Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Козуначени мъфини с орехи и сушени плодове

Козуначени мъфини с орехи и сушени плодове Снимка: Стоян Георгиев
Козуначени мъфини с орехи и сушени плодове Снимка: Стоян Георгиев
Козуначени мъфини с орехи и сушени плодове Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Цялата процедура започва от предната вечер...

Начин на приготвяне

Разтворете маята в чаша хладко мляко. Останалото мляко изсипете в тенджерка и загрейте заедно със захарта и маслото.

След като се разтворят добре, свалете от котлона и охладете за десетина минути, като разбърквате периодично.

Разбийте добре яйцата и добавете маята. Смесете с охладеното мляко и разбъркайте много добре.

Покрийте с домакинско фолио и оставете на топло за 8-10 часа. Може да завиете съда със сместа.

... На следващата сутрин: сместа с маята е станала на големи шупли и е бухнала значително.

Пресейте брашното. Започнете с точно един килограм.

В млечната смес добавете настърганата кора на един лимон и започнете да изсипвате по малко от брашното.

Добавяйте ново количество, след като предишното е почти изцяло поето от течните съставки.

Сложете ваниловата есенция.

Може да разбивате на ръка, но много по-лесно е, ако ползвате кухненски робот.

След като сте добавили цялото брашно, разбърквайте или месете на ръка поне 10-15-20 минути.

Идеята е да започнат да се появяват мехурчета въздух в тестото. Ако има нужда, добавете и останалите 100 г брашно, също пресято. Ние го добавихме.

Сложете в голяма купа, покрийте с домакинско фолио и чиста кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си, а мехурчетата въздух станат големи.

Разделете втасалото тесто на топки, като е хубаво да са еднакви по размер. Може да претеглите с кухненска везна.

Разтеглете всяко топче и сложете плънка от стафиди, натрошени орехи и нарязани на дребно сушени кайсии. Можете да използвате сушени плодове по ваш вкус.

Загънете добре плънката в тестото и сложете в намаслена форма за мъфини, като внимавате формата да не е изпълнена изцяло.

Добър апетит.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените