Най-вкусното неделно меню

Тази седмица съм ви подготвила три разнообразни, не дотам нискокалорични, но истински вкусни рецепти!

Малки питки с моцарела, доматено пюре и розмарин

ПРОДУКТИ:

475 г брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая
3 с.л. зехтин
275 мл. вода
150 г моцарела
4 с.л. доматено пюре
2 стръка розмарин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното (475 г), захарта (1 ч.л.), солта (1 ч.л.) и маята (1 ч.л.) се поставят в голяма купа. Добавят се зехтинът (3 с.л.) и се налива малко по малко вода (275 мл.), докато се бърка до получаване на меко тесто.

То се меси върху набрашнена повърхност около 5 минути, докато придобие еластичност. Връща се обратно в купата, намазва се със зехтин и се покрива с фолио. Оставя се да бухне за около 1 час, докато удвои обема си.

След това тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се разделя на няколко равни парчета. От всяко от тях се оформя плосък кръг.

Кръговете се преместват върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Надупчват се на различни места с обратната страна на дървена лъжица.

Поставят да почиват около 20 минути, докато се надигнат.

Фокачите се намазват с доматено пюре (4 с.л.), върху всяка се слага парче моцарела (150 г), връхчета пресен розмарин (2 стръка) и се слагат за 15 минути на 200 градуса.

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:

120 минути

Кезекухен - немски сладкиш с извара

ПРОДУКТИ:

За тестото:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. масло
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. ванилия
1 с.л. захар

За крема:
600 г извара
4 яйца
150 г захар
50 г масло
3 с.л. нишесте

За декорация:
200 г сладко от череши

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се приготвя блата за немския сладкиш. За целта в купа се пресява брашното (1 1/2 ч.ч.), заедно с бакпулвера (1 ч.л.).

След това се добавят останалите съставки за тестото - масло (1/2 ч.ч.), яйце (1 бр), ванилия (1/2 ч.л.) и захар (1 с.л.). Меси се, докато се получи тесто.

Най-добре е немският сладкиш Кезекухен да се приготви във форма за печене с падащи стени.

Тестото се разпределя по дъното и стените на формата, за да има впоследствие изпеченият Кезекухен стена.

За приготвяне на пълнежа първо се разбива с миксер разтопеното масло (50 г), заедно със захарта (150 г). След това постепенно се добавят едно по едно яйцата (4 бр) и нишестето (3 с.л.).

Накрая се добавя и изварата (600 г), като се разбърква добре с вилица. Така приготвената смес се изсипва върху блата.

Немският сладкиш се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 80 минути, докато придобие леко златист цвят.

След като Кезекухен е вече изпечен, фурната се изключва и се отваря, като десертът се оставя вътре да постои още 10 минути.

Изстиналият Кезекухен се съхранява в хладилник и се реже след охлаждането му. Сервира се със сладко от череши (200 г) или други плодове.

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:

110 минути

Лесни спагети болонезе с кайма, червено вино и канела

Знаете ли кое прави соса Болонезе толкова вкусен? Не е само червеното вино и къкренето на тих огън. Щипката канела, която се добавя в соса, го прави наистина ароматен и вкусен. Подправката не се усеща в типичния си аромат и вкус, а придава една изтънченост и фин аромат на каймата.

Моля ви, никога не правете Болонезе без канела. От сърце и душа ви се моля!

ПРОДУКТИ:

400 г спагети
1/2 кг кайма
800 г домати
1 морков
1 глава лук
4 скилидки чесън
200 мл. червено вино
1 ч.л. риган
1 ч.л. канела
1 ч.л. черен пипер
2 с.л. зехтин
сол
150 г пармезан
2 стръка босилек

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Спагетите се сваряват според инструкциите на опаковката, отцеждат се и се измиват.

Лукът и морковът се нарязват на малки кубчета и се запържват в сгорещения зехтин, заедно със счукания чесън. Щом омекнат, се добавя каймата и се разбърква, докато и тя се позлати и стане на трохи.

След това се добавят доматите от консерва, заедно със сока им и червеното вино. Сосът се подправя със сол, черен пипер, риган и канела и се оставя да къкри на тих огън около 40 минути или докато почти цялата течност не се изпари.

Накрая спагетите се смесват със соса и се готвят няколко минути, така че да се загреят отново и да поемат от ароматите. Сервират се топли и се поръсват с настърган пармезан и стръкчета свеж босилек.

ТЪРПЕНИЕ:

За повечето неща в живота (особено за хубавите) човек трябва да бъде търпелив. Дори когато става дума за някои от по-сложните рецепти, също трябва време и спокойствие, за да получите желания краен резултат.

Тази рецепта не е такава. Не ви трябва никакво търпение.

Прави се лесно, бързо и е зашеметяваща на вкус. Не чакайте края на седмицата, Великден или друг период, в който да я направите. Животът е кратък, а небцето ви заслужава грижа и внимание. Дайте му ги!

Новините

Най-четените