Празнуването на Нова година у нас винаги идва с големи количества храна и пиене, традиционната чаша шампанско, баницата с късмети и т.н.
Богатата трапеза е не само израз на чревоугодничество и желанието на човек да яде много по празниците, но също така е символично пожелание новата година да протече така, както и започва - с много благодат, охолство и радост.
Затова и се готвят вкусни ястия, с които годината да се започне по възможно най-добрия начин.
Традиционно за България се прави баница с късмети, обредна питка, капама, и т.н. В миналото по традиция се е слагала на масата и сготвена свинска глава или супа пача, но в днешно време много по-често се залага просто на свински пържоли.
Реално основната традиция тук е с баницата с късмети, а другото просто варира според личните вкусове.
Как обаче се посреща Нова година по света и какви ястия се сервират на празничната трапеза в различните държави? Вижте в нашата галерия.