл и говори принципно за милиони хора, а нейните врагове фокусираха грандиозна очерняща кампания, насочена срещу конкретна личност.

Цензурирането на критика, сатира и дори гавра със съзнателното придобиване на опасно за здравето свръхтегло няма да реши пълнеещия проблем. Сготвянето и изяждането на вестоносеца не е решение за хранителната катастрофа, която обемиста част от човечеството доброволно си причинява и очаква от другите положително отношение.

Извръщането на погледа от гротескните, подобни на гигантски желета с телесен цвят кореми, бедра, ръце, седалища и (някогашни) вратове не ще ги смали, те ще растат докато се превърнат в панорама на плътта, от която взора няма да може да се изплъзне. Съществува проблем с лайфстайл-освинването, ОК?

Лакомията и леността не са смъртни грехове, но са рецепта за преждевременно, ненужно и мъчително напускане на живота. И ако не искате нахална, начинаеща комедиантка със секси тяло да ви го съобщава, проблемът е във вашата чиния. Винаги можете да се обърнете към легендарния Джордж Карлин - автентичен и неоспорим авторитет - и неговия брутален монолог за дебелите.

Обидата без гарнитура от извинения и оправдания е гарантирана.

Ех, само ако можеше тези хора да използват времето и енергията, изразходвани в интернет възмущение и линч, за да потичат малко...

#2 gothic 28.09.2015 в 11:05:51

Свалям шапка на жената. Изкефи ме отвсякъде.

#3 cheung 28.09.2015 в 15:27:04

Аз искам да направя видео срещу нацепените батки. Дебелите не ми пречат.

#4 cheung 28.09.2015 в 15:30:46

Тая пък кльоща ще казва на хората как да изглеждат. Поздравче с Меган Трейнър https://www.youtube.com/watch?v=7PCkvCPvDXk Няма по-голямо удоволствие от храната, сочната храна. Глупаците да набиват марули.

#5 cheung 28.09.2015 в 15:32:57

Проста кифла. Да и имам червилото и кичурите. пп. Не съм дебел, но тая пикла ме издразни.

#6 deowin 29.09.2015 в 00:02:50

>Няма по-голямо удоволствие от храната, сочната храна. Глупаците да набиват марули Ма да, щото единствената алтернатива на това да се тъпчеш с вкусна храна като свиня докато затлъстееш до бъчвоподобна форма е да рупаш марули.. По статията - и на мен ми прави неприятно впечатление как напоследък много от критиката срещу затлъстяването се слага мигновено в графата "лични нападки", хем за да може по-лесно да се игнорира от дебелите хора, хем и да извлекат някакви дивиденти като жертви на дискриминация. Shaming е "хаха, виж тая дебела свиня!". Целта е просто да засрамиш дебелия човек. Лична нападка е "ти си дебела свиня". Може да е вярно, но е просто лична нападка на основа външност. Няма друга цел, освен да е обидна. Обидни са също обобщаващите оценки като "дебелите хора са грозни". За мен може да са грозни, за теб може да са грозни, за повечето от хората може да са грозни, но като избираш да изречеш генерализация вместо просто "не ми харесват дебели хора", то целта е отново обидата, която обобщаващата квалификация съдържа. Дискриминация е "няма да те взема на работа, щото си тлъст". Това в много държави е противозаконно. Във видеото не видях лични нападки. Целта не изглеждаше да е присмех. Напротив - съвсем в пряка реч момичето си казва, че целта й е дебелите хора да живеят по-здравословно, по-дълго, по-пълноценно. Според мен това е една добра цел. Естествено, много дебели хора ще се обидят. Всеки има право да се обиди на всичко, и напоследък все повече хора използват тази си свобода доволно активно. Това, че някой е обиден, изобщо не означава, че обидата е била първоцел, и няма отношение към валидността на това, което се казва.

Новините

Най-четените