Мили приятели, тази седмица съм ви направила три вкусни изкушения от Индийската кухня. Ястията са лесни за приготвяне и екзотични на вкус.
Салата „Бомбай"
Продукти:
40 г зелена салата
1 стрък пресен лук
20 г ориз
1 с.л. олио
черен пипер
1 с.л. оцет
сол
Да я направим:
Смесват се нарязаната на тънки ивици салата, нарязаният лук и оризът, предварително сварен в подсолена вода. Салата обилно се поръсва с черен пипер и се подправя с оцет, олио и сол. За по-добър вкус може да замените олиото със зехтин.
Друга салата, която е много апетитна и отново е част от кулинарното наследство на Индия - Салата от броколи с кокосова сметана и кашу, заслужава да се опита. Не е от най-леките салати, но е екзотична и в малки количества си е цяло вълшебство.
Предложението ми за основно ястие от индийската кухня е:
Пиле по индийски
Продукти:
220 г пилешко месо
30 мл сметана
1 глава лук
2 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
20 г ябълки
50 г ориз
сол
1 с.л. масло
2 с.л. сок от грейпфрут
Да го направим:
Месото се посолява, поставя се в тенджера със загрято масло и се пържи до зачервяване. Изважда се и в същата мазнина се пасират малки парченца лук, предварително попарени и подсушени. Добавят се брашното и пиперът, заливат се с топла вода или бульон, посоляват се, разбъркват се и в получения сос се поставя месото. По желание към соса се прибавя сок от прясно изцеден грейпфрут. Поднася се залято с пюрирания сос и гарнирано с ориз.
Рецептата ще ви отнеме около 40 минути, за да я приготвите, а от посочените продукти ще направите една порция. Приблизителните калории в ястието са 814, от които 261 са от мазнини. Не прекалявайте с пилето по индийски в горещите летни дни. Направете си го, за да си доставите удоволствие, но не преяждайте.
Сладкият финал от менюто, който ви предлагам, е много вкусен и поне веднъж това лято заслужава да измести сладоледа за десерт.
Халава
Продукти:
1 1/2 кг моркови
10 г масло
600 мл прясно мляко
100 мл сметана
10 стръкчета кардамон
8 с.л. захар
25 г орехови ядки
25 г бадемови ядки
Да я направим:
Морковите чистват и настъргват. Маслото се разтапя в голяма тенджера с плътно дъно. Добавят се морковите и се пържат при непрекъснато разбъркване, докато се изпари цялата влага и те потъмнеят. Добавят се млякото, сметаната кардамонът и захарта. Готвенето продължава 30-45 минути при непрекъснато бъркане, докато сместа стане наситено кафяво-червена. Халавата се поднася украсена с фъстъци или натрошени бадеми и сметана. Консумира се както топла, така и охладена.
От посоченото количество продукти ще направите 8 порции, но ако ви се услади на вкус, както очаквам, може да ви стигне и само за 4...
Другата седмица ще ви разходя в Тунис, така че не пропускайте да си хапнете от мен и следващия петък.
От мен слънчев уикенд!
Сандра
нямайте черен пипер от мен.
Страхотно свежа рубрика Супер са рецептите
Рецептите са супер само дето не са индийски. Индийците ядат толкова люто, че европеец не може да близне тяхно ядене. Всъщност и те не понасят европейска кухня, освен ориза и макароните!