Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какво ядат за Нова година хората по света

Вкусни и символични ястия от цял свят Снимка: Getty Images
Вкусни и символични ястия от цял свят
Южните щати на САЩ - Хопин Джон

Една от основните новогодишни традиции в американския Юг е Хопин Джон - ястие от грах или птичи боб, ориз, бекон и лук. Птичият боб символизира монетите, а на Нова година се поднася със зелена салата, която символизира банкнотите. Смята се, че яденето на Хопин Джон носи късмет и пари през следващата година. 

Самото ястие най-вероятно идва от африканските роби, които били докарвани в САЩ. Първата рецепта за Хопин Джон се появява през 1847 г. в готварската книга на Сара Рътлидж "Домакинята от Каролина", а през годините търпи множество модификации от различни готвачи и домашни вкусове. Снимка: Flickr, urbanfoodie33
Южните щати на САЩ - Хопин Джон

Една от основните новогодишни традиции в американския Юг е Хопин Джон - ястие от грах или птичи боб, ориз, бекон и лук. Птичият боб символизира монетите, а на Нова година се поднася със зелена салата, която символизира банкнотите. Смята се, че яденето на Хопин Джон носи късмет и пари през следващата година.

Самото ястие най-вероятно идва от африканските роби, които били докарвани в САЩ. Първата рецепта за Хопин Джон се появява през 1847 г. в готварската книга на Сара Рътлидж "Домакинята от Каролина", а през годините търпи множество модификации от различни готвачи и домашни вкусове.
Испания - 12 гроздови зърна

Една от интересните традиции в Испания за посрещането на новата година включва 12 гроздови зърна. В последните секунди на старата година, точно когато часовникът на централния площад в Мадрид отбележи полунощ с 12 камбанни удара, испанците изяждат по едно гроздово зърно за всеки звън.

Смята се, че гроздовите зърна отговарят на месеците от новата година и нито едно от тях не бива да бъде пропуснато, тъй като това вещае лош късмет през месеца, на който отговаря. 

Традицията идва от последната четвърт на XIX век и испанската висша класа, а масово започнала да се практикува едва в началото на XX век.  Твърди се, че идеята идва от производителите на грозде в южната част на страната, които имали толкова добра година откъм плодородие, че голяма част от продукцията останала непродадена. Така, вместо да изхвърлят всичкото останало десертно грозде, те решили да накарат обикновените хора да подражават на благородниците и по този начин успели да пласират останалата си стока. Впоследствие традицията се пренася и в много други испаноговорящи страни. Снимка: Pixabay.com
Испания - 12 гроздови зърна

Една от интересните традиции в Испания за посрещането на новата година включва 12 гроздови зърна. В последните секунди на старата година, точно когато часовникът на централния площад в Мадрид отбележи полунощ с 12 камбанни удара, испанците изяждат по едно гроздово зърно за всеки звън.

Смята се, че гроздовите зърна отговарят на месеците от новата година и нито едно от тях не бива да бъде пропуснато, тъй като това вещае лош късмет през месеца, на който отговаря.

Традицията идва от последната четвърт на XIX век и испанската висша класа, а масово започнала да се практикува едва в началото на XX век. Твърди се, че идеята идва от производителите на грозде в южната част на страната, които имали толкова добра година откъм плодородие, че голяма част от продукцията останала непродадена. Така, вместо да изхвърлят всичкото останало десертно грозде, те решили да накарат обикновените хора да подражават на благородниците и по този начин успели да пласират останалата си стока. Впоследствие традицията се пренася и в много други испаноговорящи страни.
Мексико - Тамалес

Традиционното мексиканско ястие тамалес представлява царевично тесто, пълно с месо, сирене или друга плънка и след това обвито в бананови или царевични листа и приготвено на пара. Тъй като това ястие идва още от маите, съществуват буквално хиляди разновидности за това каква точно да бъде плънката му. 

В много семейства в страната жените се събират и правят множество от тези малки "пакети". Всяка жена отговаря за определен процес по приготвянето. След това тамалес се раздават на фамилията, приятели, близки и съседи. А ястието традиционно присъства на трапезата за Нова година. Снимка: Flickr, cygnus921
Мексико - Тамалес

Традиционното мексиканско ястие тамалес представлява царевично тесто, пълно с месо, сирене или друга плънка и след това обвито в бананови или царевични листа и приготвено на пара. Тъй като това ястие идва още от маите, съществуват буквално хиляди разновидности за това каква точно да бъде плънката му.

В много семейства в страната жените се събират и правят множество от тези малки "пакети". Всяка жена отговаря за определен процес по приготвянето. След това тамалес се раздават на фамилията, приятели, близки и съседи. А ястието традиционно присъства на трапезата за Нова година.
Япония - Соба нудъли 

Нудълите от елда са едно от задължителните ястия на празничната трапеза за японците. Традицията да се сервират на Нова година идва от XVII век като дългите нудъли символизират дълголетие и просперитет.

Друго задължително ястие са оризовите кнедли мочи, за които се вярва, че носят щастие и обещание за дълъг живот. Те се приготвят в деня преди Нова година. Сладкият, леплив ориз се измива, накисва, омесва се и се разбива в гладка маса, от която се оформят оризовите топчици. Снимка: Getty Images
Япония - Соба нудъли

Нудълите от елда са едно от задължителните ястия на празничната трапеза за японците. Традицията да се сервират на Нова година идва от XVII век като дългите нудъли символизират дълголетие и просперитет.

Друго задължително ястие са оризовите кнедли мочи, за които се вярва, че носят щастие и обещание за дълъг живот. Те се приготвят в деня преди Нова година. Сладкият, леплив ориз се измива, накисва, омесва се и се разбива в гладка маса, от която се оформят оризовите топчици.
Холандия - Олиболен

Традиционните холандски понички могат са неизменна част от трапезата за Нова година в Ниската земя, както на всякакви специални тържествени панаири. Това са топки от тесто, приготвено с мая, често примесено със сушени плодове, парчета ябълка и стафиди, които се сервират обикновено с пудра захар и се приготвят специално за новогодишната нощ.
Снимка: Getty Images
Холандия - Олиболен

Традиционните холандски понички могат са неизменна част от трапезата за Нова година в Ниската земя, както на всякакви специални тържествени панаири. Това са топки от тесто, приготвено с мая, често примесено със сушени плодове, парчета ябълка и стафиди, които се сервират обикновено с пудра захар и се приготвят специално за новогодишната нощ.
Австрия и Германия - Марципанени прасенца

В Австрия и Германия Нова година традиционно преминава с греяно вино, прасе сукалче и малки прасенца от марципан. Марципанените изделия и въобще сладките, оформени като прасета, са и често срещан подарък за децата. Снимка: Getty Images
Австрия и Германия - Марципанени прасенца

В Австрия и Германия Нова година традиционно преминава с греяно вино, прасе сукалче и малки прасенца от марципан. Марципанените изделия и въобще сладките, оформени като прасета, са и често срещан подарък за децата.
Италия - Котечино с леща

На новогодишната трапеза в Италия се слагат ястия, които символизират изобилие. Котечино с леща - ястие от свинска наденица с леща - е едно от най-често срещаните. И лещата, и самата наденица, нарязана "на монети" символизират пари, богатство и просперитет. Друго често срещано ястие е зампоне - пълнени свински крачета. 

За десерт се поднасят струфоли - неаполитански медени топки, които представляват сладките обещания за новата година. Освен това за късмет на масата се слагат купичка със стафиди или хляб със стафиди, а шампанското се заменя от просеко. Снимка: Pinterest
Италия - Котечино с леща

На новогодишната трапеза в Италия се слагат ястия, които символизират изобилие. Котечино с леща - ястие от свинска наденица с леща - е едно от най-често срещаните. И лещата, и самата наденица, нарязана "на монети" символизират пари, богатство и просперитет. Друго често срещано ястие е зампоне - пълнени свински крачета.

За десерт се поднасят струфоли - неаполитански медени топки, които представляват сладките обещания за новата година. Освен това за късмет на масата се слагат купичка със стафиди или хляб със стафиди, а шампанското се заменя от просеко.
Полша и Скандинавието - Маринована херинга 

Традицията в северните държави и най-вече Полша, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, повелява в полунощ всеки да хапне поне по едно парче маринована херинга. Сребристият цвят на рибата символизира среброто, което ще потече в кесиите на хората. 

Самата херинга се приготвя като цели осолени риби се накисват във вода за 24 часа, след което се поставят в бурканче с лук, бахар, захар и бял оцет. Скандинавците често комбинират херингата с натрошени орехи, пастет и кюфтета. Снимка: Flickr, The Drake Hotel
Полша и Скандинавието - Маринована херинга

Традицията в северните държави и най-вече Полша, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, повелява в полунощ всеки да хапне поне по едно парче маринована херинга. Сребристият цвят на рибата символизира среброто, което ще потече в кесиите на хората.

Самата херинга се приготвя като цели осолени риби се накисват във вода за 24 часа, след което се поставят в бурканче с лук, бахар, захар и бял оцет. Скандинавците често комбинират херингата с натрошени орехи, пастет и кюфтета.

Празнуването на Нова година у нас винаги идва с големи количества храна и пиене, традиционната чаша шампанско, баницата с късмети и т.н.

Богатата трапеза е не само израз на чревоугодничество и желанието на човек да яде много по празниците, но също така е символично пожелание новата година да протече така, както и започва - с много благодат, охолство и радост.

Затова и се готвят вкусни ястия, с които годината да се започне по възможно най-добрия начин.

Традиционно за България се прави баница с късмети, обредна питка, капама, и т.н. В миналото по традиция се е слагала на масата и сготвена свинска глава или супа пача, но в днешно време много по-често се залага просто на свински пържоли.

Реално основната традиция тук е с баницата с късмети, а другото просто варира според личните вкусове.

Как обаче се посреща Нова година по света и какви ястия се сервират на празничната трапеза в различните държави? Вижте в нашата галерия.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените