Здравейте,
Началото на седмицата идва с ухания на морски дарове. Конкретно - с рибена супа.
Ако предпочитате да я "подправите" и с малко морски бриз и солени пръски, малко ще ви позавиждаме.
А сега на работа.
Начин на приготвяне
Нарежете моркова, лука, картофите и целината на едро и ги сложете в тенджера със студена вода.
Рибените кости измийте и поставете в цедка, която да влезе в тенджерата или чист тензух и сварете всичко за 20 минути.
Извадете костите и ако има достатъчно месо по тях, го почистете, за да го сложите в супата.
Добавете виното и част от пресния девисил. Пригответе сместа за застройката. Настържете лимоновата кора и я смесете с разбитите жълтъци и киселото мляко.
Посолете, подправете с малко черен пипер и добавете ситно нарязан пресен девисил.
Оставете на стайна температура, за да не се пресече при смесването с топлата супа.
Нарежете рибните филета на едри кубчета, сложете в цедка и варете 20 минути.
Ако филето е много добре почистено, може и да го сложите директно в супата.
Ние варихме в цедка, за да може да почистим малките кости, които остават при филетирането.
Свалете рибата от котлона, разбъркайте и започнете бавно, на тънка струйка да наливате от бульона в купата с яйцата и млякото. Бъркайте непрекъснато, като в началото сипвате само по няколко капки бульон.
Когато температурата на застройката се поизравни с тази на супата, може да слагате по-голямо количество бульон. Иначе рискувате застройката да се пресече и да развали вида и вкуса на супата.
Яйчената смес изсипете в тенджерата при непрекъснато бъркане. Добавете още малко девисил и поднесете задължително с лимон.
Добър апетит.