Идеалната комбинация: Печена патица с бира

Ако досега не сте опитвали месо от патица, там ви е грешката. Въпреки че патешкото месо не е много популярно в България, то е изключително вкусно и не е никак калорично, защото в него се съдържат малко наситени мазнини - само в кожата на патицата.

Патешкото месо спада към групата на червените меса - по-тъмно е от пилешкото и пуешкото. Имайте предвид също, че между кожата и месото на патицата има по-дебел свой мастна тъкан, което се дължи на факта, че тези птици са водоплаващи.

Най-вкусна патицата става, когато се приготви с бира. В случая сме използвали тъмна бира Glarus - подходяща за студеното време и с плътен вкус, който да направи месото още по-сочно.

Необходими продукти:

1 патица;

½ портокал или лимон;

3 глави лук;

3 скилидки чесън;

1 стрък мащерка

Около 400 мл. бира Glarus

2-3 с.л. кафява захар;

300 мл. Пилешки бульон;

Сол;

Черен пипер;

Начин на приготвяне:

Почистете патицата, ако това не е направено предварително, а след това поръсете със сол и черен пипер. На дъното на тавата сложете нарязания на едро лук, скилидките чесън и мащерката. Върху тях сложете патицата, като я надупчете с вилица. Лимонът или портокалът сложете във вътрешността на патицата.

Сложете бирата в съд на котлона и я оставете да кипнe, след което добавете към нея захарта и малко сол. С горещата течност залейте патицата, след което сложете във фурната да се пече на температура около 180 градуса за 2 часа.

От време навреме обливайте патицата с течността от тавата. След като патицата стане готова, извадете тавата и отцедете соса в тенджерата.

Смесете соса и бульона и оставете течността да ври около 5 минути, докато се редуцира. Прецедете соса и овкусете с подправките. След това полейте патицата със соса.

Сервирайте ястието с бира Glarus. Месото можете да гарнирате с печен картоф, поръсен с розмарин.

Новините

Най-четените