Здравейте,
Цялата процедура започва от предната вечер...
Начин на приготвяне
Разтворете маята в чаша хладко мляко. Останалото мляко изсипете в тенджерка и загрейте заедно със захарта и маслото.
След като се разтворят добре, свалете от котлона и охладете за десетина минути, като разбърквате периодично.
Разбийте добре яйцата и добавете маята. Смесете с охладеното мляко и разбъркайте много добре.
Покрийте с домакинско фолио и оставете на топло за 8-10 часа. Може да завиете съда със сместа.
... На следващата сутрин: сместа с маята е станала на големи шупли и е бухнала значително.
Пресейте брашното. Започнете с точно един килограм.
В млечната смес добавете настърганата кора на един лимон и започнете да изсипвате по малко от брашното.
Добавяйте ново количество, след като предишното е почти изцяло поето от течните съставки.
Сложете ваниловата есенция.
Може да разбивате на ръка, но много по-лесно е, ако ползвате кухненски робот.
След като сте добавили цялото брашно, разбърквайте или месете на ръка поне 10-15-20 минути.
Идеята е да започнат да се появяват мехурчета въздух в тестото. Ако има нужда, добавете и останалите 100 г брашно, също пресято. Ние го добавихме.
Сложете в голяма купа, покрийте с домакинско фолио и чиста кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си, а мехурчетата въздух станат големи.
Разделете втасалото тесто на топки, като е хубаво да са еднакви по размер. Може да претеглите с кухненска везна.
Разтеглете всяко топче и сложете плънка от стафиди, натрошени орехи и нарязани на дребно сушени кайсии. Можете да използвате сушени плодове по ваш вкус.
Загънете добре плънката в тестото и сложете в намаслена форма за мъфини, като внимавате формата да не е изпълнена изцяло.
Добър апетит.